• Novinky

            • Dievčatá majsterkami okresu vo vybíjanej

            • Dňa 12.3 2024 sa v telocvični ZŠ na sídlisku Vinbarg uskutočnili MO žiačok 5. - 7. ročníka vo vybíjanej. Súťaže sa zúčastnilo 10 družstiev zo základných škôl okresu Bardejov. Družstvá boli rozdelené do troch skupín. Naše dievčatá sa dostali do skupiny so ZŠ Kurima, ZŠ Marhaň a usporiadajúcej školy. Hralo sa systémom v skupine, každý s každým 2 x 5 minút a víťazi jednotlivých skupín vytvorili finálovú skupinu. V skupine sme vyhrali všetky zápasy a postúpili sme do finálovej skupiny. V nej sme sa stretli s družstvami ZŠ Raslavice a ZŠ B. Krpelca. Dievčatá po dobrom výkone zvládli obidva finálové zápasy a stali sa majsterkami okresu Bardejov pre rok 2024. Okres Bardejov budú reprezentovať na majstrovstvách prešovského kraja, ktoré sa uskutočnia 30.4.2024 v Humennom. Dievčatám blahoželám za predvedený výkon, veľkú bojovnosť a verím, že školu aj okres budú na majstrovstvách kraja úspešne reprezentovať.

              Družstvo pod vedením Mgr. Zorana Kollároviča tvorí týchto 12 hráčok: Bilasová Stanislava, Görögová Viktória, Hlaďová Nela, Jurčišinová Barbora, Kuncíková Michaela, Labancová Tatiana, Laktičová Paulína, Macejová Simona, Olejárová Lenka, Tóthová Natália, Udičová Sofia Mária a Vatehová  Emma.

              Mgr. Zoran Kollárovič

            • „DARUJEM TI KNIHU“

            • „Existuje veľa ciest, ako obohatiť detský svet.
              Láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých.“
                                                                                                                                              Jacqueline Kennedy

              Milujete čítanie kníh? Knihy sú skvelé. Nielenže nám otvárajú bránu k múdrosti a rozširujú naše obzory, robia nás aj lepšími ľuďmi, výborne si pri nich oddýchneme a zlepšujú kvalitu nášho života. A to je hŕstka dôvodov, prečo začať čítať knihy. Keďže marec je mesiac venovaný knihám, preto sme sa rozhodli s deťmi z 2.B pripraviť aktivitu s názvom „Darujem Ti knihu.“ Čo bolo ich úlohou? Doniesť do školy svoju knihu, ktorú už prečítali, prelúskali zľava doprava. Potom nám každý predstavil svoju knihu a prečítal z nej úryvok. Po tejto aktivite prišla tá ťažšia úloha, a to darovať svoju knihu spolužiakovi a zároveň prijať knihu iného spolužiaka. Viete, aké ťažké bolo pre niektorých darovať svoju knihu? Deti v tomto veku majú problém podeliť sa so svojou hračkou alebo knihou. Preto sme ich ani nenútili. Tí ostatní zažili nový príjemný pocit spojený s darovaním. A s úsmevom prijali knihu od spolužiaka. Už teraz sa tešia na víkendové čítanie darovanej  knihy. 

              PaedDr. Gabriela Voľanská

            • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN na 1.stupni

            • Dňa 7. 3. 2024 sa uskutočnilo školské kolo  už 70. ročníka súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Od roku 1954, kedy sa súťažilo prvýkrát, sa jej zúčastnilo státisíce žiakov, vrátane osobností ako Július Satinský, Ľubo Roman, Soňa Müllerová, Milan Ondrík a mnoho ďalších. To, že deti prednášajú s nadšením aj v súčasnosti sa odzrkadlilo v bohatej účasti recitátorov. Tridsať  žiakov 2. až 4. ročníka prispelo svojím prednesom k príjemnej umeleckej atmosfére súťaže. Ohodnotiť tých najlepších bolo naozaj veľmi ťažké, ale veríme, že súťažiaci pochopili, že  „Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa.“

