• Novinky

            • Magické dobrodružstvo v záhrade knižnice

            • Svetom detských kníh

              Tento mesiac sme my, žiaci z 2.A a 2.B triedy, mali možnosť zúčastniť sa zaujímavého podujatia v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove. Podujatie nesie názov „Svetom detských kníh" a bolo plné kreatívnych aktivít a literárnych zážitkov. Naša návšteva bola  obzvlášť výnimočná vďaka aktivite literárnej dielne, ktorú viedla skvelá lektorka Jaroslava Štefančinová. Táto dielňa sa konala v nádhernom prostredí knižničnej záhrady, ktorá prispela k príjemnej a inšpiratívnej atmosfére celého podujatia. Pani lektorka Jarka dokázala deti okamžite zaujať a motivovať ich k aktívnemu zapojeniu sa do rôznych aktivít. Čítali sme spolu zaujímavé príbehy, reprodukovali sme a vytvárali vlastné malé literárne diela. Deti boli nadšené a plné elánu, čo ukázalo, aký veľký význam má podpora čítania a literárnej tvorby už od útleho veku. Sme veľmi vďační Okresnej knižnici Dávida Gutgesela za túto príležitosť a tešíme sa na ďalšie podobné akcie. Takéto podujatia sú pre nás nielen zábavné, ale aj veľmi poučné a inšpiratívne.

            • PRVÁCI V DIVADLE

            • Minulý týždeň navštívili naši prváci  Divadlo Jonáša Záborského v Prešove. Mali  tak možnosť pozrieť si netradičné spracovanie rozprávky Ako išlo vajce na vandrovku od Michala Náhlíka. Nebolo to klasické rozprávkové putovanie vajca so zvieratkami za dobrodružstvom, v ktorom stretnú zbojníkov... Bol to príbeh chlapca Huga, ktorého počas pobytu v nemocnici, kde sa lieči na vážne ochorenie, zobrali na vandrovku do krajiny fantázie jeho rodičia a starí rodičia, usilujúci sa ho nielen zabaviť, ale aj čosi naučiť. Žiaci sa tak spolu s Hugom a jeho láskavou rodinou ocitli v krajine fantázie na morskom dne, kde  vtipným spôsobom spoznávali dopravné značky, morské živočíchy, naučili sa aké dôležité je ochraňovať životné prostredie, nenápadne si osvojovali  empatické správanie k starším, či hendikepovaným ľuďom. Žiaci si v priebehu predstavenia mali možnosť uvedomiť, že každý z nás je jedinečný a nezáleží na tom ako kto vyzerá, ale aký je, aké má srdce. Rozprávka ukázala deťom, ako ich rodičia nesmierne ľúbia, čo všetko sú ochotní pre ne urobiť, len aby sa cítili lepšie, aby sa pri prvých problémoch nevzdávali, ale putovali na svojej „vandrovke“ životom radostne ďalej.

              Sme radi, že  aj takouto cestou môžeme v žiakoch rozvíjať zmysel pre krásu a dobro, naučiť ich, aby sa aj oni správali k ostatným ľuďom láskavo a s rešpektom.

              Triedne učiteľky prvého ročníka

            • Boj proti obezite

            • Obezita je v dnešnej dobe vážnym zdravotným problémom,ktorý postihuje čoraz viac ľudí na celom svete.

              Mesiac máj sa na našej škole niesol v duchu Boja proti obezite. Žiaci 1.st. absolvovali rôzne besedy , urobili si ochutnávku zdravých jedál, sledovali rôzne náučné videá a v rámci telesnej výchovy realizovali rôzne športové aktivity.

              Preto nezabudnime: "V zdravom tele, zdravý duch".

              M. Škvareková, Ľ. Glittová

            • LÁSKA KVITNE  V KAŽDOM VEKU

            • Takúto krásnu myšlienku nesie projekt, do ktorého sme sa s radosťou zapojili aj my s našimi šikovnými deťmi z ŠKD. Ak vieme pomôcť, nikdy nepovieme „nie“.

