• ARCHÍV ČLÁNKOV

        • Triedny projekt 2.D: Čím sú Tvoji rodičia?

        • 03.11.2017 07:58
        • Aj vám sa čoraz častejšie zdá, že naše deti, v porovnaní s našim detstvom, žijú v obklopení neúmerného  množstva  hračiek a rôznych vychytávok doby? Že majú k dispozícii neporovnateľne viac? Ba, že  občas sú takí zahltení, že si hodnotu vecí, ktoré majú ani nevážia. Neuvedomujú si, že na mnohé veci, po ktorých túžia,  je potrebná ľudská práca, čas a úsilie, ktoré ich rodičia vynaložia pri zabezpečovaní základných životných potrieb.

          Práve z tohto dôvodu – uvedomenia si hodnoty ľudskej práce a hodnotovej orientácie k peniazom sa druháci z triedy pre intelektovo-nadaných žiakov vydali na cestu pátrania po povolaniach svojich rodičov v rámci triedneho projektu Čím sú Tvoji rodičia? V priebehu nasledujúcich mesiacov ich tak čaká mnoho zaujímavých exkurzií priamo do zamestnaní svojich rodičov, ale aj spoločná tvorivá práca na hodinách slovenského jazyka, aby zvýšili nielen svoju finančnú gramotnosť.

          Prvým zamestnaním, ktoré sme navštívili v októbri, bola práca automechanika – pána Sokola,  ocka nášho Filipka. 


          Pre zobrazenie kompletnej fotogalérie kliknite na obrázok.

        • Keďže je práve sezóna výmeny letných pneumatík za zimné, ako prvú sme si obhliadli práve túto činnosť. Auto vytiahnuté na zdviháku možno zvádzalo ku konštatovaniu, že ide o prácu stroja. No postupne sme sa presvedčili, že ide o výlučne prácu rúk zahŕňajúcu odšraubovanie všetkých kolies, vyzutie pneumatík, výmenu, natlakovanie, vyvažovanie, mnoho špeciálnych meraní a následné naloženie. Keďže vo dvore čakali ďalšie autá, premietli sme si, aká namáhavá činnosť to musí byť, ak ju pán automechanik, podľa jeho slov, niekedy vykonáva aj desať hodín denne. Žiaci zistili, že toto zamestnanie obnáša rôzne opravy, výmeny,  vyklepávanie i striekanie poškodených áut. Dozvedeli sa, čo robiť ak nám na ceste znenazdajky prestane fungovať auto. Obhliadli sme si časti, kde sa mení olej a trochu rozobrali základné časti auta aj zo spodnej strany. V rámci praktickej časti exkurzie, pán automechanik rad-radom popísal závady poškodených hračkárskych autíčok žiakov i spôsob ich opravy. I tu platí, že poškodené autíčka nepatria do koša, ale rovnako dobre poslúžia ako náhradné diely. Nuž, práca automechanika zďaleka nie je takou zábavou, ako sa môže zdať.  Napriek tomu našich druhákov neodradila, naopak, hneď dvaja prejavili záujem o jej vykonávanie v budúcnosti.

           

          A aj keď ide o náročnú manuálnu prácu, to najdôležitejšie je, ako podotkol pán Sokol, že pre prácu neodchádza do zahraničia, ale môže sa popri nej denno-denne naplno venovať svojej rodine.

                                                PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

        • Naspäť na zoznam článkov