• Novinky

            • Oznam školskej jedálne - predaj stravných lístkov na mesiac JÚN 2017

            • Stravné lístky na mesiac JÚN 2017 
              si môžete zakúpiť v dňoch 29.05.2017 až 31.05.2017 v čase od 7:30 do 14:30 hod.

              OBED
              1. stupeň (6-11 rokov) 19,00 €+2,00 € réžia spolu 21,00€ (cena 1 strav. lístka 0,95€ )
              2. stupeň (11-15 rokov) 20,20 €+2,00 € réžia spolu 22,20 € (cena 1 strav. lístka 1,01€)

              DESIATA
              1. stupeň (6-11 rokov) – 4,80 € (cena 1 strav. lístka 0,30€ )
              2. stupeň (11-15 rokov) – 4,80 € (cena 1 strav. lístka 0,30€)

              Prosím o dodržiavanie termínu!
              Po termíne len v čase prestávok ďakujem.

              Oznamujem, že výlety a školy v prírode, prípadne posledné
              dni v mesiaci je potrebné vyhlásiť pri platení stravných lístkov!!!


              Telefónne číslo školskej jedálne - 054 / 472 46 65 
              Odkaz na aktuálny jedálny lístok.

            • Ocenenie Briliantt za inovatívny prístup vo vzdelávaní

            • Povolanie učiteľa, nech už pre laika akokoľvek jednoducho a harmonicky vyzerá, je v rámci špecifickej práce s človekom, jedným z najnáročnejších. Okrem neustálych zmien, byrokratických postupov, každodennej príprave, v práci, ktorá nikdy nekončí zazvoním, denno-denne podlieha klasifikovaniu z troch rôznych strán. Napriek tomu (alebo práve preto) neustále rozmýšľa nad postupmi, metódami ako prepojiť dva svety – ten papierový, daný záväznou učebnou normou a naozajstný, odohrávajúci sa mimo školských lavíc. A to všetko v jedno, v zmysle prínosnej edukácie, čo najbližšie detskému vnímaniu sveta, nie vzdialenej teoretickej  výučbe, typickej pre súčasný model nášho vzdelávania. A práve na takom základe vznikol aj projekt SEparuj MAteriál FORmuj SVET (SEMAFOR SVET). Zameraný environmentálne, s hlavným cieľom vzbudiť u žiakov školy povedomie o význame separovania, rôznymi sprievodnými akciami, v hlavnej úlohe s vtedajšími tretiakmi a štvrtákmi z tried pre intelektovo-nadané deti. Či už to bolo divadelné predstavenie nacvičené s cieľom ozrejmiť význam separovania, výtvarné recyklačné aktivity, práca novinárov na výslednom časopise či finálna vernisáž výstavy, všetky aktivity prispeli k povedomiu, no najmä praktickému uplatňovaniu separovania žiakov našej školy, s ktorými sme spoločne, aspoň časť toho, čo sme si od našej Zeme požičali, aj vrátili.

              Inovatívne, motivačne, prínosne. Aj to bol  možno dôvod, vďaka ktorému si za tento projekt odniesla jeho autorka PaedDr. Andrea Tribusová, PhD. v utorok 25. apríla na Smolenickom zámku ocenenie Briliantt. Pokračovanie článku TU.


              Foto: Mária Savkaničová

            • NOČNÉ TAJOMSTVÁ S GUĽKOM BOMBUĽKOM

            • 12. máj bol pre žiakov z 1. C, 1.D a 4.B triedy čímsi výnimočný. V čase, keď mali stráviť  večer s rodičmi a súrodencami, zbalili si spacie vaky a karimatky, aby v plnej výzbroji dorazili do školy.  Tešili sa ako nikdy predtým. Vedeli, že tentokrát sa nebudú učiť. Budú sa trochu zabávať, trochu putovať a trochu báť. Možno aj  búrky, ku ktorej sa schyľovalo.

              Noc začala ako inak, rozprávkou. Guľko Bombuľko sa predstavil a porozprával  deťom ako sa narodil, stratil, ako si našiel bývanie a hlavne o tom, ako si našiel kamarátov.  Nezabudol na všetky hry a pestvá, ktoré spolu stvárali. Bolo jasné, že sa spať nebude. Najprv si požičali z  jeho vlny na švihadlo a súťažili v skokoch na švihadle, potom  skúšali prevliecť motúz popod tričká a vytvoriť jeden tím, ktorý drží kamarátov vždy pokope. V ďalšej súťaži hádzali vlnených Guľkov do vyznačeného priestoru, či  hlavou bez pomoci rúk posúvali obruč po obvode kruhu. Všetci sa zabavili a poriadne vyhladli.  Pri spoločnej večeri, ktorú si sami pripravili, si rozprávali veselé, smutné i strašidelné príhody. Tešili sa na to, čo príde.

              Zrazu zazvonil zvonec, ktorý odštartoval putovanie po nočnej škole. S baterkami si svietili na cestu. Kráčali najprv pomaly, potom rýchlejšie, štvornožky, plazili sa. Čo keby tu niekto bol? Radšej sme boli opatrní.  Ako naozajstní detektívi. Presnorili sme zákutia tried vyšších ročníkov,   učebňu fyziky, chémie i prírodopisu. Odfotili sa s kostrou človeka. Nakoniec sme v mediálnej učebni sledovali, ako si Maťko  a Kubko poradili s vlkom, ktorý im kradol ovce. Zaspali sme neskoro, plní zážitkov a dojmov. A o to vlastne išlo. Mgr. Alena Geffertová


              Pre zobrazenie kompletnej fotogalérie (92x) kliknite na obrázok.

