• Novinky

            • EKOPOSTER

            • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu vyhlásilo celoslovenskú enviromentálnu súťaž vo výtvarnej tvorbe kolektívov žiakov ZŠ s názvom Ekoposter.

              Cieľom súťaže je podnecovať myslenie žiakov, aby videli, mysleli a konali ekologicky. Súťaž dáva priestor na výtvarnú prezentáciu názorov žiakov na stav životného prostredia vo svojej krajine i za jej hranicami, na spôsoby jeho zlepšenia a podporuje kolektívnu prácu žiakov.

              Kolektív žiakov 9.C triedy v zložení: Rebeka Boďová, Viktória Vargová, Karin Müllerová a Tomáš Škapura poslal do tejto súťaže maľbu s názvom Prameň bolesti.

              M. Ovšonková

            • BUBNOVAČKA  - ABY DETI BOLO LEPŠIE POČUŤ!

            • 19. 11. je Svetový deň prevencie týrania a zneužívanie detí. Téma ochrany detí pred násilím a potreby včasnej prevencie spojila Slovensko už po ôsmykrát. Tento rok sa zapojila aj naša škola do celoslovenskej BUBNOVAČKY- podujatia, ktoré má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím.  O 10.00 hod. si  deti a dospelí bubnovaním pripomenuli, že hlas detí je dôležitý! Pozrite sa, ako nám to išlo :-) !

              ŽP

            • Jedlé plytvanie

            •           Stravovanie tvorí dôležitú súčasť celkovej ekologickej stopy človeka. Aj keď sa na jej prehlbovaní podieľa v rámci výberu potravín veľa faktorov, naši druháci sa konkrétne zamerali na ich plytvanie. Verili by ste, že do kontajnerov na Slovensku vyhodíme ročne 900 tisíc ton potravín? V prepočte to znamená, že každý Slovák vyhodí denne až 0,44 kilogramu potravín denne!

               Naši starí rodičia či prastarí rodičia by nad týmto faktom určite iba bezradne pokrútili hlavou. Kedysi totiž nevytvárali takmer žiaden odpad, všetko zužitkovali a pojem plytvanie bol pre nich cudzím slovom. Zvyšky jedál putovali domácim zvieratám, z nefunkčného oblečenia vyrábali praktické behúne, ešte stále nositeľné šatstvo dedili ďalší členovia rodín. Žiaden zbytočný plast, minerálna voda bola totiž balená v sklenených, zálohovateľných fľašiach. Svoj nákup si niesli v retro sieťkovaných taškách, ktoré sú mimochodom opäť in. Po večeroch sa šilo, plietlo, háčkovalo. Jednoducho, kedysi sa žilo ekologicky akosi prirodzene, bez toho, aby si to hlavní aktéri vôbec uvedomovali. Aj preto sme sa pri ďalšej téme celoslovenskej ekologickej kampane Slovenskej agentúry životného prostredia pod názvom Zatoč s odpadom, obrátili na  tých najpovolanejších. Úlohou našich druhákov totiž bolo pripraviť so starými rodičmi akýkoľvek pokrm, ktorého hlavné ingrediencie pozostávajú z načatých surovín, zostatkov či prebytkov jedál alebo staršieho pečiva. V škole sme tak vytvorili vlastnú triednu Eko kuchárku resp. receptár jedál, ktorého základné zložky by možno skončili v koši. A veruže slinky sa zbiehali pri týchto chuťovkách. Starí rodičia ponúkli chutné a rýchle receptúry na tradičné i modernejšie lahôdky. Zo starého chleba pripomenuli obľúbený chlebík vo vajíčku. Nasladko je z pečiva možné pripraviť žemľovku, tvarohový koláč i chutné tvarohové pirôžky. Starší chlieb dominoval aj chutným zapekankám, obloženým a zapečeným podľa chuti. Zvyšky zemiakov zasa použite do obľúbených lokší, ktoré chuťou a vôňou pripomenú prázdniny u starých rodičov. Mäso a zelenina z vývaru je vhodným základom pre zdravú domácu nátierku. Ak vám zostal prebytok syra či šunky, využijete ich pri syrovo-šunkových rožkoch z kysnutého cesta a povestnou čerešničkou sú rezne obalené v domácej strúhanke. A aby sme naše jedlé plytvanie dotiahli do konca, založili sme si aj vlastný mini kompost, kde končí biologický teda výlučne „zelený odpad“, vyprodukovaný v triede.  

