• Novinky

          • Matematický klokan
            • Matematický klokan

            • Aj v tomto školskom roku sa  žiaci našej školy zapojili do  najväčšej matematickej súťaže na svete. V súťaži Matematický klokan  riešilo zaujímavé a náročné úlohy 105 žiakov z prvého  stupňa a 17 žiakov z druhého stupňa.

              Výsledky budú zverejnené už 10.apríla. Žiaci majú v žiackych knižkách nalepené kódy, pod ktorými si ich na  www.matematickyklokan.sk môžu pozrieť.

              Držíme palce!

            • Finále Logickej olympiády

            • 20. marca 2019 sa na pôde Prešovskej univerzity uskutočnil 7. ročník celoslovenského finálového kola Logickej olympiády, ktorá je určená intelektovo nadaným žiakom základných škôl z celého Slovenska. Do Prešova prišlo 131 detí z 28 miest i obcí z celého Slovenska.

              Medzi nadanými deťmi nechýbali ani tie naše. Alex Bučko,  Gregor Bujda,  Lea Milá a Patrik Lenart. Víťazi školských kôl, do ktorých sa zapojilo 2400 žiakov, zabojovali na pôde Prešovskej univerzity s veľkým množstvom finalistov

              z celého Slovenska.

              Finalisti olympiády súťažili v dvoch súťažných kategóriách. V kategórii A pre 1.- 4. ročník a v kategórii B pre 5.- 9. ročník ZŠ. Celkovo sa súťažiaci popasovali s 20 úlohami, ktoré ani zďaleka neboli také ľahké, ako sa zdalo. Úlohy boli zamerané na logický úsudok, matematický úsudok, priestorový úsudok a verbálne myslenie.

              Pauzu pred vyhlásením výsledkov spestril deťom vysokoškolský pedagóg Mgr. Tomáš Telepák, PhD. s workshopom na tému Výtvarná výchova a digitálne médiá.

              Vynikajúci úspech dosiahol ôsmak Gregor Bujda. Zo 71 finalistov získal krásne 4.miesto. Tesne, veľmi tesne  ho minula strieborná medaila. Veľmi sa však tešíme, že takto úspešne reprezentoval nie len seba, svoju školu, ale i naše mesto.

              Pekné výsledky dosiahli aj štvrtáci:  Lea Milá, 33.miesto z 55 finalistov, či Patrik Lenart na 43.mieste.

              Aj siedmak Alex Bučko patril k úspešným riešiteľom.

              Na pôde Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity sme strávili veľmi zaujímavé a poučné chvíle.

              Domov sme odchádzali so slovami autora Logickej olympiády Mgr. Ľuboša Lukáča: „Všetci, ktorí tu teraz ste, ste víťazmi. Nezabudnite, že ste najlepší z najlepších z celého Slovenska. Je mi cťou tu s vami takto teraz stáť...“

              Všetkým štyrom finalistom blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy a nášho mesta!

          • Ocenenie pre Mgr. Máriu Ovšonkovú
            • Ocenenie pre Mgr. Máriu Ovšonkovú

            • Gratulujeme našej skvelej p. učiteľke - Mgr. Márii Ovškonkovej k zisku ocenenia pri príležitosti Dňa učiteľov.

              Ocenenie navrhlo Riaditeľstvo Základnej školy na Komenského ulici v Bardejove za kvalitnú pedagogickú prácu v školských službách.