              V období medzi 1.5. – 15.6.2024 máme opäť možnosť potešiť srdcia mnohých seniorov. Z lásky sme im vytvorili niečo nádherné, ručne robené pohľadnice s neutrálnym oslovením, a vďaka Ing. Marcelovi Tribusovi sme ich doručili do zariadenia pre seniorov zo zoznamu zapojených zariadení v našom okolí. Kreativite sa medze nekladú, deti zapojili fantáziu a skúsili do pohľadnice zachytiť aj kúsok svojho srdca.

              Veríme, že aj vďaka nám sme smutné izby seniorov premenili  na rozkvitnuté lúky plné kvetov.

              Vychovávateľky ŠKD

            • MEDZINÁRODNÝ DEŇ DETÍ v ŠKD - 1. jún

            • „Deti vidia kúzla, pretože ich hľadajú.“ - (Christopher Moore)

              Medzinárodný deň detí (skratka MDD) je sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Na Slovensku sa slávi od roku 1952.  Myšlienka Medzinárodného dňa detí vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí (World Conference for the Wellbeing of Children) v Ženeve, v Švajčiarsku v roku 1925. Na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete. Po konferencii viacero vlád zaviedlo v svojich krajinách takýto deň, s cieľom urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete.

              Deň detí je každoročnou súčasťou aj nášho Školského klubu detí.  Vždy sa naň veľmi tešíme, pretože deťom v popoludňajších hodinách ešte viac spríjemnime pobyt rôznymi súťažami, hrami, či aktivitami. My, vychovávateľky, totiž veľmi dobre vieme, že deti nie sú veci, ktoré treba vytvarovať, ale ľudia, ktorých treba neustále rozvíjať.

              Vo všetkých oddeleniach to žilo zábavou, radosťou a príjemnou náladou. Deti sa rozprávali, čo robia najradšej, vytvorili spoločné plagáty, sledovali príbehy detí z iných krajín, hrali živé človeče, zabávali sa alebo si zmerali sily v rôznych súťažiach. Dostali sladkosti, či iné milé darčeky, ktoré im vyčarili úsmevy na perách. Detské úsmevy sú pre nás tou najväčšou odmenou!

              „Každé dieťa je pre nás ako živá správa, ktorú posielame do časov, ktoré neuvidíme...“

              Vychovávateľky ŠKD

            • MATEMATICKÝ KLOKAN

            • Matematický klokan je medzinárodná súťaž, ktorá v tomto školskom roku preverila matematické zručnosti a vedomosti 129 našich žiakov. Celkový počet súťažiacich na Slovensku bolo 72 707.

              A tu sú výsledky:

              Klokanko 1 - diplom úspešného riešiteľa získali:

              1.A      1. miesto 100%:    Tibor Čukan, Marko Sivčo, Róbert Šoth
              5. miesto 90,0%:   Šimon Saraka, Radoslav Kuča, Liana Ľabdíková, Jakub Gajdoš, Daniel Ceľuch
              10. miesto 81,7%: Juraj Petrisko, Hana Drobniaková

              1.B       5. miesto 90,0%:   Dorota Ropjaková, Hana Calková
                           10. miesto 81,7%: Timothy Skirka
              1.D       1. miesto 100%:    Zoe Šmídová
                           9. miesto 83,3%:   Teodor Hlaď
                           10. miesto 81,7%: Maroš Petrič

              Klokanko 2 - diplom úspešného riešiteľa získali:

              2.B       5. miesto 93,3%:   Zuzana  Adamuščínová
                          9. miesto 88,9%:   Anna Hanobiková, Oskar Tomeček

              Klokanko 3 - diplom úspešného riešiteľa získali:
              3.B       1. miesto 100%:    Christian Choma
                           5. miesto 93,3%:   Boris Čejka
                           9. miesto 88,9%:   Nina Rondziková

              3.C       18. miesto 78,9%: Alina Kykynezhdy

              Klokanko 4 - diplom úspešného riešiteľa získali:

