• ARCHÍV ČLÁNKOV

        • Žiaci ZŠ na Komenského ulici v Bardejove svoj kladný vzťah k prírode dokazujú skutkami.

        • 05.05.2015 14:26
        • Všetci  sme súčasťou prírody a je veľmi dôležité, aby sme svoj život zosúladili s jej zákonmi,  prispievali k jej ochrane. Pozitívny vzťah k všetkému živému, čo nás obklopuje je potrebné pestovať  už od útleho detstva.  Prvým miestom, kde každé dieťa  spoznáva širšie okolie svojho domova, ktorého súčasťou je aj príroda, je rodina. Rodičia sú prví, ktorí pestujú vo svojich deťoch lásku a úctu  k nej. Potom prichádza na rad škola. O to, aby enviromentálna výchova, ktorá je súčasťou učebných osnov, nebola iba prázdnym pojmom, ale aktívne formovala kladný vzťah detí k životnému prostrediu, sa snažia  aj pedagógovia na Základnej škole na Komenského ul. v Bardejove. 
        • Učenie môže byť veľmi zábavné a plné zážitkov. Práve vtedy, ak sú do vzdelávania zapojené všetky zmysly, sa nové poznatky uchovávajú  dlhodobo. Deň Zeme bol príležitosťou, aby sme pre žiakov 3. – 5. ročníka pripravili vyučovanie s lesnými pedagógmi - Ing. Alenou Hankovou, Ing. Slavomírom  Hankom, Ing. Miroslavom Brenišinom a Ing. Vladimírom Rybárom zo štátneho podniku  Lesy SR - odštepný závod Prešov.

          Okrem množstva  zaujímavých informácii o lese, jeho  funkciách a význame pre človeka, ktoré sa dozvedeli z filmu, prezentácie a besedy s. Ing. Hankovou, si mohli vypočuť a vyskúšať vábenie poľovnej zveri, rozvíjať svoje zmysly v rozoznávaní vôní byliniek a korenín, vidieť poľovné trofeje a zhody parožia. Toto všetko, ako aj odpovede na množstvo zvedavých detských otázok, mal  pripravené Ing. Hanko. Mladí budúci lesníci ich zas učili poznávať semená lesných stromov, spoločne si vyrobili ich vzorkovnicu, zmontovali  búdku pre vtáčiky, na pamiatku  si deti odniesli aj vlastnoručne zhotovenú ceruzku. Lesníci takto pomáhajú viesť deti k láske a úcte k lesu, budovať postoje, rešpekt voči všetkému živému, ako aj k sebe navzájom.

          Okrem takýchto aktivít sa naši žiaci zapájajú do zberu papiera, separujú odpad, starajú o čistotu  okolia školy. V najbližších dňoch sa triedne kolektívy vyberú upratovať spoločné parky a plochy na našom sídlisku, ďalší sa podujali prispieť k vyčisteniu lesnej kyslíkovej dráhy na Mihaľove. Siedmaci sa zapojili do projektu Enviróza a spolu s triednou učiteľkou Mgr. Ovšonkovou a rodičmi pomáhajú hľadať, dokumentovať a odstraňovať čierne skládky odpadu. Projekty  žiakov s touto tematikou a výrobky z odpadového materiálu sú súčasťou výstavy, ktorá zdobí interiér našej školy.

          Deti sú našou budúcnosťou. Snažíme sa, aby z nich vyrástli ľudia, ktorým nie je ľahostajné ako bude vyzerať naše životné prostredie. Vedieme ich k osvojovaniu si primeraných vedomostí a poznatkov o prírode a k jej aktívnej ochrane, aby Zem bola  navždy pekným  miestom pre život.

          Mgr. Mária Peláková.

        • Naspäť na zoznam článkov