• Novinky

            • Olympiáda v anglickom jazyku

            • Dňa 28.11. 2023 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Pre veľký záujem mu predchádzali triedne kolá a tí najlepší si zmerali sily v školskom kole. Po absolvovaní testovej časti sa žiaci predviedli aj v rozprávaní, výkony žiakov boli veľmi vyrovnané. Po vyhodnotení oboch častí sa žiaci umiestnili takto:

              Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom prajeme veľa úspechov v okresnom a krajskom kole.

              Mgr. Erika Baldovičová

            • Dar lásky: Bábiky s veľkým srdcom

            • Deti z 2.A opäť ukázali, že majú srdiečka na správnom mieste. Ich posledný projekt, výroba bábik z ponožiek, nebol len zábavným remeslom, ale aj zážitkom plným lásky a darovania. S veľkou podporou svojich mamiek, babičiek, triednej učiteľky, ba dokonca i oteckov sa naši druháci s plným nadšením pustili do tvorby. Ich kreativita a šikovné ruky priniesli na svet bábiky, ktoré v sebe niesli krásu a jedinečnosť. Táto činnosť nekončila len pri tvorbe. Deti ukázali, že ich srdiečka sú ešte krajšie ako ich vytvorené bábiky. S úsmevom na tvári sa rozhodli darovať svoje vlastnoručne vyrobené bábiky. Toto gesto je dôkazom toho, že dokážu cítiť radosť z darovania a pomáhať iným.  Tento projekt nie je len o remesle, ale aj o učení detí o ľudskosti a empatickom správaní. Ich ochota pomáhať a darovať niečo niekomu, je krásnym príkladom pre všetkých. S hrdosťou a vďačnosťou by som chcela poďakovať mojim skvelým žiakom, ich rodičom i starým rodičom za tento nádherný projekt, ktorý nás učí o dôležitosti dobrého srdca a ľudskosti. Ďakujem, že robíte našu školu lepšou a ľudskejšou.

              Mgr. Zuzana Hanobiková

            • Nie je hračka ako hračka

            • Sme štvrtáci zo ZŠ na Komenského ulici. Učíme sa navzájom. Minulý týždeň nás učil náš spolužiak Timon Dreszler. Jeho téma bola zábavné hry. Ukázal nám a naučil nás triky s jojom, fingerboardom (prstom ovládaným mini skateboardom) a ešte aj s kendamou. Kendama je hra vyrobená z dreva a na vrchu potiahnutá farbou. Tvorí ju guľa, drevené kladivko a šnúrka. Keďže Timon sa učí pomocou videí, ukázal nám trik Jamajku, výťah a bikini. Ukázal nám aj video, kde jeden človek urobil Godspeed. Dokonca aj trik Double or nothing, ktorý vedel urobiť aj on sám. A aj my sme si to vyskúšali. Vyzerá to jednoducho, ale nie je to také ľahké. Myslím, že mnohých jeho hodina bavila. No najhlavnejšie je, že sme sa opäť naučili niečo nové.

              Patrícia Banásová, 4.A 

            • Advent .....čas očakávania

            • ......očakávania Vianoc, darčekov, dobrého jedla, koláčov, no najmä prázdnin a času stráveného s rodinou a blízkymi. Tento čas si ľudia krátia a spríjemňujú rôznymi spôsobmi. No asi ten najbežnejší a najobľúbenejší je otváranie okienok na adventnom kalendári. Naši deviataci sa zapojili do prípravy špeciálneho adventného kalendára, v ktorom vyjadrili svoje vianočné priania v anglickom jazyku a poslali ich do sveta prostredníctvom Etwinning-u. A keďže všetko, čo dáme, sa nám vždy niekoľkonásobne vráti, aj my sme dostali vianočné priania z rôznych kútov Európy. Pozrieť a prečítať si ich môžete v tomto odkaze, samozrejme, každý deň si môžete otvoriť iba jedno okienko.

              Vyučujúce ANJ Vám prajú príjemné čakanie na Vianoce!

              Mgr. Erika Baldovičová   

            • Zelená je tráva, futbal to je hra...

