• Novinky

            • Oznam ŠJ - Doplatok k režijným nákladom

            • Ako sme Vás informovali skôr - réžijné náklady sa podľa nového VZN upravujú od nového roka na 4€ za kalendárny mesiac paušálne. Z tohto dôvodu bude potrebné doplatiť rozdiel 6€ (tí, ktorí zaplatili réžiu len za prvý polrok 15€ + 6€). 

              • Rodičia žiakov 1. stupňa uhradia doplatok u triednych učiteľov žiakov.
              • Žiaci 2. stupňa termíne od 15.1. do 18.1. v čase od 7:00 do 12:00 hod. vedúcej ŠJ. 

              V prípade nejasností kontaktujte vedúcu ŠJ na email adamikova@zskombj.sk

            • Generácia bez zubného kazu

            • Vieš si správne čistiť zuby? Možno si odpovieš - „Jasné, na tom nič nie je.“ To sme si povedali aj my, žiaci 6.B a 3.D triedy a zavolali sme si k nám na besedu dentálnu hygieničku a zároveň mamičku našich žiakov, aby nám objasnila a predviedla, ako si dôkladne čistiť zuby. Na začiatok nám povedala, aké je dôležité si poriadne a pravidelne čistiť. Potom nám zuby zafarbila a týmto zistila, čo nie je správne vyčistené. Následne vysvetlila, ktorá zubná kefka je vhodná pre každého individuálne. Predviedla nám, ako správne treba kefku držať, ale aj čistenie zubov s jednozväzkovou a elektrickou kefkou. Zároveň predviedla aj správny postup čistenia zubov pre žiakov, ktorí nosia strojček. Na záver každý žiak dostal malý darček. Týmto sa chceme poďakovať za cenné rady a budeme sa tešiť na ďalšie stretnutie.

              T. Tipulová, M. Škvareková

            • Úspech našich strelcov

            • ​​Vo štvrtok 14. decembra 2023 sa konalo Okresné kolo žiakov ZŠ v športovej streľbe zo vzduchovej zalamovacej pušky už tradične v telocvični ZŠ s MŠ v Gaboltove. Súťaže sa zúčastnilo 40 strelcov z piatich ZŠ v okrese. V tejto konkurencii dosiahli naši štyria strelci vynikajúce výsledky.

              V kategórii STARŠIE ŽIAČKY – Michaela Kašperová (9.D) – 1. miesto (266 bodov z 300 možných) – najlepší výsledok zo všetkých súťažiacich.

              V kategórii MLADŠÍ ŽIACI – Miroslav Hanko (6.C) – 1. miesto (241 bodov)

                                                            Filip Stach (6.C) – 2. miesto (228 bodov)

              V kategórii DRUŽSTVO MLADŠÍCH ŽIAKOV – 2. miesto v zložení Miroslav Hanko, Filip Stach, Michal Hanko (7.C).

              Srdečne blahoželáme.

              Mgr. Ľudmila Frančáková

            • Vianočné turnaje pre žiakov II. stupňa

            • V závere kalendárneho roka kabinet TSV usporiadal pre žiakov II. stupňa na ZŠ Komenského vianočné turnaje v loptových hrách, konkrétne vybíjanej, prehadzovanej a vo volejbale.

              Turnaje odštartovali žiaci  5.-6. ročníkov vo štvrtok. Mladé nádeje súťažili vo vybíjanej v dvoch kategóriách.  V každej ročníkovej kategórií štartovali tri družstvá. Najviac sa darilo žiakom z tried 5.C a 6.C. V prehadzovanej, ktorá mimochodom patrí k veľkej obľube u siedmakov sa do turnaja prihlásilo až osem družstiev. V ňom nenašla premožiteľa výborne hrajúca trieda 7.A, ktorá vo finále zdolala 7.D „A“. Tretie miesto obsadila trieda 7.C. V piatok za účasti až 10 družstiev si zmerali sily vo volejbale žiaci 8.-9. ročníkov. Hralo sa v dvoch skupinách systémom každý s každým na dva hrané set do 20 bodov. V priateľskej atmosfére v sprievode mohutného povzbudzovania sme videli množstvo bojovných a vyrovnaných výkonov. Úroveň kvality hry rástla každým zápasom. Vo finále napokon zvíťazila 8.D „A“ nad 9.D „A“ triedou. Tretie miesto si vybojovala trieda 8.D „B“. Počas tejto športovej vianočnej dvojdňovky bolo radosť pozerať,  ako deti s nadšením športujú a súťažia. 

