• ARCHÍV ČLÁNKOV

      • Žiaci 7. A bodujú v projekte Enviróza
        • Žiaci 7. A bodujú v projekte Enviróza

        • 13.04.2015 11:12
        • Znečistené životné prostredie je pre nás naozajstnou hrozbou. Je ako časovaná bomba, ktorá môže každú chvíľu vybuchnúť a ktorá dokonca na niektorých miestach už aj vybuchuje. Kontaminanty sa z pôdy a podzemnej vody dostávajú do potravín, pitnej vody, ovzdušia a vracajú sa nám ako bumerang. Aj na Slovensku sa nachádzajú oblasti, kde sa to negatívne prejavuje na zdravotnom stave obyvateľov.

          Enviróza je celoslovenský školský program vo formáte outdoorovej hry, vyvinutej za účelom získavania a šírenia informácií o environmentálnych záťažiach na Slovensku. Žiaci počas celého roka hľadajú a určujú environmentálne záťaže, publikujú svoje údaje on-line a zbierajú body, teda skórujú. Hlavným cieľom programu je šíriť informácie o environmentálnych záťažiach medzi mladými ľuďmi. Zvyšovanie povedomia o možných rizikách a dopadoch environmentálnych záťaží je dôležitým krokom pri riešení tohto problému a zároveň účinným preventívnym opatrením.
        • Zoznam EZ v projekte obsahuje 501  enviromentálnych záťaží na Slovensku a rozširuje sa o nové záťaže, ktoré identifikujú samotní žiaci a stávajú sa tak ich anotátormi. Tvoria ich 4 druhy: skládky komunálneho odpadu, hnojiská, čerpacie stanice PHM, priemysel a ťažba nerastných surovín. Súčasťou projektu sú aj tri sprievodné súťaže: 1. Fotozáťaž – o najlepšiu fotografiu, 2. Infoška – o najlepšie informačné video, 3. Sci-fi – o najlepší vedecko-fantastický príbeh.

          Do projektu sa zapojili aj žiaci 7. A triedy, ktorí momentálne mapujú EZ v okrese Bardejov a Prešov a s 55 bodmi sa prebojovali na 1. miesto na Slovensku. Počas školy v prírode budú pokračovať v hľadaní a určovaní EZ vo Vysokých Tatrách.

          Skupiny žiakov s najvyšším počtom bodov budú ocenené a medializované prostredníctvom Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky v septembri 2015.

          Mgr. M. Ovšonková 

        • Naspäť na zoznam článkov