• Novinky

            • Technická olympiáda

            • Úroveň technických  vedomosti si naši žiaci si overili v školskom kole Technickej olympiády. Olympiáda prebehla formou online, čo je dnes veľkou výhodou, pretože sa môžeme porovnávať aj s inými školami a zároveň sa  žiaci zdokonaľujú v práci s internetom.

              Z techniky musia žiaci vedieť čítať technické výkresy, poznať rôzne materiály a postupy pri ich opracovaní. Vedieť históriu vzniku technických zariadení a poznať aj autorov technických objavov.

              V kategórii  B, kde súťažia žiaci  5.-7. ročníka, sa umiestnili títo žiaci:

              1. Martin Vojtko - 7.A
              2. Filip Krakovský - 7.B
              3. Peter Varjan - 7.A

              V kategórii  A, kde súťažia žiaci 8.-9. ročníka, sa umiestnili títo žiaci:

              1. Richard Prokopovič - 8.D
              2. Ján Gujdan - 9.A
              3. Peter Labanc - 9.A

               Všetkým srdečne blahoželáme.

              PK Techniky a Fyziky

            • Ako vzniká kniha

            • Toňa Revajová nám to veľmi zaujímavo opísala hneď v prvom texte štvrtáckej čítanky. Rozhodli sme sa, že sa pokúsime trochu tvoriť. Zvolili sme si tému, o ktorej sme veľa rozprávali. Nebolo to ťažké, veď zážitkov cez prázdniny bolo veľa...  Svoje prázdninové príbehy sme potom napísali do zošita. Pani učiteľke to však nestačilo. Prečítala nám svoj príbeh z dovolenky, ktorý vyznel trochu ako recept na varenie.  Vraj svoje príbehy skúsme upraviť takto. A opäť sme sa rozprávali, smiali, varili, piekli, korenili a nakoniec písali.  Vytvorili sme príbehy, z ktorých veríme, že vznikne kniha „Prázdninové varenie.“ Tu je rukopis...

              Žiaci 4.C a 3. B triedy

            • Olympiáda zo SJL

            • ​​​​​​​Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry sa uskutočnilo 30. 10. 2023. Svoje jazykové znalosti si v ňom zmeralo 29 žiakov 8. a 9. ročníka. Zvládli náročný online test, transformáciu náučného textu na správu aj jazykový prejav, ktorý museli predniesť spamäti.

              Výsledky:

              1.      miesto – František Paľuv

              2.      miesto – Ema Jacenková

              3.      miesto – Ema Moravcová

              Úspešní riešitelia: Jakub Kokinda, Martin Matiáš, Klaudia Gorunová, Tamara Petrišáková, Filip Seipel, Nelly Compľáková, Nela Vantová, Šimon Artim, Nina Gallová, Liliana Skoncová, Peter Labanc, Martin Bučko.

              V okresnom kole bude našu školu dňa 15. 11. 2023 reprezentovať víťaz František Paľuv, žiak 9. B triedy.

              Mgr. Mária Ovšonková

            • EXKURZIA ŠTVRTÁKOV – SOLIVAR, HVEZDÁREŇ A PLANETÁRIUM V PREŠOVE

            • „Lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť.“ To si povedali aj naši štvrtáci po skončení exkurzií v Solivare a vo Hvezdárni a planetáriu v Prešove. 

              V októbri si žiaci 4.A, 4.B a 4.C triedy užili jedinečnú príležitosť spoznať proces výroby soli a nazrieť do tajomstiev vesmíru. V Solivare absolvovali prehliadku unikátneho komplexu štyroch technických objektov s vynikajúcim výkladom pani sprievodkyne. Najprv navštívili gápeľ, potom četerne (zásobníky soľanky), varňu František a na záver sklad soli. Žiaci videli na vlastné oči niekdajší proces výroby soli od jej ťažby až po spracovanie. 

              Po návšteve Solivaru sa presunuli do Hvezdárne a planetária, kde na nich už čakal náučný film o slnečnej sústave. Najväčším zážitkom podľa slov samotných štvrtákov bol ďalší bod programu - pozorovanie umelej hviezdnej oblohy z pohodlia kresiel. 

