• Novinky

            • Rozprávková Escape room

            • Určite ste už zachytili pojem escape room, čo v preklade znamená úniková miestnosť. Kým vo všeobecnosti túto aktivitu poznáme ako zážitkový model pre deti i dospelých, postupne sa tento koncept lúskania úloh a odomykania zámkov dostáva aj do vzdelávania. A úspešnú premiéru má za sebou aj na našej škole.

              Na vlastnej koži ju okúsili vybraní zástupcovia všetkých tried prvého stupňa pri zdolávaní piatich základných zadaní na tému rozprávok a to v slovenskom i anglickom jazyku. Súťažiaci rozdelení do troch skupín sami prišli na to, že zámky im pomôže odomknúť jedine spolupráca, rozdelenie úloh a rozloženie spoločných síl. Najprv totiž museli na základe ukážky rozprávky The City Mouse and the Country Mouse/ Mestská a vidiecka myš rozlúsknuť úlohy na princípe pravda alebo lož. Hneď po nej skladali z rozstrihaných príbehov správny dej. Výborne im išlo i hádanie zvieracích rozprávkových postavičiek v angličtine. Aj ďalšia z úloh a to dopĺňanie názvov známych i menej známych rozprávok dokazovala, že kniha je verným spoločníkom našich súťažiacich a to nielen v marci-mesiaci kníh. Napriek tomu, že posledná úloha v skladaní rozprávkových puzzle našich súťažiacich trochu potrápila, každá skupina získala za splnené úlohy jedinečné kódy. Až po ich vyskladaní do odkazov sa žiaci dopracovali k reálnemu kľúču, ktorý otvoril nielen únikové brány z Rozprávkova, ale aj zámok truhlice so sladkou odmenou a osvedčením, že naši súťažiaci úspešne splnili úlohy Escape room.

              Spolu s pani učiteľkami Mgr. Alenou Geffertovou a Mgr. Beatrix Palubovou preto všetkým  prajeme, nech je pre vás kniha verným spoločníkomso šancou úniku do vysnívaných krajín, miest a situácií, prostredníctvom ktorých sa z vás stávajú šťastnejší, no najmä empatickí  a chápaví čitatelia.

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.
              za PK CJ pre primárne vzdelávanie

            • KOZMONAUTI V ŠKD

            • "Je to malý krok pre človeka a veľký skok pre ľudstvo."

              Neil Armstrong

              Dňa 12. apríla si pripomíname Svetový deň letectva a kozmonautiky. Tento svetový deň bol vyhlásený v roku 1968 na podnet Medzinárodnej leteckej federácie (FAI). Dňa 12. apríla 1961 vyletel do vesmíru prvý človek – ruský letec a kozmonaut Jurij Alexejevič Gagarin. Prvýkrát obehol Zem na kozmickej lodi Vostok, čo mu trvalo 108 minút a otvoril tak éru letov do vesmíru.

              Na počesť tohto významného dňa, ktorý sa za zapísal do dejín ľudstva, sme si v ŠKD urobili aktivity, kde sme sa aspoň na chvíľu mohli stať kozmonautmi. Najskôr sme sa z videa dozvedeli, aký výcvik musí kozmonaut absolvovať a potom sme sa pustili do tvorenia.

              Na čierny papier deti fŕkali farbu, kde vytvorili ilúziu vesmíru, vyfarbili slnečnú sústavu, nalepili na výkres a  pridali kozmonauta - seba. Na otázku, či sme vo vesmíre sami, asi nebudeme nikdy poznať 100%-nú odpoveď. Preto deti vyfarbili mimozemšťana podľa svojich predstáv a uvažovali, ako by asi vyzeral, či ako by sa zachovali, ak by ho niekedy stretli... Boli by priateľskí? Rozumeli by nám? Prečo prišli? O odpovediach môžeme zatiaľ len fantazírovať. Tak, či onak, bola to pre nás zaujímavá téma a dobrodružná vesmírna cesta.

