• Novinky

            • Príležitosť potešiť a obdarovať

            • 14. februára sa svet už tradične v súvislosti so sviatkom zamilovaných rozdelí na dva tábory. Jeden predstavujú tí, ktorí si tento sviatok, založený na legende o svätom Valentínovi, pripomínajú a uznávajú. A tábor, v ktorom všemožne hlásajú, že tento deň je ako každý iný a teda nie je ničím výnimočný. Bez ohľadu na všeobecnú mienku však zaznávame názor, že vzhľadom k prevažne kolísajúcim medziľudským vzťahom, by akýkoľvek náznak prejavu lásky a pozornosti nemal ostať bez náležitej pripomienky. Preto sme v 4.A  tento sviatok poňali ako príležitosť, kedy nezabudneme našim najbližším odkázať, ako veľmi ich ľúbime a čo pre nás znamenajú. Ako milú pamiatku sme pre nich vyrobili handmade „valentínky“ spolu s odkazom, ktorý určite zahreje na duši a rozžiari deň. Stačí trochu šikovnosti, chuti do práce a náš svet je hneď krajším miestom pre život. A nemusí to byť len na Valentína.

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

            • Futbal to je hra...

            • Povedali si štvrtáci, vytvorili  tímy a s veľkým nadšením sa pustili do súbojov. Každý tím sa snažil vybojovať pre svoju triedu čo najlepší výsledok. Padlo pár sĺz, ale tie rýchlo odohnali povzbudenia spoluhráčov  a nesmierna radosť z hry.

               A ako to dopadlo?

              1. miesto             4. A (tím doplnili žiaci 4.C)
              2. miesto             4.C /A
              3. miesto             4.C /B
              4. miesto             4.B

              Šport milujú aj naši najmladší. Chlapci si zahrali futbal a verte, nedali sa zahanbiť. Dievčatá milujú pohybové hry. Rýchlo zistili, aké sú rýchle, šikovné a vytrvalé.                                             

              Nepridáte sa?

            • UŽ SA FAŠIANG KRÁTI...

            • Po vydarenom 9. žiackom plese (8. a 9. ročník) a 2. školskej diskotéke (5. – 7. ročník) prišiel na rad aj 20. REPREZENTAČNÝ ŠKOLSKÝ PLES pre zamestnancov, rodičov a priateľov školy, ktorý sa konal v sobotu 10. februára 2024 v reštaurácii Hotela Šariš.

              V programe vystúpili tanečníci zo ZUŠ Kesel a zároveň žiaci našej školy Samuel Švec (8.C) s Laurou Demešovou (7.D) a Nina Jurčišinová (6.C) s Markom Paľuvom. Predviedli sa nám v štandardných aj latinskoamerických tancoch. Po nich nasledovalo pásmo ľudového tanca a spevu v podaní nášho DFS Prvosienka pod vedením p. vych. D. Kostárovej a za hudobného doprovodu p. uč. V. Remetovej. Program sa všetkým páčil a bol ocenený veľkým potleskom.

              O výbornú náladu sa postarala hudobná skupina AVANTI, ktorá hrala do skorého rána. Srdečne ďakujeme všetkým sponzorom za bohatú tombolu.

              Mgr. Ľudmila Frančáková

            • Ako sa zabaviť s gymnastikou

            • Našu triedu už dobre poznáte. Sme 4.A a je nás presne devätnásť. Dnes vám predstavím moju spolužiačku Terezku. Počas svojej hodiny nám totiž ukázala svoju obľúbenú činnosť – gymnastiku. Terezka si vybrala túto tému, pretože má rada pohyb. Venuje sa jej od prvého ročníka. Na hodine telocviku nás oboznámila so základmi gymnastiky. Ukázala nám jednu z techník lezenia na tyč, kotúľ vpred, stojku na hlave, mlynské kolo a mostík. Nie všetci sme však dokázali urobiť stojku a mlynské kolo. Na tom sme sa najviac zabavili a nasmiali.  Poniektorí sme sa naučili úplne nové veci. Z Terezkinej prednášky sme mali veľmi dobrý pocit. Ďakujeme jej, že nás naučila rôzne gymnastické kúsky a ukázala radosť z pohybu.

