• Novinky

            • Chceme patriť do Európy!

            • Aj na našej škole sa od 12.10 - 20.10.2023 zapojíme do tejto európskej aktivity. IKT technológie sa vyvíjajú raketovou rýchlosťou, mnohé pracovné príležitosti sa bez IKT zručností nezaobídu. Dopyt po týchto špecialistoch bude v budúcnosti stále stúpať. Preto chceme podporiť záujem žiakov o informatiku a o programovanie aj touto aktivitou.

              Na hodinách informatiky budú žiaci hravou formou objavovať tajomstvo programovania s Micro:bitmi a Blue -botmi.

              Mgr. Jana Varcholová, PaedDr. Jarmila Dzambová

            • Až raz budem učiteľkou...

            • ...budem dávať samé jednotky. Aspoň takto to poznáme z hudobného prevedenia známej speváčky. Možno aj mnohí z vás snívali podobný sen. Verte či nie, žiakom 4.A sa takéto prianie tento školský rok splní. Nie, nezrušia v gramatike ypsilony, ani vybrané slová.  Každý z nich sa ale počas jednej hodiny premení na učiteľa či učiteľku, aby ostatných naučil to, čo ho baví a zaujíma. V rámci projektu „Nauč nás, čo vieš!“, zaškolí spolužiakov v tom, čo nenájdu v učebniciach a možno ani v učebných osnovách. Zároveň si naši štvrtáci budú mať možnosť zažiť pocit príprav, zodpovednosti a plného vedenia. Už teraz sa  tešia na mnoho zaujímavých hodín. Čakajú ich športové témy, vyučovanie s logickými hračkami, kvíz, šach, kurz prvej pomoci, zdravý životný štýl, pečenie, hodina so zvieratkami či hry na husliach, no aj vyučovanie s youtubermi. Prvú tému sme už úspešne odštartovali a úlohu učiteľky si vyskúšala naša Karinka. Viac o nej už Klaudika Mikitinová, ktorá ako prvá prevzala aj úlohu redaktorky.

              Sme trieda 4.A. Tento rok realizujeme projekt Nauč nás, čo vieš!. V deň prvej témy nás učila Karinka Voľanská. Od prvého ročníka ju bavilo tvoriť. Preto ju v druhom ročníku rodičia prihlásili na Základnú umeleckú školu Michala Vileca. Počas hodiny pre nás vymyslela maľovanie plastelínou.  Tvorili sme sklá so zaváraninami z plastelíny. Vlastne, sklo bolo z papiera, len ovocie a zelenina bolo maľované plastelínou. Tému si vybrala tak, aby sme si pripomenuli Svetový deň zdravej výživy. Nálada v triede bola výborná a práca veľmi upokojujúca. Na prsty to bolo úplne najviac. Karinka všetkým pomáhala. Určite by sme si to radi zopakovali. A odporúčame vám urobiť si podobné dielo aj doma. Stačia farebné papiere a plastelína. Určite si pri tom zrelaxujete. Karinka nám dala super nápad!

              Klaudia Mikitinová, 4.A

            • Deň úsmevu na plavárni

            • „Usmievate sa každý deň?“ Niekto sa usmieva viac, niekto menej a ani si to nemusíme vždy uvedomiť. Keď môže existovať Svetový deň paniky alebo čokolády, prečo nie aj Svetový deň úsmevu?
               Smajlík – Wikipedie

              Tento deň sa organizuje od roku 1999 a iniciátorom bol Harvey Richard Ball. Ten v roku 1963 vytvoril smajlíka J, symbolizujúceho šťastie a dobrú vôľu. Tento deň je určený na dobré skutky, dobrú náladu, ktorá robí naše dni krajšími. Úsmev vplýva tiež pozitívne na naše zdravie, pretože smiech okysličuje telo, uvoľňuje dýchacie cesty a dokonca znižuje riziko infarktu. A ozaj, vedeli ste, že pri grimase si precvičíte približne sedemnásť svalov? Práve úprimný smiech nám všetkým svedčí, prináša uvoľnenú atmosféru, šťastie aj úľavu a hlavne je najlepším liekom na boľavú dušu. A určite je krajší ako mračenie.