              Vychovávateľky ŠKD Mgr. Jozefína Džundová a Mgr. Eva Pergerová

            • Majstrovstvá okresu vo volejbale žiakov a žiačok

            • V dňoch  11.– 12.4. sa v priestoroch ZŠ na Komenského ulici konali majstrovstvá okresu žiakov a žiačok základných škôl v MIDICOOLVOLLEY. Zdá sa, že upravený formát 4-kového volejbalu na základných školách láka čím ďalej tým viac záujemcov. Svedčí o tom tohto ročná  rekordná účasť viac ako 130 súťažiacich. Do turnaja sa prihlásilo 12 chlapčenských a 10 dievčenských družstiev. Po množstve emotívnych a vyrovnaných zápasoch v prijemnej športovej atmosfére sa napokon najviac darilo žiačkam zo ZŠ na Komenského ulici a žiakom zo ZŠ Marhaň. Najlepšími hráčmi turnaja sa stala Simona Senčáková (ZŠ Komenského) a Adam Mašlej (ZŠ Marhaň). Víťazom blahoželáme a držíme prsty na krajskom kole. Ďakujeme vedeniu školy za podporu pri organizácii, rozhodcom, všetkým účastníkom za účasť a verím, že sa stretneme čoskoro pri podobných akciách.

              Konečné poradie:

              kategória žiaci                                                            
              1. ZŠ Marhaň 
              2. ZŠ Wolkerova
              3. ZŠ Komenského

              kategória žiačky

              1. ZŠ Komenského
              2. ZŠ Marhaň
              3. ZŠ s MŠ Pod papierňou                           

              Reprezentovali nás:

              DIEVČATÁ - Grohoľová Karin, Jacenková Emma, Jajková Nina, Kendrová Karolína, Senčáková Simona, Šimová Soňa

              CHLAPCI - Guman Ivo, Kniš Lukáš, Labanc Peter, Petruš Eduard, Paľuv Oliver, Leško Alex, Jurčišin Marko, Poláček Filip

              Mgr. Róbert Senčák

            • Keď ide o život...

            • Dnes vám predstavíme našu ďalšiu spolužiačku zo 4.A triedy. Dominika Machlynec nás na svojej hodine triedneho projektu „Nauč nás, čo vieš“ naučila prvú pomoc. Na pomoc si pozvala aj svojho ocka, ktorý je lekár a na lepšie porozumenie priniesli aj figurínu. Vysvetlila nám, že keď uvidíme človeka, ktorý potrebuje našu pomoc, máme si spomenúť na slovo BAČA. Písmeno B znamená vlastná bezpečnosť, A predstavuje analýzu, Čoznačuje činnosť a písmeno A ambulanciu. Dominika nám ukázala aj masáž srdca. A porozprávali sme sa aj o život ohrozujúcich stavoch. A ako vykonávať prvú pomoc? Takzvanou masážou srdca – KPR (kardiopulmonálna resuscitácia). Najprv zakloníme hlavu, aby sme spriechodnili dýchacie cesty. Potrebných je tridsať stlačení  hrudnej kosti a dva vdychy. Na určenie rýchlosti stlačení vám napomôže melódia piesne Roľničky, roľničky alebo Stayin' Alive od Bee Gees. Hrudník stláčame do hĺbky asi šesť centimetrov, čo je približne veľkosť krabičky cukríkov Tic tac. Nezabudnite kontaktovať tiesňovú linku záchrannej zdravotnej služby 155 a ako prvé nahlásiť miesto, kde sa nachádzate. Pamätajte, že poskytnutie prvej pomoci je vašou povinnosťou a ide o to najdôležitejšie...o život.       

              Timon Dreszler, 4.A

            • NAŠE DETI V ODDELENIACH ŠKD ČÍTAJÚ

            • „Existuje veľa ciest, ako obohatiť detský svet. Láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých.“
              – Jacqueline Kennedy

              Marec je mesiacom kníh, preto sme si v našich oddeleniach urobili rôzne čitateľské aktivity. Aj touto cestou sa snažíme u detí rozvíjať čitateľskú gramotnosť a lásku ku knihám.

              Dobrá kniha nemá koniec a čítanie otvára dvere do čarovného sveta. Na tieto potulky sme sa vybrali spolu s deťmi v oddeleniach ŠKD, ktoré predstavili svoje obľúbené knihy, čítali z nich, kreslili ilustrácie alebo si vyrobili záložky do kníh.

              Naše deti čítajú rady a veľa, lebo vedia, že  „dom bez kníh je ako telo bez duše“.

