• Novinky

            • Brigáda - Deň Zeme

            • Ochrana a starostlivosť o životné prostredie je trvalou súčasťou výchovy a vzdelávania na našej škole. Najlepšou školou je však škola života. Teoretické poznatky o dôležitosti zdravého a čistého prostredia pre život je však potrebné aplikovať aj v praxi. Preto sme aj toho roku pri príležitosti Dňa Zeme zorganizovali viacero aktivít s týmto zameraním. Vysadili sme stromy a okrasné kríky, vypleli skalky pri škole, vysiali kvety do kvetináčov na dvore a 26.4. to bola brigáda na úpravu a skrášlenie nielen areálu našej školy, ale aj celého sídliska. Do upratovania sa zapojilo vyše 750 žiakov so svojimi pedagógmi. Od malých prváčikov až po deviatakov. Nazbierali mnoho vriec rôzneho odpadu, ktorý zároveň separovali. Veríme, že táto brigáda spojená so zberom odpadkov po obyvateľoch sídliska bude našich žiakov motivovať k tomu, aby aj sami udržiavali poriadok. Zároveň dúfame, že návštevníci a obyvatelia sídliska, ktorí často a radi navštevujú naše ihriská pred školou, nám tam nebudú po sebe (hlavne po víkendoch) zanechávať množstvo odpadkov. Veď kultúrni ľudia vytvárajú kultúrne prostredie.

              M.Peláková

            • Maľovanie kraslíc

            •      Veľká noc je na Slovensku bohatá na rôzne tradície a obyčaje, niektoré sa postupne vytratili, niektoré sa zachovali dodnes. Neodmysliteľne k ním patrí šibačka a oblievačka. Už niekoľko dní vopred si chlapci chystajú korbáče a dievčatá kraslice – vajíčka zdobené rôznymi výtvarnými technikami. Kraslice patria k najstarším a esteticky najpôsobivejším veľkonočným umeleckým prejavom.

                     Aj naši druháci si vyskúšali zdobenie kraslíc - voskovou technikou. Niektorým sa darilo viac, niektorým menej, ale sústredenosť a radosť v ich očkách stáli za to. Deti si domov odnášali pekne vyzdobené vajíčka, ktorými  vyzdobia svoje izbičky, prípadne podarujú kúpačom.

              Ľ. Sabolová, J. Paľuvová 

            • Učíme sa pre život

            • Cudzie jazyky sa na základnej škole vo veľkej miere vyučujú sprístupnením teoretických vedomostí klasickým spôsobom. Kurikulum je veľmi bohaté a pri množstve sprostredkovaných informácií je častým problémom skutočnosť, že žiaci nadobudnuté vedomosti nedokážu neskôr použiť v praxi. Strácajú odvahu vyjadriť sa v konkrétnej situácii. Precvičovaním vedomostí v simulovanom prostredí je však možné pomôcť odbúrať ostýchavosť či nedôveru vo svoje jazykové zručnosti. Pomaly a isto sa blíži záver školského roka a všetci sa budeme tešiť na prázdniny. Čas dovoleniek je spojený aj s poznávaním iných kultúr. Práve na takýchto cestách si žiaci môžu overiť, čo a ako sa naučili. Ponúkame Vám krátky záznam z našich hodín, počas ktorých sme sa učili preniesť nadobudnuté vedomosti do praxe.  Prostredie triedy sme na krátku dobu premenili na reštauráciu. Zažili sme pri tom množstvo humorných situácií a odmenou nám je dobrý pocit z toho, že si už v zahraničí objednáme jedlá a nápoje úplne sami.