              Pani učiteľka Mgr. Mária Ovšonková pracuje v školských službách od roku 1988, keď po absolvovaní vysokoškolského štúdia na PdF UPJŠ v Prešove nastúpila na Základnú školu na Komenského ulici v Bardejove ako učiteľka slovenského jazyka a literatúry a občianskej náuky. Počas celej svojej pedagogickej praxe rozdáva svoju múdrosť, láskavosť a učiteľské majstrovstvo žiakom, ktorým pomáha objavovať krásy nášho jazyka, reči, pestuje v nich lásku k literárnemu umeniu aj k našej vlasti. Mnohí z jej žiakov úspešne reprezentovali školu na okresných, krajských aj celoslovenských súťažiach. Pod jej vedením získal školský časopis Ámosáčik v silnej konkurencii viaceré popredné umiestnenia v kraji aj na Slovensku. Venuje sa aj náročnej práci s intelektovo nadanými žiakmi, s ktorými realizovala množstvo zaujímavých projektov aj na celoslovenskej úrovni. Žiaci ju majú radi, lebo ich učí samostatne a slobodne myslieť a vyjadrovať svoje názory a aj za erudovaný pedagogický prístup. Svoj organizačný talent uplatňuje aj ako dlhoročná vedúca predmetovej komisie slovenského jazyka a literatúry, kde je často kolegom nápomocná dobrými radami. Čestnosť, obetavosť, skromnosť a neúnavná snaha pomôcť vždy a každému sú u nej na prvom mieste. Vďaka týmto vlastnostiam je obľúbená aj v kolektíve pedagogických a nepedagogických pracovníkov na škole. Veľkou mierou sa podieľa na vytváraní vhodnej sociálno-emocionálnej klímy a dobrých medziľudských vzťahov.

            • Milá pani učiteľka!

            • Nepozerajte sa pani učiteľka spiatky, ale tešte sa z päťdesiatky. Veď život rýchlo letí ako šíp, ako ho najlepšie prežiť nevie nik. Nech slza bolesti Vám tvár nikdy nezmáča, žiaľ a smútok sa Vám chrbtom otáča. Nech zdravie, šťastie, láska a dobrota, sú náplňou ďalších rokov Vášho života. Takéto krásne blahoželania popriali deti a ich rodičia svojej pani učiteľke Mgr. Alene Geffertovej, ktorá sa v týchto dňoch dožila krásneho životného jubilea 50 rokov. Aj takéto chvíle v našej triednej rodine sú vzácne a výnimočne a sú prejavom detskej lásky a úcty k svojej pani učiteľke.

              Bc. Darina Kostárová

            • Aktívne sobotné dopoludnie

            • Sobotné dopoludnie sa dá stráviť všelijako. Dobre je, keď ho vieme stráviť užitočne. Keď spravíme niečo dobré pre svoje zdravie. Za týmto účelom sa v našej telocvični stretli celé rodinky, kde majú predškoláka a spolu si zašportovali. Pre deti boli pripravené rôzne zaujímavé pohybové hry a aktivity, rodičia si zahrali bedminton, zacvičili na cvičiacich strojoch, porozprávali sa. Keďže na záver všetci skonštatovali, že to bol veľmi príjemne strávený čas, navrhli pokračovanie - aspoň raz za mesiac. Veríme, že sa nám podarí stretávať sa pri športovaní celých rodín  pravidelne. Sledujte našu stránku a čakajte na ďalšiu výzvu! :-)

            • Krajské majstrovstvá v basketbale žiačok ZŠ.

            • Ako víťazky OM naše basketbalistky reprezentovali mesto Bardejov v Starej Ľubovni na celokrajskom turnaji, ktorého sa zúčastnilo 8 najlepších družstiev. Turnaj sa hral v dvoch skupinách, v tej našej A sme v prvom zápase porazili Vranom v pomere 28:2, v druhom Humenne 34:4. V poslednom zápase v skupine sme silnému výberu Popradu , ktorý napokon celý turnaj vyhral, síce podľahli, ale takticky sme pošetrili sily na súboj o tretie miesto, súperom bolo družstvo, ktoré sa umiestnilo na 2. mieste v skupine B. V ňom sme narazili na Lendák, ktorý sme porazili 34:12 a obsadili v celom turnaji 3. miesto. Pekný úspech je výsledkom predovšetkým výbornej prípravy družstva kolegom Kollárovičom, ktorého pre zaneprázdnenosť som na turnaji nahradil, kolektívneho a takticky disciplinovaného výkonu hráčok. Z hrdosťou našim dievčatám blahoželáme a prajeme veľa ďalších športových úspechov.

