• Novinky

            • iBobor na II. stupni

            • Aj v tomto roku sa žiaci našej školy popasovali s logickými úlohami v súťaži iBobor. Súťaží sa od roku 2004. Odvtedy sa každoročne zapájajú nové školy. V tejto medzinárodnej informatickej súťaži, súťažia žiaci už v 54 krajinách sveta. Súťaže sa zúčastnilo aj 214 žiakov našej školy, z nich bolo až 69 úspešnými riešiteľmi. Blahoželáme!

              pre zväčšenie kliknite na obrázok

            • Informatická súťaž iBobor na I. stupni

            • Hlavným cieľom súťaže iBobor je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

              Ani tento školský rok sme sa nevzdali možnosti zmerať si sily s ostatnými žiakmi na Slovensku v informatickej súťaži iBobor. V čase od 6.11.2023 do 10.11.2023 sa  na 1. stupni zúčastnilo 133 žiakov 1. až 4. ročníka. V školskom roku 2023/2024  sa do súťaže zapojilo 129 965 žiakov. Opäť máme veľké množstvo žiakov, ktorí svojimi výsledkami získali diplom úspešného riešiteľa. Všetci súťažiaci sa po prihlásení na EduPage môžu pozrieť na svoje riešenia. Ostatní si môžu nesúťažne vyskúšať zaujímavé úlohy na www.ibobor.sk

              Srdečne blahoželáme!

              PaedDr. Gabriela Voľanská

            • Deti vedomé si významu života: Hodina s profesionálnym záchranárom

            • Bol to vzrušujúci deň plný vzdelávania a dobrodružstva. Deti z 2.A si vychutnali unikátnu hodinu prvouky. Téma dňa bola veľmi závažná – Záchrana ľudského života. Na tejto hodine sme privítali špeciálneho hosťa, profesionálneho záchranára pána Ľ. Hudáka. Jeho príchod
              do triedy zmenil bežný učebný deň na dobrodružnú výpravu do sveta záchranných operácií. Začali sme diskusiou o dôležitosti poskytnutia prvej pomoci v núdzových situáciách, a pán Hudák nám to predviedol naživo. Jeho zručné ruky ukázali, ako správne poskytnúť pomoc až do príchodu profesionálnych záchranných tímov. Pán Hudák nebol len inštruktor, ale aj skvelý komunikátor s deťmi. Jeho názorné vysvetlenie bolo motivujúce a zábavné. Deti sa ho neostýchali bombardovať otázkami a on na ne trpezlivo a zrozumiteľne odpovedal. Okrem toho sa deti sami zapojili do cvičení prvej pomoci. Navzájom si poskytovali starostlivosť, obväzovali si ruky, nohy aj hlavy. Stali sa skutočnými malými záchranármi, ktorí ukázali, že aj najmenší môžu byť hrdinami v núdzi. Veríme, že takýto praktický prístup k vzdelávaniu prinesie našim žiakom užitočné znalosti, ktoré by mohli v budúcnosti zachrániť život. Zároveň sme im poskytli nezabudnuteľný zážitok a ukázali, že vzdelávanie môže byť nielen užitočné, ale aj vzrušujúce. Tešíme sa na ďalšie takéto inšpirujúce hodiny, ktoré učia naše deti nielen teórii, ale aj praktickým zručnostiam, ktoré môžu využiť vo vlastnom živote.

              Mgr. Zuzana Hanobiková

            •  Reading corner - Čitateľský kútik

            • ​​​​​​​Milí žiaci, ak máte radi dobrodružstvo a fantáziu, príďte si ho vychutnať na druhé poschodie. Nájdete tam dobrodružstvá skryté v knihách. Stačí otvoriť a začítať sa. Náš Reading corner funguje veľmi jednoducho, knihu si vezmi domov, prečítaj, vráť a potom si vezmi ďalšiu. Spoliehame sa na tvoje svedomie, že knihu vrátiš a nezničíš, a tiež je tam veľký maco Teddy Peddy, ktorý si svoje knihy stráži 😊.

              Enjoy reading ....

            • Rozumieme nadaným

            • 16. novembra k nám zavítal PaedDr. Ľuboš Lukáč, PhD z iniciatívy Rozumieme nadaným - Centra poradenstva a prevencie Sabinov, ktorý sa už dlhé roky venuje intelektovo nadaným deťom.

              Stretnutie so žiakmi 3. až 8. ročníka našej školy bolo organizované za účelom realizácie zaujímavých aktivít zameraných na rozvoj logického myslenia detí, predstavenie iniciatívy Rozumieme nadaným,  rozbor  riešenia logických úloh. Zároveň im aj učiteľom predstavil didaktickú pomôcku LOGIFORMES, ktorá pomáha rozvíjať logické myslenie, tvorivosť, fantáziu a predstavivosť.