              Aj v tomto prípade platí, že cestou jedlého plytvania sa treba ubrať od seba, on našich rodín, od našich detí. Malými zmenami a hneď. Pretože našu budúcnosť predstavuje to, čo urobíme dnes, nie to, čo plánujeme uskutočniť zajtra. Nuž teda, „Dobrú chuť!“ bez odpadu.

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

            • Popraskané perníčky

            • Každý z nás s predstihom pripravuje tradičné vianočné cukrovinky. Málokto potom odolá pokušeniu ochutnať linecké pečivo, vanilkové rožky či popraskané perníčky  ( Chocolate crinkles). 

              My žiaci 3.A triedy sme si v školskom klube urobili krásne popoludnie a spolu s našou pani vychovávateľkou sme napiekli skvelé čokoládové prekvapenie. Tieto krehké popraskané perníčky nám učarovali  a s čokoládou sú chuťovo skvelé. Prajeme Vám dobrú chuť. 

              Žiaci 3. A triedy a Mária Klimeková 

              Chocolate crinkles ( popraskané perníčky)

              Suroviny: 

              • 225 g        horká čokoláda
              • 60 g          maslo
              • 100 g        cukor kryštálový
              • 2 ks          vajíčka
              • 225 g        hladká múka
              • 1 čajová  lyžička      kypriaci prášok do pečiva
              • štipka       soľ

              Na obaľovanie: 

              cukor kryštálový

              cukor práškový

              Postup: 

              Vo vodnom kúpeli rozpustíme maslo s čokoládou a necháme trošku vychladnúť. Vyšľaháme vajíčka s cukrom a tak pridáme roztopenú čokoládu. 

              Potom pridáme múka, kypriaci prášok do pečiva, soľ. Všetko spolu zmiešame a dáme do chladničky na cca 3 hodiny. 

              Pripravíme si dva taniere, do jedného dáme kryštálový a do druhého práškový cukor. Tvarujeme malé guľky vo veľkosti vlašského orecha. Obaľujeme najskôr v kryštálovom cukre a tak v práškovom. 

              Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne 10 minút. Vrch perníčkov je chrumkavý a mal by popraskať a vo vnútri by mali byť vláčne.

            • Technická olympiáda

            • Úroveň technických  vedomosti  žiakov  sme preverili v školskom kole Technickej olympiády. Olympiáda prebehla formou online, čo je dnes veľkou výhodou, pretože sa môžeme porovnávať aj s inými školami a zároveň sa  žiaci zdokonaľujú v práci s internetom.

              V katégórii 5. -7. ročník najviac bodov získal Peter Labanc zo 6.D triedy a postupuje na okresné kolo. Ďalšie umiestnenia získali Marián Vojtko z 5.A, Lukaš Hudačin z 5.D, Štefan Vasiľov z 5.A  a Štefan Hríbik zo 6.D.

              V kategórii 8. -9. ročník zvíťazil Adrián Hanko z 8.A, druhé miesto získal Michal Čorba z 8.A, obidvaja postupujú na okresné kolo. Na treťom mieste je Martin Krajňak z 9.A a ďalších 6 žiakov splnili podmienky a sú úspešní riešitelia. Všetkým srdečne blahoželáme.

              PK Techniky a Fyziky

            • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

            • Do školského kola OSJL sa zapojilo až 61 žiakov 8. a 9. ročníka. Podobne ako v minulom roku bolo úlohou súťažiacich vypracovať náročný vedomostný test online. Najviac to zvládli úspešní riešitelia, ktorí sa umiestnili na prvých troch miestach:

              1. Matúš Gašparík – 8.B
              2. Nina Cingeľová – 8.C
              2. Daniela Lešková – 8.C
              2. Alexandra Poperníková – 9.D
              2. Katarína Valková – 9.D
              3. Tomáš Škapura – 9.C
              3. David Mika – 8.B
              3. Karin Müllerová – 9.C
              3. Katarína Vencuriková – 9.B
              .
              Všetkým blahoželáme a Matúšovi Gašparíkovi držíme palce v okresnom kole, ktoré bude v piatok 12. 11. 2021.
              Mgr. Mária Ovšonková