              Mgr. Sergej Kravec

            • Lyžiarske kurzy

            • Bez mála devädesiat žiakov našej školy v prvých dvoch februárových týždňoch absolvovali lyžiarsky kurz v stredisku Mlynky – Gugel. Rekordný ročník, čo sa počtu zúčastnených týka, prebehol hladko a bez úrazov, veľká vďaka patrí všetkým inštruktorom a zdravotníkom za ich prácu, žiakom za disciplinovanosť a úprimnú snahu prísť na chuť tomuto športu. Dúfam, že aj v budúcnosti bude zjazdové lyžovanie pre mnohých zúčastnených zdrojom radosti, relaxu a pohody v lone našej prekrásnej zimnej prírody.

              Mgr. Sergej Kravec

            • Zápolenia našich hádzanárov.

            • V závere minulého týždňa, 15.marca, sa konali MO v hádzanej žiakov ZŠ, na ktorom naši chlapci obsadili 3. miesto. Vo výbornej a bojovnej atmosfére dosiahli v turnaji prvé  víťazstvo proti VI. ZŠ pomerom 8:1, z favorizovanou III.ZŠ po vyrovnanom I. polčase prehrali 4:10 a v boji o 2. miesto v dramatickom závere podľahli IV.ZŠ pomerom 3:6. Úspešnejšie boli v pondelok, 18. marca, naše dievčatá, ktoré obsadili 2. miesto. Po víťazstvách nad IV.ZŠ 16:6, nad ZŠ Maľcov 15:2, prišla v dramatickom a vyrovnanom súboji klubových spoluhráčok prehra z III.ZŠ pomerom 7:8. Obom reprezentačným výberom ďakujem za vzornú reprezentáciu školy, ďakujem klubovým trénerom za prácu z našimi žiakmi, ktorú sme potom schopní pretaviť do medailových umiestnení. Turnaje boli dobrou propagáciou tohto nádherného kolektívneho športu.

              Mgr. Sergej Kravec

            • Amsterdam a Brusel s výstavou kvetov Keukenhof

            • Poznávací zájazd pre zamestnancov, rodičov a priateľov školy

              Termín: 27. 4. – 1. 5. 2019 (sobota - streda)

              Cena: 245 € (2 x hotelové** ubytovanie typ Ibis Budget v ½ S+WC+TV, 2 x kontinentálne raňajky, služby sprievodcu, doprava lux. klimatizovaným autobusom)

              Povinný príplatok na mieste: mestská taxa – Amsterdam 1,75 €/os., Antverpy 2,39 €/os.

              Možné príplatky: poistenie liečebných nákladov v zahraničí 5,40 €

              Možné vstupy:

              Amsterdam: 1 hod. plavba – grachty 12€, Rijksmuseum 20€, Van Gogh museum 19€, Voskové figuríny 22,50€ (skupiny zľava), Rembrandtov dom 14€, metro 2,70€

              Keukenhof v Lisse 18€ (skup. zľava na 15,50€)

              Brusel: Mini – Európa 15,80€, Atómium 15€ (kombinovaný lístok 25,80€), metro 2,10€

              Program:

