• Novinky

            • Aký bol 12.reprezentačný ples ZŠ na Komenského ul. v Bardejove?

            • Napriek sychravému hmlistému dňu, akým bol  8. február  v tohoročnom fašiangovom čase, bolo v skoro 80 domácnostiach v našom meste a jeho okolí  od rána „horúco“. Zvýšená teplota bola zapríčinená prípravami  tej krajšej polovičky účastníkov na 12. reprezentačný ples  ZŠ na Komenského ul. v Bardejove, ktorý sa konal pod záštitou  Riaditeľstva školy a Rady školy v stravovacom a reštauračnom zariadení i  firmy OBUV - ŠPECIÁL spol .s r.o. v spolupráci so Združením rodičov a priateľov školy. Krásne upravené mamičky našich žiakov aj pani učiteľky boli toho dôkazom. Všetky sa, akoby šibnutím čarovného prútika ,(len ich manželia vedia, koľko času a energie do toho zázraku vložili...) premenili na krásne princezné a kráľovné. Pokračovanie článku...

              DVD s fotografiami sú pre účastníkov plesu k dispozícii na sekretariáte školy. 

            • Úspech našich žiakov v súťaži EXPERT geniality show

            • Poznáme výsledky súťaže EXPERT geniality show, ktorej sa zúčastnilo 8 528 žiakov zo 408 škôl z celého Slovenska. Našu školu reprezentovalo 18 žiakov a najviac sa im darilo v téme Bity, bajty, technológie, kde získali popredné umiestnenia a Timotej Kendra sa so svojím prvenstvom dostal do Galérie slávy http://www.sutazexpert.sk/index.php?id=galeria-slavy

              1. miesto – Timotej Kendra – 6. A
              2. miesto – Vladislav Slosarčík – 6. A
              1. miesto – Matej Hlavinka – 6. A
              2. miesto – Jakub Marcin – 6. A
                 

              Titul TOP EXPERT, ktorý je určený žiakom, ktorí sa umiestnili do 100. miesta v celkovom poradí, získali títo žiaci:

              Vladislav Slosarčík – 6. A; Matej Hlavinka  - 6. A; Bianka Terjeková – 7. A; Šimon Savčínský – 7. A

              Titul EXPERT za poradie do 100. miesta v jednotlivých témach získali aj títo žiaci zo 6. A triedy: P. Petrušová, P. Mikolaj, K. Klopanová, P. Palubová a S. Riznárová.

              Diplomy a vecné ceny odovzdal všetkým oceneným riaditeľ školy Mgr. Š. Kuča, Mgr. M. Ovšonková a Mgr. Ľ. Glittová. Blahoželáme!

            • Všetkovedko

            • V tomto šk. roku sa žiaci I. stupňa zapojili do súťaže o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími. Zabavili sa na zaujímavých úlohách, precvičili si mozgové závity. Všetkým žiakom zostane na súťaž spomienka. Každý bez ohľadu na umiestnenie získal diplom.

              Medzi 30 % najúspešnejších s titulom VŠETKOVEDKO patria žiaci:

              2. C - Charlotte Čekanová, Karolína Kendrová, Tomáš Vaľko, Marián Barančík, Lívia Potičná, Kristiána Sarah Klebanová
              2. E - Sophia Dinis, Adam Humeník, Alexandra Klimová, Radan Kollárovič, Marek Mank, Erika Nachtmannová, Alexander Oslacký, Timotej Valíček
              3. A - Linda Hlavinková
              3. D - Matej Krumlovský, Oliver Tomko, Oliver Vaľko, Natália Gašpariková    

              Titul VŠETKOVEDKOV UČEŇ získali žiaci:

              2. A - Benjamín Richvalský, Matej Mokroluský
              2. CEma Poláková, Denisa Vyskočová
              2. EKatarína Lazorová, Alex Ščerbatý
              3. ARichard Rastislav Hnatko
              3. CJakub Gajdoš
              4. CRichard Vasilega

              Všetkým súťažiacim blahoželáme k odvahe zmerať si sily. Absolútnych víťazov – Mariána Barančíka (2.C)Eriku Nachtmannovú (2.E) , ktorým sa podarilo získať v súťaži plný počet bodov (168b), nájdete vo Všetkovedkovej Galérii slávy. www.vsetkovedko.sk


            • Ocenenie - Cena primátora mesta

            • 17. január nebol obyčajný deň, aj keď bol dňom pracovným.  Pre desať  výnimočných obyvateľov nášho mesta a tri organizácie sa stal dňom sviatočným.  Pri príležitosti 69. výročia oslobodenia mesta a okresu im bola udelená a v obradnej sieni MsÚ slávnostne odovzdaná Cena primátora mesta. Sme veľmi potešení, že medzi ocenenými bol zaslúžene aj pán riaditeľ našej školy Mgr. Štefan Kuča.