              Deti pracovali s niekoľkými informáciami súčasne (farba, tvar, pozícia) a precvičovali si rôzne schopnosti (dedukcia, analýza, syntéza, hľadanie logickej väzby a správneho riešenia). Myslenie nadaných školákov potrápili zadania označené piktogramom (motýľ, panda, sova) v súlade so zásadou postupnosti - od jednoduchého k zložitejšiemu.

              Dôležitým benefitom stretnutí bola skutočnosť, že žiaci  hľadali spoločné riešenia, zdôvodňovali ich, argumentovali a vysvetľovali svoje postupy. 

              Veríme, že túto pozitívnu skúsenosť žiaci zúročia aj v budúcnosti, a to nielen na hodinách matematiky.

              M.Peláková

            • Bubnovačka 2023

            • November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa. 20. novembra sme sa aj my zapojili do celoslovenskej aktivity -BUBNOVAČKA- bubnujeme  aby bolo deti lepšie počuť, lebo TICHO deti pred násilím neochráni!

              Ďakujeme všetkým,ktorí bubnovali s nami.

              ŽP

            • Rubiková kocka

            • Žiaci 4.A sa zasa naučili niečo nové. Tentokrát nás Alex Salamon naučil skladať rubikovú kocku. Tému rubiková kocka si vybral, lebo má rád hlavolamy. Veľmi ho obdivujem, lebo ja som si doteraz myslel, že rubiková kocka sa dá poskladať len tak, že poodlepujem papieriky a nalepím ich na správne miesta. :-) Na začiatku hodiny nám určil pravidlá a rozdelil nás do skupín. Ukázal nám rôzne typy rubikovej kocky, napr. trojuholník, 2x2, 3x3, spinner atď. Hodinu odľahčil tak, že nám dával vtipné otázky. Napríklad, ak mám v rukách päť melónov a šesť dýň, čo mám? (veľké ruky) Potom nám čítal zaujímavosti a ukázal ako poskladať rubikovú kocku. Pozreli sme si aj video, na ktorom najrýchlejší rekordér v skladaní rubikovej kocky, Max Park, kocku poskladal  za 3,13 sekúnd. Bolo to niečo neuveriteľné. Na záver tejto hodiny nám Alex urobil krátky kvíz. Škoda, že sa takto nedajú vyučovať aj iné predmety. Verím, že všetci moji spolužiaci si túto hodinu užili minimálne tak ako ja. Môj vzťah  k rubikovej kocke by som opísal slovami Nelsona Mandelu: „Vždy to vyzerá ako nemožné, až kým to niekto nespraví.“

              Jakub Drobniak, 4.A

            • Magický príbeh jesene

            • ​​​​​​Súťaž presne pod týmto magickým názvom vyhlásilo v októbri Hornošarišské osvetové stredisko v Bardejove. Keďže išlo o literárno-výtvarnú súťaž, prihlásení žiaci maľovali i písali.

              Podľa poroty boli všetky práce naozaj jedinečné a originálne a ukrývalo sa v nich hlboké čaro jesennej atmosféry. Diela boli plné detskej kreativity, fantázie a nápaditosti.  Veľmi nás teda potešilo, že úspešnými sa stali aj žiaci našej školy. V prvej kategórii získal druhé miesto Michal Kekelik zo 4.C a z tretieho miesta mali radosť Jakub Drobniak a Dorotka Saraková zo 4.A. Spolu s organizátormi veríme, že táto súťaž bola pre našich žiakov motiváciou a ďalším krokom v rozvíjaní talentu.

            • Voľnočasová kolekcia oblečenia s logom školy - eshop otvorený do 27.11.

            • Dobrý deň všetkým!

              Máme pre Vás skvelú správu!

              Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej ste sami rozhodli. Jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/zskom23b/

              Objednávanie je už spustené a bude možné až do 27.11. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

              (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)
                
              S pozdravom a prianím krásneho dňa 

              Vedenie školy

            • Hovorme o jedle 

            • Hovorme o jedle je názov aktivít a súťaží po záštitou MŠVVaŠ v rámci týždňa zdravej výživy v čase od 16. do 20. októbra. Do literárnej a fotografickej súťaže  sa zapojilo 24 žiakov našej školy.

              Témou literárnej súťaže bolo: Neplytvám potravinami – čas ukázať lásku našej planéte a téma fotografickej súťaže bola Očami gurmána.

              Víťazi fotografickej súťaže v I. a II. kategórii: Filip Piter-Pangrác, Adela Hankovská, Natália Gordanová, Laura Kotuľová a Ronald Fedoročko

              Víťazi literárnej súťaže v I. a II. kategórii: Oliver Petrík, Oliver Gregor Hudák, Oliver Jančošek, Lívia Hudáková, Kristián Šiba, Oliver Paľuv, Peter Labanc

              Všetci žiaci boli za aktívnu účasť v projekte odmenení diplomami od organizátorov a víťazné práce reprezentujú našu školu v celoštátnom kole, držíme im palce.

