• Novinky

            • Keď deti učia svojich rodičov...

            • Viete, čo majú spoločné pyramídy v Gíze a Bardejov?

              Sú zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. :-)

              Aj to sa okrem iného dozvedeli tretiaci na Základnej škole na Komenského ulici v rámci predmetu Obohatenie, ktorý majú iba triedy intelektovo nadaných žiakov. V prvom ročníku to boli dinosaury, v druhom vesmír a  tomto školskom roku sa tretiaci zaoberali starovekými civilizáciami: Sumerskou ríšou, starovekým Egyptom a Gréckom. Celoročná téma vyústila do prezentácie ročníkových prác. Pred publikom, ktoré tvorili pedagógovia, rodičia a pozvaní hostia sa podelili o svoje poznatky a vedomosti . Výborne zvládli nielen tému, ale aj prácu v programe  powerpoint. Jednotlivé výstupy boli odmeňované nadšeným potleskom prítomných, ktorý bol ocenením vysokej úrovne prác žiakov. V porovnaní  s prvým ročníkom urobili obrovský pokrok. Aj keď každý z nich bojoval aj s trémou, 10 – 15 minútové monológy a následné odpovede na zvedavé otázky z publika všetci zvládli, s ohľadom na ich vek, fantasticky. Aj samotní rodičia sa dozvedeli od svojich detí množstvo zaujímavých poznatkov z danej problematiky a každý výstup sledovali s veľkým zaujatím.

              Je to pozitívne zistenie, že deti sa chcú učiť nové veci a dokážu svojimi vedomosťami obohatiť nielen seba, ale aj svojich rodičov.

              M.Peláková

            • OSMIJANKOVA LITERÁRNA ZÁHRADA

            • Skončil sa 15. ročník literárnej súťaže Osmijanko, do ktorej sa naša  trieda opäť zapojila. Prečítali sme knihy Janko Polienko, Stratená škola, Pištáčik, Svetozár, Cibuľkove dobrodružstvá, Lov slov, Minipinkovia a Osmijanko. Nie vždy sa nám čítať chcelo, ale huncútstva našich rovesníkov nás naozaj zaujali. Splniť Osmijankove úlohy nebolo vždy  ľahké, ale nakoniec sme to  zvládli. Svoje tvorivé odpovede a príbehy sme doplnili obrázkami a dielo bolo hotové. To, že sa nám naša kniha vydarila, sme sa dozvedeli 1. júna 2019. Získali sme ocenenie, z ktorého sa veľmi tešíme!

              Žiaci 3.C

            • Druháci na TUKE

            • Tento rok žiaci 2.A, 2.B, 2. C prežili jedno dopoludnie na vysokej škole. Zúčastnili sa geovednej expozície FBERG na Technickej univerzite v Košiciach. Po  náučnej a pútavej prednáške si žiaci mali možnosť vyskúšať ryžovanie zlata, vytvoriť obraz z kryštálov a skamenelín, skúmať svet pod mikroskopom, oboznámiť sa s horninami, minerálmi a skamenelinami. Za sprostredkovanie tejto akcie patrí vďaka Ing. I. Udičovej, 

              Tr. učiteľky 2.A, 2.B, 2.C

            • CESTA ROZPRÁVKOVÝM LESOM

            • Vidieť radosť v detských očiach je jeden z najkrajších darov, ktoré v živote môžeme dostať. Nikto sa nevie tak tešiť, hoci aj z maličkostí, ako tí najmenší. Ich sviatok – MDD je príležitosťou, ako túto radosť spolu s nimi prežívať znova. Aj preto na Základnej škole na Komenského ulici v Bardejove pripravili vychovávateľky školského klubu detí spolu s deviatakmi z 9.D triedy a v spolupráci s Okresnou organizáciou Únie žien Slovenska Cestu z rozprávky do rozprávky. V úvode podujatia vystúpili deti z tanečného krúžku a mažoretky so svojimi choreografiami. Potom už nastal čas súťaženia a zábavy. Pre všetky deti z 1. stupňa boli pripravené rôzne hry a atrakcie. Deviataci sa akoby mávnutím čarovného prútika premenili na všelijaké rozprávkové bytosti a pomáhali malým spolužiakom pri prekonávaní prekážok a plnení rôznych úloh. Za tie potom dostávali dukáty, za ktoré si mohli v rozprávkovom bufete kúpiť rôzne veci a sladkosti. K príjemnej sviatočnej pohode prispela aj veselé pesničky, ktoré sa niesli z reproduktora. Nechýbali ani teplé lúče usmievavého slniečka, ktoré v ten deň akoby od radosti z peknej oslavy Dňa detí doslova žiarilo. Všetci sme mali radosť z vydareného podujatia.

            • MDD sme oslávili športom!