               

              Cena mu bola udelená za:

              •  úctyhodné 50 ročné pôsobenie v školských službách,
              • za dlhoročnú odbornú a riadiacu činnosť na  Základnej škole na Komenského ulici v Bardejove,
              • za zodpovedné a korektné vystupovanie, kreativitu, morálne a etické hodnoty a humanizáciu v školstve,
              • za veľkú snahu o skulturňovanie prostredia nielen v interiéri, ale aj exteriéri školy,
              • za dosiahnutie vynikajúcich výsledkov vo vzdelávaní a výchove žiakov v meste, regióne a celoslovenskom rozsahu.


              Srdečne  blahoželáme !

            • Naši žiaci na Charitatívnej športovej exhibícii v Prešove

            • V predvianočnom čase sa žiaci VI. A a V. C triedy zúčastnili Charitatívnej športovej exhibície reprezentantov Slovenska - hokejisti proti futbalistom, ktorej cieľom bolo pomôcť tým, čo to najviac potrebujú - detským domovom, nemocniciam, zdravotne postihnutým a tým, s ktorými sa život nemazná. Organizátor tohto futbalového zápasu - Občianske združenie Integrácia odovzdalo  ceny za 8 000 eur, na ktoré prispeli aj naši žiaci. Teší nás, že jedna z nich poputovala aj na našu školu - poukaz v hodnote 1000 eur na trojdňový pobyt v Aquacity Poprad. Vďaka patrí aj firme XAWAX, ktorá nám poskytla zdarma autobus.

              To však nebolo všetko. Skrátka neprišli ani ľudia v hľadisku, do ktorého zaletelo dvadsať futbalových lôpt s podpismi aktérov exhibície a tričká s logom akcie. Kultúrnou súčasťou úspešného utorkového podvečera boli vystúpenia členov Tanečného štúdia Elit, mažoretiek Flowers, saxofonistu Mária Gapu Garberu a jordánskeho speváka Loba. Na konci sa našej pozornosti tešila autogramiáda a fotenie so športovými osobnosťami. Niet sa čo čudovať, veď kto by nechcel byť zvečnený na spoločnej snímke s Jánom Kozákom, Zdenom Cígerom, Ľubošom Micheľom, Miroslavom Hlinkom...


            • Predvianočné posedenie pre starkých

            • Predvianočný čas je obdobím, keď si ľudia viac všímajú tých druhých, majú potrebu obdarovávať, urobiť radosť niekomu. Je pekné, keď si uctíme tých, ktorí nás milujú a nie vždy môžeme s nimi byť. Rodičia chystajú darčeky pre svoje ratolesti, deti zas rodičov, no starí rodičia sú často akoby v úzadí. Týka sa to aj školy. Niektorí síce chodia po svoje vnúčence do ŠKD, alebo ich vodia na vyučovanie, no je mnoho takých, ktorí ešte  nikdy v našej škole neboli.
              Preto sme sa rozhodli pozvať ich na podvečerné stretnutie pri vianočných koledách, vinšoch, rozprávkach, spomienkach na Vianoce ich mladosti, ktoré pre nich pripravili žiaci z intelektovo nadaných tried:  2.E, 3.D a 6.A  pod vedením svojich triednych učiteliek - M.Ovšonkovej, M.Pelákovej a A.Senajovej. O podujatie bol veľký záujem a my sme sa tešili z bohatej účasti. Pokračovanie článku TU.
               
            • Dejepisná olympiáda - výsledky

            • Dňa 10. 12. 2013 sa uskutočnilo na našej škole školské kolo VI. ročníka Dejepisnej olympiády. Zúčastnilo sa 38 žiakov 6. až 9. ročníka, ktorí súťažili v štyroch kategóriách – C, D, E, F. Olympiáda prebiehala formou riešenia didaktických testov. Súťažiaci vypracovali  tri testové úlohy: test z vybraného monotematického celku, test z príslušného učiva a test z regionálnej histórie.

              V každej kategórii boli prví traja víťazi odmenení diplomami a vecnými cenami.

              Kategória F 
              1. miesto – Petra Palubová
              2. miesto – Ivana Matejová
              3. miesto – Soňa Riznárová

              Kategória E
              1. miesto – Šimon Savčinský
              2. miesto – Radoslav Šverha
              3. miesto – Bianka Terjeková

              Kategória D
              1. miesto – Martin Benka
              2. miesto – Alexandra Humeníková
              3. miesto – Beáta Baranková
              Kategória C
              1. miesto – Adriana Tulenková
              2. miesto – Adam Lukačejda
              3. miesto – Miriam Rychvalská


              V obvodovom kole budú našu školu reprezentovať prví dvaja víťazi z každej kategórie.