              Mgr. Mária Ovšonková

            • Keď dávať koše baví

            • V našej triede 4.A opäť učili spolužiaci. Keďže naše spolužiačky Olívia a Klaudia rady hrajú basketbal a venujú sa mu, témou bol basketbal. Vybrali si ho, pretože je ich koníčkom a venujú sa mu už dlhšie. Tentokrát sme sa učili v telocvični.

              Po rozcvičke sme sa pozerali, ako nás učili driblovať.  No vyskúšali sme si z basketbalu viac. Ťažšie bolo pre nás hádzať do koša. Bolo ľahké driblovať, pretože driblovať z nás vedela väčšina. Bolo super, že sme si aj zabehali. Atmosféra bola v pohode. V telocvični bolo výborne, aj keď to niekomu išlo lepšie a niekomu horšie. Učenie bolo zábavnou formou, to nás bavilo, preto by sme sa chceli takto ešte učiť. Naučili sme sa veľa nových vecí – driblovať, hádzať do koša, robiť triky s loptou. Po hodine sme boli úplne spotení, ale najlepšie bolo to, že nám Olívia s Klaudiou dali za našu snahu aj odmenu.

              Tento projekt, ktorý prezentovali naše spolužiačky, nás obohatil o nové zaujímavosti, informácie a zručnosti, za čo sa im chceme veľmi pekne poďakovať. Výborne sme sa zabavili, no najviac sme sa tešili z práce s loptou.

              Alex Salamon, Karin Voľanská - 4.A

            • Tekvicová párty

            • Tak ako každý rok, tak aj tohto roku sme čakali kedy  opäť príde deň šantenia, hudby, rôznych súťaží a sladkých maškŕt. Po chodbách už od rána chodili malé oranžové tekvičky s usmievavými tváričkami. Pani vychovávateľky vyzdobili oddelenia a pripravili skvelý program a množstvo vtipných súťaží. Vo všetkých oddeleniach bolo počuť detský smiech a veselé šantenie, pretože sme mali našu obľúbenú predprázdninovú  „Tekvicovú párty“. Každý si prišiel na svoje a mohol sa realizovať v tanci alebo súťažiach. Deti boli odmenené nielen za víťazstvo v súťažiach, ale aj za veselú náladu. Bol to super deň, o čom svedčia fotografie z jednotlivých oddelení. Na záver sme sa rozlúčili v dobrej nálade a popriali krásne jesenné prázdniny. Už teraz sa tešíme na ďalšiu našu  „Tekvicovú párty“.

              Vychovávateľky ŠKD

            • Technická olympiáda

            • Úroveň technických  vedomosti si naši žiaci si overili v školskom kole Technickej olympiády. Olympiáda prebehla formou online, čo je dnes veľkou výhodou, pretože sa môžeme porovnávať aj s inými školami a zároveň sa  žiaci zdokonaľujú v práci s internetom.

              Z techniky musia žiaci vedieť čítať technické výkresy, poznať rôzne materiály a postupy pri ich opracovaní. Vedieť históriu vzniku technických zariadení a poznať aj autorov technických objavov.

              V kategórii  B, kde súťažia žiaci  5.-7. ročníka, sa umiestnili títo žiaci:

              1. Martin Vojtko - 7.A
              2. Filip Krakovský - 7.B
              3. Peter Varjan - 7.A

              V kategórii  A, kde súťažia žiaci 8.-9. ročníka, sa umiestnili títo žiaci:

              1. Richard Prokopovič - 8.D
              2. Ján Gujdan - 9.A
              3. Peter Labanc - 9.A

               Všetkým srdečne blahoželáme.

              PK Techniky a Fyziky

            • Ako vzniká kniha

            • Toňa Revajová nám to veľmi zaujímavo opísala hneď v prvom texte štvrtáckej čítanky. Rozhodli sme sa, že sa pokúsime trochu tvoriť. Zvolili sme si tému, o ktorej sme veľa rozprávali. Nebolo to ťažké, veď zážitkov cez prázdniny bolo veľa...  Svoje prázdninové príbehy sme potom napísali do zošita. Pani učiteľke to však nestačilo. Prečítala nám svoj príbeh z dovolenky, ktorý vyznel trochu ako recept na varenie.  Vraj svoje príbehy skúsme upraviť takto. A opäť sme sa rozprávali, smiali, varili, piekli, korenili a nakoniec písali.  Vytvorili sme príbehy, z ktorých veríme, že vznikne kniha „Prázdninové varenie.“ Tu je rukopis...