              Zuzka Gajdošová, 4.A

            • Fašiangy v plnom prúde

            • Fašiangy sú obdobím veselosti,zábavy a tanca. Aj naši žiaci si ich do sýtosti užili na 9. žiackom plese a 2. školskej diskotéke. Plný tanečný parket, šťastné usmiate tváre a boľavé nohy na druhý deň nás presvedčili, že sa akcie vydarili. Tak o rok dotancovania.

              ŽP

            • Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko

            • Do medzinárodnej súťaže vo vlastnej tvorbe, ktorú každoročne organizuje MŠVVaŠ, sa zapojilo 17 žiakov našej školy.

              Víťazmi školského kola, ktorých práce z poézie a prózy postúpili priamo do celoslovenského kola sú:

              Oliver Jančošek - 5.C, Ema Vaškaninová - 5.A, Vanesa Šuťaková - 5.A, Patrícia Udičová - 8.D, Peter Labanc - 8.D, Adam Boháč - 9.C, Liana Pivovarníková - 8.B, Šimon Artim - 8.B, Simona Senčáková - 8.D, Alexandra Tejová - 9.A, Lívia Eliašová - 9.A

            • Dotýkať sa exponátov je žiadúce!

            • Presne takéto odporúčanie dostali naši štvrtáci počas vernisáže výstavy hračiek pod názvom Koleso-vedecká hračka. Uplynulý piatok namiesto školských lavíc strávili dopoludnie v galérii Poľsko-slovenského domu. Tentokrát neprišli za umením, ale za učením, hrou a najmä zábavou, ktorú zorganizovalo Kultúrne a turistické centrum v spolupráci s občianskym združením Vedecká hračka. Mali totiž ako prví možnosť vyskúšať si viac než sto exponátov, vďaka ktorým sa nielen výborne zabavili, ale aj odhaľovali kúzla fyziky. Interaktívnou výstavou ich previedla aj pani Ing. Beata Puobišová, ktorá je autorkou výstavy a zároveň predsedníčkou OZ Vedecká hračka. Ako sa sama vyjadrila, výstavu neodporúča iba školám, ale rovnako rodinám, keďže vedecké hračky zbližujú celé generácie. Súčasťou výstavy sú aj panely s informáciami o histórii kolesa, o kolesách vo vesmíre, prírode, technike, vede, múzeách, karikatúrach, vtipoch, športe, zábave, optoklamoch a vynálezoch. Aj vďaka tejto expozícii si ešte viac možno uvedomiť, aký dopad má vynález kolesa na náš každodenný život. Okrem toho jednoduchým a jednoznačným spôsobom demonštruje a približuje prírodné zákonitosti, javy i technické fenomény. V našom prípade v takej vysokej miere, že mladí obdivovatelia edukatívnej výstavy len veľmi ťažko opúšťali priestory galérie. No odniesli si mnoho zistení, na ktoré prišli radostným skúmaním a objavovaním. A to bolo jednoznačným cieľom. Ďakujeme pekne za pozvanie!

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

            • SmartBooks

            • Milí rodičia, 

              predstavujeme Vám slovenský vzdelávací portál SmartBooks, ktorý má poučnou i zábavnou formou spracované kompletné učivo základnej školy. Môže sa stať dobrým pomocníkom pri našom učení. Žiaci s ním môžu pracovať v škole, ale aj doma, na vlastnom počítači, notbuku, tablete či mobile.

              Obsahuje stručnú učebnicu a inteligentnú cvičebnicu zo všetkých predmetov ZŠ a pre všetky ročníky. Je zostavený tak, aby ušetril deťom a hlavne rodičom čas. Budeme ho vedieť využiť pri domácich úlohách, aj pri opakovaní osvojeného učiva a testovaní v škole, v niektorých prípadoch (napríklad pri nedostatku kvalitných učebníc) dokonca počas výkladu.

              Vášmu dieťaťu SmartBooks pomôže upevniť si prebraté učivo v škole, pričom ho vyskúša z danej látky. Ak program zistí, že žiak niektoré učivo dobre neovláda, skúša ho až do úplného osvojenia. Žiaci s kompletnou licenciou si môžu prechádzať celé učenie tak svojho ročníka, ako aj iných. SmartBooks je dobrý aj pri doučovaní, alebo pri dobiehaní prebratej látky po chorobe.

              Od 1.2.2024 je sprístupnený pre žiakov 3., 4., 5., 6. a 7. ročníka. 

