• Novinky

            • Zber papiera - Apríl 2024


            • ZBER PAPIERA

              Začiatok zberu 3.4.2024 (streda)
              Zber bude prebiehať počas prac. dní školy od 7:30 do 16:00 na vrátnici školy.

              Papier je potrebné nosiť zviazaný v balíkoch s hmotnosťou najviac 15 kg.
              ! Kartón sa NEZBIERA !

              Väčšie množstvo môžete odviezť individuálne do zberných surovín na Kacvninského ulici (za stanicou). Tam nahláste názov školy a prineste kópiu potvrdenia na sekretariát školy.

            • Predškolácky maratón

            • Na našej škole pre žiakov organizujeme rôzne súťaže.  Medzi nimi je aj maratón. Naši žiaci sa s obľubou zapájajú do čitateľského maratónu a športovci sa pripravujú na budúci bežecký maratón. A nás veľmi zaujímalo, čo baví našich budúcich prvákov, preto sme pre nich pripravili netradičný predškolácky maratón. Predposledný marcový piatok sa v našej telocvični zišlo takmer tridsať malých športovcov, ktorí súťažili v prekážkovom behu, florbale, kotúľoch či triafaní loptičkou na cieľ. V skupinách sa všetci prestriedali, aby sme napokon s radosťou a veľkým uznaním zistili, že naši budúci prváci sú nielenže športovo zdatní, ale aj veselí a vytrvalí. Medzitým si ich rodičia prezreli priestory i tajné zákutia našej školy. Napokon všetci odchádzali s medailami ako naozajstní maratónci.

              Organizačný tím učiteľov

            • BARDEJOVSKÉ VAJCE 

            • Jar sa nezadržateľne blíži a s ňou prichádza Veľká noc. K tradíciám slovenskej Veľkej noci patrí okrem iných aj maľovanie vajíčok, ktoré sú symbolom narodenia, nového života, životnej sily. Aj tento rok sa na Radničnom námestí v Bardejove pod lipami už desiaty raz odhalilo obrovské maľované vajce. Tohtoročné  „Bardejovské vajce“ zdobili žiaci ZUŠ M. Vileca. Na tomto výnimočnom podujatí, ktoré zorganizovali Kultúrne a turistické centrum a Poľsko-slovenský dom, sa zúčastnili aj žiaci 4.A, 4.B a 4.C triedy, ktorí vytvorili krásne veľkonočné vajíčka, zdobené rôznymi výtvarnými technikami a vyzdobili okolie „megavajíčka“. Za svoju snahu dostali sladkú odmenu. Zároveň si užili program a skvelú atmosféru.

              Všetkým prajem  požehnané veľkonočné sviatky.

              Mgr. Anna Kostárová

            • Osobnosť, ktorej život inšpiruje

            • Spomienka na J. A. Komenského

              V rámci osláv výročia narodenia J. A. Komenského sme sa so žiakmi z triedy 2.A rozhodli venovať dve vyučovacie hodiny tomuto výnimočnému pedagógovi a mysliteľovi. Jeho duch a dielo totiž významne ovplyvnili aj našu ZŠ Komenského 23. Deti sa zapojili do pútavej vyučovacej aktivity, v rámci ktorej objavovali fascinujúce príbehy a poznatky o tomto významnom človeku. S nadšením a zaujatím tvorili projekty, ktoré nielen zdobia našu chodbu, ale aj osvetľujú jeho významný prínos v oblasti vzdelávania. Je nesmierne potešujúce vidieť, ako sa naše deti aktívne zaujímajú o históriu a kultúru, a ako si vážia dedičstvo, ktoré im Komenský zanechal. Jeho myšlienky o vzdelávaní a výchove sú stále aktuálne a inšpirujú nás k úvahám o budúcnosti. Dnes sme sa spoločne ponorili do sveta jeho myšlienok a posolstiev a vyzdvihli hodnotu vedomostí a vzdelania. Tešíme sa na ďalšie podobné aktivity, ktoré nás budú spájať a inšpirovať v našom vzdelávacom putovaní.