              Na záver sa chcem poďakovať všetkým, ktorí prispeli k organizácii spomínaných turnajov a tešíme sa na ďalšie takéto podobné aktivity.             

              Mgr. Róbert Senčák

            • Vianočné tvorivé dielničky

            • Predvianočné obdobie  u nás prebúdza kreatívneho ducha, prináša mnoho inšpirácii na tvorenie. Aj my sme teda nelenili a zapojili sme sa do vianočného tvorenia. Pod našimi rukami začali  vznikať takéto vianočné ozdôbky a dekorácie. Do našich tvorivých dielničiek prispela aj jedna z našich mamičiek. Zavítala medzi nás pani Kuchtová, ktorá nám priniesla nový štýl zdobenia vianočných stromčekov. Pod jej rukami vznikali krásne dekorácie. Za čo jej veľmi pekne ďakujeme. V tomto tvorení sme pokračovali aj my v ŠKD.

              Všetkým Vám prajeme pokojné a požehnané vianočné sviatky a šťastný nový rok 2024.

              Mária Klimeková 1. D, Jana Petričová  IV. oddelenie  ŠKD

            • Dejepisná olympiáda

            • Dňa 4.12.2023 sa uskutočnilo školské kolo dejepisnej olympiády. Žiaci 6., 7., 8. a 9. ročníka súťažili v jednotlivých kategóriách F, E, D, C testovou formou – 1. monotematický test – Hrady a zámky na Slovensku, 2. učivo príslušného ročníka a 3. regionálne dejiny.

              Vyhodnotenie školského kola:

              7. ročník – ktg. E
              1. miesto: Filip Tomko
              2. miesto: Matúš Tyšš
              3. miesto: Samuel Šimco

              8. ročník – ktg. D
              1. miesto: Liliana Skoncová
              2. miesto: Martin Matiaš
              3. miesto: Michal Hübler

              9. ročník – ktg. C
              1. miesto: František Paľuv
              2. miesto: Alexandra Tejová
              3. miesto: Matej Hudák

              Na okresnom kole dejepisnej olympiády nás budú reprezentovať prví dvaja víťazi jednotlivých kategórií. Prajeme im veľa úspechov!

              Vyučujúce dejepisu

            • Čas vianočný, čas sviatočný

            • Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc je vôňa ihličia , kapustnice a sladkého pečiva. Prípravy doma sú v plnom prúde. Ani žiaci 3.B, 3.C, 3.D nezaháľali a s radosťou sa pustili do vianočného pečenia. Tento rok upiekli chutné orechovo-vanilkové rožteky a ich vôňa sa šírila chodbami našej školy. Všetci spoločne si na nich pochutnali počas triednych vianočných besiedok.

              Radosť zo svojej práce bola obrovská a už teraz sa tešia na ďalšie vianočné pečenie.

              Prajeme Vám pokojné a požehnané vianočné sviatky v kruhu svojich najbližších.

              p. uč. Ľ. Sabolová, J. Paľuvová, M. Škvareková

            • Adventné čítanie v knižnici

            • K predvianočnému obdobiu patrí sviatočná nálada, koledy, sladké pečenie, skrátka príprava na prichádzajúce sviatky. V tradičnom zhone však nezabúdajme na knihu. Práve tento čarovný čas je priam stvorený na oddych a pokoj pri kúzelných príbehoch a osudoch hlavných hrdinov. Inšpiráciu získali aj naši štvrtáci. V Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove im adventné čítanie priblížil herec Divadla Jonáša Záborského – Martin Juríček. Žiakov svojim čítaním vtiahol do deja rozprávky a svojim prejavom úplne nadchol. Prajeme vám rovnako krásny čas pod dekou, svetlom lampy, v pohode a zdravíčku – s knihou.