              Žiaci 4.C a 3. B triedy

            • Olympiáda zo SJL

            • ​​​​​​​Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry sa uskutočnilo 30. 10. 2023. Svoje jazykové znalosti si v ňom zmeralo 29 žiakov 8. a 9. ročníka. Zvládli náročný online test, transformáciu náučného textu na správu aj jazykový prejav, ktorý museli predniesť spamäti.

              Výsledky:

              1.      miesto – František Paľuv

              2.      miesto – Ema Jacenková

              3.      miesto – Ema Moravcová

              Úspešní riešitelia: Jakub Kokinda, Martin Matiáš, Klaudia Gorunová, Tamara Petrišáková, Filip Seipel, Nelly Compľáková, Nela Vantová, Šimon Artim, Nina Gallová, Liliana Skoncová, Peter Labanc, Martin Bučko.

              V okresnom kole bude našu školu dňa 15. 11. 2023 reprezentovať víťaz František Paľuv, žiak 9. B triedy.

              Mgr. Mária Ovšonková

            • EXKURZIA ŠTVRTÁKOV – SOLIVAR, HVEZDÁREŇ A PLANETÁRIUM V PREŠOVE

            • „Lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť.“ To si povedali aj naši štvrtáci po skončení exkurzií v Solivare a vo Hvezdárni a planetáriu v Prešove. 

              V októbri si žiaci 4.A, 4.B a 4.C triedy užili jedinečnú príležitosť spoznať proces výroby soli a nazrieť do tajomstiev vesmíru. V Solivare absolvovali prehliadku unikátneho komplexu štyroch technických objektov s vynikajúcim výkladom pani sprievodkyne. Najprv navštívili gápeľ, potom četerne (zásobníky soľanky), varňu František a na záver sklad soli. Žiaci videli na vlastné oči niekdajší proces výroby soli od jej ťažby až po spracovanie. 

              Po návšteve Solivaru sa presunuli do Hvezdárne a planetária, kde na nich už čakal náučný film o slnečnej sústave. Najväčším zážitkom podľa slov samotných štvrtákov bol ďalší bod programu - pozorovanie umelej hviezdnej oblohy z pohodlia kresiel. 

              Suveníry, magnetky, pohľadnice, záložky, vrecúška soli ... to všetko si naši žiaci nakúpili a odniesli domov, spolu so zážitkami a novými informáciami. Bolo to prekrásne a vedomosťami nabité dopoludnie. 

              Mgr. Anna Kostárová

            • Deň prvej pomoci

            • V súčasnosti sa veľa hovorí o záchrane ľudského života, o dôležitosti vedieť poskytnúť prvú pomoc. Každý z nás je zraniteľný, a preto by mal každý človek ovládať základy poskytnutia prvej pomoci. Túto problematiku sme sa pokúsili priblížiť i našim žiakom v ŠKD. V stredu 18. 10. 2023 sme si hravou pútavou formou ukázali rôzne modelové situácie poranení a ich ošetrenia. Žiaci si mali možnosť vyskúšať ošetrenie rôznych poranení, obväzovanie rán, použitie trojrohej šatky, či ako ošetriť krvácanie z nosa.

              Spoločnými silami sme všetky modelové situácie zvládli. Na záver sme si pripomenuli, aké dôležité je nebyť ľahostajný voči iným v núdzi, veď i detskí hrdinovia dokážu mnohokrát v závažných situáciách pomôcť a tým aj môžu zachrániť to najcennejšie – ľudský život.

              Mgr. Katarína Grocká

            • Digitálna nástenka - hlasovanie

            • Milí učitelia, rodičia, žiaci a priatelia školy,

              naša škola sa zapojila do súťaže „O najkrajšou školskú digitálnu nástenku“. Projekt s najväčším počtom hlasov po ukončení hlasovania získa hlavnú cenu – DIGITÁLNU NÁSTENKU – 43″ dotykový LCD monitor vrátane softvéru na výrobu a správu obsahu. Za našu nástenku môžete hlasovať:

              • pri registrácii je potrebné vyplniť meno, priezvisko, emailovu adresu a heslo, následne je potrebné PRIHLÁSIŤ sa so zaregistrovanou email adresou a heslom
              • pri hlasovaní na ďalší deň už nie je potrebná registrácia, ale len prihlásenie sa do systému vyplnením emailovej adresy a hesla, ktoré ste si zadali pri registrácii do systému
              • každých 24 hodín z jedného zariadenia (mobil, tablet, počítač)
              • každá osoba - každý deň
              • od 26.10.2023 10.00 hod. - do 3.11.2023 22.00 hod.
              • link: https://infokiosk.software/sutaz/?cid=3648&cac=submission&ctx=page&cm=0&sid=4823

              Ďakujeme za každý hlas!