              Vychovávateľky ŠKD

            • Darujte nám 2% z dane

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

              pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

              Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Občianske združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

              Finančné prostriedky OZ sme doteraz použili na :

              • detské ihriská ( hracie veže a zostavy pred školou),
              • cvičiace stroje,
              • gumová plocha pod vežou na detskom ihrisku,
              • sadenice stromčekov a okrasných rastlín v átriách a okolí školy,
              • dotykový chodník a ihrisko v átriu školy,
              • nákup cien na rôzne súťaže a podujatia : Rozprávkový les,  školský karneval,  besedy so spisovateľmi a iné výchovno-vzdelávacie aktivity.

              Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod. Nájdete ho na tejto podstránke: https://zskombj.edupage.org/percenta2/ 

            • ZBER PAPIERA - APRÍL 2024

            • ZBER PAPIERA

              ! POSLEDNÝ DEŇ ZBERU 17.4.2024 (streda) !
              Zber prebieha počas prac. dní školy od 7:30 do 16:00 na vrátnici školy.

              Papier je potrebné nosiť zviazaný v balíkoch s hmotnosťou najviac 15 kg.
              ! Kartón sa NEZBIERA !

              Väčšie množstvo môžete odviezť individuálne do zberných surovín na Kacvninského ulici (za stanicou). Tam nahláste názov školy a prineste kópiu potvrdenia na sekretariát školy.

            • TÝŽDEŇ ZDRAVIA

            • „Choroba učí, aké cenné je zdravie.“

               Latinské príslovie

              To, že máme len jedno zdravie a mali by sme sa oň aktívne starať, nám každoročne 7. apríla pripomína Svetový deň zdravia už od roku 1950. Vyhlásený bol Svetovou zdravotníckou organizáciou WHO pri príležitosti jej vzniku v roku 1948.

              Pri tejto príležitosti sme si v našom oddelení ŠKD urobili „týždeň zdravia“. Nielen toho telesného, ale aj duševného. V dnešnom hektickom svete, v ktorom už aj deti pociťujú jeho tlak v podobe rôznych zlých vplyvov a návykov, je o to dôležitejšie vytvárať pre deti také prostredie, v ktorom by cítili fyzickú i psychickú pohodu. Takúto funkciu plnia aj školské kluby detí, kde deti plnohodnotne využívajú svoj voľný čas.

              S deťmi sme sa rozprávali o tom, ako posilniť svoje telo a „byť v pohode“. Tu je návod ako na to:

              1. Jedz zdravé jedlá.

              2. Napi sa čistej vody.

              3. Spi aspoň 8 hodín.

              4. Relaxuj.

              5. Pravidelne cvič alebo športuj.

              6. Dodržuj hygienické zásady.

              7. Relaxuj.

              8. Nauč sa niečo nové.

              9. Nájdi si dôvod na úsmev.

              Nevynechali sme ani potravinovú pyramídu, kde sme si vysvetlili, ktoré potraviny by mali mať prevahu na našom tanieri. V rámci kultúry stolovania sme si vytvorili podložky na stolovanie, ktoré budú na ich domácich stoloch každodennou záležitosťou. Vďaka nim bude jedlo nielen viac chutiť, ale tiež zistia, čo jedlo obsahuje a pre ktorú časť tela je prospešné.

              S myšlienkou „nech je strava tvojou medicínou“ sme náš zdravý týždeň uzavreli, ale snahu o náš zdravší životný štýl nie...

              Vychovávateľka Mgr. Jozefína Džundová

            • Školské kola biologickej olympiády v kategórii D – teoreticko- praktická časť

            • Dňa 25.3.2.2024 sa uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády v kategórii D- teoreticko- praktická časť online formou.

              Vyhodnotenie školského kola:

              Štefan Vasiľov- 1.miesto- 7.A

              Filip Tomko- 2. miesto- 7.A

              Ela Hribová – 3. miesto- 7.A

              Víťazom a úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme.

              PK BIO a CHE

            • Biblická olympiáda

            • Žiaci našej školy sa zúčastnili olympiád z evanjelického, gréckokatolíckeho aj rímskokatolíckeho náboženstva.

              Dňa 15.3. sa konalo seniorálne kolo olympiády z evanjelického náboženstva. Súťaže sa zúčastnilo 18 žiakov našej školy. Úspešnými riešiteľmi boli: Rebeka Šelong, Lívia Vantová, Lilli Ileková v 1.kategórii, Timea Voľanská, Ema Tipulová, Viktória Marcinčová, Sára Hankovská, Šimon Gajdoš v 2. Kategórii.