              1. deň: odchod z Bardejova v dopoludňajších hodinách, cesta nonstop do Amsterdamu
              2. deň: príchod do hl. mesta Holandska Amsterdamu v ranných hodinách. Pešia prehliadka hist. centra – trieda Damrak, námestie Dam, kráľovský palác, mestská radnica, kostol Oude Kerk a kostol Saint Nicolaas, Rembrandtov dom, nádherný kvetinový trh, osobné voľno. Popoludní možnosť návštevy brusiarne diamantov, 1 hodinová plavba po grachtoch, Rijksmuseum, prípadne návšteva voskových figurín. Podvečer odchod na hotel, ubytovanie, možnosť individuálnej večere.
              3. deň: po raňajkách odchod k mestu Leiden. Návšteva výstavy kvetov Keukenhof v Lisse. Popoludní presun do skanzenu Zaanse Schans – múzea pod šírim nebom, kde nájdete populárne veterné mlyny, obytné domy, hospodárske budovy a spoznáte tradičný život Holandska... Čaká tu na vás ukážka výroby drevákov a syrov, ktoré sú veľmi chutné a budete si ich môcť aj zakúpiť. Podvečer presun do belgických Antverp, hotelové ubytovanie, možnosť individuálnej večere.
              4. deň: po raňajkách krátka prehliadka hist. centra Antverp – cechové domy, radnica a najväčší chrám v Belgicku – katedrála P. Márie. Odtiaľ presun do hl. mesta Belgicka Bruselu, 9 hodinová prehliadka spojená s osobným voľnom. Bruckparkso známym Atómiom a parkom Mini – Európa, odtiaľ presun metrom do centra mesta – hist. Grande Place s cechovými domami a radnicou, prechádzka uličkami starého mesta, Mannekenpis, katedrála sv. Michala a Guduly. Odchod vo večerných hodinách, cesta nonstop na Slovensko.
              5. deň:  príchod okolo obeda

              Bližšie informácie: na riaditeľstve školy - Mgr. Frančáková, 054/472 23 83

              Záujem je potrebné nahlásiť do 29. 3. 2019 a zároveň zaplatiť celú sumu.
              Potrebný občiansky preukaz alebo cestovný pas, európsky preukaz poistenca

            • Azúrové pobrežie

            • Francúzština – jeden z najkrajších jazykov. Znie tak elegantne, ľahko a zároveň šarmantne. Štvrtý rok si ním lámeme jazyky a konečne sa to vyplatilo. Vedenie školy nám zorganizovalo poznávací zájazd do Francúzska. Veľmi nás to oslovilo a rozhodli sme sa toho zúčastniť. Postupne sa dni míňali a nedočkavo sme čakali na deň odchodu.  O niekoľko týždňov nadišiel deň D a nás čakala 24 hodinová cesta do cieľa. Ubiehala rýchlo a nám sa od talianskych hraníc začalo vynárať azúrovo modré more a postupne aj Monako. Bola to láska na prvý pohľad. Prvou zástavkou bolo oceánografické múzeum. Po ňom nasledovala najbohatšia časť Monaka Monte Carlo, čo bolo doteraz len snom. Posedeli sme si v krásnej záhrade venovanej monackej princeznej Grace Kellyovej. Ocitli sme sa na miestach, ktoré sme donedávna poznali len z obrazoviek.  Po namáhavom dni, ktorý sme strávili celý na nohách, sme sa navečerali a príjemne napapaní sme sa šli ubytovať. Druhý deň sme navštívili Nice, kde sme videli svetoznámy karneval, nádhernú panorámu celého mesta a poprechádzali sme sa aj po mestskej tržnici. V Saint – Tropez sme poznávali miesta, kde sa natáčali filmy o  legendárnom žandárovi v podaní Luisa de Funésa. Trocha sme poblúdili po úzkych uličkách, no za to si precvičili francúzštinu s miestnymi. Tí boli nesmierne priateľskí, zvedaví odkiaľ prichádzame a ako sa nám u nich páči. Prezreli sme si aj výrobu parfumov v svetoznámom centre parfumérskeho priemyslu v meste Eze. Ďalší deň sme sa poprechádzali po čarovnej promenáde v Cannes a v Mentone sme si vychutnali Fete du citron – citrusový festival.

              Za bezpečnú jazdu a výbornú prácu sprievodcu srdečne ďakujeme pánovi Františkovi Chrzanovi.

              Francúzska riviéra – malebné uličky, romantické západy slnka, zmrzlina voňajúca čerstvým ovocím, usmievaví  ľudia, ... Množstvo spomienok, ktoré v nás ostanú dlhý čas a vnútorná potreba navštíviť tieto miesta znova.