              Prvý októbrový piatok je tradične venovaný Svetovému dňu úsmevu. Aj žiaci 2.B si tento deň užili s úsmevom na plavárni. Hodinový vstup na plaváreň, bola výhra z Dňa detí v minulom školskom roku. Deti sa už nevedeli dočkať tejto výhry. A ako táto akcia prebiehala? Večerné kúpanie s rodičmi a súrodencami bolo skvelou akciou. Po celý čas panovala veselá nálada plná detského smiechu. Každý z nás sa cítil príjemne a mal celý čas úsmev na perách. Deti si vodu neskutočne užili, šantili a plávali do sýtosti.

              Aj keď nie vždy je na to dôvod, smiech nás robí krajšími, a preto by sme sa mali smiať častejšie. Tak ešte raz, všetci:  „ÚSMEV PROSÍM!“

              PaedDr. Gabriela Voľanská

            • Starší žiaci ŠŠK JAK Bardejov majstri Slovenska v súťaži družstiev

            • 7.10.2023 sa v atletickom areáli TU Košice uskutočnili majstrovstvá Slovenska družstiev staršieho žiactva. Náš klub reprezentovalo družstvo chlapcov a dievčat. Súťaže sa zúčastnilo 6 družstiev v kategórii chlapcov a  8 družstiev v kategórii dievčat. Právo súťažiť mali prvé dve družstvá z každej oblasti.

              Naši chlapci po výbornom kolektívnom výkone obhájili 1. miesto z minulého roku a stali sa majstrami Slovenska so súčtom bodov 277,  za nimi zaostali AO Olympia Považská Bystrica so 140 bodmi a AK ŠK UMB Banská Bystrica so 139 bodmi. Peter Labanc zvíťazil v behu na 1 500 m prekážok a Bruno Čech-Gut v hode diskom. Treba podotknúť, že každý člen družstva bodoval.

              Za veľký úspech považujeme prebojovanie sa dievčat na majstrovstvá Slovenska, pretože 2/3 dievčat patria do kategórie mladších žiačok. Napriek tomu sa umiestnili na 8. mieste. 

              Veľká vďaka patrí pretekárom za výbornú reprezentáciu a trénerom Mgr. Andrejovi Pečeňukovi a Mgr. Zoranovi Kollárovičovi za prípravu žiakov a žiačok.

              https://www.atletika.sk/timove-tituly-obhajili-starsi-ziaci-z-bardejova-a-starsie-ziacky-z-trnavy-individualne-zaziarili-miroslav-krchnavy-a-petr-makovec/

            • Európsky deň jazykov

            • Uvažovali ste niekedy nad tým, ktorý okruh slovnej zásoby akéhokoľvek cudzieho jazyka je ten najdôležitejší? Možno vám napadne jedlo, ak pravidelne navštevujete dovolenky. Možno predmety dennej spotreby alebo označenie rôznych miest. Teda, aspoň tak uvažovali naši žiaci. Počas Európskeho dňa jazykov sa nielenže zamýšľali nad touto otázkou, ale aj nad dôležitosťou ovládania anglického jazyka. Už každoročne totiž z iniciatívy Rady Európy 26. septembra oslavujeme Európsky deň jazykov. Jeho cieľom je podnietiť 800 miliónov Európanov zo 46 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. A k čomu dospeli naši žiaci? Uvedomili si, že nad slovnou zásobou v angličtine, ktorú denno-denne rôznymi metódami nasávajú, predsa len stojí akýsi výnimočný okruh slovíčok. Sú to slová, ktoré by mali predstavovať základ nielen v našom cudzom jazyku, ale aj v našej materinskej reči. Už odmalička ich poznáme ako čarovné slová alebo magic words - ďakujem, prosím, prepáč, s dovolením, nech sa páči...Občas zabúdame akú vysokú hodnotu predstavujú a akou spojnicou komunikácie sú. Aj preto sme si ich v tento deň spolu s vyučujúcimi anglického jazyka na prvom stupni pripomenuli tvorbou projektov s cieľom vpísať si ich priamo do dlane. Nie však do tej svojej, ale do jej farebnej kópie. Všetky tak pekne spolu vytvorili farebnú spleť top zdvorilostných  slovíčok.  Veríme tak, že takmer tri stovky žiakov, kdekoľvek vo svete už budú, na magic words alebo čarovné slová nezabudnú. Pretože aj ich používanie je mostom nadviazania základnej spoločenskej komunikácie a podmienkou naplnenia nielen jazykových, ale rovnako sociolingválnych kompetencií. 

