• Novinky

            • ,,NEVYHRÁVA TEN, KTO NAJVIAC KRIČÍ, ALE TEN, KTO SA VIE DOHODNÚŤ!“

            • Túto ústrednú myšlienku sme si mohli odniesť z besedy, ktorá sa uskutočnila 16.mája 2024  s europoslancom Ivanom Štefancom, ktorý prijal  naše pozvanie a stretol sa s našimi ôsmakmi a deviatakmi. Porozprával nám v krátkosti o histórii vzniku EÚ, ako aj o hlavnom- mierovom – dôvode jej vzniku. Našim žiakom priblížil prácu europoslanca v europarlamente, venoval sa aktuálnym témam, ktoré rezonujú spoločnosťou a aký dosah dokáže mať EÚ na ich riešenie. Spomenul šírenie hoaxov, využívanie umelej inteligencie, ochranu životného prostredia. Vysvetlil, na akom princípe sa pracuje v 700-člennom parlamente- že hľadajú prieniky a to, čo poslancov spája a nie to, čo ich rozdeľuje. Niekoľkokrát  zdôraznil potrebu slušnej komunikácie a spolupráce medzi ľuďmi, pretože len takto sa môže spoločnosť rozvíjať. Veríme, že jeho slová zanechali v našich žiakoch stopu a uvedomia si, že demokracia nie je samozrejmosťou a že je potrebné na nej každodenne pracovať.

            • Sila lásky jednej matky

            • Nezabudnuteľné vystúpenie detí 2.A a speváckeho krúžku "Na ľudovú nôtu" oslovilo srdcia všetkých prítomných

              V utorok popoludní sa v Poľsko-slovenskom dome konalo jedinečné podujatie, ktoré zaplnilo sálu radosťou, láskou a hrdosťou. Deti z 2.A triedy a žiaci zo speváckeho krúžku „Na ľudovú nôtu" predviedli vystúpenie, ktoré nieslo hlboký odkaz o sile lásky a rodiny. S podmanivým názvom "Sila lásky jednej matky" sa tento umelecký prejav dotkol  sŕdc všetkých, ktorí boli svedkami tohto nezabudnuteľného zážitku. Príbeh, ktorý sa rozvíjal od narodenia, cez detstvo a dospievanie, až po dospelosť, ukázal, ako matka a rodina tvoria pevný základ života každého človeka. V sále sa zišli nielen rodičia a príbuzní, ale celé rodiny, aby povzbudili svoje deti a vnúčatá. Atmosféra bola naplnená láskou a hrdosťou, a každý prítomný cítil silu spojenia a zmysel tohto výnimočného podujatia. Vystúpenie detí  nám pripomenulo, aké dôležité je mať svoje korene, svoju rodinu, a že matka je tou, ktorá nás vždy s radosťou prijme a podporí. Toto popoludnie nám zdôraznilo krásu a hodnotu rodiny, a my sme vďační, že sme mohli byť svedkami tohto jedinečného prejavu.

              Mgr. Zuzana Hanobiková 

            • DARČEK PRE MAMIČKU

            • „Keď sa pozeráte na svoju mamu, pozeráte sa na najčistejšiu lásku, akú kedy uvidíte“.

              Charley Benetto

              Deň matiek je sviatok venovaný oslavám matiek a materstva, počas ktorého vyjadrujeme lásku a úctu ženám - matkám. Prvá oficiálna oslava Dňa matiek sa ako celonárodný sviatok konala pred 110 rokmi v Spojených štátoch amerických. Na druhú májovú nedeľu ju vyhlásil prezident Woodrow Wilson. I preto sa v mnohých krajinách sveta vrátane Slovenska oslavuje tento deň práve v druhú májovú nedeľu.

