• Novinky

            • Oznam vedúcej ŠJ

            • Oznamujem stravníkom, že s účinnosťou od 1.1.2024 platí nové VZN č. 185/2020 čl. VII o príspevku na stravovanie. Finančný limit je po novom v 3. finančnom pásme. T.j.:

              • 1. stupeň 1,70€,
              • 2. stupeň 1,90€,
              • desiata 0,75€.

              Dôležité: réžijné náklady sa upravujú na 4€ za daný kalendárny mesiac paušálne. Z tohto dôvodu bude potrebné od nového roka doplatiť rozdiel 6€. Informácie doplatení budú včas zverejnené na stránke školy.

            • Sladučké pečenie

            • Sviatky Vianoc sa spájajú s množstvom tradícií a jedna z nich je aj pečenie medovníkov. Medovníčky patria neodmysliteľne k vianočnému obdobiu. Tieto voňavé a krehké dobroty sa musia piecť s dostatočným predstihom. Príprava medovníkov má u nás, ale aj v iných štátoch dlhú tradíciu. Upiecť a ozdobiť medovník nie je veru jednoduché. Toto sladké tvorenie si mohli  vyskúšať aj naše deti z 2.B. Zrazu bolo poruke množstvo šikovných pekárov a cukrárov. Voňavé cesto si skúšali sami vyvaľkať, poukladať vykrajovačky pekne vedľa seba, aby šetrili miesto a ukladať hotové na plech. Práca s cestom, múkou a formičkami je vždy pre deti atraktívnou a každý jeden si to chce vyskúšať. Kuchynkou sa niesla vianočná a tvorivá atmosféra, školskou chodbou príjemná vôňa škorice, klinčekov a medu. Predpripravené medovníčky od šikovnej cukrárky sme dostali ako darček a deti si ich mohli dozdobiť. Takto pripravené medovníčky boli potešením pre ich rodiny. No najchutnejšie na záver bolo to, keď si všetci ochutnali svoje napečené medovníčky. Nuž, o tom predsa Vianoce sú, o sladkom potešení a radosti z očakávania.

              PaedDr. Gabriela Voľanská

            • Znejú zvony vianočné....

            • Vianoce sú tam, kde nikto neplače,

              Vianoce sú tam kde voňajú sladké koláče,

              Vianoce sú s tými, ktorých ľúbime s tými, na ktorých myslíme.

              Duch Vianoc  sa nesie  našou  školou celý adventný čas, pretože sme si ju vyzdobili rôznorodými prácami detí, ktoré tvorili spolu so svojimi vychovávateľkami. Skrášľovali  sme si naše oddelenia, vestibul školy, chodby a pripravovali  darčeky pre svojich blízkych, ale aj tých ktorých nepoznáme.

              Nech po lete príde jeseň a po zime jar.

              Nech je deťom dobrá pieseň najvzácnejší dar.

              Nech sú ľudia k ľuďom blízki a Zem v rozkvete.

              Nech sa človek od kolísky teší na svete.

              Požehnané a pokojné sviatky Vám prajú vychovávateľky ŠKD.

            • Zimné tvorenie

            • V tieto zimné dni, okrem radosti zo snehu, máme radosť aj z tvorenia v našom oddelení. Deti si vyrobili sklenené svietniky v podobe trpaslíkov, snehuliakov, perníčky a vianočné dekorácie.

              Trpaslíkov namaľovali, pridali čiapočku i vlnenú bradu a nakoniec ozdobili podľa svojich predstáv. Do vnútra stačí  pridať iba sviečku a trpaslík večer rozjasní každú detskú izbu.

              Svietnik so šiškami deti dozdobili mašľami, trblietkami, pridali voňavú čajovú sviečku, ktorá svojou arómou navodí príjemnú atmosféru v teple domova.

              Deti sa oboznámili aj s novou technikou-gravírovaním. Na drevo gravírovali rôzne vzory pomocou gravírovacieho pera, ktoré dotvorili dekoračným materiálom. Tieto drevené darčeky si určite nájdu svoje čestné miesto pod vianočným stromčekom.

              Medzi naše obľúbené činnosti patrí tvoriť z nepotrebného niečo nové. Z plastových fliaš sme vytvorili veselých snehuliakov s čiapočkami a z kartónu milé perníčky.

              Máme veľkú radosť z nášho neustáleho tvorenia a budeme pokračovať ďalej! :-)

              Vychovávateľka Mgr. Džundová a 3. oddelenie ŠKD

            • Vianočná burza 2023

            • Už tradične sa na našej škole pred Vianocami organizuje vianočná burza plná vianočných dekorácií, hračiek, knižiek a iných drobností. Veríme, že ste si z bohatej ponuky vybrali a darčekom potešili seba alebo svojich blízkych.