            • Projekt Medzinárodnej kuchyne

            • V poslednom čase sme svedkami mnohých televíznych show a súťaží, kde svoju hlavnú úlohu zohráva jedlo.  Ponúkajú nám mnohé tradičné i nepoznané receptúry, cez ktoré sa môžeme veľa dozvedieť aj o kultúre iných národov. Akoby na motívy atraktívnych „masterchef“ predstavení predviedli ochutnávku jedál aj na Základnej škole na Komenského 23 v Bardejove. Školská jedáleň,  s podporou riaditeľa školy Mgr. Štefana Kuču,  sa totiž chytila zaujímavého projektu  Ministerstva školstva vedy výskumu a športu SR pod názvom „Medzinárodná kuchyňa“ a to ochutnávkou českej kuchyne.  
              Žiaci, učitelia i ctení hostia tak dostali príležitosť preniesť sa na celý týždeň od 18. až do 22. novembra do krajiny našich susedov – Českej republiky a prostredníctvom ich typických jedál spoznať nielen jedálniček, ale aj kúsok kultúry tohto donedávna spoločného národa. Pokračovanie článku v tomto odkaze.
          • EXPERT genility show
            • EXPERT genility show

            • Celoslovenská súťaž EXPERT,  ktorej sa zúčastnilo  aj 18 žiakov zo  6.A  a  7.A triedy   dňa 4. decembra 2013,  spočívala vo vypracovaní testu z dvoch súťažných tém, ktoré si každý súťažiaci ľubovoľne zvolil spomedzi týchto piatich ponúknutých tém:

              • Spoločnosť kedysi a dnes (dejepis, občianska náuka, všeobecný rozhľad)
              • Svetobežník (fyzická a humánna geografia)
              • Bity, bajty, technológie (hardware, operačné systémy, aplikačný software, programovanie, komunikácia, multimédiá, reálie IT, moderné technológie)
              • Tajomstvá prírody (biológia, fyzika, astronómia, chémia),
              • Mozgolamy (logické hádanky, postupnosti, zaujímavé slovné úlohy, kombinačné, pojmové myslenie)


              Na vypracovanie testu mali súťažiaci 60 minút, každý odpovedal na 60 otázok (po 30 z každej témy, ktorú si zvolil). V každej otázke vyberali súťažiaci spomedzi štyroch ponúknutých možností jednu správnu. Výsledky sa dozvieme 10. januára 2014. Veríme, že aj naši žiaci budú patriť medzi tých, ktorí si zaslúžia používať titul EXPERT.


            • Veselé Vianoce

            • Veselé Vianoce a veľa úspechov v roku 2014 Vám želá celá Základná škola na Komenského ulici spolu s deťmi, ktoré pre Vás vlastnoručne pripravili tieto vianočné pozdravy. Tie si môžte prezrieť v tejto fotogalérii.


               

            • Šiestaci spoznávali históriu Bardejova

            • Vrámci vyučovania občianskej náuky a spoznávania regionálnych dejín absolvovali žiaci 6. ročníkov v novembri exkurziu po stopách kráľovského mesta Bardejov. Prešli celý hradobný systém a spoznali  bývalé brány do mesta a všetkých deväť bášt: Školskú, Kláštornú, Prašnú, Malú, Hrubú, Veľkú, Červenú, Renesančnú a Archívnu. Navštívili Baziliku minor Sv. Egídia, pozreli si Mestskú radnicu, meštianske domy, budovu bývalého humanistického  gymnázia, Sochu Sv. Floriána, Pamätník J. Wintera, Lampový stĺp, Historickú studňu, Pomník Alojza Jiráska, Katov dom, ale aj sídlo Mestského úradu v Bardejove a pracovňu primátora mesta.

          • Šaliansky Maťko J. C. Hronského
            • Šaliansky Maťko J. C. Hronského

            • Tento chlapec, to som ja, Šaliansky Maťko. 
              Maťko preto, že ma tak volajú, a šaliansky preto,
              že som sa narodil v Šali.

               

              Dňa 27. novembra 2013 sa uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko. V tomto roku prebieha na Slovensku už 21. ročník tejto tradičnej súťaže, ktorej cieľom je poznávanie slovenských povestí, ale aj tvorby J. C. Hronského. V obvodovom kole budú našu školu reprezentovať víťazky jednotlivých kategórií. Toto sú naši víťazi:

              2. kategória:
              1. Timea Baranková
              2. Barbora Barančíková

              3. Denisa Grichová

              3. kategória:
              1. Karin Kapsdorferová
              2. Petra Palubová


          • 12. reprezentačný školský ples - informácie
            • 12. reprezentačný školský ples - informácie

            • Tak ako po minulé roky, aj v roku 2014 organizuje Riaditeľstvo a Rada školy už po 12-ty krát reprezentačný školský ples. Do veselej zábavy a tanca Vám bude hrať skupina Kollárovci. Ples sa bude konať v Jedálni OBUV-ŠPECIÁL (Areál JAS). Termín konania je stanovený na 8. februára 2014. Bližšie informácie osobne u p. Varholovej alebo na tel. č. 054/472 23 83.