• Novinky

            • NAJVZÁCNEJŠÍ DAR – RODINA

            • Prednedávnom sa ma môj päťročný syn opýtal, koľko peňazí musí mať človek, aby bol bohatý. Vysvetlila som mu, že najbohatší je ten, kto má zdravie, rodinu a domov. Vlastní totiž vzácnosť, ktorá sa nedá kúpiť za peniaze. Toto je bohatý človek.

              Keď sa pozrieme okolo seba, nevedno, či si len málo uvedomujeme dôležitosť rodiny, alebo príliš rýchlo hľadáme cesty späť. V každom prípade, nutnosť pripomínať si a utvrdiť sa v tom pravom bohatstve, ktoré vlastníme, je priam nevyhnutné. Hodnotu rodiny si preto neustále pripomíname aj s prváčikmi v triede pre intelektovo-nadané deti zo ZŠ na Komenského ul. 23 v Bardejove. Vyústením všetkých sviatkov, venovaných mamkám,  ockom, deťom i starým rodičom  bolo ôsmeho júna ich pretavenie do slávnostnej triednej besiedky, kde sme pretlmočili naše tisíceré vďaky. Piesňou venovanou mamičkám, pásmom básní obom rodičom, veselou rýmovačkou našim babkám a dedkom, ale aj divadielkom v anglickom jazyku. Predstavili sme v ňom jednu neobyčajnú rodinu, ktorej hlavní hrdinovia, hoci žijú v lese, poznajú lásku, pomoc i milé slovo – tie najpodstatnejšie rodinné piliere. Aspoň časť toho, čo cítime, sme tak v tej najúprimnejšej a najmilšej podobe  - podobe vďačnosti našich detí, s láskou odovzdali. Pokračovanie článku TU.


              Pre zobrazenie kompletnej fotogalérie kliknite na obrázok

              Prváci z triedy pre intelektovo-nadaných žiakov si v rámci viacerých zaujímavých aktivít spojených s Dňom rodiny ušili na šijacom stroji počas vyučovania vlastné hračky.

            • Deň múzeí alebo na vlnách fantázie...

            • Medzinárodný deň múzeí na celom Slovensku pootvára nielen dverí múzeí, ale poodhaľuje a ponúka aj mnohé aktivity, ktoré počas celého roka ostávajú v ústraní. Aj žiaci 1.D a 2.A našej školy využili 19. mája 2017  ponuku Národopisnej expozície Šarišského múzea v Bardejovských Kúpeľoch, aby sa na vlnách fantázie stali súčasťou niekdajších ľudových remesiel v modernejšej podobe – v maľovaní na tričká. Žiaci si tak mohli vybrať zo širokej ponuky šablón, pomocou ktorých už aplikovali priamo na tričká jednotlivé farby podľa svojej fantázie a predstavivosti.  Okrem toho prváci získali aj bonus – k nádherným tričkám pribudla aj maľba na tvár či telo.  Spolu s ňou aj prehliadka Národopisnej expozície a zážitok z milého slnečného výletu v Bardejovských Kúpeľoch.

              Žiaľ, druhej skupine – druhákom z našej školy bola takáto spomienka odopretá. Z dôvodu ochorenia vedúcej tejto aktivity, poobedný výlet neabsolvovali, čo prirodzene vyvolalo smútok natešených detí. Šikovná pani učiteľka Mgr. Beatrix Palubová sa však rýchlo vynašla a celú aktivitu zorganizovala v triede. Nakúpila farby a za pomoci vychovávateľky Zity Seifertovej deti už mohli rýchlo naskočiť na vlastnú vlnu fantázie. Výsledkom ich práce sú rovnako prekrásne tričká, vytvorené s radosťou i  nadšením a ešte čímsi iným...vedomosťou riešiť problémy.

              Život totiž prináša aj komplikácie, učíme však deti nehľadať dôvody prečo sa to nedá, ale hľadať východiská  ako to zmeniť.

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.


              Pre zobrazenie kompletnej fotogalérie kliknite na obrázok.