              učiteľky štvrtých ročníkov

            • Vianočná pohľadnica

            • Vianočné a novoročné pohľadnice posielame v posledných rokoch čoraz menej. Svoje miesto pomaly prenechávajú pohodlnejším e-mailom a esemeskám. Klasická pohľadnica je však osobnejšia ako zdieľanie fotiek na sociálnych sieťach. Keď niekomu pošlete pohľadnicu, dávate tej osobe najavo, že na ňu myslíte. Posielanie pohľadníc poštou je pre deti neznáme. Preto sme si s deťmi z 2.B dali predvianočnú výzvu. Vlastnoručne vyrobiť, vypísať a samozrejme aj poslať poštou originálnu vianočnú pohľadnicu pre blízkych. Najlepším zážitkom v tomto predvianočnom čase bolo čakanie v rade pred poštou a stretnutie s pani poštárkou. Dnes už pohľadnice tešia svojich majiteľov.

              Dúfame, že sme Vás inšpirovali a pri najbližšej príležitosti vyčaríte úsmev na tvári svojich blízkych zaslaním  pohľadnice Vy.

              Pokojné a požehnané vianočné sviatky a Šťastný nový rok 2024.

              PaedDr. Gabriela Voľanská

            • S vďačnosťou za každý deň

            • Vďačnosť, pokora a pokoj. Slová, ktorých význam dokonalo poznáme, no vo víre každodenných výziev ich pretavené do skutkov často opomíname. Zabúdame na dennodenné malé zázraky života, ktoré už považujeme za samozrejmosť. S nadradenosťou posudzujeme kroky tých, v ktorých topánkach sme nikdy nekráčali. Za odsudzovaním iných skrývame vnútorný nepokoj prameniaci z vlastnej nespokojnosti s tým, čo nám bolo priehrštím nadelené. Pretože ak sme ráno otvoreným očami uvideli svet a vlastnými nohami vykročili za povinnosťami, máme viac, než by sme chceli. A ak nás doma vítajú páry topánok pohodených v predsieni či kopa bielizne na pranie, znamená to, že nie sme ani osamelí. Dlhé postávanie v kuchyni znamená, že máme pre koho variť. A keď prídu nečakané slová, ktoré zabolia, skutky, ktoré rania...nehádžme kamene, ale chlieb. Buďme milí, pretože nikdy nevieme, aký kríž nesie ten, kto nás práve zasiahol a s čím v hĺbke duše bojuje. A ak nám niečo chýba, pochvala, povzbudenie, venujme ich prvému, koho stretneme. Posuňme dobro ďalej, ono má silu vrátiť sa práve vtedy, keď ho najmenej čakáme. A vtedy kolobeh vďačnosti a dobra naberá na svojej intenzite a utvrdzuje nás v tom, že vďaka vyslaná s pokorou za dobré i zlé, pomáha uľaviť a prinavrátiť pokoj duši.

              Preto aj naši žiaci spolu s učiteľmi anglického jazyka na prvom stupni vyslali desiatky a desiatky slov vďaky za všetko, čím sú obdarúvaní, čo nekúpia za peniaze, ani nevyhrajú v lotérii. Vďačnosť za rodinu, rodičov, priateľov, učiteľov, domáce zvieratká, za zdravie, mier, radosť, školu, život a mnoho iného vpisovali do vianočných stromčekov vďaky. Spolu tak vytvorili jeden spoločný obraz, ktorý môže inšpirovať, nalomiť i priviesť k zamysleniu.  Nech sa teda pocit vďačnosti skrz myšlienky našich žiakov i ich učiteľov znásobí a tento pocit pretrvá nielen počas Vianoc, ale po celý  život.

              Wishing you a Merry Christmas! Želáme vám šťastné a veselé Vianoce!   

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD., PK CJ

            • Vianoce ukryté v mojom Betleheme

            • V októbri vyhlásilo Kultúrne a turistické centrum v Bardejove tradičnú predvianočnú súťaž pod názvom VIANOCE UKRYTÉ V MOJOM BETLEHEME. Do súťaže sa opäť prihlásili i žiaci našej školy z prvého aj druhého stupňa. Výroba betlehemov formou výtvarných a plošných prác tak  v tomto období na vyučovaní navodilo atmosféru pokoja a pohody.  Betlehemy odzrkadľovali kreativitu a trpezlivosť, s ktorou žiaci pracovali pri vytváraní ich vlastného symbolu Vianoc. Iste i preto na výstave v PSD neostali odbornou porotou nepovšimnuté. Nielenže si vyslúžili individuálne ohodnotenia, ale aj špeciálne ocenenie škole a to za najväčší počet betlehemov v 3D forme ľubovoľnou technikou za okres Bardejov. Zásluhu na tom majú žiaci druhého stupňa a ich pani učiteľka Mgr. Tatiana Vavreková, pod ktorej vedením s radosťou a zanietením  pracovali.

