• Novinky

            • Olympiáda v Anglickom jazyku

            • V školskom kole olympiády sa stretli najlepší z najlepších a zmerali si sily v gramatike, slovnej zásobe, čítaní a počúvaní s porozumením,  v tvorení príbehu aj v rolovej hre. S úlohami sa žiaci popasovali naozaj bravúrne. Patrí im veľké uznanie a pochvala, keďže náročnosť olympiády je naozaj vysoká. V kategóriách 1A (5.-7-  roč.) a 1B (8.-9. roč.) súťažilo po 13 žiakov. Tento rok sme prvýkrát súťažili aj v kategórii 1C, do ktorej patria žiaci, ktorí v uplynulých desiatich rokoch strávili istý čas v zahraničí. Tam súťažilo 5 žiakov. Výsledky boli v niektorých prípadoch veľmi tesné, nakoniec to dopadlo takto:

              Kategória 1A

              1. Sarah Kárászová (7.C)

              2. Samuel Švec (7.C)

              3. Timotej Soroka (6.B)

              Kategória 1B

              1. Katarína Kútiková (8.A)

              2. Alexandra Vasilišinová (8.D)

              3. Simona Semková (9.B)

              Kategória 1C

              1. Štefan Vasiľov (6.A)

              2. Kevin Hamarčák (6.A)

              3. Giuliette Laciak (5.B)

               

              Víťazom blahoželáme a prajeme veľa šťastia v ďalšom kole!

              Good luck!

              Mgr. Erika Baldovičová

            • Krokomer od Infomajka

            • Na stretnutiach krúžku Infomajko SENIOR, kde projekty s programovaním micro:bitov tvoria žiaci 6.ročníka, sme vytvorili zaujímavý projekt KROKOMER. Žiaci naprogramovali micro:bit so senzorom zmeny pohybu tak, že počítal počet urobených krokov. Podobné zariadenia obsahujú chytré hodinky, náramky či mobilné zariadenia. Naprogramovaný krokomer si žiaci pripevnili na nohu a mohli začať „krokovať“. Micro:bit na displeji ukazoval počet krokov, ktoré žiak urobil. Takto sme odmerali dĺžku chodby, schodov, vzdialenosť ku vrátnici a podobne. Žiaci mali radosť, robili veselo malé kroky po škole, no veľké kroky ku ich programátorskému umeniu :-)

              Mgr.Martin German

            • STRAVNÉ na mesiac DECEMBER 2022

            • ​​​​​​​STRAVNÉ na mesiac DECEMBER 2022 pre stravníkov,
              ktorí neuskutočnili bezhotovostné platenie si budete môcť zakúpiť

              dňa 29.11.2022 (UTOROK) v čase od 7:00 do 10:30 hod.

              Stravné 1.stupeň - 17,25 eur   ***  Stravné 2.stupeň - 18,45 eur 

              Viac info TU.

            • Volejbalový turnaj o pohár riaditeľky SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb J. Andraščíka v Bardejove.

            • Dňa 16. novembra v telocvični SOŠ sa uskutočnil volejbalový turnaj za účasti deviatich ZŠ z celého okresu, na ktorom nechýbala ani naša reprezentácia a počínala si celkom úspešne, keď obsadila 3. miesto. Jediné tesné zaváhanie v skupine s Gaboltovom, ako sa neskôr ukázalo s celkovým víťazom, nás odsunulo o boj o 3. miesto, ktoré sme zvládli. Hrali zmiešané družstvá s podmienkou minimálne dvoch dievčat v hre. Súpisku nášho družstva tvorili títo žiaci: Matúš Gašparik, Samuel Dančo, Richard Pletz, Nikoleta Gdovinová, Miriam Mačejovská, Tímea Haneková, Lívia Šoltésová, Bruno Čech-Gut, Sebastian Kviatkovský, Oliver Philippi, Daniel Smoleň, Richard Petrík.

              Všetkým  zúčastneným srdečne blahoželám a ďakujem za reprezentáciu školy!

              Mgr. Sergej Kravec

            • Svetový deň dobrosrdečnosti - zbierka

            • Milí žiaci, ak ani vám nie je ľahostajný osud opustených zvieratiek, zapojte sa do výzvy našich tretiakov. Pri príležitosti Svetového dňa dobrosrdečnosti zorganizovali zbierku, do ktorej môžete prispieť darčekom pre psíkov či mačičky z Občianskeho združenia Druhá šanca v Bardejove. Za všetky zvieratká zo srdca ďakujeme.

            • Úspešná výprava našich stolných tenistov

            • Po dvojročnej pauze spôsobenej pandémiou sa 15. novembra opäť konali na ZŠ Pod papierňou majstrovstvá okresu žiakov základných škôl v stolnom tenise. Pri účasti 5 družstiev sa hralo systémom každý s každým. Najlepšie sa darilo naším žiakom, ktorí nielenže nenašli premožiteľa, ale v celom turnaji neprehrali žiaden zápas. Strieborné medaily získali žiaci ZŠ Pod Papierňou a bronz patrí CZŠ sv. Egídia. Našu školu reprezentovali Peter Vaňo, Peter Labanc a Jakub Vasilega. Žiaci ZŠ Komenského zároveň postupujú na krajské kolo, ktoré sa uskutoční začiatkom marca v Kežmarku.