              SmartBooks pútavo napĺňa deťom blízky a obľúbený digitálny svet učivom, ktoré potrebujú zvládnuť podľa štátneho vzdelávacieho programu a okrem iného ich dobre pripraví napríklad na prijímacie skúšky.

              Bližšie informácie: www.smartbooks.sk, Facebook SmartBooks,
              video: https://www.youtube.com/watch?v=uaTVamFs-SA

              Pekný deň

              PaedDr. Jarmila Dzambová
              školský digitálny koordinátor

              Pre zväčšenie kliknite na obrázok

            • VŠETKOVEDKO 2023/2024

            • Do celoslovenskej vedomostnej súťaže Všetkovedko, súboja o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími, sa naši žiaci 1.stupňa zapájajú každoročne. Aj v tomto školskom roku 28.novembra 2023 zabojovali o tituly Všetkovedko alebo Všetkovedkov učeň. Súťažilo 75 súťažiacich. Novinkou súťaže bola kategória pre deti 1. ročníka  VŠETKOVEDKO 1.  Gratulujeme našim najmenším súťažiacim, prvákom. V prvom ročníku tak máme 17 Všetkovedkov. Veľké poďakovanie patrí pedagógom za ich svedomitú a výborne odvedenú prácu pri vzdelávaní a výchove našich žiakov.

              Titul Všetkovedko našej školy získalo 30 žiakov:​​​​​​​

              Titul Všetkovedkov učeň získalo 45 žiakov.

              Všetkým súťažiacim srdečne gratulujeme!

              PaedDr. Gabriela Voľanská
              ​​​​​​​(koordinátor súťaže)

            • "Víťazný príbeh: Naša škola triumfuje v celoslovenskej súťaži YPSILON - SLOVINA JE HRA!"

            • S nadšením oznamujeme výnimočný úspech našich žiakov, ktorí sa nezadržateľne vydali na cestu vedomostí v 7. ročníku celoslovenskej súťaže YPSILON - SLOVINA JE HRA. Súťaž, ktorá zdôrazňuje dôležitosť materinského jazyka ako kľúčového nástroja komunikácie a spracovávania informácií, pritiahla k sebe 66 odvážnych súťažiacich z našej školy. V rámci nesmiernych 392 škôl a 11 660 súťažiacich z celého Slovenska sme s hrdosťou dosiahli výnimočné prvenstvo s úctyhodnou úspešnosťou na úrovni 95,68%. Naše úsilie a oddanosť nám priniesli titul najlepšej školy na Slovensku v kategórii nad 50 do 80 súťažiacich. Spomedzi všetkých žiakov, ktorí dosiahli 100% výsledok, bola v kategórii Y5 šťastne vyžrebovaná naša žiačka Sára Miháľová, ktorá si odniesla 1. cenu - štýlový smartphone XIAOMI REDMI 12C. Tento úspech je žiarivým odrazom nasadenia našich talentovaných žiakov a zároveň potvrdením excelentnej kvality vzdelávania, ktorú poskytujeme. Sme hrdí na každého jednotlivca, ktorý prispel k tomuto triumfu, a veríme, že naša škola bude aj naďalej rozvíjať vedomosti a inšpirovať budúce generácie. Gratulujeme všetkým, ktorí sa podieľali na tomto výnimočnom úspechu!

              Mgr. Zuzana Hanobiková 
              (koordinátorka súťaže)

            • ​​​​​​​ Školské kolo Geografickej olympiády

            • Dňa 19.1.2024 sa konalo školské kolo Geografickej olympiády. Táto olympiáda je medzi žiakmi ZŠ veľmi obľúbená o čom svedčí fakt, že sa jej zúčastnilo 60 žiakov. Súťažiaci bojovali o víťazstvo v troch kategóriach.

              A tu sú  najúspešnejší.

              Kategória G (5.ročník)       

              1.miesto:  Adam Sabovik  5.B
              2. miesto: Katarína Calková  5.B
              3. miesto: Ryan Roguľa 5.A

              Kategória F (6.-7.ročník)

              1.miesto:  Oliver Falat  7.A
              2. miesto: Liliana Gracová  7.A
              3. miesto: Matúš Tyšš  7.A

              Kategória F (8.-9.ročník)

              1.miesto:  Martin Matiaš  8.A
              2. miesto: Roan Roguľa  9.A
              3. miesto: Tibor Basarik  9.A

              Blahoželáme a držíme palce na okresnom kole.