               

            • Výlet do divadla a zoologickej záhrady v Spišskej Novej Vsi

            • Koniec školského roka pomaly klope na dvere a spolu s ním prichádza aj čas školských výletov – čas najkrajších školských spomienok. Do jednej z nich sa prvákom (1.C, 1.D) a tretiakom (3.A, 3.B, 3.C, 3.D)  z našej školy isto zapíše ten júnový, prežitý v Spišskom divadle a zoologickej záhrade v tomto čarokrásnom meste. Usadení v lóžach si naši žiaci najprv vychutnali  divadelné predstavenie režiséra Kamila Žišku pod názvom Tri zlaté vlasy deda Vševeda. Spolu s odvážnym Plavčíkom  absolvovali dobrodružnú cestu za hľadaním múdrosti, získaním lásky a zabudnutím na pýchu a zlo. Ako ozajstní králi si naši prváci a tretiaci vychutnali aj chutný obed v neďalekej reštaurácii, aby posilnení zdolali spoločnú tretiu výletnú zastávku. Nadšene obdivovali zvieratká v zoologickej záhrade a postupne sa z náučných tabúľ dozvedali o ich živote.  Dosýta sa ešte vyšantili v neďalekom parčíku s detskými atrakciami, aby unavení no šťastní, pri príchode do Bardejova mohli zanôtiť známe slová: Už sme prišli z výletu, nezmokli sme a sme tu... Kolektív učiteliek

          •  Biblická olympiáda – 2. miesto v celoslovenskom kole
            • Biblická olympiáda – 2. miesto v celoslovenskom kole

            • Dňa 31.3.2017 sa konalo v Prešove krajské - seniorálne kolo Biblickej olympiády ECAV. Našu školu reprezentoval víťaz školského aj okresného kola Martin GAJDOŠ. V silnej konkurencii súťažiacich obsadil 2. miesto v krajskom – seniorálnom kole Biblickej olympiády vo svojej vekovej kategórii - s postupom na celoslovenské kolo, ktoré sa konalo 19. mája v Liptovskom Mikuláši.  Tam sa na pôde Evanjelickej spojenej školy stretlo takmer sto súťažiacich z celého Slovenska. V štyroch vekových kategóriách si porovnali svoje vedomosti o Eliášovi a Elízeovi a zo Skutkov apoštolov. Veľmi nás teší, že jeho  náročná a svedomitá príprava neostala bez odmeny  a  v celoštátnom kole Biblickej olympiády ECAV sa umiestnil na krásnom 2. mieste. Za naozaj dôstojnú a úspešnú reprezentáciu našej školy mu patrí obdiv i poďakovanie. Srdečne blahoželáme! Mgr. Anna Kostárová

               

          • Prezentácie ročníkových prác
            • Prezentácie ročníkových prác

            • Navštevovať triedu pre intelektovo nadaných žiakov znamená pripraviť si ročníkovú prácu, prezentovať  ju pred spolužiakmi a trojčlennou komisiou a zaujať natoľko, aby žiak získal stanovený počet bodov.  Aj žiaci 5.A a 6.A si prešli všetkými štádiami prípravy, získavania informácií, opravovania, vyrábania rôznych modelov, strachu a spotených rúk počas samotnej prezentácie. Ale výsledky určite stáli za to.

              V 5.A sme sa naučili veľa zaujímavých informácií o rôznych štátoch a mestách sveta, ako napr. to, že v Španielsku sa oslavuje sviatok s názvom La Tomatina, na Ukrajine sa tancuje tanec „hopak“, že v Írsku nežijú hady, a v Holandsku má každý človek bicykel. Tiež sme mohli vidieť maketu nórskeho fjordu, írskeho jazera, ruskej rakety Sputnik aj s Lajkou a rôzne predmety späté s danou krajinou. Určite najchutnejšou časťou bola ochutnávka pravých holandských syrov a originálneho ukrajinského koláča.

              Rovnako veľkú námahu s prípravou si dali aj žiaci 6.A. Prezentovali svoje zistenia o meteorológii a počasí, o dôsledkoch paranormálnych javov, o bláznivých rokoch dvadsiateho storočia, ale aj fakty o pamiatkach UNESCO a novinke na trávenie voľného času Geocashing. Vidieť sme mohli vlastnoručne vyrobeného hada, prístroj na meranie vlhkosti, prvé modely mobilných telefónov, či vlastný film o pamiatkach a mnoho rôznych náučných predmetov.

              Všetkým za ich vynaložené úsilie patrí pochvala a poďakovanie, ktoré musíme adresovať aj ich rodičom a učiteľom, ktorí plnili úlohu konzultantov, kritikov a pomocníkov. Pre všetkých je zadosťučinením to, že úspešne obhájili svoje práce a môžu pokračovať v štúdiu v tejto triede. Prajem všetkým krásne prázdniny!
              E. Baldovičová


              Fotogalériu z prezentácií žiakov 5.A si môžte pozrieť TU. Fotogalériu 6.A TU.

