• ARCHÍV ČLÁNKOV

        • Vianočný veľtrh Mudrlantov

        • 05.01.2015 13:24
        • Vianočné obdobie je okrem príjemných povinností spojené aj s predvianočným zhonom v podobe nákupov, súvisiacich najmä s výberom vhodných darčekov. Z každej strany na nás útočia reklamy - slovné, spevavé, kreslené, obrázkové, milé, dotieravé, smiešne i otravné. Niet sa však čomu čudovať. Každá spoločnosť chce efektívne ponúknuť a výhodne predať svoj produkt. A že to nie je vždy med lízať, vyskúšali si aj naši Mudrlanti z triedy pre intelektovo - nadaných žiakov zo ZŠ na Komenského 23 v Bardejove. V rámci Slohovej výchovy a témy Reklama, bolo na ich pleciach vytvoriť fiktívne firmy, avšak s vhodným predmetom podnikania, aby na vianočnom veľtrhu v čo najvyššej možnej miere oslovili zákazníka. V prípravnej fáze lietali námety spojené s názvami firiem, žiaci ostošesť premýšľali, čo bude predmetom ich podnikania, ako zaujmú a v rámci marketingu tak padali prvé podnikateľské stratégie. Pravdupovediac, vôbec sme netušili ako náš podnikateľský  zámer vypáli, asi preto sme v deň vianočného veľtrhu  3.E boli naozaj milo prekvapení. 
        • V priestoroch triedy sa v utorok 16. 12. 2014  predstavilo šesť konkurenčných a ozaj silných firiem. Prvá s názvom Chocolate T.S. priniesla na trh špeciálne koláčiky, ktorých ingrediencie boli dovezené priamo z Pluta. Ochutnávka bola v podnikateľskej stratégii firmy Timka a Sárky dominantná, preto sme si všetci na koláčikoch výborne pochutili, pričom časť  financií z vyzbieraných koláčikov plánujú v budúcnosti zástupcovia firmy venovať opusteným psíkom. Aj firma Bryndzáčik stavila na chuťové poháriky návštevníkov veľtrhu. Svojou jedinečnou bryndzovou nátierkou si získala prítomných, pričom Katka ochotne prezradila aj recept, pozostávajúci z bio bryndze a kvalitného masla. Športová firma R.M.A. – predstavila špeciálny set športových potrieb pre mladých  futbalistov, ktoré posvätil sám Lionel Messi.  Dresy, futbalová lopta, kopačky a chrániče boli priam lákadlom pre potenciálnych zákazníkov, vzhľadom k mimoriadnej vianočnej akcii, pričom Marek a Alex nezabudli ani na vlastnoručne vyrobené vizitky. Ak doma máte hravé detičky, iste by ste nakúpili od firmy LEGO Shop s.r.o., ktorá ponúkla lego postavičky vo výbornej cene i kvalite. Materiál hračiek bol totiž dovezený z Marsu a vylučuje sa ním akákoľvek alergia, naopak podľa zástupcov firmy Adamka a Alexandra zaručená je nerozbitnosť materiálu. Napovedali nám to aj reklamné letáčiky, ktoré firma na zvýšenie informovanosti vyrobila. Keďže išlo o predvianočný veľtrh, niet divu, že naši podnikatelia mali silnú konkurenciu v pekárenskej oblasti. Riaditeľka firmy Koláčik s.r.o,. Erika na trh úspešne priniesla koláčiky sladené z prstenca Saturnu, mimoriadne chutné vďaka nezameniteľnému sladu.  Na porovnanie chutí mali naši zákazníci tradičné a osvedčené medovníky z firmy Medovníkovo, ktorá prišla až z Prešova, aby jej zástupkyne Saška a Sophia ukázali akú dobrotu s vysoko estetickou hodnotou vedia ich šikovné ruky vyrobiť. A šikovné ruky predviedol aj posledný zástupca firmy Handmade výrobky. Jeho ručne vyrábané vianočné pohľadnice nadchli všetkých prítomných a to technikou i konečným výsledkom krásneho vianočného  darčeka.

          Záver celého veľtrhu pozostával zo slávnostného verdiktu najlepšieho produktu, ktorému predchádzalo vzájomné hodnotenie spojené s konštruktívnou kritikou pri vyhodnocovaní silnejších či slabších stránok výrobku. Za víťazov ocenenia Top produkt však môžeme smelo označiť všetkých. Výborná príprava, vysoká kreatívnosť, promptné reakcie na otázky a príznačná výrečnosť boli silné atribúty našich Mudrlantov. A verte, nejednému bardejovskému podnikateľovi by pomohli zvýšiť obrat.

          PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

        • Naspäť na zoznam článkov