            • Ako sme vyrábali vtáčie kŕmidlá

            • Zima nám naplno ukazuje svoju sychravú tvár. Vzduch je chladný, no občas prežiarený slnkom a na našich druháčikov čakala zimná dielnička: výroba vtáčích kŕmidiel. Keďže pre našich operených kamarátov je čoraz ťažšie nájsť si v prírode prirodzenú potravu akou je hmyz či semená rastlín, rozhodli sme sa, že im počas zimných mesiacov s ich jedálničkom pomôžeme. Ako základný materiál na výrobu nám poslúžila prázdna plastová fľaša, rolky toaletného papiera, špagát, bravčová masť a samozrejme semienka. Toto všetko čakalo na zvedavé a šikovné detské ruky. A tie sa práce veru ujali s veľkou radosťou. Vyrobeným kŕmidlám sme našli vhodné miesto na zavesenie. Rozlúčili sme sa s prianím, aby sa nám niekedy podarilo zazrieť spokojne hodujúcu sýkorku, stehlíka či drozda.

              Dobrú chuť milí operenci!

              PaedDr. Gabriela Voľanská

            • Beseda na tému: Rasová diskriminácia

            • „Hodnota človeka nie je v tom, čo urobil pre seba, ale pre iných.“
              Albert Einstein

              V našom oddelení ŠKD sme sa túto krásnu myšlienku snažili viac pochopiť vďaka besede na tému „Rasová diskriminácia“, s ktorou sa bohužiaľ už aj žiaci na základnej škole stretávajú. Vzdelávanie je totiž najlepším nástrojom na boj proti rasizmu a diskriminácii i na budovanie tolerantnej spoločnosti. Deti by sa už v ranom veku mali učiť vzájomnej tolerancii a rešpektu.

              Úvod besedy sme začali aktivitou, pri ktorej sa deti (bez slov) dali do skupín podľa farby lístkov. Zámerne niektoré deti neboli „označené“.  O týchto pocitoch - pri vyčlenení, sme viedli diskusiu a vysvetlili si, čo je  „rasová diskriminácia“.

              Preventívny program Kozmo a jeho dobrodružstvá je nástroj, vďaka ktorému môžeme s deťmi hovoriť o téme šikany a násiliu zážitkovou formou. Preto sme sa započúvali do jeho príbehov. Kozmo je kozmonaut, ktorý pochádza z planéty Zem, veľmi rád  lieta vesmírom a objavuje nové planéty. Na nich vždy nájde niečo nové a zaujímavé. Napríklad spozná nových kamarátov. Vďaka tomu potom zvládne aj nečakané stretnutia so zlými mimozemšťanmi. Vesmír je pestrý a zaujímavý. Občas však číha na obyvateľov aj nebezpečenstvo. Kozmo našťastie zlé správanie vždy rozpozná a vie, ako sa správa dobrý pozemšťan. Vždy, keď vidí niečo zlé, rozsvieti sa mu nad hlavou výstražné svetielko. Rozprávali sme sa o „inakosti“ detí v školskom prostredí, či v reálnom živote a rozmýšlali, akými spôsobmi by sme mohli bojovať proti rasovej diskriminácii.

              Vytvorili sme si „Uličku priateľstva“, po ktorej keď kráčame, vždy nám každý jeden jej člen  povie niečo pekné, milé, povzbudzujúce alebo gestom ukáže, že som výnimočný. Táto aktivita je vhodná na pravidelné zaradenie do výchovno-vzdelávacieho procesu na vytvorenie pozitívnej klímy a upevňovanie vzťahov  v kolektíve  alebo sebaúcty detí. Deti si uličku užili a vďaka nej si zlepšili náladu :-).

              V triede deti zaujala aj veľká darčeková krabica s prekvapením vo vnútri. Deti mali za úlohu uhádnuť, koho meno sa v nej ukrýva - kto je z nich „najlepší žiak“. Deti sa jeden po druhom do nej prišli pozrieť, no nesmeli prezradiť, čo tam videli. Deti boli prekvapené a zároveň potešené, pretože v krabici sa ukrývalo zrkadlo. Zistili, že nie jeden je najlepší, ale každý  jeden z nich je ten  NAJ.