              4.A       9. miesto 88,9%:   Jakub Drobniak, Alex Salamon
                           14. miesto 83,3%:   Dorota Saraková
                           15. miesto 82,2%:   Richard Lazur

              4.B       15. miesto 87,8%:   Adam Goliáš
              4.C       8. miesto 90,0%:   Ela Čukanová

              Školák 5 - diplom úspešného riešiteľa získali:
              5.A      31. miesto 70,8%: Ryan Roguľa
              5.B       6. miesto 91,7%: Katarína Calková
              5.C       19. miesto 80,8%: Marko Lenart

              Školák 6 - diplom úspešného riešiteľa získal:
              6.B       7. miesto 91,7%: Daniel Drobniak

              Kadet 9 - diplom úspešného riešiteľa získal:
              9.D      8. miesto 90,8%:   Lukáš Mizerák

              Všetkým riešiteľom srdečne gratulujeme!

              PaedDr. Gabriela Voľanská, koordinátor súťaže 1. stupeň
              Mgr. Jana Varcholová, koordinátor súťaže 2. stupeň

            • Výlet 3.C a 3.D

            • Koniec školského roka sa nezadržateľne blíži a s ním aj čas výletov. Triedy 3.C a 3.D si ten svoj užili v utorok 4.6. návštevou Jasovskej jaskyne a jazdou dobovým vláčikom z Čermeľa do Alpinky, kde deti čakal zábavný program. Aj keď to s počasím vyzeralo všelijako, nakoniec sa "všetko v dobré obrátilo a slniečko nám zasvietilo". Plní zážitkov, nakupených darčekov, ale aj s únavou sme sa šťastní a hlavne suchý vrátili domov. Tešíme sa na ďalšie spoločné dobrodružstvá. Za bezpečnú a veselú cestu ďakujeme p. Chrzanovi.

              Tr. uč.

            • Dievčatá víťazkami majstrovstiev kraja

            • Dňa 29.5.2024 sa v Prešove uskutočnili majstrovstvá prešovského kraja v atletike základných škôl. Okres Bardejov reprezentovali družstvá chlapcov a dievčat našej školy. Súťažilo 9 okresov. Našim sa darilo a dievčatá so ziskom 1 011 bodov skončili na 1. mieste, čo bolo o 103 bodov viac ako družstvo na 2. mieste. Týmto sa kvalifikovali na M SR ZŠ, ktoré budú 11.,12.6.2024 v Šamoríne. Chlapcom na 1. miesto chýbalo 13 bodov a umiestnili sa na 2. mieste. Všetkým pekne ďakujem za reprezentáciu  a verím, že dievčatá prinesú medailu, najlepšie zlatú z M SR. 

            • Skvelý úspech našich žiakov v celoslovenskom finále Logickej olympiády

            • V Prešove sa 15. mája 2024 opäť podarila veľká vec. Prešovská univerzita sa totiž znova stala centrom intelektovo nadaných detí z celého Slovenska v rámci 12. ročníka celoslovenského finálového kola Logickej olympiády.  Keďže týmto žiakom sa dlhoročne  venujeme aj na našej škole, v Prešove nechýbali ani víťazi školského kola ZŠ na Komenského ulici.  Okrem samotného súťažného testovania mali žiaci možnosť zažiť aj zaujímavé workshopy na tému čínskej kaligrafie a prezentácie ročníkových prác. Pre učiteľov a rodičov nechýbali zaujímavé prednášky od odborníkov na tému rozvoja nadania.  Do tohtoročného kola bolo prihlásených takmer 2700 detí so všeobecným intelektovým nadaním, finálového kola sa zúčastnilo bezmála 220 detí, ktoré riešili úlohy zamerané najmä na logické uvažovanie, priestorový a verbálny úsudok. V konkurencii najlepších žiakov z celého Slovenska je pre našu školu obrovským úspechom skutočnosť, že finalisti našej školy obsadili popredné priečky. Z kategórie A (1.- 4. ročník) sa na skvelom 11. mieste umiestnila Dominika Machlynec (4.A). Výborne si v tejto kategórii počínal aj Boris Čejka (3.B), ktorý sa umiestnil na 41. mieste, obaja z celkového počtu takmer 90 detí. Rovnako perfektný výsledok a to 10. miesto v kategórii B (5.-9. ročník) zaznamenal Lukáš Mizerák (9.D) a na 31. mieste Martin Matiaš (8.A) v obdobnom počte finalistov. Rovnaká pochvala patrí aj Alexovi Salamonovi (4.A), ktorý našu školu reprezentoval nesúťažne, ako hosť usporiadateľa PaedDr. Ľuboša Lukáča, PhD. 