              Simona Kurimská, 8.A

            • Marec - mesiac knihy

            • Čajík, sušienky a dobrá detektívka! Aj takto sa dá prežiť zaujímavá vyučovacia hodina. Žiaci VII. A si na literatúru navarili litre voňavého čaju a začítali sa do detektívnej poviedky. Spolu so Sherlockom Holmesom sa pokúšali vypátrať, kde zmizol ukradnutý diamant.       

              Do čítania, priatelia!!!

            • Navštívil nás spisovateľ Valentín Šefčík

            • Dvanásty marec bol na Základnej škole na Komenského ul. v Bardejove tak trochu neobyčajný. Hlavne pre žiakov štvrtého ročníka, medzi ktorých zavítal v rámci  marca, mesiaca knihy, známy autor poézie pre deti  - spisovateľ Valentín Šefčík.

              Jeho básne sú veľmi obľúbené a detskí recitátori si ich často vyberajú na Hviezdoslavov Kubín. Doteraz mu vyšli 4 knihy : Kniha na vydaj, Kamienky na ceste, Bola raz jedna láska a Basta Fidli, o ktorej Daniel Hevier  povedal: „Konečne poriadna kniha na slovenskom trhu!“. Ilustroval ju známy slovenský výtvarník Miroslav Cipár a odborná porota zostavená Bibianou a Slovenskou sekciou IBBY ju zaradila medzi najkrajšie knihy jesene 2010.

              Podľa vyjadrenia odbornej kritiky Šefčíkove básne nie sú klasické rýmovačky, hoci rýmom a rytmike sa nevyhýba. Jeho poéziu možno pripodobniť k Hevierovej hravosti a modernosti, ale má aj svoje odlišnosti v originalite point či lyrických inotajov.

              Valentín Šefčík je  povolaním učiteľ, zároveň riaditeľ malotriedky v Bertotovciach a ako nám sám povedal, účinok svojich básní si overuje na žiakoch.

              Besedu viedol spôsobom, ktorý našich štvrtákov zaujal natoľko, že chvíľami počúvali doslova s otvorenými ústami. Nechýbal na nej smiech, potlesk za pútavé prednesy autora aj žiakov. Čerešničkou na torte bolo to, že spisovateľ im za prednesy zapísal do žiackych knižiek jednotky.  Otázkam nebolo konca kraja. Deti zaujímali jeho záľuby, tvorba, pýtali sa na inšpiráciu, ale aj súkromie spisovateľa. On trpezlivo a zaujímavo odpovedal na ich všetečné otázky. Dokonca im zarecitoval aj báseň z knihy, ktorú ešte len pripravuje. Prezradíme, že bude o zázrakoch, akým je napríklad aj celkom „obyčajná“ bublina. Stretnutie zavŕšila autogramiáda. Podpis spisovateľa v čitateľských denníčkoch  bude deťom  ešte dlho pripomínať toto príjemné stretnutie s ním.

            • Návšteva predškolákov v našej škole...

            • V rámci spolupráce medzi našou ZŠ a materskými školami k nám v utorok 12.3.2019 zavítali šikovní a zvedaví predškoláci z MŠ na Komenského ul.24. Vyskúšali si, aký je to pocit, naučiť sa niečo nové vo veľkej škole.

              V 1.A ich privítali malí chrobáčikovia, ktorí práve spoznávali písmeno „ch“. Aby potešili chrobáčikov Chrumka a Chrapka museli splniť veľa zábavných úloh, pri ktorých im smelo pomáhali aj predškoláci.

              V 1.B  putovali do rozprávkového lesa a vypočuli si príbeh o Medovníkovom domčeku, ktorý im prečítali naši prváci. Aj v tejto triede sa predškoláci púšťali s odhodlaním do riešenia rôznych úloh.

              Vo vzduch bolo cítiť dobrú náladu, z tried sa ozýval  spev a detský smiech.

              Dúfame, že si deti odniesli zo školy nielen maškrtu a vlastnoručne vytvorený výrobok, ale aj dobrý pocit, že aj oni budú čoskoro veľkí školáci.

