• Novinky

            • Šaliansky Maťko

            • Dňa 24. 1. 2019 sa v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela konal v poradí už 26. ročník súťaže v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko. Okresné kolo súťaže prebehlo v troch kategóriách. Našu školu reprezentovali Patrícia Udičová, Alžbeta Lojdlová a Miroslava Kožlejová. Prednes žiačok porotu i poslucháčov zaujal natoľko, že Patrícia Udičová a Miroslava Kožlejová  vo svojej kategórii zvíťazili  a budú nás reprezentovať na krajskom kole súťaže, ktorá sa bude konať v Prešove.  

              Dievčatám držíme palce!

            • Projekt eTwinning: Výmena vianočných pohľadníc

            • Vianočné sviatky sú už isto-iste za nami. Aby aj naďalej zostali hmatateľné a reálne aj u žiakov prvého stupňa, ich význam sa snažíme pripomenúť aj cez písanie vianočných pohľadníc. Na hodinách cudzieho jazyka  preto už tradične realizujeme ich výmenu so žiakmi partnerských európskych škôl.  Do tohtoročného eTwinningového  vianočného projektu s názvom Christmas Cards Exchange/ Výmena vianočných pohľadníc bolo zapojených až dvadsaťštyri partnerských  škôl z celej Európy. Žiaci z Poľska, Českej republiky, Litvy, Lotyšska, Turecka, Holandska, Španielska, Talianska, Rumunska, Cypru či Macedónska  si medzi sebou vymenili jedinečné vyzdobené vianočné pohľadnice písané v angličtine, ale aj v materinskom jazyku. Žiaci našej školy zaslali krásne, ručne maľované pohľadnice a to nielen v angličtine, ale aj vo francúzštine. Vďaka nim a vyučujúcim anglického a francúzskeho jazyka je aj kúsok nášho kraja nezanedbateľnou súčasťou škôl naprieč celou Európou. Priniesli pozitívne emócie, prekvapenie i menší prienik do kultúry  iných krajín v podobe nenáročnej a predsa stále vzácnej pohľadnice.    

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD. PK CJ na 1. stupni

            • Karneval 2019

            • Fašiangy sú v plnom prúde a kým my – dospelí chystáme róby a smokingy,  naše ratolesti v myšlienkach žijú karnevalmi. Vďaka nim,  s každou rozprávkou,  príbehom, animovanou postavičkou, ožíva ich  dočasný vzor a všetky jeho vlastnosti. Aj keď  zvyčajne  deti nemajú možnosť tieto privilégia naplno precítiť, vďaka karnevalu  sa aj ich rozprávkové sny aspoň na chvíľočku menia na skutočnosť.

              A inak tomu nebolo ani na ZŠ na Komenského 23 v Bardejove. 25. januára 2019  všetky triedy prvého stupňa naplnili princezné, šašovia, piráti, udatní bojovníci i nežné víly, aby sa v karnevalovom sprievode  vybrali na svoju púť naprieč chodbami školy až na miesto konania – telocvične, zmenenej na rozprávkovú tanečnú sálu. A keďže v nej už miesto zaujal Bobor spolu so svojou družinou, každému bolo jasné, že o nefalšovanú zábavu bude skvelo postarané. Už v úvodných tónoch chytľavých tanečných melódií masky naplno preukázali svoje tanečné kreácie a radosť zo zábavy. Rovnako sa blysli aj všetky ručne vyrobené masky, kde ruku k dielu priložili šikovné mamičky, vďaka čomu ich  ratolesti, ročník po ročníku, predviedli na móle veľký kus originality, čím boli náležite ocenené. A spokojnými tvárami, vlastne maskami, sa to len tak hemžilo aj popi štedrej tombole. Naozaj nikto neodchádzal smutný, pretože skvelá tanečná nálada a vtip moderátora Bobra, zanechal počas tejto karnevalovej zábavy v škole u každého krásne dojmy.  Apropos škola, nezmienili sme sa o vyučujúcich. Tie by ste v tento deň hľadali márne. Všetky učiteľky sa totiž tiež premenili na originálne karnevalové postavičky. Veď čo by už neurobili, aby maximálne umocnili spomienky svojich žiakov na túto skvelú fašiangovú veselicu.

              Nech teda všetky dobré vlastnosti prezentovaných postáv z ríše zvierat, rozprávok či rozličných kráľovstiev ožijú a pretrvajú minimálne do tej najbližšej oslavy víťazstva dobra nad zlom. 

            • Prvý bardejovský mrakodrap

            • Architektonicko-konštrukčné štúdio 3.C sa opäť raz činilo. Postavilo prvý bardejovský mrakodrap. Má 43 poschodí a je postavený v mierke 1:100. V skutočnom svete by mal vyše 200 metrov.