          • Upozornenie k používaniu ihriska pred školou
            • Upozornenie k používaniu ihriska pred školou

            • Prosíme návštevníkov multifunkčného ihriska, aby po sebe, hlavne počas víkendu, upratali odpadky. K dispozícii je odpadkový kôš s vrecom.

              Taktiež chceme návštevníkov upozorniť, že ihrisko s lanovou vežou a cvičiacimi strojmi ešte NIE JE dokončené a odovzdané do riadneho užívania. Hrozí riziko poranenia a za vzniknuté nepríjemnosti škola nenesie žiadnu zodpovednosť. Preto prosíme, aby ste až do riadneho dokončenia dané prvky ihriska NEPOUŽIVALI!

            • Lulu la grenouille

            • Básne, piesne, riekanky , rečňovanky a rozprávky sú prirodzenou súčasťou rozvoja materinského aj cudzieho jazyka. Počas celého školského roka sme sa takýmto spôsobom na krúžku Francúzština hrou učili slovnú zásobu, aby sme ju vedeli využiť v jednoduchej bežnej konverzácii. Dotvárali sme omaľovanky pomocou posluchu.

              31.5. sme zdramatizovali rozprávku Lulu la grenouille. Žabke Lulu  sa nepáčilo jedlo, ktoré jej dávali, a tak sa rozhodla ísť hľadať, čo by jej chutilo. Použili sme hračky, ale aj vlastnoručne vyrobené zvieratká. Plynulou vetou odpovedali, ktoré jedlo majú zvieratá radi, ale aj čo jeme a pijeme my.  V závere si každý žiak poskladal vlastné žabky.

              Všetci žiaci boli úžasní. Blahoželám. Mgr. Anna Fabianová


              Pre zobrazenie kompletnej fotogalérie kliknite na obrázok.

            • MDD - Volejbalový turnaj

            • Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí sa žiaci 8. a 9. ročníka športovo vyžili na 2. ročníku volejbalového turnaja. Súťaže sa zúčastnili 4 družstvá. Výsledky napínavých zápasov boli veľmi tesné. Víťazom celého turnaja sa stalo družstvo Riders (9.E). Vopred sa tešíme na 3. ročník volejbalového turnaja a dúfame, že bude aspoň taký úspešný, ako bol tohtoročný. 


              Pre zobrazenie fotogalérie kliknite na obrázok.

            • Športová olympiáda piatakov

            • 1. jún je deň všetkých detí. Majú sa zabávať, tešiť a oslavovať. Ani naši piataci nie sú výnimka. Pripravili sme pre nich športovú olympiádu, kde si mohli zasúťažiť, zabaviť sa. Súťažilo sa v 5 disciplínach: hod loptičkou na cieľ, beh na fúriku, prekážková dráha, beh na kolobežke a veľmi atraktívna streľba zo vzduchovky. Všetkým piatakov sa to veľmi páčilo, hlavne, keď sa vyvrátili z fúrika :-), alebo sa im podarilo TRAFIŤ cieľ vzduchovkou. Súťažili v dvojiciach, navzájom sa pritom podporovali a povzbudzovali. Tri najlepšie dvojice boli ocenené vecnými cenami. Nakoniec sme sa všetci vybrali na zmrzlinku. Už teraz sa tešíme na budúcoročnú olympiádu!!

              Triedni učitelia V.B,V.C,V.D, V.E


              Kompletnú fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok.

            • RIADITEĽSKÉ VOĽNO 9.6.2017 (PIATOK)

            • OZNAM

              Riaditeľstvo školy oznamuje, že v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (podľa § 150 ods.5)  dňa 9.6.2017 (PIATOK) udeľuje riaditeľské voľno z dôvodu konania metodického dňa všetkých zamestnancov školy.

              V prevádzke v tento deň nebude ŠKD ani školská jedáleň.

            • Tatranské dobrodružstvo

            • Konečne nastal ten dlho očakávaný deň, 30. máj - deň nášho výletu do Starého Smokovca, Tatranskej Lomnice a Popradu. Všetci sme sa tešili a v dobrej nálade sme sa stretli pred školou. Po necelých dvoch hodinách sme už vystupovali v Smokovci na parkovisku a niektorí z nás po prvýkrát cestovali pozemnou lanovkou na Hrebienok. Pokochali sme sa prekrásnym výhľadom na naše slovenské Tatry a poďho rýchlo späť do Tricklandie. Tušili sme že to bude super, ale čo sme zažili, bolo nad naše očakávania. Na hodinu sme sa ocitli vo svete rozprávok, ilúzie, 3D efektov. Zistili sme, že nie všetko, čo vidíme, je realita.To nám budú pripomínať hlavne fotografie, ktoré sme tam nafotili. Na záver výletu sme sa schladili v  bazéne hotela Titris, kde sme sa aj poriadne vyšantili.