              Všetkým srdečne blahoželáme, nech svoje nadanie aj za pomoci a usmernenia pedagógov naďalej rozvíjajú správnym smerom, aby svojim jedinečným pohľadom a myslením pozitívne ovplyvňovali a formovali svet okolo nás. 

              Mgr. Ľubica Sabolová
              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

              Foto: Mgr. Ľubica Sabolová, fb Rozumieme nadaným

            • Kto hrá šach, ten sa nenudí

            • Na predposlednej hodine nášho projektu „Nauč nás, čo vieš!“ sa predviedli naši dvaja spolužiaci zo 4.A. Riško Lazur a Peťko Vanta nám ukázali hru šachu. Peťko hrá šach veľmi rád doma. Riško reprezentuje našu školu už aj na celoslovenských majstrovstvách. Preto nám najprv porozprávali o histórii šachu a následne nás oboznámili s jeho pravidlami. Potom si pripravili šesť stolov, na ktorých boli šachovnice a figúrky. Podelili nás do dvojíc. Napokon nám dali skúsiť si zahrať a chodili okolo ostatných, aby im radili. Na šachovnici sme mali šestnásť figúrok, ktorými sme sa učili hrať. Všetky nám ich aj pomenovali. Keď sa hodina šachu skončila, každý si zaslúžil odmenu. Na tejto hodine sme pochopili, že šach je skvelá hra, ktorá pomáha zvýšeniu kreativity a zlepšeniu pamäte. Riško a Peťko boli výbornými učiteľmi šachu, za čo im ďakujeme.

              Olívia Majlingová, Rebeka Šellong 4.A

            • Kvíz finančnej gramotnosti na 1. stupni

            • Finančná gramotnosť už v školskom veku predstavuje dôležitý prvok v rámci detského rozvoja. Zaradenie témy finančnej gramotnosti do výchovno-vzdelávacieho procesu môže mať pozitívne dôsledky na neskoršie finančné správanie detí a ich finančné sebavedomie. Je to jedna z dôležitých tém, ktoré by mali byť deťom ponúkané v dnešnom svete. Naši žiaci na prvom stupni riešili počas školského roka rôzne úlohy s financiami a práve tento týždeň sme ich vedomosti otestovali v kvíze. Počas štyroch popoludní sa zástupcovia z každej triedy snažili, čo najlepšie využiť svoje vedomosti v kvíze. Táto akcia sa stretla s veľmi pozitívnou reakciou žiakov, čo nás najviac teší.

              A tu je poradie jednotlivých ročníkov:

              1. ročník:
              1. miesto – 1.A
              2. miesto – 1.D
              3. miesto – 1.B
              4. miesto – 1.C

              2. ročník:
              1. miesto – 2.B
              2. miesto – 2.C
              3. miesto – 2.A

              3. ročník: 
              1. miesto – 3.C
              2. miesto – 3.D
              3. miesto – 3.B

              4. ročník
              1. miesto – 4.A
              2. miesto – 4.C
              3. miesto – 4.B

              Všetkým srdečne blahoželáme!