            • Majsterka Slovenska

            • Naša spolužiačka Emma Jacenková, žiačka 4.C triedy sa v októbri zúčastnila Majstrovstiev Slovenska v modernej gymnastike v Prešove. Vybojovala si tam  1. miesto a získala titul majsterky Slovenska vo svojej vekovej kategórii. Emka trénuje v klube KMG LASER – DELTA v Bardejove pod vedením trénerok Anastasie Sakal a Jany Müllerovej.

              Blahoželáme a prajeme ešte veľa športových úspechov!

              Žiaci 4.C triedy

            • Oslobodenie Bardejova inak

            • Základné fakty o oslobodení Bardejova pozná určite každý. Stalo sa to 19. januára 1945, keď vojaci 1. čs. armádneho zboru ZSSR postupne oslobodili mesto Bardejov a priľahlé obce. Bojovalo sa vo veľmi náročných podmienkach, a hoci si to nikto z nás nevie živo predstaviť, dnes sme vojakom za ich obetu a hrdinstvo vďační.

              Popri známych informáciách  sú tu však aj také, ktoré si bežne „nevygúglite“, ale ktoré sa získavajú od tých, ktorí tam boli a ktoré majú nevyčísliteľnú hodnotu. Práve takéto informácie, ale aj reálne artefakty, zbierajú a ďalej šíria bratia Baranoví, ktorí prostredníctvom Múzea na kolesách v spojení s Dobovým táborom,  zážitkovým spôsobom približujú žiakom informácie o druhej svetovej vojne. My sme ich pozvali k žiakom z tried pre intelektovo-nadaných na ZŠ na Komenského ulici 23 v Bardejove, aby sa pri príležitosti oslobodenia Bardejova dozvedeli aj niečo iné, ako iba už osvojené fakty. A tých informácií bolo viac než dosť. Vedeli ste napríklad, že vojaci si prilby na zimu natierali vápnom?  Žiaci si vyskúšali dobové oblečenie a prilby, či podržali si v ruke zbraň, aby zistili, ktorá patrí nemeckému a ktorá sovietskemu vojsku. Na vlastnej koži okúsili ako vojaci spali, či akým spôsobom odnášali ranených z bojiska. Už vtedy bojovali aj ženy a zastávali rovnaké funkcie ako muži. A keď sa chceli poparádiť, tak museli použiť to, čo bolo k dispozícii, ako napr. rozdrvená tehla namiesto rúžu a farby na líca. Dozvedeli sa ako vojaci riešili svoje maskovanie v závislosti od ročného obdobia i to, ako prebiehala taká navigácia tankistu. Informácií bolo neúrekom, podaných s nadhľadom, no predsa trefne, približujúc nášmu publiku náročný život vojakov na fronte.

              Opäť sme zistili, že keď sa stretne talent a zanietenosť, podškrtnuté štipkou humoru a herectva, dá sa aj z náročnej témy urobiť nezabudnuteľný zážitok obohatený o veľa nových vedomostí.  No čo viac, Múzeum na kolesách u mladej generácie udržiava akýsi  plameň poznania toho, čo obetovali naši predkovia, aby sme my mohli žiť v mieri.     

              E. Baldovičová, A. Tribusová  

            • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku

            • Okresné kolo OAJ sa konalo 16.1.2019 na V. ZŠ v Bardejove. Žiaci boli rozdelení do dvoch kategórií podľa veku. Súťažilo 19 žiakov – víťazov školských kôl  bardejovského okresu. Úlohy boli náročné, pozostávali z písomnej a ústnej časti. Zo všetkých žiakov sa v mladšej kategórii 1A na prvé miesto prebojoval žiak 6.A triedy našej školy Alex Cifra. Víťazom v staršej kategórii 1B sa stal žiak V. ZŠ. Obaja víťazi postupujú na krajské kolo, kde im budeme všetci držať palce. Blahoželáme!

              Mgr. Z Šinaľová

            • Nový projekt mladých konštruktérov

            • Nádejní konštruktéri z 3.C si pre nás opäť pripravili ďalší stavebný projekt - – po megalodi TITANIC postavili multifunkčný viacposchodový športový štadión spolu s prianím nového roku 2019. 

            • Školské kolo Geografickej olympiády

            • Dňa 7.12.2018 sa konal 47. ročník školského kola Geografickej olympiády . Táto olympiáda je medzi žiakmi ZŠ veľmi obľúbená o čom svedčí fakt, že sa jej zúčastnilo 43 žiakov. Súťažiaci bojovali o víťazstvo v troch kategóriach.

              A tu sú  najúspešnejší.