              Pre zobrazenie kompletnej fotogalérie kliknite na obrázok.

            • PRVÁ POMOC

            • Dňa 25. 5. 2017 žiaci prvého stupňa si upevnili vedomosti o poskytovaní prvej pomoci a o privolaní záchranárov na známych tel. číslach. Prakticky si vyskúšali masáž srdca na figuríne. O akciu pod vedením p. Mgr. Ľ. Kurimskej a PaedDr. Ľ. Glittovej žiaci prejavili mimoriadny záujem.

            • PLACHTENIE

            • Slnečné májové popoludnie sa nieslo na školskom dvore pod názvom " Plachtenie ".  Bolo to pokračovanie minuloročného RAŤAFÁK PLACHTA. Ich úlohou bolo v dvojiciach si podať loptu pomocou plachty. Žiaci boli rozdelení po ročníkoch. Vytvorili sme dlhý biely rad a začali sme súťažiť. Komu lopta spadla musel hru opustiť. Najprv súťažili štvrtáci, lebo tí už mali s tým súťažením minuloročnú skúsenosť. Prváci mali možnosť odpozorovať taktiku súťaženia. Všetci boli odmenení za šikovnosť a usilovnosť. Pani vychovávateľka Pergerová pripravila veselú súťaž pre deti všetkých oddelení ŠKD. 


              Pre zobrazenie kompletnej fotogalérie kliknite na obrázok
          • ŠPORTOVAŤ NÁS BAVÍ
            • ŠPORTOVAŤ NÁS BAVÍ

            • Zdravé dieťa prirodzene cíti potrebu hýbať sa. Základným motívom pri výbere vhodnej športovej aktivity by mal byť záujem dieťaťa o daný šport a záruka jeho správneho psychomotorického vývinu. V mladšom školskom veku sú obľúbené pohybové hry, gymnastika, atletika, kolobežkovanie či korčuľovanie. Keď sú deti schopné ovládať svoje telo, koordinovať pohyby a pochopiť pravidlá jednotlivých športov, sú pripravené prejsť na kolektívne športy. Prostredníctvom  futbalu, florbalu, vybíjanej, hádzanej, basketbalu a iných športov, ktorým sa žiaci našej školy venujú nie len na hodinách telesnej výchovy, ale aj na záujmových krúžkoch,  sa u detí rozvíjajú sociálne väzby, vedomie spolupatričnosti, zdravé súperenie a hlavne vzťah k športu a zdravému životnému štýlu. O tom, že na našej škole sú žiaci, ktorí šporujú s nadšením nás presvedčili aj prváci  a druháci na futbalovom turnaji, kde predviedli peknú kolektívnu hru v duch fair play. Vzájomne sa povzbudzovali a tešili, že môžu reprezentovať svoju triedu.

              VÝSLEDKY TURNAJA

              1.ročník                                           2. ročník

              1. miesto        1.A a 1.C /B/              1. miesto        2.D                 

              2. miesto        1.C /A/                       2. miesto        2.B

              3. miesto        1.D a 1.B                   3. miesto        2.A a 2.C

               
              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.

            • Návšteva pána keramikára Kovaľa

            • Bolo krásne slnečné  priam učebnicové utorkové dopoludnie. Usmievalo sa nielen slniečko, ale aj žiaci 4. A triedy, pretože sa dozvedeli skvelú správu. To, aké  historické ľudové remeslá kedysi a prečo existovali, už vedeli. Zoznámili sa s nimi na hodinách vlastivedy a pracovného vyučovania. Ale čo je to teória oproti praxi?  Nie je nič lepšie a zaujímavejšie ako  zážitkové učenie. A práve to nám prišiel sprostredkovať človek na to najpovolanejší, pán Marek Kovaľ, ktorý sa keramikárstvu venuje už od svojich štrnástich rokov.

              Žiaci dychtivo a veľmi ochotne pomohli pánovi Kovaľovi preniesť potrebný materiál, hrnčiarsky kruh a ukážkové výrobky do triedy. Sledovali, ako sa mu jednotlivé kúsky dosák menia na jednoduchý hrnčiarsky kruh a  nedočkavo čakali, kedy si oblečie zásteru, zasadne za hrnčiarsky kruh, vezme do rúk hlinu a začne pracovať. Pokračovanie článku TU.