            • TEKVICOVÁ PÁRTY

            • Každoročne býva nepísanou tradíciou naša Tekvicová party. Aj tohto roku sme si urobili také malé zábavno-súťažné popoludnie v svojich oddeleniach. Vychovávateľky pripravili zábavné súťaže, malé občerstvenie a párty mohla začať. Našu radosť z krásneho popoludnia umocnili blížiace sa jesenné prázdniny. Bolo to veľmi radostné popoludnie a aspoň na chvíľu sme všetci zabudli na starosti a takouto relaxáciou sme nazbierali mnoho síl v dnešných ťažkých časoch.

              Bc. D. Kostárová

            • Dávame starým veciam nový život

            • Každý z nás doma nájde množstvo starých vecí, ktoré sa nám už nepáčia a patria do koša. Rozhodli sme sa doniesť do školy staré obnosené trička, ktoré už ležia v skrini a nikto ich nechce nosiť. Deti z I. oddelenia (2.C, 3.C) také nepotrebné trička doniesli do školy. Zapojili sme fantáziu, tvorivosť a kreativitu a urobili sme si z nich jemné vankúšiky. Každý pracoval veľmi trpezlivo a tešil sa na svoj vankúšik. Niektoré z deti sa rozhodli, že takýmto vankúšikom obdarujú niekoho zo svojich blízkych na Vianoce. Ta radosť v očiach deti bola nesmierne veľká a každý vankúšik bol jedinečný. Veď posúďte!

              Bc. Darina Kostárová

            • Distribúcia ďalších AG Testov - štvrtok/piatok

            • Oznamujeme rodičom, že ďalšiu sadu 5-tich AG testov, budeme rodičom distribuovať

              v dňoch 4.11. (ŠTVRTOK) v čase od 10.00 do 16:30 hod. 
              a  5.11. (PIATOK) od 7:00 do 16:30 hod. na vrátnici školy.

              V prípade pozitívneho výsledku Vášho dieťaťa o tom bezodkladne informujte triedneho učiteľa.

               To, ako vykonať testovanie nájdete v tomto návode - Sprievodca-samotestovanie-Covid-19.pdf alebo v tomto videu - https://www.youtube.com/watch?v=bihiBgpM9pc
               Testy je možné vydať iba zákonnému zástupcovi proti podpisu. (vydať testy žiakom nie je možné)
              ► Pri vyzdvihovanie testov v areáli školy prosím dodržujte všetky hygienické opatrenia.

            • Odpadky patria do koša!

            • Presne toto si povedali žiaci V.B a VI.A v krásnu slnečnú stredu pred jesennými prázdninami a vyhrnuli si rukávy :-) . Nasadili rukavice a vybrali sa  vyčistiť areál školy aj jeho okolie. Boli sme prekvapení, čo všetko dokážu ľudia zahodiť len tak na ulicu či do trávy. Stačila polhodinka času a hneď bol svet okolo nás krajší ;-) .

              Ďakujeme!

            • Vyberanie detí z ŠKD - nové tel. čísla

            • Vážení rodičia žiakov navštevujúcich školský klub detí.

              Od 1. 11. sme pristúpili k zriadeniu nových osobitných telefónnych čísel (4ka) pre jednotlivé oddelenia ŠKD, na ktoré môžete volať pri vyberaní detí z ŠKD. Zmena sa udiala kvôli pretrvávajúcim problémom s dostupnosťou signálu niektorých mobilných operátorov na súkromných číslach vychovávateliek. 

              Tieto čísla budú dostupné aj v prípade, keď bude v niektorom z oddelení zastupovanie. Preto Vás prosíme, aby ste už od 2.11. používali tieto nové telefónne čísla.

              Okrem čísel oddelení bolo zriadené aj osobitné číslo na vrátnicu. To používajte v prípade, že sa nebudete môcť dovolať na číslo oddelenia ŠKD. Taktiež prosíme, aby ste na vybavovanie záležitosti so školou využívali predovšetkým služobné telefónne čísla: sekretariát školy 054/4722383, 0948311775 a školská jedáleň 054/4724665