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD., PK CJ

            • Svetový deň ochrany zvierat

            • 4. október je pre mnoho ľudí obyčajný deň, ničím výnimočný od tých  ostatných. Ale predsa sa niečím odlišuje. Tento dátum je venovaný všetkým zvieratám na svete. Svetový deň ochrany zvierat je uznávaný na celom svete a symbolizuje najmä základné práva zvierat. Veľa z nás má doma zvieratko, o ktoré sa stará, chráni a miluje. S deťmi na vyučovaní a v ŠKD sme sa o nich porozprávali. Pripomenuli sme si, ktoré sú chránené, prečo máme každé jedno zviera ochraňovať a nezabudli sme si pripomenúť ani ich význam pre planétu. Deti sa naučili veľa nového a veríme, že budú zvieratká ochraňovať a učiť to aj iných.

              Mgr. Mária Klimeková, Mgr. Miroslava Dráčová

            • 2. kolo volieb do Rady školy za rodičov

            • Riaditeľstvo ZŠ Komenského 23 v Bardejove vyhlasuje

              2. kolo volieb do Rady školy za rodičov,

              keďže  sa v 1. kole volieb zúčastnila menej ako polovica oprávnených voličov. Voľby sa budú konať v termíne 9. - 10. 10. 2023 (pondelok a utorok) v čase od 7.00 do 16.30 hod. vo vestibule školy.

              Riaditeľstvo ZŠ Komenského 23, Bardejov

            • VÝLET DO FRANCÚZSKA

            • V sobotu ráno o 7:45 sme všetci v dobrej nálade nastúpili do autobusu. Prvá naša  krátka zástavka bola v Štrbe a tá ďalšia bola obedová pri Trenčíne. O pol tretej poobede sme prešli slovensko-rakúsku hranicu. Počas cesty nás prekvapilo veľa veterných mlynov. Vo Viedni sme zbadali najväčšie obchodné centrum SCS v Rakúsku. Počasie nám prialo, teplomer nám ukazoval 22 stupňov. K večeru prišlo prekvapenie. Aj keď sme neboli v škole, 4 dievčatá a 2 chlapci  dostali jednotky z literatúry. A za čo? Za čítanie kníh, ktoré mali so sebou v autobuse. Ešte pred zotmením sme stihli vidieť najväčšie jazero Rakúska. Potom sa na oblohe objavil červený západ slnka. Rakúsko-taliansku hranicu sme prešli o 19:30 h.  [Pre pokračovanie kliknite na tlačido ČITAŤ VIAC pod fotografiami]