              Zároveň blahoželáme aj týmto oceneným žiakom:

              II. kategória
              Katarína Šoltýsová 2.A

              III. kategória
              Juliana Hrivniaková, 5.A

              Cena riaditeľa KTC
              ​​​​​​​Vanesa Šuťáková, 5.A

              Aj tieto výsledky a ocenenia svedčia  o tom, že symbolika Betlehema má pre žiakov i učiteľov našej školy určite hlbší zmysel.

            • Vianočné dekorácie

            • Vianoce sú už takmer predo dvermi a s deťmi zo 6. odd. ŠKD sme si na tieto krásne sviatky vyrobili rôzne dekorácie.

              Plechovky sme „obliekli“ do Mikulášových šiat s kožušinkou, Mikuláš s vlnenou bradou a čiapkou poteší každé dieťa, vianočné stromčeky zo špajlí i svietniky z  CD navodia príjemnú atmosféru očakávania a snehuliak na drevenej dekorácií skrášli nejeden domov.

              V tomto roku 2023 sme s tvorením v našom oddelení už skončili. Tešíme sa však na spoločné stretnutia v  novom roku 2024, kde naše kreatívne deti znova vymyslia a vytvoria niečo nové. J

              „Blížia sa tie krásne chvíle vianočné, 
              v láske, šťastí, harmónii prežite ich spoločne. 
              Nie sú dôležité dary, 
              ale v novom roku nech sa Vám darí, 
              zdravie nech slúži k spokojnosti 
              a dom aby ste mali plný hostí. „

              Veselé Vianoce praje pani vychovávateľka Mgr. Pergerová a 6. oddelenie ŠKD

            • Story telling

            • V súčasnosti so vo vyučovaní cudzieho jazyka kladú do popredia také metódy a formy práce, ktoré motivujú žiaka učiť sa cudzí jazyk, pomôžu mu v procese učenia sa a zároveň budujú jeho pozitívny vzťah k predmetu.

              Jednou z takýchto metód je Storytelling, Metóda rozprávania príbehu.

              Štvrtáci našej školy sa preto zapojili do medzinárodného eTwinning  projektu s názvom Story tellers. Projekt je zameraný na výuku anglického jazyka prostredníctvom tvorby príbehu, jeho čítanie, výtvarné stvárnenie a dramatizáciu.

              Spolu s partnermi zo Slovenska, Česka a Turecka si budú vzájomne zdieľať svoje tvorivé aktivity a plniť jednoduché úlohy, ktoré zvýšia ich motiváciu k učeniu a spoločnej práci.

              Úlohy za mesiac december máme hotové. Rozprávali sme sa o netikete, slušnom správaní sa na internete.  Následne žiaci online zodpovedali tromi odpoveďami na otázku.

              Predstavili sme sa. Avatarmi. Každý žiak, ktorý mal záujem, nahral aj svoj vlastný pozdrav s jednoduchou úlohou pre našich nových kamarátov.

              https://www.canva.com/design/DAF2yxePXxg/txziPhFutssjQeIVhB3tMg/view?utm_content=DAF2yxePXxg&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=editor

              Tvorili sme logá použitím kaligrafie.

              Už sme i splnili úlohu, ktorú  v rámci predstavovania sa dostali deti od našich českých kamarátov. Žiaci odhalili vianočné pozdravy poskladaním puzzle. Ďalšie úlohy splníme po ich následnom zverejnení.

              V januári začíname s tvorbou 1. príbehu. Verím, že už teraz sa všetci zapojení tešia.

              Ďakujeme digitálnej koordinátorke Dr. Jarmile Dzambovej za pomoc s avatarmi a Martinovi Matiašovi, žiakovi 8.A triedy, za pomoc pri tvorbe loga.

