• ARCHÍV ČLÁNKOV

        • Triedny projekt 2.D Čím sú Tvoji rodičia?: Profesionálny vojak

        • 27.06.2018 09:35
        • Tak ako sa školský rok dostáva do svojho finále, úspešne končí aj náš triedny  projekt  „Čím sú Tvoji rodičia?“ Počas desiatich mesiacov intelektovo-nadaní druháci zo ZŠ na Komenského ul. v Bardejove priamo spoznávali dva tucty zamestnaní svojich rodičov, aby priamo zažili, koľko úsilia denno-denne vynaložia a s akými prekážkami sa pasujú, aby nám mohli zabezpečiť nielen základné životné potreby, ale aj ďaleko viac.

          Našu triednu odyseu, za ktorou sme tentokrát cestovali do Prešova a Moldavy nad Bodvou, ukončili náročné a v mnohom podobné povolania - vojak a hasič. V prvom cieli našej  finálnej výpravy, pod názvom 2. mechanizovaná brigáda generála  Rudolfa Viesta, nás už očakával Martinkov ocko Ing. Martin Matiaš, ktorý je profesionálnym vojakom a pôsobí na pracovisku administratívnej bezpečnosti.

        • Ako nás upozornil aj Martinko, v budove platia prísne bezpečnostné nariadenia a pracuje sa tu s utajenými informáciami. So zatajeným dychom sme preto vstupovali do siene slávy. Tu sme sa už dozvedeli, že prvoradým poslaním 2.mechanizovanej brigády je podieľať sa na plnení úloh obrany a ochrany životných záujmov Slovenskej republiky. Druháci si mali možnosť vyskúšať aj časť vojenskej výstroje, taktickú vestu a prilbu, ktorú vojaci využívajú pri výcviku. Práve ten musia vojaci pravidelne absolvovať, aby boli pripravení vykonávať obranu i ochranu štátu. Zaujímavými boli aj exponáty z prvej i druhej svetovej vojny, najmä zbrane. Pocit dôležitosti naši druháci získali v miestnosti určenej na pravidelné cvičenia. Zaujímavým bol aj fakt, že vojaci majú v budove pastoračnú miestnosť a duchovného, rovnako vojaka. Aj keď niektorí záujemcovia z radu našich druhákov začali uvažovať nad touto možnosťou budúceho zamestnania, do úvahy musia brať aj cestu za prácou či dokonca celotýždňové odlúčenie od rodiny, v rámci nevýhod. Nevyhnutná je tiež lojalita a mlčanlivosť, rovnako ako sebaovládanie, sebadisciplína i odvaha. Ani testy fyzickej zdatnosti nie sú čírou previerkou rýchlosti či sily, rovnako rozhodujúce je strategické myslenie a promptné rozhodovanie. A dobrá správa pre dievčatá, toto zamestnanie nie je len výsadou mužov. Až na generála to môžu dotiahnuť aj neoblomné a zdatné ženy.

          Ak splníte všetky osobnostné predpoklady i nároky na fyzickú zdatnosť, určite, v rámci výhod, vzbudíte svojou uniformou značný rešpekt. No na druhej strane aj pocit dôvery, presne ako v nás zanechal aj Martinkov ocko.

          PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

        • Naspäť na zoznam článkov