              Vyhodnotenie súťaže

              I. kategória (2.- 4. ročník)

              Poézia:
              1. miesto Ela Čukanová - 4.C
              2. miesto Elizabeth Tejová - 2.B
              3. miesto Alica Kostárová - 4.C
              Cena poroty: Nina Mihoková - 3.B a Tatiana Sabolová - 2.B

              Próza:
              1. miesto Alex Salamon - 4.A
              2. miesto Rebeka Šellong - 4.A
              3. miesto Patrícia Banasová - 4.A
              Cena poroty: Iryna Sverlovych - 4.C a Zuzana Adamuščinová - 2.B

              Víťazom srdečne blahoželáme!

            • „Príbeh jednej ženy“

            • Spevácky krúžok rozžiaril tváre našich dám

              Dôležitosť ženy vytvára hlboký základ našej spoločnosti. Je to ona, kto prináša život, lásku a múdrosť do našich domovov. Dnes sme na vlastné oči zažili, ako sa táto nekonečná sila prenáša aj cez melódiu. Naše deti zo speváckeho krúžku „Na ľudovú nôtu“ sa  stali poslami jedinečného príbehu, ktorý oslavoval výnimočnosť ženskosti. „Príbeh jednej ženy“ nebol len zbieraním tónov a slov, ale hlbokým ponorením sa do duše žien vo všetkých ich podobách. Boli matkami, dcérami, priateľkami a neviditeľnými hrdinkami našich každodenných životov. Ich melódia nám pripomenula, že každá žena je nezameniteľná a zohráva nezastupiteľnú úlohu v našich životoch. Nádherné spevácke výkony detí oživili sálu a zaniesli nás na cestu života jednej výnimočnej ženy - Haničky. Táto hudobná koláž sa dotkla hlboko a priniesla radostné spomienky na lásku, rodinu a životné peripetie. Srdečne ďakujem všetkým mojim spevákom, ktorí nám darovali tento príbeh. Ich umelecký prejav sa stal živým obrazom toho, ako ženy tvoria pletivo našich spoločenstiev. Oslava Medzinárodného dňa žien sa stala výnimočným zážitkom v Seniorcentre na Toplianskej ulici, kde zaznela  melódia života v podaní nádejných hlasov našich detí.

              Mgr. Zuzana Hanobiková
              (vedúca  speváckeho krúžku)

            • Všetci s čiernym opaskom

            • Prestavujem vám nášho spolužiaka Jakuba Drobniaka. Na jeho hodine nám ukázal kúsok z džuda. Najprv bola rozcvička. Doniesli sme šesť žineniek a rozcvičili sme sa na kotúli vzad. Niekomu to išlo, niekomu zasa nie. Jakub má v džude biely pás, ale mal by už dostať bielo-žltý. Ukázal nám päť pádov. Niektorí si vyskúšali padnúť a iní zase zložiť na zem Jakuba. Doniesol nám ukázať aj oblečenie, v ktorom trénuje a jeho biely opasok. Podľa mňa je džudo dosť náročný šport. Po hodine nám povedal: „Pretože ste všetci tak usilovne pracovali, zaslúžite si čierny opasok!“ Dal nám ho v špeciálnej podobe. Bolo to papierové kimono s čiernym opaskom a s  čokoládou vo vnútri. Mňam! Bolo to veľmi zaujímavá hodina s dobrým prekvapením na záver.

              Richard Lazur, 4.A 

            • Senzačný úspech našich chlapcov na halových majstrovstvách Slovenskej republiky v atletike.

            • Majstrovstvá Slovenskej republiky v atletike staršieho žiactva sa konali 3.3.2024 v Bratislave, v atletickej hale „Elán“. Mladí atléti zo školského športového klubu – ŠŠK JAK Bardejov sa predstavili vo výbornej forme. 