              PaedDr. Zuzana Kramárová

            • NETRADIČNÉ VEĽKONOČNÉ KRASLICE

            • Veľká Noc je predo dvermi. Naše príbytky sú už takmer pripravené na najvýznamnejšie jarné sviatky. Aj my v triede pre intelektovo-nadaných žiakov sme si našu triedu počas pracovného vyučovania zmenili na predveľkonočnú tvorivú dielničku. Prostredníctvom jednej z netradičných metód – prácou so štruktúrovacou  pastou, sme si tak vlastnoručne vyrobili „zasnežené“ veľkonočné kraslice, ktoré dozdobia  nielen naše domovy, ale môžu byť originálnou hand-made odmenou rovnako pre šibačov. Aj keď kombinácia servítkovacej techniky čiže decopauge a obaľovania snehovou pastou vyzerá jednoducho, prstíky našich tretiakov sa veru potrápili. Ale aspoň pochopili, akú cenu má kraslica, ktorá je ručne vyrobená, dekorovaná trpezlivosťou a láskou.

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.  

            • AJ TAKTO SA UČÍME CUDZIE JAZYKY ....

            • Hádam každý z nás vie, že marec je mesiac knihy. Malí, veľkí, mladí aj starí radi siahnu po knihe a začítajú sa do napínavého dobrodružstva, či dozvedia sa nové informácie z encyklopédie. Určite niekto bude oponovať, veď to sa dá nájsť aj na internete. Ale ten pocit, keď listujete v knihe, cítite vôňu novej knihy, keď neviete prestať čítať, určite ťukanie do klávesnice nenahradí.

              Preto sme sa rozhodli na vyučovacích hodinách cudzích jazykov prečítať si originálny krátky príbeh či rozprávku. Akciu sme nazvali „Circle reading“  (Kruhové čítanie). Posadali sme si do kruhu, vzali do ruky knihu a preniesli sa do sveta fantázie. Potom sme si porozprávali obsah, urobili projekt s ilustráciou a krátkym obsahom, mladší vypracovali pracovný list, či vyrobili obal knihy. Zapojili sa všetci učitelia cudzích jazykov na 1. aj 2. stupni. Žiaci mohli zistiť, že čítať v cudzom jazyku nie je až také náročné, že nemusia poznať každé slovo, aby pochopili obsah, ale aj to, že sa tak dokážu naučiť niečo nové a zdokonaliť sa v tom, čo už vedia. Fotodokumentáciu z vyučovacích hodín si môžete pozrieť na nástenke pred školskou jedálňou a projekty na chodbe na druhom poschodí.

              Je mnoho citátov o tom, ako čítanie obohacuje človeka, ale nepochybne to patrí k tým veciam, ktoré by sme mali robiť každý deň a ku ktorým by sme mali viesť najmä deti. A či už čítame v slovenskom jazyku alebo v cudzom jazyku, román, či encyklopédiu, je to jedno, ale je to lepšie ako nečítať vôbec. Takže, do čítania, priatelia!

              Za PK CJ na 1. a 2. stupni, Mgr. Erika Baldovičová

            • Potopenie TITANICU v 3.C

            • Pri príležitosti potopenia smutne slávnej zaoceánskej lode (v noci zo 14. na 15. apríla 1912) sa naši malí konštruktéri z 3.C triedy  rozhodli ho zopakovať aj so svojim prepracovaným modelom postaveným z plastových kociek. Rekonštrukciu udalosti si môžte pozrieť v priloženom videu.

            • Riešitelia súťaže Maksík POZOR!

            • V zadaní úlohy 5c) Hopkoši v kategóriách Maksík 3 a Maksík 4 zaúradoval škriatok. Prosím, tretiaci a štvrtáci, opravte si zadanie úlohy tak, že Maksík sa postavil na číslo 4. 

              V zadaní úlohy 5c) Hopkoši v kategóriách Maksík 2 je otázka, koľko kruhov bolo medzi Popletkom a Hopíkom po 3. hvizde. Neuvedomili sme si, že každý skáče v svojom rade a teda je ťažké na otázku odpovedať. Prosíme Vás, milí maksáči odpoveď napíšte, ako keby obaja skákali spolu v jednom rade. 

              redakcia Talentídy, n.o.