            • Už 3.rok sme sa rozhodli oslavovať Medzinárodný deň detí aktívne. Žiaci 5.a 6.ročníkov sa zúčastnili športovej olympiády. Absolvovali 5 stanovíšť-prekážková dráha, streľba na bránku, slalom na kolobežke, hod na cieľ a hula hop kruhy. Najúspešnejší boli ocenení sladkou odmenou. 

              V.Vasilegová a VII. C

            • O meste v meste

            • Na začiatok otázka. Ako by ste sa popasovali s úlohou sprevádzať zahraničných hostí a priblížiť im zaujímavosti nášho Bardejova? Predpokladáme, že dominanty ako Bazilika minor, radnica, meštianske domy i neďaleké bašty by boli klasikou a aj istou barličkou. Poznáte však perličky súvisiace s mestom a jeho históriou? Prípadne, vedeli by ste ho sprístupniť iba svojim pohľadom? Aj my sa totiž vo chvíli návštev meníme na sprievodcov a je len na nás istým spôsobom predať sa i prilákať ďalších turistov. A práve z tohto dôvodu sme pre žiakov z triedy pre intelektovo-nadaných žiakov zo ZŠ na Komenského ulici pripravili tzv. terénne vyučovanie pod príslušným názvom O meste v meste.  Spoločne s riaditeľom Kultúrno-turistického centra v Bardejove Ing. Marcelom Tribusom sa tak v jedno štvrtkové májové dopoludnie ocitli v strede samotného Radničného námestia. Práve odtiaľ začal zaujímavý výklad. Žiaci sa dozvedeli  aký je význam rozľahlosti nášho námestia i to aké zmeny si na jeho mieste Bardejov prežil. Naprieč jeho históriou si prešlo vládou rôznych starostov, najznámejší je však príbeh toho mešťanostu, ktorý svojim staviteľom radnice nevyplatil odmenu za vykonanú prácu. Odpoveď robotníkov na túto neprávosť nájdete zhmotnenú na pravej strane radnice, práve oproti starostovmu niekdajšiemu domu. Prehliadkou uličkami sme si uvedomili, že mnoho z nich má svoje pomenovanie ukryté v menách bardejovských dejateľov. Žiaci pochopili akú úlohu plnilo hradobné opevnenie i to akými zaujímavými zbraňami sa spoza nich útočilo na nepriateľa. Aj keď v súčasnosti nežijeme v dobe útokov, vojen, naše mesto  musí byť zákonite aj tak pod samosprávou, ktorú riadi najvyšší zástupca mesta – náš pán primátor. V súvislosti s  riadením mesta, sme teda boli poctení, i napriek nabitému programu, jeho prijatím na Mestskom úrade. Pán primátor MUDr. Boris Hanuščak vyspovedal našich žiakov, no na oplátku aj žiaci vyskúšali jeho vedomosti o meste, s ktorými si s prehľadom poradil. Zároveň získali i bližšiu  predstavu o práci primátora i pripravovaných stavebných aktivitách, ktorých výsledky čoskoro poslúžia aj deťom. Miesto, kde sa tieto i mnoho iných pripravovaných akcií a návrhov schvaľuje si žiaci okúsili v zasadačke mestského zastupiteľstva. Do roly najvýznamnejších hostí, ktorých kedy naše mesto hostilo, sa vžili v miestnosti určenej pre zasadanie mestskej rady. A tak sa pekne od najvzdialenejšej histórie až k samotnému počiatku ocitli mladí návštevníci v obradnej sieni Mestského úradu. Samozrejme, že z čias ich prijímania medzi občanov mesta, si ju nepamätali, no hádam na ňu nezabudnú v prípade zaujímavého koncertu či dokonca vlastnej svadby. A veríme, že nezabudnú ani na mnohé iné získané zaujímavosti, ktoré v pohodlí priestorov Poľsko-slovenského domu už v skupinách zapracovali do projektov o  Bardejove.

              Nuž, takto priamo sa žiaci z triedy pre intelektovo-nadaných žiakov dozvedeli o meste a jej samospráve poznatky, ktoré by sme v knihách hľadali márne. Uvedomili si však ešte čosi. Naše mesto po stáročia odolávalo bojom, prírodným živlom a jeho krásu nenalomil ani zub času. Nech to  nie sme my, kto naše čarokrásne mesto zdolá tou najdostupnejšou zbraňou – našimi (mnohokrát negatívnymi) slovami. Čo teda vyplýva z nastolenej otázky? Nemusíme byť expertmi na históriu. Stačí ak si budeme vážiť prácu všetkých, ktorí sa zapríčinili o rozkvet nášho mesta, či už v minulosti, alebo v prítomnosti.  A to s hrdosťou, v pokore a úcte.

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

              Foto: Ing. Marcel Tribus, Andrea Tribusová