              Suveníry, magnetky, pohľadnice, záložky, vrecúška soli ... to všetko si naši žiaci nakúpili a odniesli domov, spolu so zážitkami a novými informáciami. Bolo to prekrásne a vedomosťami nabité dopoludnie. 

              Mgr. Anna Kostárová

            • Deň prvej pomoci

            • V súčasnosti sa veľa hovorí o záchrane ľudského života, o dôležitosti vedieť poskytnúť prvú pomoc. Každý z nás je zraniteľný, a preto by mal každý človek ovládať základy poskytnutia prvej pomoci. Túto problematiku sme sa pokúsili priblížiť i našim žiakom v ŠKD. V stredu 18. 10. 2023 sme si hravou pútavou formou ukázali rôzne modelové situácie poranení a ich ošetrenia. Žiaci si mali možnosť vyskúšať ošetrenie rôznych poranení, obväzovanie rán, použitie trojrohej šatky, či ako ošetriť krvácanie z nosa.

              Spoločnými silami sme všetky modelové situácie zvládli. Na záver sme si pripomenuli, aké dôležité je nebyť ľahostajný voči iným v núdzi, veď i detskí hrdinovia dokážu mnohokrát v závažných situáciách pomôcť a tým aj môžu zachrániť to najcennejšie – ľudský život.

              Mgr. Katarína Grocká

            • Digitálna nástenka - hlasovanie

            • Milí učitelia, rodičia, žiaci a priatelia školy,

              naša škola sa zapojila do súťaže „O najkrajšou školskú digitálnu nástenku“. Projekt s najväčším počtom hlasov po ukončení hlasovania získa hlavnú cenu – DIGITÁLNU NÁSTENKU – 43″ dotykový LCD monitor vrátane softvéru na výrobu a správu obsahu. Za našu nástenku môžete hlasovať:

              • pri registrácii je potrebné vyplniť meno, priezvisko, emailovu adresu a heslo, následne je potrebné PRIHLÁSIŤ sa so zaregistrovanou email adresou a heslom
              • pri hlasovaní na ďalší deň už nie je potrebná registrácia, ale len prihlásenie sa do systému vyplnením emailovej adresy a hesla, ktoré ste si zadali pri registrácii do systému
              • každých 24 hodín z jedného zariadenia (mobil, tablet, počítač)
              • každá osoba - každý deň
              • od 26.10.2023 10.00 hod. - do 3.11.2023 22.00 hod.
              • link: https://infokiosk.software/sutaz/?cid=3648&cac=submission&ctx=page&cm=0&sid=4823

              Ďakujeme za každý hlas!

            • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

            • Naša škola sa zapojila do piateho ročníka inovatívnej súťaže pre školy s názvom Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee. 

              Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom. V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov (anglický a španielsky), meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok. Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci a slovíčka sa naučia vrátane správnej výslovnosti. Aplikácia navyše pracuje s každým žiakom individuálne za pomoci umelej inteligencie a žiaci si ju môžu spustiť na mobile, tablete či počítači.

              Triedy aktuálne súťažia v okresnom kole šampionátu, v ktorom môžu získať zaujímavé ceny nielen pre seba, ale aj pre vyučujúcich a pre našu školu. Súťažíme aj o príspevok na modernizáciu škôl v hodnote 6 000 €. Všetky informácie o súťaži, ako aj jej priebežné výsledky sú k dispozícii na:

              www.wocabee.app/sutaz

              Tou najdôležitejšou výhrou však bude zlepšenie jazykových vedomostí našich žiakov a ich motivácia k učeniu jazykov, ktoré sú v dnešnej dobe mimoriadne dôležité. Sme veľmi radi, že na našej škole dávame priestor moderným technológiám a učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý žiakov baví a prináša im skutočné výsledky! Držíme im v súťaži palce!