            • Eko aktivity 3.D: Výroba pracieho prostriedku

            • Pred nami je mesiac apríl. Je to mesiac lesov a jeden z jeho dní, konkrétne 22. apríl,  známy skôr pod názvom Deň Zeme,  celosvetovo upozorňuje aj  na dopady ničenia  životného prostredia. Zvyčajne aspoň vtedy mnohým zasvieti výstražné svetielko, že je čas zamyslieť sa, či naozaj vraciame našej Zemi to, čo nám požičiava.  A už tretím rokom na to nezabúdame ani v triede pre intelektovo-nadaných žiakov. Tentokrát sme ho poňali ekologicky a to doslovne, cez naplánované aprílové eko aktivity. Tá prvá súvisela so starostlivosťou o bielizeň. Kupovanie pracích práškov či gélov je pre nás už rutina. Možno práve preto si ani neuvedomujeme, že práve priemyselne vyrábané pracie prostriedky môžu byť vstupnou bránou napríklad kožných alergií. Sú totiž plné agresívnych chemických látok, škodiacich nám i nášmu životnému prostrediu. My sme si preto na hodine pracovného vyučovania vyrobili ich ekologický variant. Recept naň nám prezradili výrobcovia vyhľadávaného bardejovského mydla Bardfa. A hravo ho zvládnu aj deti. Stačí postrúhať zvyšky toaletných mydiel (500 g) a v rovnakom pomere zmiešať s kryštalickou sódou, ktorú bežne dostať kúpiť v drogérii. Túto zmes zalejeme piatimi litrami teplej vody a poriadne zamiešame. Takto jednoducho získame účinný ekologický prací prostriedok pri ktorého výrobe  sa zabavia aj deti, minimálne tak, ako naši tretiaci. A keďže každým mesiacom aktuálne témy spracúvajú aj literárne, už teraz usilovne pracujú na obálkach apríloveho Eko magazínu. O všetkých ďalších ekologických  aktivitách vás preto budeme informovať nielen cez web, ale najmä cez  plnú verziu nášho občasníka, ktorý pre inšpiráciu nájdete v triede našich mladých eko výskumníkov z 3.D :-).     

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

            • TURNAJ V MINIHÁDZANEJ

            • Dňa 5. 4. 2019 sa žiaci 3. – 5. ročníka zúčastnili turnaja v minihádzanej. Súťaže sa zúčastnilo 8 družstiev. Naše družstvo sa umiestnilo na krásnom 2. mieste. Medailám a poháru sa žiaci  veľmi potešili. Predsavzali si, že na budúci školský rok budú zodpovedne trénovať a určite vybojujú zlato. 

              Všetkým zúčastneným blahoželáme!

            • Ďakujeme Heľpa!

            • V dňoch 1.4.-5.4.2019 sme absolvovali atletické sústredenie so žiakmi 7.E a 8.D triedy v podtatranskej obci Heľpa.O maximálnu pohodlie sa nám postarali zamestnanci  penziónu Majk ,pohodlné izby, vynikajúca strava a  možnosť  zregenerovať v bazéne nám pomohli zvládať tréningové dávky, ktoré nám naordinovali tréneri Mgr. Zoran Kollárovič,Mgr. Andrej Pečeňuk a Mgr. Róbert Senčák na doobedie a poobedie. Absolvovali sme jednu kratšiu turistickú vychádzku po okolitých lúkach a pasienkoch v dĺžke cca 8km.Podmienky na trénovanie boli výborné, využívali sme miestne futbalové ihrisko, multifunkčné ihrisko a krásne podhorské lúky. Pevne veríme, že čo sme natrénovali, nám pomôže v dosiahnutí kvalitných výkonov v nadchádzajúcej sezóne. Sme radi ,že pani zdravotníčka Jana Geffertová nemusela zasahovať a boli sme všetci zdraví. Najviac teší pochvala personálu penziónu, ale aj obyvateľov obce Heľpa, že naše deti sú slušné a  každého slušne pozdravili. Zistili akú moc majú obyčajné dve slová: Dobré ráno!