              Keďže sa nám ochladilo, zakryli sme sa dekami a mali sme ,,nočné kino". Pán šofér nám priblížil Francúzsko starým filmom Žandár zo Saint Tropez. Niektorí sme zaspali počas filmu, niektorí až po filme. Spanie bolo zaujímavé, odvážlivci spali pod sedadlami. V zadnej časti autobusu okolo polnoci si potichu pospevovala skupinka deviatakov. Niekomu sa zdala cesta dlhá, tak začal cvičiť brušáky. V Taliansku nás čakali dve zastávky v Autogrille. Jedna o pol jednej a druhá o piatej ráno, pri ktorej sme mali výhľad na more. O 6:18 sme prešli taliansko-francúzsku hranicu a privítalo nás mesto Menton. Neprešli ani tri minúty a my sme sa ocitli v Monaku. Po zaparkovaní v garáži sme urobili ,,bazár"- vytiahli kufre, prezliekli sa a vybrali sme sa pozrieť si východ slnka. Našou prvou zastávkou bolo Oceánografické múzeum. Katedrálu Notre Dame, kde sa vydávala princezná Grace, sme si nemohli pozrieť z vnútra, lebo bola zatvorená. Pokračovali sme cestou k palácu, kde býva knieža. Odtiaľ sme videli celé Monte Carlo. V blízkosti paláca sa nachádza socha Francisa Grimaldiho, ktorý ako prvý z rodu Grimaldiovcov dobyl kniežactvo Monaka. Potom sme si mohli po skupinkách prezrieť časť Monaka. Zaujala nás Ružová záhrada princeznej Grace. O 10. hodine sme mali prehliadku Monaka vláčikom. Na obed bol hamburger s hranolčekmi. Cestou na pláž sme prechádzali okolo opery, kasína, hotela De Paris, kde sa natáčal film Popoluška v Monte Carle. Mali sme možnosť vidieť, kde začína štart F1 Veľká cena Monaka. Japonska záhrada princeznej Grace nás zaujala stromami a kvetmi z Japonska. Po vykúpaní v mori sme išli  cestou, kde sa na mori začínajú stavať nové budovy. Aj napriek tomu, že Monako má rozlohu len 22km štvorcových, je tam veľa áut a motoriek. Autobusom sme vyrazili do francúzskeho mestečka Ez. Všetkých nás potešila návšteva parfumérie Fragonard. Mohli sme vidieť, ako sa vyrábajú mydlá a parfémy a mohli sme si vyskúšať, či podľa vône vieme priradiť druh kvetu. Unavení, ale plní zážitkov sme sa tešili na večeru, ktorú sme mali v meste Antip. V reštaurácii Flanch nás čakali nugetky, pečené zemiaky, hranolčeky, zelenina, bageta a ako dezert puding. Počas cesty na hotel do mesta Fréjus sme videli západ slnka. O pol deviatej večer sme boli radi, že sme na izbe a môžeme si oddýchnuť pred ďalším dňom, ktorý bol pred nami. Ráno o 7:00 nás čakali bohaté raňajky- croiassanty, bábovky, bagety, syr, šunka, sladké nátierky, pomarančový džús, čaj, čokoláda, ovocie, káva. Náš ranný cieľ bol kaňon Verdon. Počas celej cesty okolo kaňona bol na oblohe zabudnutý mesiac. Na kaňone sa nachádza najvyšší most v Európe, na ktorom sa skáče bungee-jumping.  Z kaňonu sa rieka Verdon vlieva do jazera Lac de Sainte-Croix, kde sa dajú požičiavať loďky. V meste Draguignan sme si pochutnali na zeleninovom šaláte s bagetou, penne s mäsom a hubami, ako dezert bol jablkový koláč. V ten deň nás ešte čakala návšteva mesta Saint-Tropez. Prechádzali sme mestom kvetov San Maxim. V Saint-Tropez sme navštívili cinematografické múzeum, kde sa nachádzali rekvizity z filmu Žandár zo Saint Tropez. V tom čase sa tam konala súťaž plachetníc Regata. Po zotmení sa nám naskytol pohľad na rozsvietené Saint-Tropez. Na večeru sme mali ako predjedlo- pečené zemiaky, špenát, šalát, paradajky, uhorky, syr, hlavné jedlo- kura a k tomu ryža, hranolčeky, cestoviny, fazuľa, pečené zemiaky, šaláty, omáčky, dezert: koláčiky, vtáčie mlieko, šišky, kávový puding, čokoládová pena, biela pena cheesecake.