              Dňa 21. 3. 2024 sa žiačky našej školy pod vedením Mgr. Slávky Rusnákovej zúčastnili okresného kola Biblickej súťaže, ktorá sa konala na Cirkevnej škole v Bardejove. V kategórii A., žiačky 2.A triedy Lea Karaffová Viktória Jurčišinová získali 3. miesto. V kategórii B. žiačky Hana Harničárová (3.C), Rebeka Zrivková (4.B) a Kristína Vanková (4.B) sa umiestnili taktiež na 3. mieste. Víťazkám srdečne gratulujeme!

              Dňa 22.3.2024 sa žiaci Matúš Tyšš 7. A, Viktória Gӧrӧgová 7.B a Rebeka Švarová 7. B zúčastnili Biblickej olympiády, kde sa umiestnili na krásnom 6. mieste. Veľká vďaka patrí pani učiteľke Mgr. Márií Delejovej za prípravu.

              Všetkým súťažiacim blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov, Božie požehnanie a aj naďalej otvorené srdce pre Božie slovo.

              Mgr. Tatiana Tipulová, Mgr. Slávka Rusnáková, Mgr. Jana Oslacká

            • Stolní tenisti opäť nesklamali

            • Dňa 4.-5. apríla v priestoroch ZŠ Pod papierňou sa konali majstrovstvá okresu žiačok a žiakov základných škôl v stolnom tenise. Pri skromnej účasti v kategórií dievčat sa hralo systémom každý s každým. Naše dievčatá po jednej výhre a jednej prehre obsadili konečné druhé miesto. Prvé miesto patrí dievčatám zo ZŠ Wolkerova, tretie skončili žiačky zo ZŠ Pod papierňou. V kategórií chlapcov pri účasti 8 družstiev sa hralo v dvoch skupinách. Najlepšie sa darilo naším žiakom, ktorí vyhrali najprv všetky zápasy v skupine a neskôr aj finále. Strieborné medaily získali žiaci CZŠ sv. Egídia a bronz patrí žiakom zo ZŠ Pod Papierňou. Našu školu reprezentovali Peter Labanc, Jakub Vasilega, Alex Baláž, Alex Leško, Karin Grohoľová, Simona Senčáková, Paula Laktičová a Tatiana Labancová. Žiaci ZŠ Komenského zároveň postupujú na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 18. apríla v Kežmarku.

              Výsledky zápasov:

              Žiačky:  ZŠ Komenského - ZŠ Pod papierňou 4:3, ZŠ Komenského - ZŠ Wolkerova 1:4

              Žiaci: ZŠ Komenského - Kurima 4:0, ZŠ Komenského - Marhaň 4:1, ZŠ Komenského - ZŠ Wolkerova 4:0,

              Finále: ZŠ Kom. - CZŠ sv. Egídia 4:1,

              Veľká vďaka za reprezentáciu.

              Mgr. Róbert Senčák

            • Zber papiera - Apríl 2024


            • ZBER PAPIERA

              Začiatok zberu 3.4.2024 (streda)
              Zber bude prebiehať počas prac. dní školy od 7:30 do 16:00 na vrátnici školy.

              Papier je potrebné nosiť zviazaný v balíkoch s hmotnosťou najviac 15 kg.
              ! Kartón sa NEZBIERA !

              Väčšie množstvo môžete odviezť individuálne do zberných surovín na Kacvninského ulici (za stanicou). Tam nahláste názov školy a prineste kópiu potvrdenia na sekretariát školy.

            • KRAJSKÉ KOLO OLYMPIÁDY Z ANGLICKÉHO JAZYKA

            • Dňa 24.2.2024 sa v Prešove uskutočnilo Krajské kolo Olympiády z anglického jazyka, do ktorého postúpili víťazi okresných kôl.  

              Bardejovský okres v kategórii A1 reprezentoval žiak našej školy Oliver Falat zo 7.A triedy. V tejto náročnej súťaži obsadil II. miesto, za čo sme na neho patrične hrdí a do budúcnosti mu želáme veľa úspechov.