              Ďakujem  personálu penziónu Majk v Heľpe za ústretovosť a skvelú klímu, ktorá mala pozitívny  vplyv na atmosféru sústredenia. Ďakujem kolegom aj p. zdravotníčke za ich prácu ,deťom za prístup, správanie a pevne verím ,že okrem natrénovanej práce a zážitkov si odniesli aj ponaučenia do ďalšieho života.

              Mgr. Zoran Kollárovič vedúci sústredenia

            • MAREC S JANOM

            • ...a z Jana sa stal statočný človek. Práve takouto vetou sa končí posledná kapitola knihy Jano od Fraňa Kráľa, ktorú si iste zo svojich školských čias pamätajú ešte naši rodičia. Ba z reálneho života si možno podobné udalosti  na vlastnej koži okúsili aj niektorí prarodičia. V mesiaci marec sa do medzivojnového obdobia spolu s hlavným hrdinom Janom preniesli aj tretiaci z triedy pre intelektovo-nadaných žiakov.

               Cieľom nebolo iba zdokonaliť čitateľskú zručnosť, ale aj okúsiť chudobu, ťažkú prácu či boj s nespravodlivosťou.  Počas dvoch týždňov spoznávali žiaci neľahký život osemročného dedinského chlapca, no na druhej strane načerpali z jeho odvahy i obety.  Spoločne sa tak  priblížili k relatívne smutnému koncu knihy, na ktorej však svitla nádej lepšiemu životu v samotnom literárnom diele, ale  i v myšlienkach žiakov.  Pýtate sa ako? Žiaci 3.D dostali po dočítaní knihy úlohu vymyslieť poslednú kapitolu a osud Jana a jeho rodiny zmeniť podľa vlastných predstáv. Nuž, ak sa aj vy ťažko vyrovnávate s faktom, že toto dielo nepatrí medzi rozprávky s tradične šťastným koncom, čerpať môžete z myšlienkových zvratov našich mladých literátov. Tí napríklad prinavrátili Janovho otca, ktorý chorý skonal v ďalekej Amerike. List rodine bol omylom, keďže došlo k strate a výmene dokladov. Otec sa tak zdravý vracia postarať sa aj so zárobkom o rodinu. Mnohí zo žiakov dopriali Janovi čestný život na salaši spolu s dobrou  manželkou i kamarátom Jožom. Jeho dobré srdce zhmotnili do povolania lekára, ale i vytúženého zbojníka. V posledných kapitolách žiakov nachádzame aj ospravedlnenie a nápravu panského chlapca Igora. Prianie šťastného života badať aj v návrate na Štrbské pleso, kde žiaci  nezabúdajú ani na Janových  súrodencov a chorú mamku.

              Hoci sú posledné kapitoly písané myšlienkami deväťročných detí, cítiť z nich súcit i empatiu. Vidieť, že dej knihy prenikol do ich srdiečok a možno i poodhalil, čo by si, ukrytí v roli Jana, želali aj oni sami.

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

            • Sen sa stáva skutočnosťou!

            • Vláda SR na svojom výjazdovom zasadnutí dňa 10. 4. 2019 v Bardejove rozdelila na podporu Bardejovského okresu takmer 1,3 milióna eur.

              S veľkou radosťou sme prijali dobrú správu, že 170 000 eur z tohto balíka je vyčlenených na vytvorenie atletickej dráhy pri ZŠ na  Komenského ulici.