              Mama je náš prvý priateľ, najlepší priateľ, večný priateľ. Samozrejme sme na tento významný deň nemohli zabudnúť ani v našich školských kluboch. Deti spolu s vychovávateľkami vyrobili krásne darčeky, aby potešili svoje mamky. Deti do každého svojho tvorenia vkladajú  kúsok seba avšak pri tvorení, ktoré má potešiť ich mamičky, tak doňho dávajú  aj svoje srdce.

              V každom oddelení deti pilne pracovali na darčekoch.. Niekde vytvárali košíky s papierovými kvetmi, či kvetinové boxy, inde rôzne pozdravy s milými textami, pamätnú knihu, anjela z tvrdnúcej hmoty, darčekové tašky, dekoráciu z kávových zŕn, odznaky pre najlepšiu mamu, kreslili portréty, či darovali zaujímavé kupóny.

              Veríme, že vás milé mamičky tieto darčeky veľmi potešili. Našim spoločným tvorením vám spolu s deťmi, chceme robiť radosť nielen v tento deň, ale po celý rok. Veríme, že sa nám to darí... Mama je ako gombík, ktorý drží všetko pohromade a ako povedal známa česká speváčka: „Maminky by mĕli být nesmrtelné.“

              Vychovávateľky ŠKD

            • Deň matiek očami detí

            • Mama

              Mama je anjel, ktorý žije na zemi.
              Mama, to je krásna dáma, ktorá život dala mi.
              Ďakujem Ti  za úsmev, ktorý mi denne dávaš.
              Ďakujem, že si vždy pri mne
              a ľúbiť ma neprestávaš...

              Takto žiaci z 1.A triedy  vyznali v Deň matiek vďačnosť a lásku svojim mamkám. Okrem vyznania im v škole pripravili aj pekný darček – maľovaný portrét svojej mamičky. A za čo sú deti vďačné....?

              .....za to, že môžem chodiť na džudo a na krúžky

              .....za to, že si ma dala na tú školu, kde chodí aj môj brat

              .....za to, že mi dovolí byť chvíľu večer na počítači

              .....za to, že sa o mňa stará

              .....za to, že môžem sa ísť večer bicyklovať

              .....za to, že v sobotu môžem chodiť na šachový turnaj

              .....za to, že môžem ísť hrať futbal

               

              Mamičky, ďakujeme Vám za Vašu starostlivosť.

              Krásne umelecké dielka  detí   mamičky veľmi dojali a našli pre ne doma aj významné miesto.

              Mgr. A .Matiašová a žiaci 1.A

            • Úspech našich žiakov v okresnom kole Pytagoriády

            • Víťazi školského kola Pytagoriády nás úspešne reprezentovali v okresnom kole, ktorá sa konala 10. apríla 2024.

              V kategórii P4  získal krásne 1.miesto Richard Lazur - 4. A (p. uč. Tribusová).

              V kategórii P3 získal 2. miesto Peter Kohút - 3.A ( p. uč. Sabolová).

              V  kategórii P7 získal 2. miesto a postup na krajskú súťaž   Štefan Vasiľov - 7.A ( p. uč. Hudáková).

              Úspešnými riešiteľmi boli:   

              Matúš Moravec 3. D – 7. miesto ( p. uč. Škvareková),
              Oliver Falat  7.A – 5. miesto (p. uč. Hudáková),
              Marko Lenart 5. C – 5. miesto ( p. uč. Tipulová),
              Soňa Bardúnová 5. C – 6. miesto ( p. uč. Tipulová).

              Víťazom srdečne blahoželáme !!!

            • Literárna exkurzia 2024

            • V utorok 7.5. ráno sme vyštartovali o 6:38 smer Jasenová-Dolný Kubín-Liptovský Mikuláš.