              Mgr. Zdenka Šinaľová

            • Medicína z prírody

            • Sme žiaci 4.A triedy na ZŠ na Komenského ulici v Bardejove. Súčasťou našej triedy je aj Paťka Banásová. Veľmi rada kreslí a zaujíma sa o zdravý životný štýl. V tejto uponáhľanej dobe človek nemá čas sa zastaviť a venovať sa svojmu zdraviu. A pritom zelenina a ovocie nám vie byť liekom. Paťka nás preto oboznámila, aké liečivé účinky má cibuľa pri teplote, ak ju priložíme na chodidlo alebo na členok. Aj taká kapusta na čele nám pomôže pri teplote a bolesti hlavy. Zábavnou formou sme zistili, aké byliny nám namiesto liekov vedia pomôcť pri chorobe. Paťka nám vyrobila aj príručku s názvom Karta prvej pomoci. Boli sme šťastní, že sme sa dozvedeli nové informácie, ktoré môžeme šíriť ďalej, lebo predtým sme napríklad nevedeli, aký je prospešný podbeľ lekársky. Preto chcem poďakovať Paťke, že nám svojou prezentáciou poodkryla to, čo ju vo voľnom čase baví a zaujíma. A nezabúdajme: „Starajme sa o svoje telo. Je to totiž jediné miesto, v ktorom musíte žiť.“ (Jim Rohn)

              Martin Šesták, 4.A

            • OKTÓBER - mesiac úcty k starším

            • „Natrhám si kvety pod lesom na stráni,
              vám starí rodičia, kytku dám do dlaní.
              Hoc vlas vám šedivie a zrak sa zakalí,
              prijmite od detí najkrajšie pozdravy.

              Prijmite kytičku, čo slzou prevlhla,
              aj mne sa tískajú slzy tiež do hrdla.
              Nech sa vám predĺži životná vaša púť,
              želáme zo srdca, vaša vnučka i vnuk.“

              Takéto krásne prianie a rôzne básne naše deti z oddelení ŠKD využili pri vyrábaní pozdravov pre svojich starých i prastarých rodičov.  Naše oddelenia sa premenili na tvorivé dielne, kde každé jedno dieťa s horlivosťou a vďakou vyrobilo svojím starkým krásny pozdrav.

              Za každú ich vrásku, za každý sivý vlas, za starostlivosť i múdre rady patrí starým rodičom veľké ĎAKUJEM!

              S potešením a úctou vychovávateľky ŠKD

            • Po stopách protifašistických odbojníkov

            • V piatok 20.10.2023 sme sa my, deviataci, zúčastnili dejepisnej exkurzie vo Svidníku a na Dukle. Navštívili sme Vojenské historické múzeum vo Svidníku, vyhliadkovú vežu a pamätník 1. československého armádneho zboru s vojnovým cintorínom na Dukle. Po prehliadke dvoch expozícií  z 1. a 2. svetovej vojny v múzeu sme si pozreli krátky dokument o Karpatsko-duklianskej operácii. Za múzeom sme sa boli pozrieť na Pamätník sovietskej armády, kde je v symbolických hroboch pochovaných vyše 9000 padlých sovietskych vojakov. Z vyhliadkovej veže sme mohli pozorovať nádhernú krajinu a bližšie spoznať, kde sa táto Karpatsko-duklianska operácia odohrávala. Počas návratu domov sme sa zastavili pri partizánskych bunkroch, kde sme mali možnosť vidieť, ako sa partizáni ukrývali pred nacistami a kde prežili koniec vojny.

              Sme radi, že sme vďaka tejto exkurzii mohli bližšie spoznať naše smutné dejiny minulého storočia, ktoré krvavo poznačili aj náš región. 

              Lívia Šuťáková, žiačka 9.B

            • Svetový deň výživy

            • 16. októbra si pripomíname Svetový deň zdravej výživy. Pretože, výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Poskytuje nielen krytie základných potrieb energie a jednotlivých živín potrebných pre život, ale je spojená s emóciami, často aj s pocitom uspokojenia. Výživa sa spoločne s fyzickou aktivitou a genetickou dispozíciou podieľa na výslednom výživovom stave jedinca.