               Po dlhých rokoch úsilia sa sen stáva skutočnosťou a naši mladí atléti, ktorí už dlhodobo patria k najlepším na Slovensku, budú mať dnešnej dobe zodpovedajúce  podmienky na tréningy. Poďakovanie patrí všetkým zainteresovaným, ktorí sa o to zaslúžili, hlavne primátorovi nášho mesta MUDr. Borisovi Hanuščakovi, ktorému leží na srdci športová budúcnosť našej mládeže. Vyplýva to aj z jeho slov, ktoré vyjadril v médiách: „Stále ale tvrdím, že atletika je kráľovnou športu a treba pre naše deti zo základných i stredných škôl vytvoriť podmienky, aby svoj talent mohli rozvíjať.“  Zúročilo sa dlhoročné úsilie vedenia školy, funkcionárov a trénerov Školského športového klubu Jána Amosa Komenského pri ZŠ.

               Veríme, že nepotrvá dlho a nová atletická dráha sa stane miestom aktívneho trávenia voľného času našich mladých atlétov, športovcov aj širokej verejnosti.

            • Divadelné predstavenie v Spojenej škole Pod papierňou

            • V piatok 5. apríla 2019 sa žiaci 3.A triedy zúčastnili v "Spojenej škole, Pod Papierňou"  divadelného predstavenia o zvieratkách. Divadielko a herecké výkony sa našim žiakom veľmi páčili, o čom svedčil aj dlhotrvajúci potlesk. Účinkujúcim odovzdali darčeky, ktoré pripravili vo výtvarnom krúžku a školskom klube. Žiakov zaujala pekná výstavka výtvarných  prác tamojších žiakov v školskej jedálni. Pani riaditeľka Mgr. B. Haburčáková sa poďakovala tretiakom za milé darčeky a p. J. Boháčová ich potešila sladkou odmenou.

              Mgr. Ľ. Kurimská

            • Veľkonočné kraslice

            • Príchodom jari a blížiacich sa veľkonočných sviatkov, sa v VII. oddelení ŠKD uskutočnila tvorivá dielnička. Deti rôznymi symbolmi jari dotvárali a zdobili papierové kraslice. Pri ich zdobení použili viacero techník a rôzny dekoračný materiál. Ich pestrosť a farebnosť je pastvou pre oči veľkých i malých návštevníkov našej školy. Tieto krásne zdobené kraslice si nezabudnite pozrieť na našej chodbe J.

              Mgr. Eva Pergerová

            • MALÝ ILUSTRÁTOR

            • Marec je mesiacom kníh a aj pri tejto príležitosti sme v 8. oddelení pripravili zábavno-náučné popoludnie, v ktorom hlavným hrdinom bola kniha. Hravou formou sme chceli deťom pripomenúť čo pre človeka kniha znamená. Deti sa rozprávali o najobľúbenejších knihách, čo nám čítanie prináša a čo je hlavným dôvodom výberu knihy. Úlohou detí bolo ilustrovať obal najobľúbenejšej knihy. Za snahu boli odmenené pochvalným uznaním a sladkosťou. Toto popoludnie prinieslo deťom veľa zaujímavých poznaní o vzťahu detí ku knihe.

              Bc. Zlata Kendrová

            • ČITATEĽSKÝ MARATÓN

            • V rámci podpory rozvoja čitateľskej gramotnosti žiakov mladšieho školského veku prebehol dňa 27. 3. 2019 na 1. stupni  ČITATEĽSKÝ MARATÓN, ktorý sa niesol v duchu citátu od Ludwiga Feuerbacha„ Knihy sú okuliare, cez ktoré sa pozeráme na svet.“ Štyria zástupcovia z každej triedy, postupne po jednotlivých ročníkoch, predviedli svoje čitateľské zručnosti. Žiaci čítali diela klasickej detskej literatúry. Prvé riadky maratónu prečítali naši najmenší – prváci. Začali knihou od Ľudmily Podjavorinskej „Už ho vezú“. Potom nasledovali druháci a tretiaci, ktorí prebehli knihou „O psíčkovi a mačičke“ od Jozefa Čapka. Do cieľa dobehli štvrtáci s knihou „Devätoro rozprávok“ od Karla Čapka. Poďakovanie a pochvala patrí všetkým, ktorí maratón absolvovali, žiakom našej školy, ktorí čítali veľmi pekne, pedagógom, ktorým sme  trošku narušili vyučovanie, asistentkám, ktoré deti počas čítania pozorne  počúvali a občas im pomohli ťažšie slovíčko zdolať.