            • Naša trieda 4.A sa venuje projektu „Nauč nás, čo vieš!“. Náš spolužiak Martin Šesták nás učil hrať futbal a vysvetlil nám pravidlá hry. Martin má futbal veľmi rád, patrí medzi jeho záľuby a venuje sa mu od siedmich rokov. Túto hodinu sme sa učili v telocvični. Na začiatku sme sa rozcvičili a potom nám Martin vysvetlil, že futbalisti hrajú iba s nohami, ruky sú zakázané a brankári hrajú s celým telom. Učil nás aj to, akou stranou nohy správne kopať do lopty a správne triafať na bránu. Vysvetlil nám, že prvý aj druhý polčas sa hrá štyridsaťpäť minút a prestávka trvá pätnásť minút. Všetkým sa to páčilo a pravidlám hry sme rozumeli. Potom si Martin vybral troch kapitánov a tí si vybrali svoj tím.  Zahrali sme si ozajstný futbal. Bola super zábava, každý bol udýchaný, ale spokojný z dobrej hry. Takáto futbalová hodina  sa nám veľmi páčila. Mohla by byť aspoň raz týždenne. Naučili sme sa presné pravidlá futbalu a zlepšili si zručnosti s loptou, za čo chceme Martinovi poďakovať. Hru sme si užili, o futbale sa viac naučili a výborne sme sa bavili. V každom športe sa vieme zdokonaľovať a ako hovorí Petra Vlhová: „Vždy tam budú chyby, ale bez chýb sa nedá víťaziť.“

              Branislav Voľanský, 4.A

            • iBobor na II. stupni

            • Aj v tomto roku sa žiaci našej školy popasovali s logickými úlohami v súťaži iBobor. Súťaží sa od roku 2004. Odvtedy sa každoročne zapájajú nové školy. V tejto medzinárodnej informatickej súťaži, súťažia žiaci už v 54 krajinách sveta. Súťaže sa zúčastnilo aj 214 žiakov našej školy, z nich bolo až 69 úspešnými riešiteľmi. Blahoželáme!

              pre zväčšenie kliknite na obrázok

            • Informatická súťaž iBobor na I. stupni

            • Hlavným cieľom súťaže iBobor je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

              Ani tento školský rok sme sa nevzdali možnosti zmerať si sily s ostatnými žiakmi na Slovensku v informatickej súťaži iBobor. V čase od 6.11.2023 do 10.11.2023 sa  na 1. stupni zúčastnilo 133 žiakov 1. až 4. ročníka. V školskom roku 2023/2024  sa do súťaže zapojilo 129 965 žiakov. Opäť máme veľké množstvo žiakov, ktorí svojimi výsledkami získali diplom úspešného riešiteľa. Všetci súťažiaci sa po prihlásení na EduPage môžu pozrieť na svoje riešenia. Ostatní si môžu nesúťažne vyskúšať zaujímavé úlohy na www.ibobor.sk

              Srdečne blahoželáme!

              PaedDr. Gabriela Voľanská

            • Deti vedomé si významu života: Hodina s profesionálnym záchranárom

            • Bol to vzrušujúci deň plný vzdelávania a dobrodružstva. Deti z 2.A si vychutnali unikátnu hodinu prvouky. Téma dňa bola veľmi závažná – Záchrana ľudského života. Na tejto hodine sme privítali špeciálneho hosťa, profesionálneho záchranára pána Ľ. Hudáka. Jeho príchod
              do triedy zmenil bežný učebný deň na dobrodružnú výpravu do sveta záchranných operácií. Začali sme diskusiou o dôležitosti poskytnutia prvej pomoci v núdzových situáciách, a pán Hudák nám to predviedol naživo. Jeho zručné ruky ukázali, ako správne poskytnúť pomoc až do príchodu profesionálnych záchranných tímov. Pán Hudák nebol len inštruktor, ale aj skvelý komunikátor s deťmi. Jeho názorné vysvetlenie bolo motivujúce a zábavné. Deti sa ho neostýchali bombardovať otázkami a on na ne trpezlivo a zrozumiteľne odpovedal. Okrem toho sa deti sami zapojili do cvičení prvej pomoci. Navzájom si poskytovali starostlivosť, obväzovali si ruky, nohy aj hlavy. Stali sa skutočnými malými záchranármi, ktorí ukázali, že aj najmenší môžu byť hrdinami v núdzi. Veríme, že takýto praktický prístup k vzdelávaniu prinesie našim žiakom užitočné znalosti, ktoré by mohli v budúcnosti zachrániť život. Zároveň sme im poskytli nezabudnuteľný zážitok a ukázali, že vzdelávanie môže byť nielen užitočné, ale aj vzrušujúce. Tešíme sa na ďalšie takéto inšpirujúce hodiny, ktoré učia naše deti nielen teórii, ale aj praktickým zručnostiam, ktoré môžu využiť vo vlastnom živote.