              Kategória G (5.ročník)       

              1.miesto:  Peter Vaňo  5.A
              2. miesto: Veronika Tyššová 5.A
              3. miesto: Nina Krjaková 5.A

              Kategória F (6.-7.ročník)

              1.miesto:  Marián Barančík 7.C 
              1.miesto:  Radan Kollárovič 7.A
              2. miesto: Marek Mank  7.A
              3. miesto: Filip Biath 7.D

              Kategória F (8.-9.ročník)

              1.miesto:  Dominika Paľuvová 8.A
              2. miesto: Oliver  Tomko 8.A
              3. miesto: Alexandra Valková 9.D

              Blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu!

            • Noc výskumníkov

            • Skúmať, získavať vedomosti a vnímať svet pomocou IT,   môžu žiaci každoročne na akcii, ktorá má názov Noc výskumníkov. Je to prvotný názov akcie, ktorú robilo  Technické múzeum počas Noci múzeí.  Dnes má  táto akcia veľký rozsah, preto je  v Optime V Košiciach. Takmer všetky vedecké pracoviská SAV, študenti vysokých a stredných  technických škôl  v rámci Košického a Prešovského kraja prezentujú svoje objavy,  prístupnou formou pre žiakov základných škôl.  Získané vedomosti potom zúročili vo vedomostnej súťaží, kde získali pekné ceny.

              PK prírodovedných predmetov

            • Vyhodnotenie ŠK DO

            • 10.12.2018 sa uskutočnilo školské kolo dejepisnej olympiády. Súťažilo 28 žiakov 6.- 9.roč. v štyroch kategóriách. Toto sú víťazi jednotlivých kategórii:

              Kategória C / 9.roč.

              1. Valková Alexandra
              2. Baloga René
              3. Marcinová Tamara

              Kategória D / 8.roč.

              1. Paľuvová Dominika
              2. Tomko Oliver
              3. Kapsdorferová Sofia

              Kategória E / 7.roč.

              1. Mank Marek
              2. Biath Filip
              3. Ščerbatý Alex

              Kategória F / 6.roč.

              1. Vrabec Ján
              2. Havriš Šimon
              3. Božíková Tereza

            • Exkurzia v hlavnom meste

            •  

              Deviataci našej školy sa zúčastnili exkurzie v Bratislave, kde navštívili pamiatky mesta, parlament, Slovenské národné divadlo a závod Volkswagen.

              Naša cesta sa začala už v skorej rannej hodine, keď sme nastúpili do autobusu, ktorý nás odviezol na vlakovú stanicu do Kysaku. Dlhých, viac ako 6 hodín, sme cestovali cez celé Slovensko, aby sme objavili krásy hlavného mesta. Len čo sme vystúpili z vlaku, odviezli sme sa pred Parlament, v ktorom sme sa mohli prejsť po známom televíznom prostredí a sadnúť priamo do rokovacej miestnosti. Po tejto prehliadke nás očaril aj Bratislavský hrad, ktorý mal v deň nášho odchodu navštíviť sám francúzsky prezident. Keď sme si obzreli tieto pamiatky, išli sme sa pripraviť na program, ktorý na nás čakal v samotnom Slovenskom národnom divadle. Čas, ktorý sme boli v divadle nám spríjemnilo predstavenie Fanny a Alexander. Ráno sme sa nejako pozbierali z postelí a hor sa na ďalšie objavovanie. Keďže to bola fyzikálna exkurzia, nemohli sme vynechať návštevu bratislavského Aurélia. Tam sme mali možnosť pozrieť si laserovú šou, vyskúšať si rôzne pokusy,  ktoré boli znázornené hravou formou pre „deti“ ako sme my. Jednoducho fyzika hravou formou. Ďalšia cesta smerovala priamo do Volkswagenu. Obrovský areál, kde sa vyrábajú autá, množstvo výrobných hál, skoro 18 tisíc zamestnancov, skrátka malé mesto. Prešli sme sa po troch výrobných halách, kde boli rôzne stroje, roboty a plechy, ktoré sa ešte ani náhodou nepodobali na autá ktoré máme.

              Obohatení o nové poznatky z týchto miest sme sa nadšení vrátili opäť do nášho rodného, milovaného mesta.

              Monika Kmecová, 9.D

            • Denníček dobrých skutkov

            • Za nami je čas Vianoc. Pomyselný čas  vzájomnej blízkosti, pomoci a akejsi zvýšenej vzájomnej dávky dobra. Zdá sa však, že s odchodom Vianoc pomaly zhasína aj čaro, ktoré tieto sviatky každoročne zapaľujú. Darované matérium postupne zapadá prachom, veci nahrádzame ďalšími.