              Veľká vďaka za reprezentáciu.

              Mgr. Róbert Senčák

            • RIADITEĽSKÉ VOĽNO 18.11.2022 (PIATOK)

            • Riaditeľstvo školy oznamuje, že v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov (podľa § 150 ods.5)

              dňa 18.11.2022 (PIATOK) udeľuje riaditeľské voľno

              z prevádzkových dôvodov.

              V prevádzke v tento deň nebude ŠKD ani školská jedáleň. Stravníci sú z obedov vyhlásení automaticky.

            • Čítame naozaj všade

            • Naši tretiaci čítajú už od prvého ročníka. Čítali vtedy nielen zo šlabikára, ale hneď ako spoznali všetky písmenká, každý týždeň sme si vyčlenili jeden deň len na spoznávanie príbehov vlastných kníh. Odvtedy sa tento zvyk 3.A stal už akousi triednou tradíciou. Čítali sme v lavici, na lavičkách, na podložkách, v parku, v drevenom detskom domčeku i na deke. Tento rok máme opäť nové miestečko. V triede nám pribudol čitateľský kútik. A tak, kedykoľvek je chuť čítať, naši tretiaci môžu využiť túto mini čitateľskú zónu, aby sa ponorili do príbehu, ktorý ich prenesie do sveta fantázie či naučí novým encyklopedickým vedomostiam. Dôležité je, že aj takýmto nápadom možno ešte viac prehĺbiť záujem detí o čítanie. A to rozvíja ďaleko viac schopností, než by sa na prvý pohľad zdalo. Okrem rozvoja slovnej zásoby a fantázie, zlepšuje pozornosť i sústredenie. Rozširuje obzory a udržiava  mentálne zdravie v správnej kondícii. Vedeli ste, že pravidelné čítanie redukuje stres a zlepšuje spánok? No čo je najdôležitejšie, pretvára naše deti v empatické, chápavé a citlivé osôbky. Aj vďaka knihe a jej knižným hrdinom nebudú na svet nazerať len skrz čiernu či bielu optiku. Práve kniha ich (nás) presvedčí, že život je v mnohom nepredvídateľný a sami nevieme na ktorej strane brehu sa môžeme ocitnúť. Prostredníctvom čítania teda získavame dôležitú schopnosť – vedieť pochopiť pohnútky druhého bez hodnotenia a odsudzovania.  

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

            • Jazykový súboj

            • Vedomostné súťaže sú obľúbeným spestrením každej vekovej kategórie, najmä ak sa môžeme zapojiť. Žiaci druhého stupňa si mohli zmerať svoje vedomosti v jazykovom súboji. Súťažili vo všetkých jazykoch, ktoré sa učia na našej škole, a bojovalo sa v rámci ročníka. Každá trieda si vybrala štyroch zástupcov, ktorí reprezentovali celú triedu. Vedomostný kvíz preveril ich znalosti o Veľkej Británii, otestovali svoju slovnú zásobu, či schopnosť pospájať slová do viet. Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka súťažili okrem angličtiny aj v nemčine, ruštine a španielčine. Úlohy boli limitované časom, preto dôležitú úlohu zohral aj súťaživý duch a snaha zvíťaziť. Výsledky boli veľmi tesné, rozdiely medzi jednotlivými triedami boli často iba jeden bod. Nakoniec zvíťazili tieto triedy:

              • 5.C (v zložení Kubis, Gurský, Shamsaldeen, Vonsovych)
              • 6.B (v zložení Achejevová, Mogišová, Kmec, Takács)
              • 7.D (v zložení Senčáková, Bubeníková, Uhriňák, Sokol)
              • 8.D (v zložení Vasilišinová, Jacenková, Milá, Lenárt)
              • 9.A (v zložení Biloveská, Tyššová, Vaňo, Čorba)

              Víťazom blahoželáme!

              Ďakujem všetkým vyučujúcim cudzích jazykov za prípravu a realizáciu a verím, že sa z tejto súťaže stane tradícia, ktorá obohatí naše jazykové vzdelávanie.