              Mgr. Andrea Senajová

            • Pečieme po anglicky

            • Poslednou hodinou triedneho projektu v tomto roku nás previedla Stellka. Keďže má rada anglický jazyk, povedala si, že nás v tomto jazyku naučí piecť obľúbené cookies. V cvičnej kuchynke sa nám najprv predstavila. Každej skupinke rozdala misky. Postupne nám v angličtine hovorila, ktoré prísady máme zmiešať. Namiešali sme trochu viac kypriaceho prášku, ale aspoň vieme, že jedna lyžička stačí asi na pol kila múky. Popritom sme sa veľmi zabavili. Toto pečenie bola stopercentná mňamka. Ak si chcete cookies vyskúšať, potrebujete:

              • 180 g polohrubej múky
              • 130 g práškového cukru
              • 150 g tmavej čokolády
              • 125 g masla
              • 1 vanilkový cukor
              • 1 vajce
              • kypriaci prášok (kávová lyžička)

              Najprv si do misy dáme maslo a varechou vymiešame na penu. Pridáme práškový a vanilkový cukor, jedno vajíčko a opäť miešame. Napokon pridáme múku s kypriacim práškom. Ako posledné primiešame malé kúsky čokolády. Cesto dáme na pätnásť minút do chladničky. Potom vytvarujeme  guľky a dáme piecť na plech najmenej päť centimetrov od seba. Pečieme asi pätnásť minút na 170 ºC a po vychladnutí môžeme túto pochúťku ochutnať. Dobrú chuť vám prajeme!

              Lilli Ileková, 4.A

            • Keď sú záľubou husle

            • Každý rok sa venujeme inému projektu. Tento rok je náš triedny projekt trošku iný. Máme jeden druhého naučiť to, čo vieme. Áno, presne to je náš projekt „Nauč nás, čo vieš“. Tentokrát mala hodinu Rebeka. Odprezentovala nám hru na husliach a zabavila nás kvízom, pri ktorom sme hádali o akú ľudovú pieseň ide.  Porozprávala nám o tomto krásnom hudobnom nástroji.  Najprv nás však rozospievala hlasovou rozcvičkou. Zistili sme, že hudobný nástroj – husle, sa vyrábajú z dreva. Je to strunový sláčikový nástroj so štyrmi strunami. Hlavnou súčasťou sláčika je drevený prút a konské vlasy.  O stavbe huslí sme si zapamätali, že sa skladajú zo slimáka, kolíkov, strún, tela a kobylky. Musíme uznať, že husle majú pekný zvuk. Dokonca nám Rebeka dovolila skúsiť si zahrať. Zistili sme, že to nie je také jednoduché ako sa zdá. No najdôležitejšie je robiť to, čo nás baví a baviť sa tým, čo robíme.

              Dominika Machlynec, 4.A

            • Vianočná besiedka v šarišskom nárečí

            • Cesta späť do vianočných čias

              Naši šikovní druháci nás zaviedli do vianočných čias, kde štedrý deň a štedrý večer ožívali v tradíciách, radosti a láske. Naša vianočná besiedka bola ako pohľad do minulosti, do čias, keď koledy zneli v šarišskom nárečí a Vianoce prinášali kúsky pravého čarovného sveta. Prítomní hostia sa nechali vtiahnuť do atmosféry tohto nezabudnuteľného vianočného zážitku. Malí umelci s veľkým úsilím a oddanosťou prezentovali vianočné tradície a koledy v krásnom  nárečí, ktoré sa kedysi ozývalo v domovoch našich predkov. Hostia boli svedkami snahy žiakov  naučiť sa a oživiť texty, ktoré dnes už mnoho detí nepozná. Ich odhodlanie a úspech si zaslúžia obdiv. Celý program bol navodený na atmosféru lásky a pohody, ktorá patrí k Vianociam. Predstavili sme  tradičné vianočné zvyky a obyčaje, ktoré dodávajú sviatku špeciálny punc.

              Tešíme sa, že ste s nami zdieľali túto výnimočnú chvíľu a že ste spolu s nami precestovali cestu späť do vianočnej minulosti. Nech sú tieto Vianoce pre vás  plné lásky, radosti a pokoja.