              Mgr. Zuzana Hanobiková

            •  Reading corner - Čitateľský kútik

            • ​​​​​​​Milí žiaci, ak máte radi dobrodružstvo a fantáziu, príďte si ho vychutnať na druhé poschodie. Nájdete tam dobrodružstvá skryté v knihách. Stačí otvoriť a začítať sa. Náš Reading corner funguje veľmi jednoducho, knihu si vezmi domov, prečítaj, vráť a potom si vezmi ďalšiu. Spoliehame sa na tvoje svedomie, že knihu vrátiš a nezničíš, a tiež je tam veľký maco Teddy Peddy, ktorý si svoje knihy stráži 😊.

              Enjoy reading ....

            • Rozumieme nadaným

            • 16. novembra k nám zavítal PaedDr. Ľuboš Lukáč, PhD z iniciatívy Rozumieme nadaným - Centra poradenstva a prevencie Sabinov, ktorý sa už dlhé roky venuje intelektovo nadaným deťom.

              Stretnutie so žiakmi 3. až 8. ročníka našej školy bolo organizované za účelom realizácie zaujímavých aktivít zameraných na rozvoj logického myslenia detí, predstavenie iniciatívy Rozumieme nadaným,  rozbor  riešenia logických úloh. Zároveň im aj učiteľom predstavil didaktickú pomôcku LOGIFORMES, ktorá pomáha rozvíjať logické myslenie, tvorivosť, fantáziu a predstavivosť.

              Deti pracovali s niekoľkými informáciami súčasne (farba, tvar, pozícia) a precvičovali si rôzne schopnosti (dedukcia, analýza, syntéza, hľadanie logickej väzby a správneho riešenia). Myslenie nadaných školákov potrápili zadania označené piktogramom (motýľ, panda, sova) v súlade so zásadou postupnosti - od jednoduchého k zložitejšiemu.

              Dôležitým benefitom stretnutí bola skutočnosť, že žiaci  hľadali spoločné riešenia, zdôvodňovali ich, argumentovali a vysvetľovali svoje postupy. 

              Veríme, že túto pozitívnu skúsenosť žiaci zúročia aj v budúcnosti, a to nielen na hodinách matematiky.

              M.Peláková

            • Bubnovačka 2023

            • November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa. 20. novembra sme sa aj my zapojili do celoslovenskej aktivity -BUBNOVAČKA- bubnujeme  aby bolo deti lepšie počuť, lebo TICHO deti pred násilím neochráni!

              Ďakujeme všetkým,ktorí bubnovali s nami.

              ŽP

            • Rubiková kocka

            • Žiaci 4.A sa zasa naučili niečo nové. Tentokrát nás Alex Salamon naučil skladať rubikovú kocku. Tému rubiková kocka si vybral, lebo má rád hlavolamy. Veľmi ho obdivujem, lebo ja som si doteraz myslel, že rubiková kocka sa dá poskladať len tak, že poodlepujem papieriky a nalepím ich na správne miesta. :-) Na začiatku hodiny nám určil pravidlá a rozdelil nás do skupín. Ukázal nám rôzne typy rubikovej kocky, napr. trojuholník, 2x2, 3x3, spinner atď. Hodinu odľahčil tak, že nám dával vtipné otázky. Napríklad, ak mám v rukách päť melónov a šesť dýň, čo mám? (veľké ruky) Potom nám čítal zaujímavosti a ukázal ako poskladať rubikovú kocku. Pozreli sme si aj video, na ktorom najrýchlejší rekordér v skladaní rubikovej kocky, Max Park, kocku poskladal  za 3,13 sekúnd. Bolo to niečo neuveriteľné. Na záver tejto hodiny nám Alex urobil krátky kvíz. Škoda, že sa takto nedajú vyučovať aj iné predmety. Verím, že všetci moji spolužiaci si túto hodinu užili minimálne tak ako ja. Môj vzťah  k rubikovej kocke by som opísal slovami Nelsona Mandelu: „Vždy to vyzerá ako nemožné, až kým to niekto nespraví.“

              Jakub Drobniak, 4.A

            • Magický príbeh jesene

            • ​​​​​​Súťaž presne pod týmto magickým názvom vyhlásilo v októbri Hornošarišské osvetové stredisko v Bardejove. Keďže išlo o literárno-výtvarnú súťaž, prihlásení žiaci maľovali i písali.