              S úctou k dielu a odkazu J. A. Komenského,

              Mgr. Zuzana Hanobiková

            • MEDZINÁRODNÝ DEŇ ŽIEN

            • „Ženy sú najväčším nevyužitým zásobníkom talentu na svete.“     Hillary Clinton

              Medzinárodný deň žien (často označovaný skratkou MDŽ), pripadajúci každoročne na 8. marec, je medzinárodne uznávaný sviatok stanovený OSN k výročiu štrajku 40 000 newyorských krajčírok v roku 1908. Tieto bojovali za zrušenie povinného desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam.

              Ani v tejto dobe to mnohé  ženy nemajú ľahké, preto sme sa v našich oddeleniach ŠKD rozhodli, že mamkám alebo babkám, tento deň spríjemníme milou pozornosťou od detí. Deti všetky svoje darčeky robia od srdca a inak tomu nebolo ani tento raz. Spolu s pani vychovávateľkami vyrobili milé pozdravy, papierové kvety , či iné darčeky.

              Milé ženy, nech si vás vaši najbližší vážia a majú v úcte nielen tento deň, ale 365 dní v roku!

              Vychovávateľky ŠKD

            • Predškoláci na návšteve v našej škole

            • Minulý týždeň zavítali do našej školy predškoláci z neďalekých materských škôl. Vyskúšali si, aké to je byť naozajstným  prvákom. Naši prváci predškolákom predviedli, čo sa za tých pár mesiacov v škole už naučili. Potom spolu s predškolákmi pracovali na zadaných úlohách, spoznávali písmenká, čítali, počítali, spievali, hrali sa s kockami, zabávali sa. Veríme, že sa predškolákom u nás v škole páčilo, že sa cítili príjemne, veď vďaka takýmto stretnutiam pôjdu k zápisu do prvej triedy s ľahkosťou, s radosťou, jednoducho bez obáv.

              Tešíme sa, že ich už o pár mesiacov uvidíme v našich laviciach.

              Mgr. B. Palubová

            • Raj včiel na našej chodbe

            • Včelí projekt druhákov oživil naše priestory!

              Chodba školy ožila vďaka projektu „Včely“, ktorý sme realizovali s našimi druhákmi. Táto aktivita, zasvätená úžasným tvorcom medu, ponúkla deťom príležitosť prejaviť svoju kreativitu a zároveň sa dozvedieť o dôležitosti včiel v  ekosystéme. Naše deti sa zapojili so zápalom a nadšením, vytvorili nádherné projekty, ktoré teraz zdobia našu chodbu. Každý výtvor je jedinečným umeleckým dielom, zobrazením včiel, ich úžasných medených úľov a kvetinových lúk. Cieľom tejto iniciatívy  nebolo len tvoriť, ale aj učiť sa. Žiaci sa dozvedeli viac o dôležitosti včiel v procese opelenia a výrobe medu. Spoznali, že včely sú viac ako len tvorcami medu - sú kľúčovým prvkom v udržiavaní rovnováhy v prírode a živote. Tento projekt bol nielen kreatívnym spôsobom, ako prezentovať umenie našich detí, ale aj príležitosťou pre nich, aby sa dozvedeli o svete okolo seba. Veríme, že chodba sa stala malým útulným útočiskom, kde môžeme obdivovať krásu prírody a tvorivú energiu našich talentovaných žiakov.

              Mgr. Zuzana Hanobiková

            • Predškoláčik

            • Ani sme sa nenazdali a prichádza čas zápisov budúcich prvákov do základných škôl. Pre bližšie zoznámenie sa s neznámym prostredím našej školy sme preto zorganizovali  stretnutie Predškoláčik.

              Predškoláci tak mali možnosť vyskúšať si, aké je to byť žiakom vo veľkej škole. Zasadli si do školských lavíc. Poniektorí s troškou strachu a rešpektu z neznámych priestorov, ale ten čoskoro pominul. Predškoláci hravým spôsobom riešili rôzne úlohy. Predstavili sa, lúskali písmená z tabule, varili písmenkovú polievku, vyčarovali slová na písmená, ktoré si vylovili z čarovnej polievky. Zoznámili sa aj s ukrytou návštevou, s plyšovými hračkami, ktoré im nielen spríjemňovali  pobyt v škole, ale poslúžili aj na aktivity na rozvoj sluchového vnímania. Taktiež strihali, lepili a  plnili úlohy spojené s ľahším zvládnutím prvých dní v 1. ročníku. Pracovali ako usilovné včeličky a všetky úlohy hravo a s úsmevom splnili. 

