• ARCHÍV ČLÁNKOV

        • Beseda so spisovateľkou M. Hlušíkovou

        • 09.11.2014 21:20
        • Stáva sa už akousi tradíciou, že skôr než siahneme po akejkoľvek knihe určenej pre mladého čitateľa, máme možnosť byť do čítania motivovaní osobne, konkrétnym spisovateľom. Po velikánovi detskej literatúry Tomášovi Janovicovi  či Braňovi Jóbusovi, ktorí poctili svojou návštevou pôdu našej školy,  pohnútky hlavných literárnych postáv sme tento krát odhaľovali na základe výpovede obľúbenej autorky pre deti Marty Hlušíkovej, v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove. 
        • To, že je úplne iné, predstavovať si činy hlavných hrdinov na základoch myslenia a prežívania  spisovateľa, za ktorými sa neraz skrývajú oni sami, sme mali možnosť 22. októbra 2014 potvrdiť si aj s našimi Mudrlantami a Rozumbradami z tried pre intelektovo-nadané deti.  Ako nám už po prvých vetách napovedal náš špeciálny senzor, pani spisovateľka je veľmi milá, dobrá a trpezlivá osôbka, ktorá má deti a školu veľmi rada. Nie aby ju ešte navštevovala, práve naopak, aj keď je už v dôchodkovom veku, keďže je učiteľkou slovenského a latinského jazyka, stále učí. No popritom píše a veľa, veľa cestuje, aby sa prihovorila svojim malým detským čitateľom a obdivovateľom.  Tí sa dozvedeli, že napísala dovedna šestnásť kníh pre deti a mnohé z nich boli aj ocenené. Aj preto nás ich čítaním okamžite vtiahla do deja a tak sme sa odrazu ocitli v knihe Čo baby nedokážu, Bublinkové rozprávky, Kde pavúky tkajú cukrovú vatu či Neznášam, keď ma hladkajú po hlave, ktorá bola predmetom aj našich pravidelných ranných komunít. Mnohé z jej kníh sú vtipné, no aj poučné a rozhodne zaujímavé. Asi aj preto, že ich, ako sama povedala, píše pri sledovaní futbalových zápasov. Keďže na základe našich otázok zaspomínala aj na svoje detstvo a začiatky v čítaní kníh, miestami sme v spisovateľke spoznávali Matildu z diela Roalda Dahla - Veľká malá čitateľka, keďže čítala veľa a takmer nepretržite. Pani spisovateľka v nás ihneď rozdúchala plamienok čitateľskej horlivosti a  okrem toho nás jej beseda motivovala do výroby  čitateľského „občasníka“ Mudrlantoviny a Rozumbradoviny. Celé  pilotné číslo, ktoré obsahuje aj vzácny autogram spisovateľky sme tak venovali myšlienkam z besedy  a tvorivo-didaktickým úlohám spojeným s jej životom a dielami, pričom sme si počas Slohovej výchovy vyskúšali  tímovú prácu redaktorov fiktívnych vydavateľstiev. Navyše, mnohí z radov motivovaných Mudrlantov 3.E už čítajú,  robia zápisky do Čitateľských denníkov a prezentujú spolužiakom svoje názory na vybrané knihy. Rozumbrady zo 4.D popritom úspešne pokračujú v čitateľskej súťaži o Najrýchlejšieho čitateľa a s nadšením rozširujú repertoár kníh pani spisovateľky.

          Ďakujeme teda vedeniu Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove za možnosť byť súčasťou besedy, za mnohé námety, ale najmä za pečať dobra, ktoré je možno vycítiť z kníh i celkového vyžarovania tejto vzácnej autorky pre deti.    

          PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

        • Naspäť na zoznam článkov