• ARCHÍV ČLÁNKOV

        • NAJVZÁCNEJŠÍ DAR – RODINA

        • 23.06.2017 18:00
        • Prednedávnom sa ma môj päťročný syn opýtal, koľko peňazí musí mať človek, aby bol bohatý. Vysvetlila som mu, že najbohatší je ten, kto má zdravie, rodinu a domov. Vlastní totiž vzácnosť, ktorá sa nedá kúpiť za peniaze. Toto je bohatý človek.

          Keď sa pozrieme okolo seba, nevedno, či si len málo uvedomujeme dôležitosť rodiny, alebo príliš rýchlo hľadáme cesty späť. V každom prípade, nutnosť pripomínať si a utvrdiť sa v tom pravom bohatstve, ktoré vlastníme, je priam nevyhnutné. Hodnotu rodiny si preto neustále pripomíname aj s prváčikmi v triede pre intelektovo-nadané deti zo ZŠ na Komenského ul. 23 v Bardejove. Vyústením všetkých sviatkov, venovaných mamkám,  ockom, deťom i starým rodičom  bolo ôsmeho júna ich pretavenie do slávnostnej triednej besiedky, kde sme pretlmočili naše tisíceré vďaky. Piesňou venovanou mamičkám, pásmom básní obom rodičom, veselou rýmovačkou našim babkám a dedkom, ale aj divadielkom v anglickom jazyku. Predstavili sme v ňom jednu neobyčajnú rodinu, ktorej hlavní hrdinovia, hoci žijú v lese, poznajú lásku, pomoc i milé slovo – tie najpodstatnejšie rodinné piliere. Aspoň časť toho, čo cítime, sme tak v tej najúprimnejšej a najmilšej podobe  - podobe vďačnosti našich detí, s láskou odovzdali.


          Pre zobrazenie kompletnej fotogalérie kliknite na obrázok

        • Á propos, deti. Ani ich sviatok sme nenechali bez náležitej pozornosti. Aj keď doba pokročila a tento deň sa stáva významným medzníkom pre nákup drahých hračiek, ani  v tomto prípade sme sa nenechali strhnúť. Hračky v podobe veselých zvieratok sme si na vyučovaní vyrobili sami. Na šijacom stroji si každý prváčik ušil prítulného hrošíka, vyplnil ho a fixkami na textil si ho ešte viac prispôsobil svojej predstave tešiteľa i dôverníka. A o to vzácnejšie má miesto medzi inými hračkami, keď sa na jeho vzniku podieľali šikovné rúčky  a fantázia malých prváčikov.

           A aj keď sú títo žiaci ešte stále prváci, nezľakli sa ani finálnej výzvy spojenej s ich sviatkom. Piatkové vyučovanie druhého júna prebrali do vlastných rúk, keďže z učiteľov sa stali žiačky Miška Veselá a Jožka Mrkvičková. Žiaci, vlastne už učitelia, po skupinách odučili prvouku, písanie, matematiku i hudobnú výchovu. Trieda malých profesorov svedomito, aj keď veru neľahko odprezentovala vybrané učivo a na vlastnej koži si zároveň uvedomila, prečo je také dôležité neskákať do reči, vyčkať, pracovať v pokoji a sústredení. A čo žiačky? Tie zase nerozumeli prečo sa na hodine nemohli najesť, prečo nemôžu ležať pri písaní ani prečo učiteľom vadil bublifuk, veď s nim bola ohromná zábava. Škoda, že sa ju ale nepodarilo zachytiť. Po použití fotoaparátu v mobile totiž ihneď prišla poznámka do žiackej knižky. Tak vám teda  poviem, to mi je ale škola smiley.

          PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.
           ZŠ na Komenského 23 v Bardejove

          Foto: Mgr. Zuzana Hanobíková, Natália Onuferová

          Text: Prváci z triedy pre intelektovo-nadaných žiakov si v rámci viacerých zaujímavých  aktivít spojených s  Dňom rodiny ušili na šijacom stroji počas vyučovania vlastné hračky.

        • Naspäť na zoznam článkov