              Veríme, že sa budúcim prvákom v našej škole páčilo a o pár mesiacov ich uvidíme v našich laviciach.

              Mgr. A. Matiašová

            • Expert geniality show

            • Ocenení žiaci Expert geniality show – 6 žiakov získalo v zvolenej téme diplom Top expert. Štyria žiaci sa umiestnili vo svojej téme do 30 miesta v celoslovenskom hodnotení.

              Najviac s a darilo týmto žiakom: Ivana Nicáková 5.A, Šimon Gajdoš 5.C, Ivana Šverhová 5.A.  Získali hodnotné ceny knihy, poukážky do kníhkupectva Martinus a pripomienkové predmety.

              Súťažiacim Blahoželáme.

            • Geografická olympiáda – okresné kolo

            • 12. marca 2024 sa konalo okresné kolo GO, na ktorom nás reprezentovalo 9 žiakov v troch kategóriách. Veľmi nás teší , že aj tohto roku sme boli úspešní.

              Najúspešnejší :

              Kat. G    

              1. miesto - Adam Sabovik   5.B

              2. miesto – Ryan Roguľa 5.A

              Kat. E    

              2. miesto – Martin Matiaš  8.A

              Blahoželáme a postupujúcemu z kat. E  držíme palce na  krajskom kole.

            • FLORBALOVÝ TURNAJ

            • Dňa 25. 3. 2024 sa uskutočnil florbalový  turnaj žiakov tretieho ročníka. Súťažiaci prišli veľmi dobre naladení a hneď prvé zápasy ukázali, že ani jednému tímu nechýba chuť pobiť sa o prvenstvo. Dobrú atmosféru vytvárali žiaci mohutným povzbudzovaním a fair play hrou  až do posledného zápasu.

              A ako to dopadlo?

              1.       miesto                  3. B

              2.       miesto                  3. D

              3.       miesto                  3. C  a  2. C/športová trieda

              Všetkým tímom srdečne blahoželáme!

              Mgr. Alena Geffertová, Mgr. Olina Lišivková

            • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

            • Dňa 21. 3. 2024 sa v priestoroch Hornošarišského osvetového strediska v Bardejove uskutočnil 70. ročník  okresnej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín.

              V I. kategórii, kde súťažilo 38 žiakov,  našu školu úspešne reprezentovala Ela Čukanová zo 4.C,  ktorá získala za prednes básne „Budúca spisovateľka“ 3. miesto a Alex Salamon zo 4.A , ktorý získal za prednes prózy „Šprinty do školy“ cenu poroty.

              Obidvom žiakom srdečne blahoželáme!

              Mgr. Alena Geffertová

            • Keď nezáleží na výhre, ale na zábave

            • V druhý poprázdninový pondelok mal hodinu v rámci projektu „Nauč nás, čo vieš!“ náš spolužiak Branko. Rozhodol sa, že nás naučí niečo o florbale. Na začiatok sme sa rozcvičili, potom sme začali hrať. Rozdelili sme sa do skupín. Nezáležalo na tom, kto vyhrá, ale ako sa zabavíme. Kapitán jednej skupinky bol Branko, kapitánom druhej skupiny bol Martin. Každý si vybral hráčov do svojho tímu. A samozrejme, hokejku na florbal. A mohlo sa začať hrať. Každému to vyšlo. Pri hre padali góly, ale aj výkriky radosti a smiechu. Ani sme sa nenazdali a hodina skončila. Takúto výbornú hodinu plnú športu a zábavy odporúčame vyskúšať nielen v škole, ale aj mimo nej – na ihrisku, v telocvični, ale hlavne s kamarátmi.

              Dorotka Saraková, 4.A

            • Kalendár ročných období

            • Každý rok má štyri deti:

              Leto, jeseň, zima, jar.
              Každučké má inú tvár-

              Štyri ročné obdobia,
              vždy nám radosť urobia.
              Na jar kvitne konvalinka,
              zvončekmi nám stále cinká.
              V lete včielka Bzučuľa,

              nosí medík do úľa.
              Na jeseň si vietor píska,
              mocne fučí na strniská.
              V zime sniežik napadá,
              až je biela záhrada.
              Tak to ide krokom krok,
              dookola každý rok.