              Čakal nás spánok a posledný deň v meste Nice. O pol desiatej sme vystúpili z autobusu v meste Nice a vybrali sme sa na anglickú promenádu. Do očí nám udrela socha Anjel zálivu, ktorá sa spája s nešťastím, ktoré sa tam stalo. Celá promenáda má 7 km a prešli sme ju celú. Po skupinkách sme si prezreli Nice. Po večeri nás čakala cesta naspäť domov na Slovensko. Cez celú noc sme prechádzali Talianskom. Na obed sme prešli rakúsko-slovenskú hranicu. Do Bardejova sme došli o 18:46. Počas celého výletu sme prešli 3835 km. 

              Naše veľké poďakovanie patrí vedeniu školy, že nám umožnili tento výlet a p. Chrzanovi za bezpečnú dopravu, organizovanie výletu a v neposlednom rade jeho nákazlivo dobrú náladu.

              Klára Karaffová, IX.C 

            • Žiaci 2.A triedy odkryli tajomstvo liečivých rastlín!

            • V našej triede sme práve ukončili úžasný projekt, ktorý sa stal dobrodružstvom plným objavov, zdravých chutí a poznania. Projekt s názvom "Naša cesta za tajomstvom liečivých rastlín" nás všetkých inšpiroval a obohatil o poznatky v oblasti prírody a liečivých rastlín.

              Začali sme štúdiom sveta liečivých rastlín. Každý žiak dostal za úlohu preskúmať jednu liečivú rastlinu a zistiť o nej čo najviac informácií. Ich úlohou bolo prezentovať tieto rastliny svojim spolužiakom. Výsledkom tejto aktivity bola nástenka, ktorú sme vytvorili so zameraním na liečivé rastliny. Obsahuje názvy rastlín, ich obrázky a zoznam ich blahodarných účinkov na zdravie. Táto nástenka je teraz krásnou súčasťou našej triedy. Deti sa nezastavili len pri knižných informáciách. Vyhľadávali a študovali množstvo informácií na internete o liečivých rastlinách, čím rozšírili svoje vedomosti a digitálne zručnosti. Venovali sme sa aj  sledovaniu dokumentárnych filmov o liečivých rastlinách. Tieto filmy nám otvorili oči pre krásu a komplexnosť prírody. Aby sme to celé zakončili, usporiadali sme ochutnávku bylinkových čajov, pričom každý žiak priniesol svoj obľúbený. Bol to krásny spôsob, ako spojiť vzdelávanie s chutným zážitkom a zároveň osláviť Medzinárodný deň bylín (10. október).

              Tento projekt bol skutočným dobrodružstvom vzdelávania a objavovania, ktoré zdôraznilo význam prírody a liečivých rastlín pre naše zdravie a pohodu. Deti preukázali veľký záujem a nadšenie pri spoznávaní prírody okolo nás. Ďakujeme všetkým, ktorí sa na tomto projekte podieľali, a tešíme sa na ďalšie dobrodružstvá vzdelávania na našej škole!

              Mgr. Zuzana Hanobiková

            • Novinka na stránke! - Blog: Jazykmi do sveta

            • Na našej stránke sa nachádza blog Jazykmi do sveta, v ktorom sa postupne dozviete informácie a zaujímavosti z našej cesty za vzdelávaním. Príspevky budeme pridávať postupne a v každom z nich sa bude nachádzať aj niekoľko odkazov na zaujímavé a dôležité stránky. O nových príspevkoch vás budeme informovať.

              Blog nájdete v časti Podstránky - Blogy a iné podstránky - Jazykmi do sveta, alebo po kliknutí na tento odkaz: https://jazykmidosveta.blogspot.com/

               

              Príjemné čítanie!

            • Noc výskumníkov Košice 2023

            • Piatok ako každý iný, ale pre šiestakov  a siedmakov z našej školy to bol piatok  plný  zážitkov  a   poznávania  nových  technických a prírodovedných objavov.  Navštívili sme akciu v Košiciach, ktorá dostala meno „Noc výskumníkov“.