              Mgr. Zdenka Šinaľová

            • Predškolácky maratón

            • Na našej škole pre žiakov organizujeme rôzne súťaže.  Medzi nimi je aj maratón. Naši žiaci sa s obľubou zapájajú do čitateľského maratónu a športovci sa pripravujú na budúci bežecký maratón. A nás veľmi zaujímalo, čo baví našich budúcich prvákov, preto sme pre nich pripravili netradičný predškolácky maratón. Predposledný marcový piatok sa v našej telocvični zišlo takmer tridsať malých športovcov, ktorí súťažili v prekážkovom behu, florbale, kotúľoch či triafaní loptičkou na cieľ. V skupinách sa všetci prestriedali, aby sme napokon s radosťou a veľkým uznaním zistili, že naši budúci prváci sú nielenže športovo zdatní, ale aj veselí a vytrvalí. Medzitým si ich rodičia prezreli priestory i tajné zákutia našej školy. Napokon všetci odchádzali s medailami ako naozajstní maratónci.

              Organizačný tím učiteľov

            • BARDEJOVSKÉ VAJCE 

            • Jar sa nezadržateľne blíži a s ňou prichádza Veľká noc. K tradíciám slovenskej Veľkej noci patrí okrem iných aj maľovanie vajíčok, ktoré sú symbolom narodenia, nového života, životnej sily. Aj tento rok sa na Radničnom námestí v Bardejove pod lipami už desiaty raz odhalilo obrovské maľované vajce. Tohtoročné  „Bardejovské vajce“ zdobili žiaci ZUŠ M. Vileca. Na tomto výnimočnom podujatí, ktoré zorganizovali Kultúrne a turistické centrum a Poľsko-slovenský dom, sa zúčastnili aj žiaci 4.A, 4.B a 4.C triedy, ktorí vytvorili krásne veľkonočné vajíčka, zdobené rôznymi výtvarnými technikami a vyzdobili okolie „megavajíčka“. Za svoju snahu dostali sladkú odmenu. Zároveň si užili program a skvelú atmosféru.

              Všetkým prajem  požehnané veľkonočné sviatky.

              Mgr. Anna Kostárová

            • Osobnosť, ktorej život inšpiruje

            • Spomienka na J. A. Komenského

              V rámci osláv výročia narodenia J. A. Komenského sme sa so žiakmi z triedy 2.A rozhodli venovať dve vyučovacie hodiny tomuto výnimočnému pedagógovi a mysliteľovi. Jeho duch a dielo totiž významne ovplyvnili aj našu ZŠ Komenského 23. Deti sa zapojili do pútavej vyučovacej aktivity, v rámci ktorej objavovali fascinujúce príbehy a poznatky o tomto významnom človeku. S nadšením a zaujatím tvorili projekty, ktoré nielen zdobia našu chodbu, ale aj osvetľujú jeho významný prínos v oblasti vzdelávania. Je nesmierne potešujúce vidieť, ako sa naše deti aktívne zaujímajú o históriu a kultúru, a ako si vážia dedičstvo, ktoré im Komenský zanechal. Jeho myšlienky o vzdelávaní a výchove sú stále aktuálne a inšpirujú nás k úvahám o budúcnosti. Dnes sme sa spoločne ponorili do sveta jeho myšlienok a posolstiev a vyzdvihli hodnotu vedomostí a vzdelania. Tešíme sa na ďalšie podobné aktivity, ktoré nás budú spájať a inšpirovať v našom vzdelávacom putovaní.

              S úctou k dielu a odkazu J. A. Komenského,

              Mgr. Zuzana Hanobiková

            • MEDZINÁRODNÝ DEŇ ŽIEN

            • „Ženy sú najväčším nevyužitým zásobníkom talentu na svete.“     Hillary Clinton

              Medzinárodný deň žien (často označovaný skratkou MDŽ), pripadajúci každoročne na 8. marec, je medzinárodne uznávaný sviatok stanovený OSN k výročiu štrajku 40 000 newyorských krajčírok v roku 1908. Tieto bojovali za zrušenie povinného desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam.

              Ani v tejto dobe to mnohé  ženy nemajú ľahké, preto sme sa v našich oddeleniach ŠKD rozhodli, že mamkám alebo babkám, tento deň spríjemníme milou pozornosťou od detí. Deti všetky svoje darčeky robia od srdca a inak tomu nebolo ani tento raz. Spolu s pani vychovávateľkami vyrobili milé pozdravy, papierové kvety , či iné darčeky.

              Milé ženy, nech si vás vaši najbližší vážia a majú v úcte nielen tento deň, ale 365 dní v roku!

              Vychovávateľky ŠKD