              Pre zobrazenie kompletnej fotogalérie kliknite na obrázok

            • Záhady 3. poschodia

            • Na Základnej škole Komenského 23 v Bardejove,  každý rok  starší žiaci odovzdávajú svoje poznatky mladším žiakom a hlavne štvrtákom, ktorí na budúci školský rok postúpia do 5 ročníka a budú navštevovať učebne na 3. poschodí, ktoré sú pre nich veľkou záhadou. Tu sa nachádzajú  odborné učebne prírodovedných predmetov (biológia, chémia a fyzika). Mladší žiaci sa zážitkovou metódou a metódou „Škola hrou“ učia spoznávať nepoznané. Takýto spôsob vyučovania  je pre žiakov prirodzený a efektívny. Starší žiaci  už majú vedomosti a zručnosti, ako tieto predmety fungujú a vedia ich ovládať a tie v rámci tejto akcie odovzdávajú ďalej. Mladší žiaci  zážitkovou metódou získajú nové vedomosti a niektoré záhady sú im odhalené Starší žiaci si zopakujú to čo sa naučili a zároveň sa učia komunikácií k danej problematike.  Pokračovanie článku TU.

              Pre zobrazenie kompletnej fotogalérie kliknite na obrázok.
            • Ďakujem Ti mamička...

            • Byť mamou, či už fyzickou alebo duchovnou je najkrajšie povolanie v živote každej ženy. Deň matiek je špeciálny čas povedať našim mamkám ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú a vyjadriť im našu vďačnosť za všetko, čo pre nás urobili. Žiaci z 3.D spríjemnili svojim mamkám i babkám tento výnimočný deň. Pri kávičke si všetky vychutnali i nádherný spev, tanec aj hovorené slovo svojich ratolestí. Ani jedno oko nezostalo suché, taký bol záver ich vystúpenia. Nie nadarmo sa hovorí, že Deň matiek patrí medzi najdojemnejšie sviatky. Pre každého človeka je jeho matka najdôležitejším človekom na svete. Od detstva až po posledné chvíle pred odchodom z tohto sveta si človek nesie v sebe jedinečný a neopakovateľný obraz svojej matky. Matky, ktorá všetko chápe, odpúšťa, vždy poľutuje a bude stále milovať svoje dieťa bez ohľadu na to, aké ono je.

              „Mama, Ty si anjel, ktorý žije na zemi.
              Mama, Ty si krásna dáma, vďaka ktorej srdce bije mi. 
              Ďakujem Ti za úsmev, ktorý mi denne dávaš.  
              Ďakujem Ti, že si vždy pri mne a ľúbiť ma neprestávaš.“

              Mgr. Zuzana Hanobiková



              Pre zobrazenie kompletnej fotogalérie kliknite na obrázok.

              Foto: Adriana Kuľková

            • Ako chutí voda

            • Trieda 6.A spolu s pani učiteľkou Máriou Onuščákovou sa rozhodli pripraviť pre žiakov našej školy projekt s názvom Ako chutí voda. Na tento projekt sme použili prírodné liečivé pramene z našich Bardejovských kúpeľov ako aj rôzne minerálne vody z obchodu. Do projektu sme vybrali liečivé pramene Herkules, Lekársky, Hlavný, Anna, Alžbeta, Klára, Napoleon, Kolonádny a z minerálnych vôd sme vybrali Baldovskú, Mitickú, Budiš, Rajec a Ľubovnianku. Stanovište bola chodba na 3. poschodí, kde žiaci chutnali a hlasovali za vody. Spomedzi všetkých ponúkaných vôd žiakom najviac chutil liečivý prameň Napoleon.


              Pre zobrazenie kompletnej fotogalérie kliknite na obrázok.

            • Futbalistky strieborne!

            • 19. mája sa na umelej tráve Partizána uskutočnili Majstrovstvá okresu starších žiačok v malom futbale, ktorých sa zúčastnili aj naše dievčence. Turnaja sa zúčastnilo 7 mužstiev, ktoré rozohrali súboje v dvoch skupinách. V štvorčlennej skupine sme postupne porazili CZŠ sv. Egídia, ZŠ Vinbarg a ZŠ Hertník. Zvíťazili sme v skupine a v ceste do finále sme deklasovali ZŠ Kurima 5: 0. Pred finále proti favoritovi turnaja ZŠ Bartolomeja Krpelca sme mohli už len prekvapiť. Dievčence hrali uvoľnene a oduševnene, donútili papierového favorita do poslednej chvíle sa báť o výsledok, prehrali 5:4, ale za výkon, ktorý predviedli, im patrí len obdiv a moja veľká vďaka. Blahoželám !!! Mgr. Sergej Kravec


              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.