              Akcia sa koná už tradične v  OC OPTIMA , aby bolo veľa miesta na  stánky, ktoré ukazujú využitie  vedy v našom živote. V nich  si žiaci mohli vyskúšať svoje vedomosti,  videli aplikácie a pokusy, ktoré v škole nie sú bežne realizovateľné, napríklad stánok  s nízkymi teplotami SAV. Mohli si pozrieť rôzne biologické procesy pod mikroskopom, urobiť si vlastný pokus , prípadne si vyskúšať  podojiť kravičku. Pre niektorých bolo najväčším zážitkom  dotknúť sa hadov a exotických plazov, pre iných bolo zaujímavejšie, čo dokážu drony a roboty v priemyselnej  výrobe.  Zároveň  tam boli stánky s environmentálnou témou, témou finančnej gramotnosti a tohto roku pribudol stánok, ako sa postarať o domácich miláčikov  -  psov a mačky. Netreba veľa slov, stačí si pozrieť fotogalériu k článku a nadšené tváre detí svedčia o tom, že  exkurzia do sveta vedy a techniky sa vydarila.

              Vedúca PK Technika a Fyzika

            • 27.9. - Svetový deň mlieka

            • Svetový deň mlieka nám pripomína význam konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov ako dôležitej zložky našej výživy. Ich spotreba na Slovensku je alarmujúco nízka. Mlieko je významným zdrojom bielkovín, vitamínov, minerálov a iných látok, ktoré sú zdrojom výživy pre ľudský organizmus a podieľajú sa na prevencii proti niektorým ochoreniam, ako sú napríklad osteoporóza, trombóza alebo vysoký krvný tlak. U Slovákov momentálne prevládajú najmä syry a jogurty. Cieľom Svetového dňa mlieka je najmä zvýšiť povedomie spotrebiteľov o dôležitosti konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov. Je potrebné vedieť, že mlieko a mliečne výrobky sú nielen chutné, ale aj zdravé a sú dôležitou súčasťou ľudskej potravy po celé stáročia.

              V tento deň sa na našej škole uskutočnila ochutnávka mliečnych výrobkov, ako sú rôzne syry – neúdené, údené, bezlaktózové, mlieko, ochutené mlieko, zakysané mlieko. Súčasťou obeda bolo žiakom podávaný mliečny produkt – ochutené čokoládové mlieko. Na chodbách školy je zrealizovaná výstava výtvarných prác žiakov 1. stupňa.

              Ľ. Glittová, M. Škvareková 

            • DOTYK S MINULOSŤOU...

            • Dňa 26.9.2023 sa zúčastnili dejepisnej  exkurzie do  Archeoparku v Hanušovciach nad Topľou žiaci zo 6.A, 6.B a 6.C triedy. Cieľom exkurzie bolo modernou interaktívnou formou naučiť žiakov čo najviac o živote našich predkov od praveku až do včasného stredoveku. Pomocou artefaktov z kamennej, bronzovej a železnej doby si mohli žiaci vyskúšať založenie ohňa, streľbu z luku, výstroj a výzbroj bojovníkov z daných období a tradičné remeslá ako: mletie obilia, výrobu náramkov, keramiky na hrnčiarskom kruhu v areáli Archeoparku obohnanom palisádami.

              Archeopark je jedinečným živým archeologickým múzeom v prírode, kde zakázaný výraz: NEDOTÝKAJTE SA! neplatí.

              Žiaci sa dozvedeli veľa nového, čo v učebniciach nie je. Pre deti bolo zaujímavé a nezabudnuteľné aj to, že si mohli prakticky overiť svoje schopnosti a manuálne zručnosti.

              Mgr. Jarmila Gubová

            • Atletické trojstretnutie športových tried v pôsobnosti VsAZ

            • Dňa 27.9.2023 sa na ZŠ Komenského Bardejov uskutočnil 1. ročník atletického trojstretnutia športových tried z Bardejova, Prešova a Michaloviec.

              Súťažilo sa v 2 kategóriách mladšieho žiactva a 2 kategóriách staršieho žiactva. Hodnotili sa 10-členné družstvá chlapcov a dievčat v každej kategórii. Súťaž sa uskutočnila v 5 disciplínach: 60m, skok do diaľky, 600m / 800m, hod wortexom / vrh guľou, zmiešaná štafeta 4x60m.

