• ARCHÍV ČLÁNKOV

        • Pasovanie prvákov 2016

        • 05.12.2016 21:57
        • Školská brána otvorená,

          písmenkami podoprená,

          kto do nej vojde, múdrosť tam nájde,

           či je ona, či je on, dnes sa stane školákom.

          ´           Tak presne takýmito slovami a tónmi hymny prváčeniec sa rozozvučala  23. novembra 2016 celá naša škola - ZŠ na Komenského 23 v Bardejove. Kým v slávnostne vyzdobenej školskej jedálni už čakali rodičia, starí rodičia i súrodenci, do rozprávkovej krajiny, kde vládnu leniví škriatkovia postupne vchádzali odhodlaní prváci, pripravení vyhnať z krajiny ničnerobenie a naopak pričarovať múdrosť a zodpovednosť. Nielen rodičia, ale iste aj zlí škriatkovia boli prekvapení, keď namiesto malých prvákov do jedálne postupne prichádzali malí výtvarníci zaodetí do farebných maliarskych pláštikov, knihomoli s originálmi citátmi, poukazujúcimi na význam knihy, zdatní športovci vo futbalových dresoch a nadaní mudrlanti na čele s planétou Zem.

        • Aj keď sa škriatkovia snažili našich prvákov od začiatku spochybniť, malí prváci sa nedali. Hneď v úvode sa trieda po triede sebavedomo predstavili, aby dokázali, ako silno sú pripravení na prichádzajúce výzvy škriatkov. Farební výtvarníci nás uistili, že okrem pera a ceruzy hravo zvládajú aj štetce, ktorými bez problémov miešajú farby dúhy na palete. Knihomoli nám pripomenuli, že len v knihách môžeme nájsť odpovede na mnohé otázky. Vynaliezaví športovci nám prezradili ako hrajú futbal nielen s loptou, ale dokážu to aj so zdravou kapustičkou. A ak máte chuť spoznávať našu planétu už od doby dinosaurov, mudrlanti Vás ňou radi prevedú.  No keďže to nezbedným škriatkom nestačilo, prváci im tak svoju šikovnosť predviedli v číslach i písmenách. Okrem rodného jazyka využili svoje jazykové zručnosti aj v angličtine a mudrlanti nás navyše obohatili i francúzštinou, znejúcimi tónmi piesní. Zahanbiť sa nedali ani pri hádankách a keď prišiel čas na športové aktivity, bolo vidieť, že nezbední škriatkovia sú v pomykove. Po dospievaní piesne „My sme smelí prváci“ už bolo všetko jasné. Škriatkov naši malí prváci svojou šikovnosťou presvedčili natoľko, že sa zmenili na milých a snaživých Hupsíkov – šlabikárových trpaslíkov, ktorí sa vo svojej premenenej podobe zhostili prednesu prváckeho sľubu. Ale to už nastal čas pre pána riaditeľa PhDr. Jána Miku, aby sa zázračnou maxi ceruzou pustil do slávnostného pasovania prvákov a spolu s pani zástupkyňou Mgr. Máriou Pelákovou privítal všetky očakávajúce očká medzi naozajstnými prvákmi, ktorí dnešným dňom nielen zložili slávnostný sľub, ale hlavne presvedčili o svojej múdrosti a odvahe robiť svet lepším.

          A keďže rozprávkovou školskou bránou naši prváci do sveta písmen a čísel vkročili, už ako pasovaní prváci s pocitom hrdosti, túto bránu v predposlednú novembrovú stredu aj opustili. No ani sa nenazdáme a naše terajšie prváčence, budú raz opúšťať aj tú ozajstnú školskú bránu.  Ak však popri všetkých pribúdajúcich povinnostiach, ostane v ich srdiečkach aj naďalej láska k farbám, knihe, športu či objavovaniu sveta, môžeme si s istotou povedať, že napriek rastúcim nárokom na  prácu učiteľa, celé naše poslanie stálo za to.

           

                                                                      

                                                                                                PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

                                                                                                 ZŠ na Komenského 23, Bardejov

        • Naspäť na zoznam článkov