               Práve z tohto dôvodu sa tretiakov z triedy pre intelektovo-nadaných žiakov snažíme viesť k trvalým hodnotám po celý rok. A tak už v októbri začali písať ďalšiu z kníh, tentokrát spoločnú, no obsahovo jedinečnú a vzácnu, nesúcu názov Denníček dobrých skutkov. Impulzom nám bola jedna zo žiakmi navolených tém v rámci pravidelných pondelkových ranných komunít a to Karma je zdarma. Nie je prekvapením, že takmer všetci ju definovali iba ako negatívum zaslúžene sa vracajúce svojmu konateľovi v rôznom časovom horizonte. No nevedomosťou opomenuli skutočnosť, že rovnaký princíp platí aj v prípade dobrého skutku. A tak sme ich začali denno-denne vysielať. Do kolujúceho denníčka tak žiaci každým dňom postupne zapísali aspoň jeden dobrý skutok. Pokračovanie článku TU.

            • Vyhodnotenie súťaže Súboj talentov Svidník

            • Dňa 12. 12. 2018 sa žiačky Alexandra Poperníková, Klaudia Sabolová, Jaroslava Oravcová a Sára Kmecová zúčastnili na workshope vo Svidníku na základe vyhodnotenia súťaže "Súboj talentov", ktorú poriadala Stredná priemyselná škola Svidník. Dievčatá obsadili 1. miesto - S. Kmecová a tri druhé miesta - K. Sabolová, J. Oravcová a A Poperníková. K úspechu a umiestneniu srdečne gratulujeme. Na workshope si mohli skúsiť netradičné techniky ako sú: enkaustika (maľba žehličkou), linoryt, maľba na sklo, počítačový návrh na kľúčenku a pod.

              Táňa Vavreková

            • Školská burza

            • Aj tento školský rok sme sa rozhodli podporiť vianočnú atmosféru dobrou myšlienkou, dobrým činom. 18.12. 2018 sa opäť uskutočnila VIANOČNÁ BURZA. Kto ju navštívil, mohol si vybrať z obrovského množstva hračiek, knižiek, šperkov, hier, ale aj svietnikov a srdiečok, ktoré vyrobili šikovné ruky žiakov pod vedením p. Dzambovej a p. Pergerovej. Podarilo sa nám vyzbierať krásnych 342 eur, ktoré použijeme opäť pre vás, našich žiakov.                                                                                   

              ĎAKUJEME!!!!!

              žiacky parlament

            • Megaloď malých konštruktérov

            • Luxusný parník TITANIC sa vrátil do III.C. Aj keď sa potopil v roku 1912, v našej triede sa opäť vynoril. My chlapci, Oliver Paľuv, Oliver Pillár, Oliver Volčko, Tomáš Hribík a Jakub Vasilega sme sa rozhodli postaviť túto nádhernú loď zo stavebnice SEVA. Pozrite, ako sa nám vydaril. ;-)

              Jakub Vasilega, III.C

          • iBobor
            • iBobor

            • Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci zapojili do on-line súťaže iBobor. Garantom medzinárodnej súťaže na Slovensku je Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave.  Hlavným cieľom je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie, posmeliť žiakov v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní  moderných technológií pri učení sa. Súťaže sa môže zúčastniť každý žiak od druhého ročníka. Súťažné úlohy sa líšia svojím zameraním, náročnosťou aj spôsobom riešenia. Niektoré úlohy majú formu otázky s výberom odpovede, iné sú interaktívne – presúvanie, usporiadanie a dopĺňanie riešenia.

              Najlepší  v kategórii Drobci:

              1. Ronald Fedoročko a Filip Ján Onufer, obaja z  3.D,
              2. Martin Matiaš 3.D,
              3. Ela Hanobiková A.

              Najlepší v kategórii Bobrík:

              1. Vivien Bohinská 4.D,
              2. Patrik Peniak 4.D,
              3. Alexandra Anina Klebanová 4.A.

               

              1. Michal Čorba 5.A
              2. Peter Vaňo  5.A
              3. Diana Baránková 5.B

               

              Najlepší v kategórii benjamín :

              • 1. Marián Barančík 7.C
              • 2. Sofia Kovaľová 6.B
              • 2. Patrik Kapec 7.B
              • 2. Ivo Hudák 7.C
              • 2. Filip Biath 7.D
              • 3. Martin Krajňák 6.A
              • 3. Tibor Šinaľ 7.A

               

              Najlepší v kategórii kadet:

              • 1. Kristián Kapec 9.D
              • 2. Gregor Bujda 9.A
              • 3. Alexandra Valková 9.D
              • 3.Jakub Kuľka 9.D

              Srdečne blahoželáme!

            • Ocenená Ľudmila Kocureková

            • Žiačka IV.D triedy Ľudmila Kocureková sa zúčastnila súťaže o najlepšiu komiksovú prácu - KOMIKSIÁDA ALEBO KOMIKSOM K ČÍTANIU, ktorú organizovala Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou a Prešovský samosprávny kraj v rámci projektu VRANOVSKÉ KNIHODNI.

              Jej komiks bol ocenenou prácou, za čo jej srdečne blahoželáme!

              Kolektív IV.D triedy