              Cesta bola zdĺhavá, ale s našimi kamarátmi sme si ju spríjemnili a skrátili.Do Jasenovej sme prišli o 10:00 hodine a hneď sme navštívili rodný dom Martina Kukučína.Dozvedeli sme sa veľa zaujímavých aj nevšedných informácií o tomto významnom spisovateľovi a lekárovi. Aj napriek drobnému mrholeniu pôsobil domček útulne.Potom naša cesta pokračovala do Dolného Kubína, kde sme sa pozreli do Múzea Pavla Országha Hviezdoslava. Prehliadka nás veľmi bavila.Ďalšia zastávka bola v Liptovskom Mikuláši. Dozvedeli sme sa niečo viac o našom národnom ľudovom hrdinovi Jánošíkovi, o práci kata, o Jankovi Kráľovi -Divnom Jankovi a ešte veľa iných zaujímavosti o slávnych liptovských rodákoch.  Obdivovali sme liptovské výšivky a čipky.Vyskúšali  sme si rôzne mučiarenské nástroje, niektorí odvážnejší si vyskúšali dereš a sedeli sme v súdnej sieni, v akej súdili a odsúdili Jánošíka. Po ceste do Popradu sme skoro havarovali 😊, ale našťastie sa nič nestalo. Na konci dňa sme mali ešte rozchod v nákupnom centre.

              Exkurzia dopadla podľa našich predstáv a sme radi, že sme sa na nej zúčastnili... 

              Zuzana Artimová, Ema Chovancová, Patrícia Udičová

            • Sústredenie žiakov 7.D a 8.D

            • V dňoch 26.4. - 30.4.2024 sa na tradičnom mieste v Heľpe uskutočnilo športové sústredenie žiakov športových tried 7. a 8.ročníka. Počasie bolo typicky aprílové - chladné, daždivé aj posnežilo ,ale zasvietilo aj slniečko. Napriek tomu sa nám podarilo všetky naplánované tréningy  zvládnuť. Využili sme športový areál v Heľpe, okolité lúky, telocvičňu miestnej ZŠ, bazén a saunu v penzióne Majk,  kde sme boli ubytovaní. Poďakovanie patrí učiteľom Mgr. Zoranovi Kollárovičovi, Mgr. Andrejovi Pečeňukovi, Mgr. Róbertovi Senčákovi za odvedenú prácu s deťmi. Pani Anežke Fedorovej za lekársku starostlivosť a personálu penziónu Majk za príjemný pobyt a výbornú stravu. Pevne veríme, že odtrénované hodiny a drina sa ukážu v dobrých výkonoch počas atletickej sezóny 2024.

              Mgr.Zoran Kollárovič

            • Môj vysnívaný dom

            • Aj hodiny výtvarnej výchovy dokážu byť zaujímavé. S obrovským nasadením svoju šikovnosť, fantáziu, kreativitu a projektovú  zručnosť ukázali druháci pri realizovaní projektu pod názvom „Môj vysnívaný dom“ . Projektová firma ZOJOS – tvorba budov a prostredia z Bardejova pripravila pre žiakov 2. B  tento zaujímavý projekt.    Žiaci mali možnosť snívať o dome, aký by chceli, v akom by radi bývali. Výtvarné práce boli pestré, každý dom bol farebný, pekný, zaujímavý... jednoducho vysnívaný. Vyhodnotenie súťaže výtvarných prác „Môj vysnívaný dom“  urobili priamo vo firme zamestnanci a prvé tri miesta vytvorili aj v programe pre projektantov. Žiaci tak mali možnosť vidieť svoj dom na reálnej fotke. Ocenili všetkých, ktorí sa do maľovania a kreslenia domčeka zapojili.

              1. miesto: Natália Veličová
              2. miesto: Anna Hanobiková
              3. miesto: Elizabeth Ruth Tejová

              Práce boli famózne! Veď predsa každý z nás túži bývať vo svojom vysnívanom dome.