              Strom rastie a mení svoju podobu v závislosti od prebiehajúceho ročného obdobia. Počas roka sa mení farebnosť jeho koruny, postupne opadáva lístie a kvietky, ktoré boli viditeľné na jar a menia sa na veľké a chutné ovocie.
              Aj my s našimi deťmi v oddeleniach  ŠKD sme si pripravili strom ročných období, kde sme každý podľa svojej fantázie vyzdobili stromy. Každý je iný, jedinečný, veď posúďte samy.

              Vychovávateľky ŠKD

            • Čitateľský maratón 2024

            • Linka detskej istoty zorganizovala jubilejný 15. ročník celoslovenského detského čitateľského maratónuktorý bol tento rok realizovaný s významnou podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky. Do tohto maratónu sa pravidelne zapája aj naša škola. V tomto roku čítalo u nás na 1. aj 2. stupni  609 žiakov.

              Cieľom podujatia bolo podporiť a zvýšiť záujem detí o čítanie kníh.

            • Svetový deň vody  

            • Dňa 22. marca si celý svet každoročne pripomína Svetový deň vody. Preto sme sa aj my žiaci 1.D triedy a školský klub rozhodli tejto téme venovať. Každý deň  počas týždňa sme robili aktivity, ktoré súviseli s vodou. Kreslili sme kvapky, rozprávali sme sa o kolobehu vody v prírode, zisťovali sme odkiaľ sa voda berie, dozvedeli sme sa aké druhy vôd máme na našej planéte. Boli  sme aj na exkurzii v Bardejovských Kúpeľoch. Tu sme sa oboznámili s minerálnymi liečivými prameňmi, niektoré  sme aj ochutnali. Tým sme dali bodku za celým týždňom venovaným  téme voda.

              Mária Klimeková  1.D, Jana Petričová IV. oddelenie ŠKD

            • Záhadná cesta vlka:

            • Druháci  vytvorili divadelnú kúzelnú atmosféru v KTC Bašta

              Nadšení druháci  rozžiarili scénu KTC Bašta svojou účasťou na divadelnom predstavení "O vlkovi, ktorý vypadol z knižky". Táto kúzelná rozprávka so živou hudbou nás zaviedla do sveta túžob a dobrodružstiev, kde sa vlk v nezvyčajnej ceste pomedzi riadky kníh ocitol v úplne novom prostredí. Divadelné zoskupenie Odivo nás sprevádzalo cez jeho dobrodružstvá, keď sa vlk stretával s rôznymi postavami, od dinosaurov až po sedem kozliatok. Iba prostredníctvom príbehu o tomto stratenom vlkovi sme sa ponorili do hľadania vlastného miesta a bezpečia, kde sme našli útechu a porozumenie. Divadelné predstavenie bolo nielen zábavné, ale aj poučné, pretože nám otvorilo dôležité témy ako hľadanie toho, kam patríme, a dôležitosť prijatia a podpory. Okrem toho sme sa zapojili aj do zaujímavého workshopu, kde sme si mohli vyjadriť svoje myšlienky. Celkový zážitok bol pre nás obohatením a skvelým spôsobom, ako sa ponoriť do sveta umenia a fantázie.

              Mgr. Zuzana Hanobiková

            • Poľovníci a príroda v tvorbe detí

            • Naša škola v spolupráci s Obvodnou poľovníckou komorou v Bardejove zorganizovala pre žiakov ZŠ v okrese výtvarnú a literárnu súťaž pod názvom Poľovníci a príroda v tvorbe detí. Do súťaže sa zapojili žiaci zo 14 základných škôl. Výtvarnej súťaže sa zúčastnilo 162 žiakov a literárnej súťaže 42 žiakov. Autori víťazných prác si prevzali diplomy a vecné ceny na Chovateľskej prehliadke trofejí za sezónu 2023/2024 v piatok 22. marca 2024 v priestoroch Prírodovednej expozície  Šarišského múzea. Z našej školy boli ocenení títo žiaci:

              Výtvarná súťaž: Oliver Jacko (1.B), Hana Drobniaková (1.A), Viktor German (3.B), Alina Kykynezhdy (3.C), Ema Vaškaninová (5.A), Sára Mihaľová (5.A), Daniela Roguľová (5.A), Simona Švecová (6.B), Karin Verlichajová (8.C)

              Literárna súťaž: Miroslav Hanko (6.C), Timotej Soroka (7.B), Nela Zapotoková (5.C)

              Mgr. Ľudmila Frančáková