              Šesťčlennej výprave chlapcov sa podarilo získať 5 medailí: 3 zlaté a 2 strieborné. Najviac medailí vybojoval Patrik Lenart: zlato v skoku do diaľky a striebro v skoku do výšky. Peter Labanc si vybojoval zlato v behu na 3 000 m, Marko Jurčišin získal striebro v skoku do diaľky. V závere súťaže sa vybojoval fantastický výsledok - 1. miesto v štafete 4x200 m v zložení: M. Jurčišin, O. Paľuv, J. Vasilega a P. Lenart.

              P. Lenart sa po zisku dvoch individuálnych medailí a zlate v štafete zaradil medzi najúspešnejších atlétov na danom športovom podujatí v rámci Slovenska.

              Zároveň musíme spomenúť aj skvelé 4. miesto O. Paľuva v behu na 60 m prekážky a 4. miesto P. Labanca v skoku do výšky. L. Kniš vo vrhu guľou obsadil 5. miesto a K. Grohoľová sa umiestnila na 5. mieste v skoku do výšky.

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy, klubu a mesta Bardejov. Do letnej atletickej sezóny 2024 prajeme veľa športových úspechov.

            • Výsledky Matematickej olympiády – okresné kolo

            • Dňa 24.1.2024 sa uskutočnilo okresné kolo prestížnej súťaže Matematická olympiáda.

              V tomto školskom roku sa našim žiakom veľmi darilo.  Na okresnom kole našu školu reprezentovalo päť piatakov a štyria deviataci.

              Všetci piataci sa umiestnili do 10 miesta. Úspešní riešitelia: Ivana Nicáková (5.A) obsadila 3.miesto, Marko Lenart (5.C) 4. miesto a Ivana Šverhová (5.A) 5. miesto. Ďalší súťažiaci: Ivana Calková (5.B)  obsadila pekné    7.-9. miesto a Ryan Roguľa (5.A) 10.-18. miesto.

              V kategórii deviatakov Eliáš Balovič (9.B) získal fantastické 1. miesto so ziskom 19 bodov. Ďalšie výborné umiestnenia v tejto náročnej súťaži : Šimon Hřib (9.C) 8. miesto, František Paľuv (9.B) 9. miesto, Tomáš Pangrác (9.C) 14.-16. miesto.

              Všetkým súťažiacim blahoželáme ku skvelým výsledkom a prajeme veľa potešenia z ďalších vyriešených matematických úloh. PK matematiky

            • Zúbky

            • Naši najmladší žiaci sa zúčastnili besedy o dôležitosti pravidelnej starostlivosti o zúbky. Pani stomatologička MUDr. Monika Vaňková žiakom  priniesla zubné kefky a naučila ich správnu techniku čistenia zubov. Porozprávala nám o stavbe a význame chrupu i o delení zubov podľa tvarov a funkcie. Dozvedeli sme sa, že nie je dôležité ako dlho naše zúbky čistíme, ale ako kvalitne. Na obrázkoch sme videli ako vyzerajú zdravé zúbky i zubný kaz. Na záver besedy si pani doktorka  pripravila tvorivé aktivity, hravé pomôcky  a malé darčeky. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

              Mária Klimeková, 1.D

            • STAŇ SA ENGLISHSTAR!

            • Máš rád anglický jazyk? Učíš sa ho v škole a stretávaš sa s ním aj mimo nej? Chcel by si zistiť, aká je Tvoja úroveň angličtiny? Chceš byť ENGLISHSTAR a súťažiť o lákavé ceny?

              Tak neváhaj a prihlás sa do medzinárodnej súťaže v anglickom jazyku pod názvom ENGLISH STAR. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu zaujímavých úloh. Súťaž umožňuje žiakom zábavnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie. Prihlásiť sa môže každý žiak školy už od prvého ročníka.

              Účastnícky poplatok: 6,50€ (uhradiť triednemu učiteľovi, učiteľovi ANJ alebo koordinátorovi)
              Registrácia v škole: do 27. 3. 2024

              Súťažíme: 25. 4. 2024

              Viac info a skúšobné testy: www.englishstar.sk

              Tešíme sa na naše ENGLISHSTAR!