              Prajeme vám krásne Vianoce! 

              ŽP

            • Oznam vedúcej ŠJ

            • Stravné na desiatu za mesiac JANUÁR 2024 sa bude vyberať
              dňa 22.12.2023 piatok od 7:00 do 10:00 hod.

              suma 12,60 eur (cena jednej desiaty je 0,70 eur)

              Prosím o dodržiavanie termínu!!!

              Oznamujem stravníkom, že obedy je možne vyhlasovať len do 15.12.2023.
              Jedálny lístok je zverejnený už do konca kalendárneho roka t.j.do 22.12.2023.

            • Pygmalion

            • Dňa 5.12 sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili anglického predstavenia Pygmalion. Toto divadelné predstavenie nám zorganizovali učiteľky anglického jazyka. Predstavenie  sa konalo v Prešove v Kine Scala. Hra Pygmalion bola o tom, že Henry Higgins sa stavil so svojím priateľom, že z obyčajného chudobné dievčaťa, ktoré rozprávalo nespisovne, spraví za 6 mesiacov mladú slečnu Lízu a naučí ju rozprávať spisovne a správať sa, ako sa sluší na mladú dámu. Tomuto nádhernému výletu ďakujeme pani učiteľkám E. Baldovičovej, S. Běčákovej,T. Vavrekovej, S. Novotnej. Ďakujeme. 

              A čo na tento výlet povedala pani učiteľka? Tu sú jej slová: „ Predstavenie bolo veľmi pekné, žiaci si otestovali svoju angličtinu, a väčšine žiakov nerobilo problém rozumieť hercom. Najprv sme mali trochu obavy z veľkej skupiny, predsa len nás bolo 68, ale žiaci sa správali veľmi dobre a za nikoho sme sa nemuseli hanbiť. Bol to veľmi príjemne strávený vyučovací deň.“

              Liana Pivovarníková, 8.B

            • ČAS ADVENTU - ZVYKY A TRADÍCIE

            • Najkrajšie a najmagickejšie obdobie plné zvykov a tradícií bolo vždy v období adventu pred Vianocami až do Nového roka. Zvyky zimného cyklu boli prejavom osláv zimného slnovratu, začínali sa na Katarínu a viazali ku dňom na Ondreja, Barboru, Mikuláša, Luciu i Tomáša. V tomto období nadobúdalo prevahu zlo nad dobrom a zvyšovala sa aktivita zlých síl, čarov a šírenia rôznych povier.

              Všetky tieto povery, pranostiky a zvyky si môžete, milí žiaci, prísť prečítať, vypočuť, pozrieť v interaktívnej prezentácii alebo vo videu či nadýchať sa predvianočnou ľudovou atmosférou pri prestretom stole na 2. poschodí.

              DEJ, OBN, ŠDK

            • Naša prvá návšteva knižnice

            • V pondelok 4.12. 2023 sa žiaci 1.D triedy vybrali prvýkrát v tomto školskom roku do Okresnej knižnice  Dávida Gutgesela v Bardejove. Aj keď sa prváci ešte len učia čítať, knihy ich už teraz veľmi zaujímajú. V knižnici nás privítala milá pani knihovníčka, ktorá nám porozprávala o práci v knižnici. Oboznámila nás s pravidlami, postupom vypožičiavania kníh a správnym zaobchádzaním s nimi. Dokonca nám prečítala zaujímavý príbeh z detskej rozprávkovej knihy, ktorý deti veľmi zaujal. Ukázala našim prváčikom knihy, ktoré si vypožičiavajú detskí čitatelia a taktiež rozdala žiakom medailu čitateľa a záložku. Návšteva knižnice sa nám veľmi páčila a teší nás, že  naši najmenší žiaci sú už jej novými členmi.

              Mária Klimeková a žiaci 1.D

            • Návšteva archívu

            • Žiaci 5. ročníka navštívili v dňoch 22.11. a 27.11.2023 pobočku Štátneho archívu na ulici Miškovského 1 v Bardejove. Je to najstaršia inštitúcia, ktorá existovala už v 15. storočí. Piataci si vypočuli výklad pracovníčky archívu o tom, aké vzácne stredoveké listiny, mestské knihy a notové zápisy sú uložené v depozitách bardejovského archívu a ako je potrebné ich správne archivovať, dôkladne spracúvať a skúmať.