              Veríme, že aj takýmto podujatím sa nám  podarilo vzbudiť u detí záujem o čítanie. Snáď siahnu po zaujímavej knihe aj v súčasnej dobe, v tej záplave pohyblivých obrázkov televízie, tabletov a smartfónov. 

              Mgr. Beatrix Palubová, Mgr. Ingrid Masicová

            • Veľkonočné tvorivé dielničky pre predškolákov

            • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde,
              kto nemá kožúška, zima mu bude...

              Takto v marci žiaci 4.C triedy privítali predškolákov z MŠ Komenského 24 na jarných tvorivých dielňach. Nechýbali ani korbáče a vedierka s vodou. Štvrtáci malých škôlkarov vyšibali, pooblievali a tak sa všetci pustili do práce. Odvážni predškoláci sa veru korbáčov ani vody nezľakli a svoju šikovnosť ukázali aj pri strihaní, lepení kuriatok, sliepočiek, kohútikov, ovečiek, snežienok a vyzdobovaní veľkonočných vajíčok. Práca sa im naozaj veľmi darila, ale ich aj unavila a tak si pochutnali na tradičných koláčikoch. Zo školy odchádzali s úsmevom a vetou... „Bol to najlepší deň v mojom živote.“

              Aj štvrtáci zo 4.D prijali vzácnu návštevu. Svojich kamarátov predškolákov z MŠ na Gorkého ulici. Na neobyčajnú návštevu sa zodpovedne pripravili. Predškoláci  tak mali možnosť zoznámiť sa s rozmanitými výtvarnými technikami. Pocifrovali si  vajíčka upečené zo slaného cesta. Odtláčali zemiakové pečiatky, ktoré dotvorili na jarné tulipány. Vytvorili si veľkonočný pozdrav. Odtlačkami svojich prstov si vyzdobovali veľkonočné sliepky. Dekorovali kriedami i vatovými tyčinkami okrášlili papierové veľkonočné vajíčka. Zdobili si jarné masky, či vyrobili prekrásne srdiečka  na špajdliach.

              Predškoláci boli šikovní a zvládli prejsť každé jedno z ôsmych stanovíšť. Svoju úlohu bravúrne a s veľkou radosťou i chuťou zvládli samostatne nielen štvrtáci, ale aj škôlkari. Sladká odmena vo forme chutného a zdravého jablkového perníka a pohár vody len dotvorili slávnostnú atmosféru.

              Ďakujeme za návštevu, milí predškoláci, kamaráti naši. Tešíme sa na vás už v septembri!

              A.Matiašová, A.Senajová

            • Keď žiaci učia

            • Na deň učiteľov mi žiaci 4. B blahoželali  a pridali  nezvyčajný darček. V piatok odučia všetky hodiny, aj mi oznámili ,kto sa na ktoré predmety pripraví. Ráno som im pripravila počítač, sadla som si do lavice a hodina slovenského jazyka sa začala s oboznámením cieľa, PL na precvičenie učiva, prácou s učebnicou, vyvodením nového učiva, zadaním a vysvetlením domácej úlohy a presnou časovou dotáciou a výbornou disciplínou. Nasledovala matematika, čítanie a prírodoveda s prezentáciami na interaktívnej tabuli a na záver telesná výchova  s p. vych. Džundovou. Pochvala patrí žiakom T. Purdešovej, T. Petrišákovej, E. Moravcovej, P. Reľovskej, sestrám Šinaľovým, T. Pangrácovi, O. Nachtmanovi,L. Šuťákovej, K. Gorunovej, J. Kataníkovi. Veľmi ma potešili, aj svojou prípravou prekvapili.

              Ďakujem. Mgr. A. Fabianová