              V každej disciplíne boli vyhodnotení 3 najlepší. Naši zverenci vyhrali v troch kategóriách družstiev a v jednej skončili na druhom mieste, s rozdielom jedného bodu.

              Víťazné družstvá boli mladší žiaci, mladšie žiačky a starší žiaci.

              Naša vďaka patrí pretekárov za výbornú reprezentáciu školy, mestu Bardejov za poskytnutie finančnej dotácie, vedeniu školy za poskytnutie priestorov, VsAZ za zapožičanie elektrickej časomiery a obzvlášť predsedníčke VsAZ Ing. Silvii Hanusovej a p. Dušanovi Veľkému za obsluhu elektrickej časomiery. Na záver patrí poďakovanie organizátorom, rozhodcom a technickej čate za hladký priebeh súťaže.

            • PASOVANIE PIATKOV

            • Slnečný septembrový deň sme využili na obľúbenú akciu, ktorú pravidelne organizuje žiacky parlament a to PASOVANIE PIATKOV. Piataci si zasúťažili, zložili sľub piataka a triedne učiteľky ich slávnostne pasovali za piatakov.

              Vitajte medzi nami na druhom stupni!

              ŽP

            • Voľby do Rady školy

            • Riaditeľstvo školy vyhlasuje

              voľby do Rady školy za sekciu rodičia.

              Nakoľko uplynulo štvorročné funkčné obdobie, vyzývame rodičov, ktorí majú záujem pracovať v rade školy, aby prišli osobne podpísať svoju kandidatúru do Rady školy do piatku 29 .9. 2023 na sekretariát školy v čase 7:30 - 15:30. 

              Voľby do rady školy sa uskutočnia v dňoch 2. a 3. 10. 2023 vo vestibule školy v čase od 7:00 do 16:30 hod.

            • Svetový deň mieru: Učíme sa a tvoríme pre mier

            • Dňa 21. septembra sme v našej triede oslavovali Svetový deň mieru. Na tento špeciálny deň som mala príležitosť spolu so svojimi šikovnými žiakmi z 2.A triedy diskutovať o dôležitosti mieru vo svete a robiť k nemu osobné projekty. Mier je hodnota, ktorá by nemala zostať len slovom, ale mala by sa prejavovať v našom každodennom živote. Počas našej diskusie sme sa zamysleli nad tým, čo pre nás znamená mier a aký vplyv má na náš svet.  Deti prejavili hlboký záujem a chápanie tejto dôležitej témy. V rámci nášho projektu sme vytvorili rôzne mierové symboly a odkazy. Žiaci vytvorili krásne obrázky holubíc, dúhy a mierových symbolov. Ich kreativita nám ukázala, že mier môže byť vyjadrený aj cez umenie. Okrem toho sme písali listy pre mier, v ktorých sme zdieľali svoje myšlienky o tom, ako by sme mohli prispieť k lepšiemu svetu plnému mieru a zmierenia. Tieto listy sú pre nás dôkazom toho, že aj malé gestá môžu mať veľký vplyv. Boli sme tiež inšpirovaní históriou mieru a ľuďmi, ktorí sa zaň zapojili. Spolu sme spoznávali príbehy ľudí, ako bol Martín Luther King Jr. alebo Mahátma Gándhí, ktorí pracovali pre mier a zmierenie. Celý deň bol venovaný rozprávaniu o mieri, jeho hodnote a význame. Deti ma prekvapili svojou múdrosťou a nadšením pre túto tému. Svetový deň mieru nás utvrdil v presvedčení, že mier nie je len neprítomnosť vojny, ale aj aktívna snaha o zmierenie, spoluprácu a konštruktívne riešenie konfliktov. Mierové projekty našich žiakov nám ukázali, že aj malí ľudia môžu mať veľký vplyv a prispievať k lepšiemu svetu. Chcem sa poďakovať všetkým mojim žiakom z 2.A triedy za ich úžasnú prácu a vášeň, ktorú prejavujú voči mieru. Verím, že im tieto skúsenosti pomôžu rásť ako mieroví občania a budovať svet plný lásky a porozumenia.