              PaedDr. Gabriela Voľanská

            • Keď vybíjaná baví

            • Posledný aprílový piatok mal hodinu nášho projektu Riško Billý. Počas jeho hodiny nás učil vybíjanú. Aj keď sme už mali základy tejto hry, bola to super hodina. Najprv Riško podal hlásenie a rozcvičku. Potom nás podelil do skupín. Hra nás veľmi bavila. Naša triedna súťaž skončila remízou. Riško je veľmi šikovný športovec a kamarát. Ako učiteľ vybíjanej bol rýchly, veľa sa hýbal a mal silné hody. Hodinu sme si užili na slniečku na našom multifunkčnom ihrisku.

              Stella Paraničová, 4.A

            • Liečivé rastliny

            • Dňa 30.4.2024 sa konala beseda ŠKD Liečivé rastliny. Žiaci spoznávali rastlinky a ich účinky na ľudský organizmus a zároveň sme ochutnávali liečivý čaj. 

            • Exkurzia v prírodovednom múzeu  a planetáriu

            • Dňa 25.4.2024 žiaci 8.a 9. ročníka v rámci prírodovedných predmetoch navštívili Planetárium a Prírodovedné múzeum v metropole východu. Počas odborného výkladu žiaci získali vedomosti o planétach a hviezdach. Dozvedeli sa o úspechu významného astronóma Maximiliána Hella, ktorý prvý vypočítal vzdialenosť Slnka od Zeme. V prírodovednom múzeu žiaci videli zaujímavé zbierky z oblasti paleontológie, mineralógie, zoológie a botaniky.

              Z exkurzie si žiaci odniesli zážitky, ale tiež ucelenejšiu predstavu o vesmíre a prírode.

              PK prírodovedných predmetov a fyziky.

              RNDr. Ellerová

            • Okresné kolo Matematickej olympiády

            • Okresné kolo prestížnej súťaže Matematickej olympiády v kategórii Z6, Z7 a Z8 sa konalo 3.4.2024. Najviac sa darilo ôsmakovi Martinovi Matiašovi (8.A) obsadil vynikajúce 2.miesto. Ostatní sa tiež nenechali zahanbiť. V kategórii Z7 dosiahlli Peter Hendel (7.B ) a Matúš Tyšš (7.A -  ) 5.-9.miesto

              V kategórii Z6 Alan Vonsovych (6.C) 10. miesto

              V kategórii  Z8 Liana Pivovarníková (8.B) 13.  a Roman Jakub (8.A) 19.miesto.

              Ďakujeme za skvelú reprezentáciu. Blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

            • Okresné kolo biologickej olympiády kategória E

            • Dňa 11.4. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády v kategórii E v časti zoológia a botanika.

              Vyhodnotenie okresného kola:

              Zoológia:

              1. miesto- Filip Tomko – 7.A  trieda

              4. miesto- Bruno Voška - Ratvaj  – 7.B trieda

               

              Botanika:

              2. miesto Šimon Artim - 8.B trieda

              Na krajské kolo postupuje Filip Tomko a Šimon Artim. Víťazom srdečne blahoželáme a držíme im palce v krajskom kole súťaže.

              PK BIO a CHE

            • ZEM SA SMEJE KVETMI

            • „Ak sa pozriete správnym smerom, uvidíte, že celý svet je záhrada.“

               Frances Hodgson Burnettová

              Naša chodba sa už potrebovala „prezliecť do nových šiat“, a tak sme sa s deťmi v oddeleniach ŠKD rozhodli, že ich vyrobíme z kvetov. Pod vedením vychovávateliek deti spoločne vyrobili plagáty, ktoré hýria rôznymi farbami, aby skrášlili naše vnútorné priestory a tak všetkým okoloidúcim naň spríjemnili pohľad.

              Využili sme rôzne techniky otláčania, maľby, kresby či skladania papiera. Každý kvet je iný – jedinečný. Ak budete kráčať po chodbe, nezabudnite sa pri nich zastaviť. Veríme, že vás očaria rovnako ako nás zakaždým, keď ich vidíme.

              Vychovávateľky ŠKD