              Veselé Vianoce a Šťastný Nový Rok prajú žiaci 2.A a tr. uč. Mgr. Zuzana Hanobiková

            • Harmonické popoludnie na námestí

            • Spevácky krúžok „Na ľudovú nôtu“ potešil hudbou a chuťou tradícií

              Chceli  by sme sa s vami podeliť o náš úžasný zážitok z minulého piatku, kedy sme s naším speváckym krúžkom "Na ľudovú nôtu" mali tú česť vystúpiť na námestí v Bardejove. Toto popoludnie bolo pre nás všetkých nesmierne výnimočné a plné radosti. Naše vystúpenie bolo súčasťou akcie "Môj najobľúbenejší vianočný koláčik", ktorá sa konala v  Poľsko-slovenskom dome. S láskou sme uvádzali toto podujatie, predstavujúc tradície a kultúru našej oblasti. Zazneli šarišské koledy, v nárečí sme zavinšovali, a koledníci nám pripomenuli krásu vianočnej atmosféry. Bolo to popoludnie plné hudby, chute,  smiechu a tepla spoločenstva. Okrem našich oddaných rodinných príslušníkov nás prišli povzbudiť aj žienky, ktoré s láskou piekli do súťaže o najobľúbenejší vianočný koláčik i okoloidúci.  Atmosféra námestia a Poľsko-slovenského domu nás vtiahla do príjemného kolotoča tradícií. Naša členka krúžku, druháčka  Katka Šoltýsová si na tejto milej akcii nielen zaspievala, ale aj prebrala cenu  za najkrajší betlehem v súťaži „Vianoce  ukryté v mojom  betleheme."  Je to pre nás obrovská hrdosť a radosť vidieť, ako sa naše deti zapájajú a prispievajú k bohatstvu našej kultúry. Po vystúpení sme sa presunuli dovnútra Poľsko-slovenského domu, kde nás očarovali vône a chuť tradičných domácich koláčov. Tento zážitok nás ešte viac utvrdil v presvedčení, že tradície majú v našom živote nezameniteľné miesto.

              Ďakujem všetkým, ktorí nás podporili a boli s nami v toto nádherné popoludnie. Spoločne sme vytvorili nezabudnuteľnú atmosféru a posilnili ducha našej skupiny. Teším sa na ďalšie spoločné chvíle plné hudby, radosti a kultúry.

              S láskou a vďakou, Mgr. Zuzana Hanobiková

            • Oznam vedúcej ŠJ

            • Oznamujem stravníkom, že s účinnosťou od 1.1.2024 platí nové VZN č. 185/2020 čl. VII o príspevku na stravovanie. Finančný limit je po novom v 3. finančnom pásme. T.j.:

              • 1. stupeň 1,70€,
              • 2. stupeň 1,90€,
              • desiata 0,75€.

              Dôležité: réžijné náklady sa upravujú na 4€ za daný kalendárny mesiac paušálne. Z tohto dôvodu bude potrebné od nového roka doplatiť rozdiel 6€. Informácie doplatení budú včas zverejnené na stránke školy.

            • Sladučké pečenie

            • Sviatky Vianoc sa spájajú s množstvom tradícií a jedna z nich je aj pečenie medovníkov. Medovníčky patria neodmysliteľne k vianočnému obdobiu. Tieto voňavé a krehké dobroty sa musia piecť s dostatočným predstihom. Príprava medovníkov má u nás, ale aj v iných štátoch dlhú tradíciu. Upiecť a ozdobiť medovník nie je veru jednoduché. Toto sladké tvorenie si mohli  vyskúšať aj naše deti z 2.B. Zrazu bolo poruke množstvo šikovných pekárov a cukrárov. Voňavé cesto si skúšali sami vyvaľkať, poukladať vykrajovačky pekne vedľa seba, aby šetrili miesto a ukladať hotové na plech. Práca s cestom, múkou a formičkami je vždy pre deti atraktívnou a každý jeden si to chce vyskúšať. Kuchynkou sa niesla vianočná a tvorivá atmosféra, školskou chodbou príjemná vôňa škorice, klinčekov a medu. Predpripravené medovníčky od šikovnej cukrárky sme dostali ako darček a deti si ich mohli dozdobiť. Takto pripravené medovníčky boli potešením pre ich rodiny. No najchutnejšie na záver bolo to, keď si všetci ochutnali svoje napečené medovníčky. Nuž, o tom predsa Vianoce sú, o sladkom potešení a radosti z očakávania.

              PaedDr. Gabriela Voľanská