              Ďakujem za váš záujem a podporu.

              S láskou

              tr. uč. Mgr. Zuzana Hanobiková

            • Baloniáda

            • Každé ročné obdobie má svoje čaro. Aj keď končiace leto ešte neodchádza, blížiaca jeseň už klope na dvere a chce nás očariť svojou farebnosťou. Je to vhodný čas na šantenie so šarkanmi. My sme využili čarovné jesenné obdobie a vybehli von si zašantiť. Tentokrát si žiaci navštevujúci ŠKD vymenili šarkany za farebné balóny a zabehali s vetrom opreteky. S balónmi v ruke odbehli  dve kolá a po tomto športovom výkone si vychutnali šantenie s balónmi. Školské ihrisko oživil detský smiech a radosť. Za svoj výkon si každé dieťa zaslúžilo sladkú odmenu.

              Bc. Darina Kostárová a Bc. Zlata Kendrová

            • Štyri medaily z M-SR

            • Prvé septembrové víkendy patrili M-SR jednotlivcov v kategóriách staršieho a mladšieho žiactva. V Dubnici nad Váhom sa v dňoch 9.9.-10.9.2023 konali M-SR jednotlivcov staršieho žiactva. Náš klub a školu reprezentovalo 14 žiakov (8ch a 6d). Chlapci získali 3 bronzové umiestnenia. Bruno Čech-Gut v disku za výkon 34,92m, Teo Šmida v hode kladivom za výkon 29,41m a štafeta 4x60m v zložení Marko Jurčišin, Martin Gajdoš, Patrik Lenárt, Richard Kuľka výkonom 29,65s. Dievčatám sa nepodarilo získať medailové umiestnenie, ale treba podotknúť, že štyri sú prvý rok staršie žiačky a dve sú dokonca len mladšie žiačky. Najhodnotnejší výkon podala Amanda Nyongoni v skoku do diaľky, kde skončila na 5. mieste výkonom 523 cm. Celkovo sme ešte získali osem umiestnení do 8.miesta, čo znamenalo finále. Spolu na M-SR v Dubnici nad Váhom štartovalo 172 chlapcov z 54 klubov a 269 dievčat z 58 klubov.

              Týždeň po týchto M-SR sme cestovali do Martina na M-SR vo viacboji mladšieho žiactva. Reprezentovali nás 3 žiaci (2ch a 1d). V silnej konkurencii sa nestratili a až do poslednej disciplíny bojovali o umiestnenia na stupňoch víťazov. Chlapcom nakoniec ušla medaila tesne, keď Oliver Paľuv skončil na 4. mieste súčtom bodov 2491 (60m-7,88s, 60mpr-9,37s, diaľka-527cm, kriket-40,80m, 600m-1:55,84min). Tomáš Hríbik súčtom bodov 2178 skončil na 8.mieste (60m-8,56s, 60mpr-10,07s, diaľka-451cm, kriket-46,78m, 600m-1:49,84min). Amanda Nyongoni potvrdila výbornú formu, keď si v dvoch disciplínach - 60mpr a diaľke, vytvorila nové osobné rekordy a v behu na 600m si zabehla najlepší čas sezóny. V súčte všetkých disciplín získala 3106 bodov, čo je tiež osobný rekord a skončila na výbornom 2.mieste (60m-8,22s, 60mpr-10,04s, diaľka-526cm, kriket-46,60m, 600m-1:57,16min). Dievčat pretekalo 77 z 23 klubov a chlapcov 37 zo 16 klubov.

              Na záver sa chcem poďakovať všetkým súťažiacim za príkladnú reprezentáciu a výborné výsledky. Verím , že ich výsledky sú motiváciou pre nich, ale aj ďalších členov našich športových tried a klubu ŠŠK JAK Bardejov. Veľká vďaka trénerom, ktorí žiakov pripravovali, Mgr. Andrejovi Pečeňukovi a Mgr. Zoranovi Kollárovičovi.