              Úlohou zdravého stravovania je zabezpečenie vitality, pocitu spokojnosti so sebou samým, dobrej nálady, pevného zdravia a dlhovekosti.

              Správna výživa sa aj významnou mierou podieľa na zdravotnom stave obyvateľstva, ovplyvňuje kvalitu a dĺžku života a je hlavnou podmienkou prevencie a liečby najvýznamnejších ochorení.

              V rámci svetového dňa výživy sa uskutočnili rôzne aktivity spojené s ochutnávkou ovocia a zeleniny, besedy. Žiaci túto tému vyjadrili aj formou výtvarných prác.

              Veríme, že v tento deň si všetci namiesto sladkosti dopriali nejaké ovocie alebo sladký úsmev.

              Všetky žiacke práce si môžete pozrieť v našej galérii.

              Uč. Ľ.Glittová a M. Škvareková

            • Oznam ŠJ a prihlasovacie údaje

            • Stravenky na desiatu na mesiac NOVEMBER sa budú predávať

               27.10.2023 v čase od 7:00 do 12:00.

              Cena 1 desiaty je 0,70€. Spolu na celý mesiac 14,00 €. Úprava ceny oproti mesiacu OKTÓBER je z dôvodu spresneného výkladu legislatívy.

              DOPLNENIE: Oznamujem, že prihlasovacie údaje do aplikácie ŠKOLSKÁ JEDÁLEŇ (meno a heslo na prihlasovanie a dohlasovanie z obedov) majú už k dispozícii aj triedni učitelia. V prípade potreby si ich môžete zistiť už aj u nich.

            • Exkurzia v pekárni

            • V dňoch 11. až 13.10 sa žiaci tretích ročníkov zúčastnili exkurzie v pekárni Družba. Videli sme postup práce pri výrobe pečiva, chleba. Taktiež sme si mohli vyskúšať zapletanie vianočky. Za odmenu sme dostali čerstvo upečené rožky. Deťom sa exkurzia veľmi páčila a radi si to zopakujeme aj budúci rok.

              Tr. uč. tretích ročníkov

            • Chlieb náš každodenný

            • Chlebík je upečená rozprávka,
              v kôrke, jak v batôžku nám rozvoniava celá.
              Keď zahryzneš – tá rozprávka ti v ústach rozpráva,
              že kdesi-kedysi bolo len zrniek veľa.

              Aj tieto slová spolu s ďalšími veršami a piesňou zazneli počas piatkovej akcie Chlieb náš každodenný, ktorá je už tradične oslavou chleba a ďalších chutných pokrmov nášho kraja. Je preto potešujúce, že aj naša škola pokračuje v uchovávaní tradícií u tých najmladších– žiačok štvrtého ročníka, ktoré podujatie Okresnej organizácie Únie žien Slovenska v Bardejove slávnostne otvorili. Pod umeleckou taktovkou Mgr. Aleny Geffertovej sa so svojim programom prezentovali Rebeka Šellong zo 4.A, Rebeka Zrivková zo 4. B a Ella Čukanová zo 4.C. Svojim vystúpením len podčiarkli význam ponúkaného božieho daru a úctu voči človeku, voči ľuďom, ktorí zasiali, zožali, namleli a v tento výnimočný deň najmä napiekli. Nech je teda chlieb náš každodenný aj naďalej svedectvom, že vyšiel nový deň, že si ctíme tradície, nech je vždy symbolom domova a pokoja medzi ľuďmi.

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

            • Spustenie hlasovania o školskom motíve

            • Krásny deň všetkým,

              máme pre Vás jedno skvelé prekvapenie!

              V spolupráci so spoločnosťou Schools United prichádza do školy nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! Hlasujte do 27.10. o tom, ktorý z trojice motívov sa Vám páči najviac. Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky v rôznych farbách :-)

              Hlasovať môžete tu: https://schoolsunited.cz/hlasovani/ee957e6e 

            • Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka

            • Dňa 18. 10 2023 sa na našej škole uskutočnilo testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka, ktoré sme uskutočnili v zmysle Zákona o športe. 