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.
              koordinátor súťaže

            • Popoludnie spoločenských hier 

            • Súťaživosť detí je už od útleho veku prirodzená. Túto  vlastnosť často prejavujú nielen v športových aktivitách, ale i spoločenských hrách. Na našej škole sú spoločenské hry veľmi obľúbené, a preto sme dňa 22. 02. 2024 zorganizovali mini turnaje v hraní rôznych spoločenských hier. Do súťaže sa zapojili žiaci z každého oddelenia. Svoje sily si zmerali v hraní šachu, v hre človeče nehnevaj sa, pexese či v rôznych kartových hrách. 

              A aby to celé nebolo len o hraní, žiaci si preverili svoje vedomosti o pravidlách hier a dozvedeli sa zaujímavé informácie o ich zrode.

              Žiaci si toto ,hravé“ popoludnie užili a za aktívnu účasť a spoluprácu si odniesli pochvalné diplomy a sladkú odmenu. 

              Mgr. Miroslava Dráčová, Vlll. oddelenie

            • Olympiáda v nemeckom jazyku

            • Ako sa hovorí: „ Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.“ Súčasná doba si vyžaduje znalosť cudzích jazykov, a preto naša škola poskytuje žiakom okrem výučby anglického jazyka, ktorý sa učia od 1.ročníka aj výučbu ďalšieho cudzieho jazyka, ktorému sa žiaci venujú od 7.ročníka. Žiaci našej školy si môžu vybrať z bohatej ponuky, ktorú tvoria tieto jazyky: nemčina, ruština, španielčina a francúzština.

              ​​​​​​​V tomto školskom roku sa naša škola zapojila do Olympiády v nemeckom jazyku v kategórii 1C – germanofónni žiaci. Víťazom školského kola sa stal Peter Hendel, žiak 7.B triedy, ktorý bol zároveň úspešným riešiteľom krajského kola.

              Víťazovi blahoželáme a ostatných žiakov povzbudzujeme k učeniu sa cudzích jazykov.

              Mgr. A.Hudáková

            • Okresné kolo dejepisnej olympiády

            • Dňa 5.2.2024 sa uskutočnilo okresné kolo dejepisnej olympiády. Prví dvaja víťazi jednotlivých kategórií školského kola úspešne reprezentovali našu školu. Dvaja žiaci - Filip Tomko a Martin Matiaš postupujú na krajské kolo DO v Prešove.

              Vyhodnotenie okresného kola DO:

              7. ročník: ktg. E
              1. miesto: Filip Tomko (7.A)
              3. miesto: Matúš Tyšš (7.A)

              8. ročník: ktg. D
              2. miesto: Martin Matiaš (8.A)

              Srdečne blahoželáme a postupujúcim budeme držať palce! :-)

            • ŠKOLA S DOBRÝM SRDCOM

            • V týchto dňoch naša škola obdržala vzácny certifikát, v ktorom nám občianske združenie „Koľko lásky“ vyjadruje čo najsrdečnejšie poďakovanie. Aj ZŠ na Komenského sa totiž stala  dôležitou súčasťou zbierky Koľko Lásky sa zmestí do krabice od topánok v roku 2023. Vďaka našim žiakom, ich rodičom a pedagógom bola zbierka mimoriadne úspešná a potešila 73881 seniorov na celom Slovensku.  Ako malé poďakovanie nám bolo udelené čestné ocenenie „Škola s dobrým srdcom“. Nech je pre nás pripomenutím, že aj malá pomoc dokáže naozaj veľa, keď je dlhodobo udržateľná a jednotná.

            • Zumbovanie v školskom klube deti

            • Aj tohto roku sme spojili pohyb s hudbou a spoločne sme zumbovali s našou cvičiteľkou pani Jankou Pangrácovou. Už tretí rok nás veľmi ochotne pri tomto cvičení sprevádza a povzbudzuje. Naučila nás unášať  sa týmto tanečným dobrodružstvom,  ktoré naplno preverilo našu vytrvalosť a dodalo nám energiu a dobrú náladu.

              Bc. D. Kostárová