              Podľa poroty boli všetky práce naozaj jedinečné a originálne a ukrývalo sa v nich hlboké čaro jesennej atmosféry. Diela boli plné detskej kreativity, fantázie a nápaditosti.  Veľmi nás teda potešilo, že úspešnými sa stali aj žiaci našej školy. V prvej kategórii získal druhé miesto Michal Kekelik zo 4.C a z tretieho miesta mali radosť Jakub Drobniak a Dorotka Saraková zo 4.A. Spolu s organizátormi veríme, že táto súťaž bola pre našich žiakov motiváciou a ďalším krokom v rozvíjaní talentu.

            • Voľnočasová kolekcia oblečenia s logom školy - eshop otvorený do 27.11.

            • Dobrý deň všetkým!

              Máme pre Vás skvelú správu!

              Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej ste sami rozhodli. Jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/zskom23b/

              Objednávanie je už spustené a bude možné až do 27.11. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

              (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)
                
              S pozdravom a prianím krásneho dňa 

              Vedenie školy

            • Hovorme o jedle 

            • Hovorme o jedle je názov aktivít a súťaží po záštitou MŠVVaŠ v rámci týždňa zdravej výživy v čase od 16. do 20. októbra. Do literárnej a fotografickej súťaže  sa zapojilo 24 žiakov našej školy.

              Témou literárnej súťaže bolo: Neplytvám potravinami – čas ukázať lásku našej planéte a téma fotografickej súťaže bola Očami gurmána.

              Víťazi fotografickej súťaže v I. a II. kategórii: Filip Piter-Pangrác, Adela Hankovská, Natália Gordanová, Laura Kotuľová a Ronald Fedoročko

              Víťazi literárnej súťaže v I. a II. kategórii: Oliver Petrík, Oliver Gregor Hudák, Oliver Jančošek, Lívia Hudáková, Kristián Šiba, Oliver Paľuv, Peter Labanc

              Všetci žiaci boli za aktívnu účasť v projekte odmenení diplomami od organizátorov a víťazné práce reprezentujú našu školu v celoštátnom kole, držíme im palce.

              Mgr. Mária Ovšonková

            • Keď dávať koše baví

            • V našej triede 4.A opäť učili spolužiaci. Keďže naše spolužiačky Olívia a Klaudia rady hrajú basketbal a venujú sa mu, témou bol basketbal. Vybrali si ho, pretože je ich koníčkom a venujú sa mu už dlhšie. Tentokrát sme sa učili v telocvični.

              Po rozcvičke sme sa pozerali, ako nás učili driblovať.  No vyskúšali sme si z basketbalu viac. Ťažšie bolo pre nás hádzať do koša. Bolo ľahké driblovať, pretože driblovať z nás vedela väčšina. Bolo super, že sme si aj zabehali. Atmosféra bola v pohode. V telocvični bolo výborne, aj keď to niekomu išlo lepšie a niekomu horšie. Učenie bolo zábavnou formou, to nás bavilo, preto by sme sa chceli takto ešte učiť. Naučili sme sa veľa nových vecí – driblovať, hádzať do koša, robiť triky s loptou. Po hodine sme boli úplne spotení, ale najlepšie bolo to, že nám Olívia s Klaudiou dali za našu snahu aj odmenu.

              Tento projekt, ktorý prezentovali naše spolužiačky, nás obohatil o nové zaujímavosti, informácie a zručnosti, za čo sa im chceme veľmi pekne poďakovať. Výborne sme sa zabavili, no najviac sme sa tešili z práce s loptou.

              Alex Salamon, Karin Voľanská - 4.A

            • Tekvicová párty

            • Tak ako každý rok, tak aj tohto roku sme čakali kedy  opäť príde deň šantenia, hudby, rôznych súťaží a sladkých maškŕt. Po chodbách už od rána chodili malé oranžové tekvičky s usmievavými tváričkami. Pani vychovávateľky vyzdobili oddelenia a pripravili skvelý program a množstvo vtipných súťaží. Vo všetkých oddeleniach bolo počuť detský smiech a veselé šantenie, pretože sme mali našu obľúbenú predprázdninovú  „Tekvicovú párty“. Každý si prišiel na svoje a mohol sa realizovať v tanci alebo súťažiach. Deti boli odmenené nielen za víťazstvo v súťažiach, ale aj za veselú náladu. Bol to super deň, o čom svedčia fotografie z jednotlivých oddelení. Na záver sme sa rozlúčili v dobrej nálade a popriali krásne jesenné prázdniny. Už teraz sa tešíme na ďalšiu našu  „Tekvicovú párty“.

              Vychovávateľky ŠKD