              Cieľom projektu testovania pohybových predpokladov žiakov je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady. Túto službu rodičom štát poskytuje bezplatne.

              • Pre športový výkon v dospelosti v akomkoľvek športe ako aj pre správny (zdravý) vývoj dieťaťa je rozhodujúca všestranná pohybová príprava v detskom veku a pravidelnosť pohybu.
              • Športovec sa dokáže výraznejšie uplatniť v disciplínach, v ktorých môže uplatniť vrodené predpoklady. Schopnosť uplatniť sa na základe vrodených predpokladov prináša lepšie výsledky a zároveň zvyšuje motiváciu dieťaťa.
              • Na ten „správny“ šport môže dieťa naraziť až v neskoršom veku. 
              • Osvedčenie, ktoré dieťa dostane, hovorí o odporúčaných druhoch, resp. okruhu športov z pohľadu ich charakteru (silové, vytrvalostné, ...)

              Za prípravu a realizáciu testovania patrí poďakovanie všetkým zainteresovaným pedagógom a žiakom 9. ročníka.

              M.Peláková

            • Ôsmaci diskutovali!

            • Projektové vyučovanie je jednou z inovačným vzdelávacích metód a u žiakoch aj veľmi obĺúbenou metódou . Presvedčili sme sa o tom aj v VIII. A pri téme Diskusia. Žiaci sa rozdelili do diskusných skupín, vybrali si tému na diskusiu, rozdelili roly moderátora a diskutujúcich, pripravili materiály. A išlo sa na to! Každá skupina odprezentovala svoje názory podložené argumentmi a protiargumetmi. Diskutovalo sa na rôzne témy: futbal, testovanie na zvieratách, problémy v škole i animované filmy. Trieda sa jednu vyučovaciu hodinu tak premenila na diskusné štúdio. Aj keď u niektorých bolo bádať známky trémy, chcem skonštatovať, že sa jednotlivé diskusie vydarili všetkým žiakom. 

              V. Vasilegová a žiaci VIII.A

            • Jeseň pani bohatá

            • Jeseň pani bohatá, farbí listy do zlata.

              Pani Jeseň zafarbila nielen listy,ale skrášlila aj našu školskú chodbu. Deti zo všetkých oddelení ŠKD pod vedením  vychovávateliek,vytvorili spoločne nádherné jesenné stromy.Použili rozmanité materiály a techniky.Deti si tvorbu užili a možno vyskúšali aj niečo neznáme.

              Veľká vďaka patrí všetkým oddeleniam, že sa zapojili do tejto tvorivej aktivity a spríjemnili nám naše spoločné priestory!

              Mgr. Eva Pergerová a vychovávateľky ŠKD

            • TEKVIČKOVO v ŠKD

            • Jeseň je podľa mnohých najpestrejším a najkrajším ročným obdobím. Vyniká rozmanitosťou farieb, rôznymi darmi prírody  a pre naše tvorivé deti je nevyčerpateľnou studnicou inšpirácií.

                 V septembri sa v našich oddeleniach  ŠKD nezaháľalo. Zapojili sme šikovné ručičky a vyrábali sme krásne tekvičky. V 6. oddelení  pod vedením p. vychovávateľky Pergerovej vyrábali tekvičky z tkanín pomocou šitia a v 3. oddelení pod vedením p. vychovávateľky  Džundovej  vyrábali deti drevené dekorácie. Deti sa tak premenili na krajčírov, či maliarov a užili si pri tvorení veľa zábavy. Svoje výrobky si odniesli domov a  našli im to správne miesto... :-)

              Vychovávateľky Mgr. Pergerová a Mgr. Džundová

            • Výsledky volieb do Rady školy za rodičov

            • Oznamujeme vám, že po II. kole volieb boli zvolení do  Rady školy títo rodičia:

              • Čepigová Alena, PhDr.
              • Hríbik Štefan, Ing.
              • Ľuník Richard, MUDr.
              • Udičová Jana, PharmDr.

              Riaditeľstvo ZŠ Komenského 23 Bardejov