              Mgr. Erika Baldovičová za PK CJ

            • Rapotačky z 3.A

            • Žiaci 3.A majú za sebou už dva úspešne zrealizované a obhájené triedne projekty. V prvom ročníku sa túlali po prírode a v rámci projektu Potulky prírodou spoznávali jej známe i tajné zákutia. Počas celého druhého ročníka znižovali svoju ekologickú stopu mnohými zaujímavými aktivitami v rámci kampane Zatoč s odpadom, spod autorského pera Slovenskej agentúry životného prostredia. Tento školský rok sa stanú redaktormi, novinármi, jednoducho tvorivo píšucimi autormi triedneho časopisu. Keďže v triede už prebehol brainstorming, týkajúci sa názvu našej literárnej prvotiny, meno má už jasné. Náš časopis je pomenovaný presne po svojich tvorcoch. Rapotačka, čo v našom preklade znamená rapotavá Áčka (3.A), alebo rapotaví áčkari, ale to naozaj len mimo pracovných povinností, kde si svedomito plnia svoje povinnosti. Okrem názvu žiaci počas pracovného vyučovania vytvorili aj návrh obálky. Ostáva už iba jediné. Naplniť obsah časopisu. Ideme teda na to! Držte palce našim pilným rapotačkám! 😊

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

            • Krúžky s Infomajkom úspešne odštartovali

            •         V septembri sme na stránke školy prezentovali otvorenie nových krúžkov z oblasti informatiky. Informatické krúžky sprevádza postavička Infomajka a tohto roku boli rozdelené do kategórií Infomajko MINI (1.-2.ročník), Infomajko Junior (3.-4.ročník), Infomajko Senior (5.-6.ročník) a Infomajko Expert (7.-8.ročník). Sme veľmi radi, že do krúžkov s Infomajkom sa prihlásilo skoro 80 žiakov. Vytvorili sme 7 skupín žiakov podľa ročníkov, ktorí sa už v októbri začali zaoberať zábavnými úlohami a projektami z informatiky. Na 1.stupni sa deti zoznámili s robotom Blue-Bot, piataci a šiestaci robili prvé projekty s microbitmi a najstarší absolvovali prvé kroky v programovaní s Imagine. Tešíme sa s Vášho záujmu a prajeme veľa zábavy pri odhaľovaní tajomstiev informatiky.

              ​​​​​​​​​​​​​

              ​​​​​​​

              PaedDr. Gabriela Voľanská, PaedDr. Jana Paľuvová, Mgr. Anna Kostárová, Mgr. Jana Varcholová, Mgr. Martin German

            • Odmena pre majstrov SR v atletike

            • V utorok 25.10.2022 na našu školu zavítal primátor mesta p. MUDr. Boris Hanuščák spolu s viceprimátorkou p. JUDr. Evou Hudákovou a vedúcou oddelenia školstva a športu p. Mgr. Evou Barbuľakovou. Na pôde našej školy vážených hostí privítala p. Mgr. Ľudmila Frančáková. Pán primátor vo svojom prejave sa poďakoval družstvu starších žiakov za výbornú reprezentáciu mesta Bardejov na M-SR v atletike. Zároveň aj vyzdvihol prácu učiteľov – trénerov v súvislosti s úspešným a dlhoročným rozvojom mládežnickej atletiky v meste. Vedúca oddelenia školstva a športu pre mesto Bardejov p. Eva Barbuľaková odovzdala mladým atlétom šek v hodnote 500 eur. na vstup do aquaparku Delňa Prešov. 

            • Tekvicová párty v ŠKD

            • „Veselé sme tekvičky,­ máme usmievavé hlavičky. Úsmev, radosť rozdávame, usmiate tváre vždy máme“. Usmiate tváre mali aj deti vo všetkých oddeleniach ŠKD,  pretože tak ako každý rok, tak aj tento sme mali pred jesennými prázdninami našu obľúbenú Tekvicovú párty. V oddeleniach prebiehali rôzne súťaže, za ktoré deti dostávali sladké maškrty, po celej škole sa rozliehala veselá hudba a detský smiech. Pani vychovávateľky pripravili sladké občerstvenie a postarali sa o dobrú náladu. Prežili sme veselé tekvičkové popoludnie a odchádzali na prázdniny s krásnymi spomienkami.

              Vychovávateľky ŠKD

            • Deviataci na sústredení v Tatrách

            • Po úspešnej a vydarenej atletickej sezóne 2022 žiaci 9.C triedy spolu s trénermi: A. Pečeňukom a S. Kravcom, absolvovali plánované športové sústredenie v  Súkromnej Škole v Prírode 1. máj Tatranská Lomnica.

              Cieľom atletického sústredenia bolo pripraviť mladých športovcov do novej halovej atletickej sezóny 2023. Príprava bola hlavne zameraná na rozvoj všeobecnej vytrvalosti, sily a zdokonaľovanie techniky vrhačských disciplín.

              Nádherná jesenná tatranská príroda a super počasie v značnej miere prispelo k výbornej atmosfére a dobrému prístupu žiakov k tréningovému procesu. Na rozvoj všeobecnej vytrvalosti a sily dolných končatín sme úspešne využili dve horské túry: 1. Trasa - Železničná zastávka Popradské pleso - Popradské pleso - Štrbské pleso

              2. Trasa - Železničná zastávka Tatranská Polianka - Sliezsky Dom - Hrebienok - Starý Smokovec.

              Súčasťou sústredenia bola aj regenerácia vo vodnom a saunovom svete v Hoteli Urán Sorea Titris Tatranská Lomnica.