              PaedDr. Gabriela Voľanská
              koordinátor finančnej gramotnosti

            • Osvienčim - Krakow

            • Skoro ráno, ešte neprebudení sme nastúpili do autobusu, ktorý nás odviezol do poľského mestečka Osvienčim. Tam nás čakala prehliadka nacistického koncentračného tábora Auschwitz - Birkenau. Cesta nám ubehla veľmi rýchlo a bezpečne. Celá prehliadka sa začala o 9:30. Pri vstupe do areálu nám behal mráz po chrbte, lebo pri prechode cez tunel čítali mená obetí holokaustu. Začali sme prehliadku koncentračného tábora Auschwitz I. Ako sme prechádzali z budovy do budovy, bolo to viac a viac neuveriteľné, čo ľudia museli zažiť. Najviac nás asi dostala vitrínka, kde boli vystavené cez dve tony ľudských vlasov po židoch. Všetky tie hrnce, taniere, misky a veci osobnej potreby nám naháňali strach. V jednej z budov boli mená a fotografie mužov a žien, ktorí boli v tábore. Nakoniec nás pani sprievodkyňa zaviedla do plynovej komory a krematória, ktoré v nás vyvolali hrôzu. Z Auschwitz I sme sa autobusom previezli do Auschwitz II - Birkenau, kde sme už naozaj pociťovali, ako sa tam ľudia museli cítiť počas leta, lebo aj my sme to aktuálne prežívali. Slnko svietilo na nás priamymi lúčmi a veľmi sme súcitili s obeťami. Bolo nám  ukázané, v akých vagónoch prichádzali, kde všetci hromadne spali a vykonávali hygienické potreby. Pre nás to bolo naozaj nepredstaviteľné - spať všetci pod jednou strechou a takto „žiť - prežívať“. Sme vďační za túto exkurziu, lebo doposiaľ sme si ani neboli vedomí, ako to tam naozaj vyzeralo a čo tam všetko museli zažiť. Vďaka skvelej sprievodkyni máme na to úplne iný pohľad. Keď sme odchádzali z koncentračného tábora, v hlave nám ešte prechádzali myšlienky, čo sme práve videli a dozvedeli sa. No naša exkurzia v susednom Poľsku ešte neskončila. O hodinku sme vystúpili v krásnom meste Krakov. Tam sme mali super sprievodcu, ktorý nám rozprával a ukazoval históriu Krakova. Boli sme sa pozrieť na draka, ktorý je symbolom mesta. A vyšli sme na krásny Wawelský hrad, ktorý bol očarujúci. Celé naše poľské dobrodružstvo sme ukončili na námestí v Krakove, kde sme mali možnosť ochutnať typické poľské jedlá a prejsť sa po námestí, ktoré nám spríjemňovalo slnko. O šiestej večer sme sa všetci pobrali do autobusu a vo večerných hodinách sme šťastlivo pricestovali do Bardejova.

              Ďakujeme pani učiteľkám za nezabudnuteľnú exkurziu a mnoho zážitkov. 

              Alexandra Tejová, 9.A

            • Majstrovstvá kraja vo volejbale dievčat

            • Dňa 23.5. sa v Prešove konali majstrovstvá kraja vo volejbale dievčat. Našu školu tam skvelo reprezentovali žiačky 8.D Simona Senčáková, Nina Jajková, Karin Grohoľová a Karolína Kendrová.  Dievčatá dokázali zvíťaziť vo svojej skupine a teda dostali sa medzi tri najlepšie tímy. Po ďalšom tvrdom boji nakoniec obsadili krásne tretie miesto.

            • O Guľkovi Bombuľkovi

            • V rámci spolupráce s knižnicou navštívili žiaci 1.D triedy dňa 22.5. 2024 Okresnú knižnicu Davida Gutgesela v Bardejove. Pracovníčka detského oddelenia nás v úvode všetkých privítala a predstavila nám dobrovoľníčky, ktoré sa nám budú venovať. Šikovné študentky SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka v Bardejove  sa veľmi dobre zhostili tejto úlohy. Prváčikom čítali  rôzne príbehy z detskej knihy O Guľkovi Bombuľkovi. Taktiež si pre nich pripravili rôzne aktivity, ktoré deti s veľkým záujmom plnili.  Na oplátku sme aj my, prváci,  ukázali akí sme šikovní, ako vieme pohotovo reagovať, riešiť a plniť rôzne úlohy. Veľmi pekne ďakujeme za príjemné popoludnie, ktoré sme mohli tráviť pri veselej knihe.