              Na záver sme si pripomenuli Medzinárodný deň boja za odstránenie rasovej diskriminácie, ktorý bude 21. 3. a nielen tento deň, ale každý jeden deň v roku by mal byť dňom, kedy nezáleží na našej farbe pleti, ale na tom, ako byť  dobrým lepším nielen vo svojom vnútri, ale najmä k sebe navzájom.

              Deti za účasť na tejto besede získali informácie o Kozmovi, diplom a medailu za spoluprácu. Za spoluprácu ďakujem aj všetkým vychovávateľkám ŠKD.

              Vychovávateľka Mgr. Džundová

            • Šalianský Maťko

            • Výsledky školského kola súťaže v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko:

              II. kategória:

              1. Ela Čukanová - 4.C

              2. Alex Salamon - 4.A

              3. Rebeka Šellong - 4.A

              III. kategória:

              1. Simona Švecová - 6.B

              2. Tatiana Labancová - 6.C

              3. Ema Tipulová - 6.A

              Cena poroty:

              Sarah Anna Miková - 5.C

              Sára Mihaľová - 5.A

            • Na ľade so smiechom a radosťou

            •  Druháci si tiež užívajú korčuľovanie na mestskom štadióne

              Minulý štvrtok sa naši druháci vydali na nezabudnuteľnú korčuľovačku na zimný štadión. Medzi rodičmi sa našli ochotní ockovia a mamky, ktorí bez váhania pomohli, čím sme zabezpečili nielen bezpečie, ale aj veľa radosti pri tomto novom zážitku. Niektoré deti už boli zbehlé v umení korčuľovania, zatiaľ čo iné stáli na ľade prvýkrát. Táto skvelá skupina detí má v pláne navštevovať klzisko každý týždeň, aby sa mohli ďalej zdokonaliť v tejto zábavnej aktivite. Korčuľovanie sa stalo novou obľúbenou aktivitou a spoločne sa tešíme na ďalšie krásne chvíle na ľade!"

              Mgr. Zuzana Hanobiková

            • Výnimočná návšteva pani policajtky v našej škole

            • Zo zákulisia polície

              Včerajší deň v našej škole bol pre druhákov plný vzrušujúcich zážitkov.  Privítali sme našu špeciálnu hostku, pani policajtku por. Mgr. Michaelu Vojtáškovú, referentku skupiny prevencie OR PZ   v Bardejove. Prežili sme nezabudnuteľnú besedu, kde nám pani policajtka ochotne predstavila náročnú prácu polície a ukázala nám všetko potrebné vybavenie, ktoré policajt v teréne využíva. Deti mohli vyskúšať na sebe ochranné prvky, ako je nepriestrelná vesta, a s nadšením kládli svoje vopred pripravené otázky, na ktoré pani Vojtášková trpezlivo a s úsmevom odpovedala. V závere všetkým žiakom veľkoryso rozdala pracovné zošity s názvom "Póla radí deťom", kde deti môžu nájsť užitočné rady a informácie týkajúce sa bezpečnosti a spolupráce s políciou. Táto návšteva nám nielen poskytla jedinečný pohľad do sveta práce policajta, ale tiež nám pripomenula dôležitosť bezpečnosti a spolupráce v našej škole. Ďakujeme pani policajtke Vojtáškovej za jej čas a pozitívnu energiu, ktorou nás obohatila!

              druhácke  tr. učiteľky

            • Čajová párty na angličtine

            • Po vianočných prázdninách sme si spravili takú "voľnejšiu anglinu". Túto hodinu sme si nazvali "warmp up" a mohli sme počas nej ochutnať pravý anglický čaj. Kto sa odvážil dal si aj s mliekom. Mali sme si doniesť niečo na zahryznutie a témy na rozprávanie. Popri popíjaní sme sa rozprávali po anglicky o tom, čo sme zažili cez prázdniny, aké darčeky sme dostali a o ďalších veciach. No nemyslite si, že táto hodina bola zadarmo. Za domácu úlohu sme mali urobiť projekt alebo prezentáciu, či už o samotnom pití čaju, alebo o ďalších druhoch čajov, aké existujú, prípadne sme mohli vyhľadať rôzne zaujímavé veci o čaji.
              Pani učiteľkám angličtiny ďakujeme za to, že sme mali možnosť mať takúto hodinu, na ktorej sme sa dozvedeli zaujímavé veci a precvičili si angličtinu. Bola to veľmi zaujímavá a oddychová hodina. Ďakujeme!

              Klára Karaffová 9.C