              Na historické dokumenty je náš bardejovský archív veľmi bohatý. Žiaci mohli nahliadnuť do tovarišského výučného listu či mestskej kroniky, len bolo potrebné sa popasovať s textom, ktorý bol napísaný v latinskom či maďarskom jazyku a tvary písmen boli pre nejedného žiaka ťažkým hlavolamom.

              Vďaka tejto inštitúcii si žiaci uvedomili, že ich rodné mesto má dávnu a bohatú históriu, na ktorú sú právom hrdí.

              Mgr. J. Gubová

            • Návšteva hasičskej stanice: Druháci očarení svetom hrdinov

            • Deň, kedy sme navštívili hasičov bol pre našich druhákov jedným z tých, čo im na dlho zostane v pamäti. Exkurzia bola nielen poučná, ale aj dobrodružná a vzrušujúca. Keď sme sa približovali k bráne, ako mávnutím čarovného prútika sa otvorila. Za bránou nás očakávali hrdinovia v uniformách, ktorí nás srdečne privítali. Celá stanica bola otvorená pre naše pohľady a zvedavé otázky. Služobné kamery sledovali každý náš krok. Hasiči nás povodili úplne všade – od garáží so všetkými tými zázračnými vozidlami až po tajomné miestnosti so všetkým potrebným vybavením. Výklad hasiča bol fascinujúci a zrozumiteľný aj pre našich najmenších. Zažili sme aj naozaj neočakávanú situáciu, ktorá nám ponúkla reálny pohľad na prácu a nasadenie hrdinov hasičov. Na okresnom súde bola anonymom nahlásená bomba. Výjazd hasičov získal našu pozornosť. Atmosféra bola napínavá, a pre nás to bola nielen lekcia o bezpečnosti, ale aj nezabudnuteľný zážitok. Druháci tiež ukázali svoje vedomosti z prvouky a pohotovo odpovedali na otázky hasičov, čím dokázali, že teoretické učenie môže byť tiež úspešne aplikované v reálnych situáciách.  Cesta naspäť do školy bola sprevádzaná živými debatami o ich nových objavoch a príbehoch hrdinských hasičov. Táto návšteva nechala deti obohatené o nové poznatky a inšpiráciu. Možno pre niektoré z nich to bude prvý krok k budúcemu povolaniu. Ďakujeme našim skvelým hasičom za ich obetavú prácu a ochotu podeliť sa s nami o ich svet.

              tr. učiteľky druhákov

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

            • Čarovné chvíle Vianoc sú už čochvíľa tu a my viac než inokedy rozmýšľame nad tým, čím našich najbližších obdarovať. Zdieľame spolu nádherné okamihy pri spoločnom štedrovečernom stole i pod vianočným stromčekom. No v mysliach mnohých ostávajú tieto chvíle iba spomienkou. Sú to najmä seniori, ktorí trávia všedné i sviatočné okamihy  osamote a pre ktorých je návšteva blízkych neraz výnimočná. No vďaka celoslovenskému projektu Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok, aj oni môžu prežiť momenty radosti a dojatia. Už šiesty rok sú totiž obdarúvaní s láskou pripravenými darčekmi, naprieč celým Slovenskom. Je pre nás cťou, že i žiaci prvého a druhého stupňa našej školy sú jeho súčasťou. Spolu s rodičmi, učiteľmi a pani vychovávateľkami pripravili svoje vlastné krabice, priania, svoje vlastné zhmotnené prejavy úcty, empatie, lásky. Nuž, nech tieto silné momenty zohrejú pri srdci na oboch stranách. A nech sú dôkazom, že ľudskosť a zmysel pre dobro sa v našich žiakoch skrz ich rodičov, učiteľov, vychovávateľov iba znásobuje.

              Šťastné a veselé všetkým!

            • 3. miesto na majstrovstvách SR v detskom štafetovom krose.

            • Dňa 6.11.2023 sa v Prešove konali majstrovstvá kraja v detskom štafetovom krose v rámci projektu „Detská atletika“.

              Naše družstvo mladých atlétov v zložení: T. Soták, L. Olejarová, T. Kopas a B. Jurčišinová suverénne zvíťazilo a vybojovalo si miestenku na majstrovstvá SR, ktoré sa uskutočnili v Malackách 25.11.2023. Mladé nádeje sa umiestnili na 3. mieste. Okrem zážitkov si odniesli domov množstvo vecných cien a bronzové medaily. Najmladším športovcom srdečne blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu klubu ŠŠK JAK Bardejov a školy.