              Triedna učiteľka a žiaci 1.D

            • Návšteva cintorínov z 1. svetovej vojny

            • Dňa 20.5.2024 sa 9 žiakov našej školy zúčastnilo podujatia zameraného na formovanie povedomia mládeže o národných a regionálnych dejinách. Bol to tematický výlet po cintorínoch 1. svetovej vojny, ktorý zorganizovalo Mesto Bardejov – odd. školstva v spolupráci s oblastnými výbormi SZPB v Bardejove a obci Stebník, pretože v tomto roku si v mesiaci júl  pripomíname 110. výročie vypuknutia prvej svetovej vojny.

              Prehliadka začala v priestoroch vojenského cintorína z 1. svetovej vojny v obci Stebník. Na pozvanie starostu obce, Slavomíra Mlynára, prišiel aj vojenský historik, Mgr. Martin Drobňák, ktorý sa aktívne venuje mapovaniu a obnovovaniu cintorínov, aj identifikácii padlých vojakov v danej oblasti. V rámci jeho výkladu sme sa dozvedeli mnohé zaujímavosti o prvej svetovej vojne, napr. že títo vojaci boli ešte pochovávaní v spoločných hroboch bez ohľadu na národnosť a štátnu príslušnosť. Z tohto pietneho miesta sme sa presunuli do obce Nižná Polianka, kde v priestoroch obecného úradu je už 10 rokov vytvorená expozícia 1. svetovej vojny. Ďalším v poradí bol zrekonštruovaný cintorín v obci Smilno.

              Touto návštevou jednotlivých cintorínov si žiaci uvedomili, že pre nich už zdanlivo dávna história ostáva večne živou, lebo títo padlí vojaci položili svoj život za život v mieri pre budúce generácie.

            • Medzinárodný atletický míting „Krak“

            • Dňa 11.5.2024 naši mladí atléti zo ŠŠK JAK Bardejov štartovali na medzinárodnom atletickom mítingu „Krak“ v Krakove. Najviac sa darilo Oliverovi Paľuvovi, v behu na 100m získal zlato a v behu na 110m prekážky striebro. Patrik Lenart si vyskákal zlato v skoku do výšky a bronz v skoku do diaľky. Lukáš Kniš obsadil 2. priečku v hode oštepom a 3. priečku vo vrhu guľou. Marko Jurčišin sa umiestnil na 2. mieste v skoku do diaľky a Peter Labanc bolo tretí v skoku do výšky. Úspešná bola aj štafeta chlapcov 4x100m v zložení: Paľuv, Jurčišin, Kerbčar, Lenart, ktorá sa tešila zo zisku zlata.

              V kategórii dievčat získala Karin Grohoľová striebornú medailu v skoku do výšky.

              Úspešným športovcom srdečne blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu mesta Bardejov a atletického klubu ŠŠK JAK pri ZŠ Komenského Bardejov.

            • Máte chuť na niečo dobré?

            • Ak ste si povedali prečo nie, ste na správnom mieste. Naši žiaci sa opäť zapojili do medzinárodného projektu eTwinning a tentokrát sa spolu prejdeme Európou po gastronomických chodníčkoch. Spolu s ostatnými partnermi z Európy sme pre vás pripravili časopis, v ktorom ochutnáme typické jedlá a nápoje takých krajín, ako Belgicko, Francúzsko, Španielsko, Rumunsko, Česká republika a samozrejme Slovensko. Tak nech sa páči, ponúknite sa .... (aspoň takto virtuálne 😊)

              Dobrú chuť a nazdravie prajú žiaci 8. a 9. ročníka a p. učiteľky ANJ

              Časopis si môžete prelistovať kliknutím na tento odkaz: Food_magazine_high_res.pdf