            • Poľovníci a príroda v tvorbe detí

            • Naša škola v spolupráci s Okresnou organizáciou Slovenského poľovníckeho zväzu v Bardejove zorganizovala pre žiakov ZŠ v okrese výtvarnú a literárnu súťaž pod názvom Poľovníci a príroda v tvorbe detí. Do súťaže sa zapojili žiaci zo 14 základných škôl. Výtvarnej súťaže sa zúčastnilo 234 žiakov a literárnej súťaže 32 žiakov. Autori víťazných prác si prevzali diplomy a vecné ceny na Chovateľskej prehliadke trofejí za sezónu 2018/2019 v utorok 12. marca 2019 vo výstavnej sieni Šarišského múzea. Z našej školy boli ocenení títo žiaci:

              Výtvarná súťaž: Karolína Kendrová 3.C, Nina Krjaková 5.A, Nina Gallová 4.A, Jaroslava Oravcová 8.C, Radan Kollárovič 7.A

              Literárna súťaž: Adam Matej 8.C, Linda Šinaľová 7.C, Denis Valko 6.A, kolektív 3.D triedy

            • Zábavno-súťažné popoludnie „Piati proti piatim“

            •          Kto by nepoznal obľúbenú televíznu súťaž „Piati proti piatim“. V jej slovenskej verzii ide o to, že dva súťažné tímy tipujú správnu odpoveď na zadané otázky, s cieľom priblížiť sa čo najčastejšie uvádzaným odpovediam. Na našej škole však máme aj vlastnú verziu tejto súťaže. Je určená pre žiakov prvého stupňa a to rovno v anglickom jazyku.

               Pre jej veľký úspech v minulom roku sme preto zorganizovali aj jej druhý ročník. Dvojice žiakov zo všetkých tried vytvorili štyri rovnocenné tímy, aby sa aj oni pokúsili „trafiť“ do správnych odpovedí. Spolupráca, dohoda, kompromis, aj to boli atribúty, ktoré mnohokrát zavážili viac než správna odpoveď. V časovom limite tridsiatich sekúnd a popritom v anglickom jazyku to však zvládli všetky tímy. Svojou prácou potvrdili pevné základy aktívnej i pasívnej slovnej zásoby. Zároveň však dokázali, že sa vedia dohodnúť a v praxi využiť kooperáciu, tak dôležitú pre prácu v kolektíve.

                       A čo vy? Vedeli by ste sa v skupine ôsmich členov zhodnúť na jednotnej odpovedi napríklad pri otázke What is made of wood?/Čo je vyrobené z dreva? alebo What is in a park?/ Čo sa nachádza v parku? Naši žiaci to však zvládli aj v obmedzenom časovom limite. S počtom dvanásť správnych odpovedí z dvadsiatich zadaných otázok získala prvé miesto skupina déčkarov, všetky ostatné skupiny sa s rovnakým počtom bodov a to deväť, umiestnili na druhom mieste. Pochvalu si zaslúžia rovnako  žiačky 7.A, ktoré mali aj tentokrát scenár i réžiu vo vlastných rukách. Výhru si však odniesol každý, kto si aspoň na chvíľu uvedomil, aké dôležité je rešpektovať pohľad i názor toho druhého.

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.,  PK CJ na 1.stupni

            • Bylinky a bylinkové čaje

            • V uplynulých dňoch prebiehala na našej škole v ročníkoch 1.- 4., veľmi vydarená akcia pod názvom " Bylinky a bylinkové čaje". Žiaci si mohli pozrieť a ovoňať vysušené bylinky. Boli to lipový kvet, mäta, ruža šípová, harmanček pravý, materina dúška, šalvia lekárska a ďalšie. Dozvedeli sa, aký veľký význam má pitie bylinkových čajov pre ľudský organizmus.  Pomáha nám  chrániť sa hlavne pred chorobami horných dýchacích ciest.  Po tejto prezentácii nasledovala ochutnávka bylinkových a ovocných čajov. sladených kvalitným lesným medom.

              Deti si túto akciu pripravenú Zdravou školou veľmi pochvaľovali.

              Mgr.Ľudmila Kurimská