              V Malackách sa tento deň konali aj majstrovstvá SR v cezpoľnom behu, kde nás reprezentovalo družstvo mladší žiakov: T.Hríbik, F. Poláček, J. Konfederák a družstvo starších žiakov: P. Labanc, S. Buchholz, A. Kerbčár. Mladší žiaci obsadili 5. miesto a starší žiaci 9. miesto.  Tým pádom sme ukončili atletickú sezónu 2023.

              Do novej atletickej sezóny 2024 prajeme všetkým atlétom ŠŠK JAK Bardejov veľa športových úspechov.   

            • Olympiáda v anglickom jazyku

            • Dňa 28.11. 2023 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Pre veľký záujem mu predchádzali triedne kolá a tí najlepší si zmerali sily v školskom kole. Po absolvovaní testovej časti sa žiaci predviedli aj v rozprávaní, výkony žiakov boli veľmi vyrovnané. Po vyhodnotení oboch častí sa žiaci umiestnili takto:

              Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom prajeme veľa úspechov v okresnom a krajskom kole.

              Mgr. Erika Baldovičová

            • Dar lásky: Bábiky s veľkým srdcom

            • Deti z 2.A opäť ukázali, že majú srdiečka na správnom mieste. Ich posledný projekt, výroba bábik z ponožiek, nebol len zábavným remeslom, ale aj zážitkom plným lásky a darovania. S veľkou podporou svojich mamiek, babičiek, triednej učiteľky, ba dokonca i oteckov sa naši druháci s plným nadšením pustili do tvorby. Ich kreativita a šikovné ruky priniesli na svet bábiky, ktoré v sebe niesli krásu a jedinečnosť. Táto činnosť nekončila len pri tvorbe. Deti ukázali, že ich srdiečka sú ešte krajšie ako ich vytvorené bábiky. S úsmevom na tvári sa rozhodli darovať svoje vlastnoručne vyrobené bábiky. Toto gesto je dôkazom toho, že dokážu cítiť radosť z darovania a pomáhať iným.  Tento projekt nie je len o remesle, ale aj o učení detí o ľudskosti a empatickom správaní. Ich ochota pomáhať a darovať niečo niekomu, je krásnym príkladom pre všetkých. S hrdosťou a vďačnosťou by som chcela poďakovať mojim skvelým žiakom, ich rodičom i starým rodičom za tento nádherný projekt, ktorý nás učí o dôležitosti dobrého srdca a ľudskosti. Ďakujem, že robíte našu školu lepšou a ľudskejšou.

              Mgr. Zuzana Hanobiková

            • Nie je hračka ako hračka

            • Sme štvrtáci zo ZŠ na Komenského ulici. Učíme sa navzájom. Minulý týždeň nás učil náš spolužiak Timon Dreszler. Jeho téma bola zábavné hry. Ukázal nám a naučil nás triky s jojom, fingerboardom (prstom ovládaným mini skateboardom) a ešte aj s kendamou. Kendama je hra vyrobená z dreva a na vrchu potiahnutá farbou. Tvorí ju guľa, drevené kladivko a šnúrka. Keďže Timon sa učí pomocou videí, ukázal nám trik Jamajku, výťah a bikini. Ukázal nám aj video, kde jeden človek urobil Godspeed. Dokonca aj trik Double or nothing, ktorý vedel urobiť aj on sám. A aj my sme si to vyskúšali. Vyzerá to jednoducho, ale nie je to také ľahké. Myslím, že mnohých jeho hodina bavila. No najhlavnejšie je, že sme sa opäť naučili niečo nové.

              Patrícia Banásová, 4.A 

            • Advent .....čas očakávania

            • ......očakávania Vianoc, darčekov, dobrého jedla, koláčov, no najmä prázdnin a času stráveného s rodinou a blízkymi. Tento čas si ľudia krátia a spríjemňujú rôznymi spôsobmi. No asi ten najbežnejší a najobľúbenejší je otváranie okienok na adventnom kalendári. Naši deviataci sa zapojili do prípravy špeciálneho adventného kalendára, v ktorom vyjadrili svoje vianočné priania v anglickom jazyku a poslali ich do sveta prostredníctvom Etwinning-u. A keďže všetko, čo dáme, sa nám vždy niekoľkonásobne vráti, aj my sme dostali vianočné priania z rôznych kútov Európy. Pozrieť a prečítať si ich môžete v tomto odkaze, samozrejme, každý deň si môžete otvoriť iba jedno okienko.

              Vyučujúce ANJ Vám prajú príjemné čakanie na Vianoce!

              Mgr. Erika Baldovičová