• ARCHÍV ČLÁNKOV

        • Mudrlanti na fašiangy s diktafónom i varechou v ruke.

        • 13.02.2015 08:02
        • Fašiangy – čas radosti a veselosti, v súčasnosti známy ako obdobie plesov a karnevalov. Ako však  trávili čas od Troch kráľov do Popolcovej stredy naši predkovia? Iste nie je problém sadnúť za počítač a zadanú otázku jednoducho vygoogliť. Mudranti, teda tretiaci z triedy pre intelektovo-nadané deti zo ZŠ na Komenského 23, však prijali v rámci fašiangového vyučovania výzvu - zistiť priebeh fašiangov priamo u svojich starých či prastarých rodičov. Vyzbrojení diktafónmi ako naozajstní reportéri, spovedali babky i dedkov, ktorí sa na chvíľu opäť vrátili do starých, no pre nás vzácnych  čias, aby nám pretlmočili svoje pocity a spomienky na obdobie zábavy a hodov.
        • V rámci štvrtkového dopoludnia sa tak naša trieda premenila na rozhlasové štúdium, ktorým sa ozývali trefné otázky malých redaktorov, no najmä vysoko hodnotné odpovede našich starých rodičov. Ich zaujímavým rozprávaním sme sa vo vlastných myšlienkách menili na mládencov a devy, ktorí putujúc dedinou, oblečení v rôznorodých maskách s osobitou symbolikou, putovali od domu k domu, aby  tancom a spevom zabavili  ostatných dedinčanov a zároveň okúsili dobroty ako slaninka či klobásky. Ako rozpovedá jeden z dedkov, ústrednú postavu sprievodu znázorňoval do ovčieho kožuchu a zvoncov zaodetý medveď, symbolizujúci životnú silu, nechýbal čert potierajúci nezbedné deti sadzou, či kôň, príznačný energiou a šťastím. Jedna z babiek dodáva, že doteraz nezabudla na masku ženy v slamenej sukni s kláskovou korunou vo vlasoch, ktorá počas sprievodu v každom dome zanechala gazdinke jeden z kláskov, ktorý už  pani domu vložila do kurína, aby sliepky počas celého roka tešili hojnou znáškou vajíčok.  Myšlienka sprievodu spočívala v akomsi poukázaní  výsmechu nad ľudskou pýchou, lakomosťou a hlúposťou. Mnoho starých rodičov má spomienky na Fašiangy spojené s tradičnými zabíjačkami a v rámci rozličných pochúťok, ktoré  v tomto období pripravovali, prevládali najmä dodnes obľúbené šišky. Naši starí rodičia nezabudli ani na to, ako bolo toto radostné  obdobie ukončené a s radosťou nám popísali aj pochovávanie basy, ktorým ľudia parodovali naozajstný pohreb a tým aj ukončenie zábav pred začínajúcim sa pôstnym obdobím, známym aj ako masopoust. V našom triednom éteri sme si na fašiangovú nôtu mali možnosť vypočuť aj tradičnú spievanku „ Fašiangy Turíce, Veľká noc príde“ v podaní jedného z dedkov, no na druhej strane sa zamyslieť nad odpoveďou prababky, ktorá pri otázke na fašiangový čas počas mladosti smutne odpovedala: „V tom období,  nebol čas myslieť na radosť, mali sme iné starosti.“, čo nám hneď zapadlo do mozaiky ďalšej z rozoberaných tém, ktorou je ukončenie druhej svetovej vojny. Tieto, ale aj mnoho ďalších krásnych a pre naše životy prínosných myšlienok, sme ako správni novinári nenechali rozplynúť sa, ale zaznamenali do ďalšieho čísla nášho triedneho občasníka Mudrlantoviny. A aby sme chuť i vôňu fašiangov vniesli do školy  úplne, v poslednej časti vyučovania sa z reportérov a redaktorov stali kuchári. Spoločne sme si totiž fašiangové lahôdky  v modernej podobe jogurtových muffinov, upiekli v cvičnej kuchynke, aby sme do  nášho zážitkového vyučovania zapojili ďalšie dva zmysly. A kým sa cesto postupne stávalo na zadné, stihli sme aj výrobu škrabošiek na blížiaci sa karneval. Celé fašiangové vyučovanie bolo teda korunované voňavými koláčikmi, farebnými maskami i skvelým zážitkom. Avšak navrch majú predsa emócie a dojmy, ktoré v nás vyvrcholili po slovách a myšlienkach našich starých rodičov, z ktorých doteraz znie životná múdrosť a pokoj niekdajších strarých vzácnych čias.

          PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

          ZŠ na Komenského 23, Bardejov

          Foto: PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

          Text: Tretiaci z triedy pre intelektovo-nadané deti zo ZŠ na Komenského 23 v Bardejove počas fašiangového vyučovania, ktorému predchádzali interview so starými rodičmi, vyusťujúce do fašiangového pečenia sladkých dobrôt. 

        • Naspäť na zoznam článkov