          • Matematika je všade
            • Matematika je všade

            • Matematika je všade, bez nej sa nepohneme ani v obyčajnom každodennom živote. Je výnimočná. Naučí človeka myslieť i snívať.

              Určitú elementárnu matematickú schopnosť človek dostane do vienka. Aby sa na ňu nezabudlo, je treba ju rozvíjať. Už rodičia by mali jednoduchými príkladmi rozvíjať matematické myslenie svojich detí a potom aj škola.

              Preto sme sa i my, druháci z 2.D triedy, rozhodli hravou a zábavnou formou precvičiť naše matematické schopnosti. Aby sme tomu dali nevšednú formu, rozhodli sme sa 26. apríla vycestovať do Zábavného technického centra Steel Parku v Košiciach. Toto centrum ponúka až do konca školského roka vzdelávaciu aktivitu Matematika hrou. Pokračovanie článku TU.


              Pre zobrazenie kompletnej fotogalérie kliknite na obrázok.

            • Vyučovanie so zvieratkami

            • Ak by ste dostali za úlohu zodpovedať, ktoré tri  slová vám napadnú pri pojme  detstvo, určite by vaše myšlienky neutekali ďaleko od babkinej záhradky, nekonečných detských hier na dvore či spoznávania sveta zvieratok naokolo. My dospelí sme vo svojom  detstve úplne prirodzene získavali tie najdôležitejšie informácie o svete práve takýmto spôsobom.  Neskôr v škole sme ich postupne zatriedili,  poznatky rozšírili a väzby medzi nimi posilnili. V súčasnosti získavame dojem, že učivo čoraz viac podlieha abstrakcii a detskému chápaniu je upretá šanca oprieť sa o konkrétny obraz, získaný bežným pozorovaním či zážitkom. Pokračovanie článku TU.


              Pre zobrazenie kompletnej fotogalérie kliknite na obrázok.

            • Zábavno-náučné zážitkové čítanie

            • Dňa 3. mája 2017 žiaci 2.A triedy navštívili Okresnú knižnicu Dávida Gutgesela, kde ich privítali milé tety z oddelenia literatúry pre deti a mládež. Pripravili si pre nich zaujímavé zábavno-náučné zážitkové čítanie pod názvom Včielka Medulienka. Pani Alžbeta Kutašovičová žiakom predstavila novú knihu „ Včely“ od Piotra Sochu, ktorá pribudla na ich oddelení. Priblížila deťom život včiel, ich spoločenstvo. Deti mali veľa otázok, na ktoré im pani knihovníčka  s radosťou odpovedala. Dozvedeli sa zaujímavé informácie o včelej matke, trúdoch a robotniciach, o  mede. Videli živé včielky, včelí plást i iné pomôcky, bez ktorých sa žiadny včelár nezaobíde. Žiaci si vypočuli príbeh „O usilovnej včielke“, hravou formou a zaujímavými úlohami sa ponorili do ich života. Dramatizovali, recitovali, čítali.., jednoducho povedané, boli usilovné ako včeličky. Za odmenu si pochutnali  na vynikajúcom mede. Bola to veľmi pekná akcia, ktorou si žiaci prehĺbili učivo o včelách, ktoré nedávno preberali na hodinách prvouky.  Ďakujeme za príjemné chvíle strávené medzi knižkami. Mgr. Beatrix Palubová


              Pre zobrazenie kompletnej fotogalérie kliknite na obrázok.

            • IQ olympiáda

            • V piatok 28. apríla 2017 sa naši žiaci Timotej Kendra, Jakub Štofaník a Bianka Fertaľová zúčastnili krajského kola IQ olympiády. Postup si vybojovali v školskom kole.  Súťaž sa konala pod záštitou UPJŠ Košice, bola perfektne zorganizovaná. Žiaci súťažili v šiestich kolách a mali zabezpečené občerstvenie, pitný režim aj obed. V Košiciach medzi 80 súťažiacimi sa nestratili a zaradili sa medzi úspešných riešiteľov. Timovi chýbalo k postupu na celoslovenské kolo len pár bodov. 

              K úspechom blahoželáme a prajeme nabudúce trochu viac šťastia. Fotografie TU.

          • Školská čitateľská aktivita na prvom stupni  Let's read! Čítajme!
            • Školská čitateľská aktivita na prvom stupni  Let's read! Čítajme!

            • Do you speak English?... Otázka, ktorej významu rozumie väčšina z nás. S výučbou cudzieho jazyka sa totiž začína už v ranom období. Cudzí jazyk otvára nové možnosti a ponúka mnohé perspektívy. Otázky smerujúce k jazykovému vzdelávaniu sú teda skôr posunuté do úrovne rozsahu  či metód  upevňovania.

              Aj primárny stupeň vzdelávania je uspôsobený na výučbu cudzieho jazyka povinne už od 3. ročníka. ZŠ na Komenského 23 ulici však jazykovo podkúva svojich žiakov už od prvého ročníka. Hrou, piesňami, zábavnými aktivitami je žiak vystavený v čo  najväčšom rozsahu jazyku, s cieľom čo najhlbšej pozitívnej motivácie pri spoznávaní zákutí jazyka aj neskôr na vyššom stupni vzdelávania.  Žiaci sa každoročne okrem skupinových triednych aktivít zapájajú aj do spoločných školských jazykových aktivít, či medzinárodných projektov  typu e-twinning. A výnimku v spoločnej práci sme neurobili ani tentoraz. Počas marca - mesiaca kníh sme využili školský depozitár tých najmilších anglických classic tales – rozprávok nakladateľstva Oxford University Press. Do  tried prvého stupňa sa tak zo stránok anglických rozprávok na týždeň pod  názvom Let᾽s read! - Čítajme!  vkradli  odvážny Peach boy – Broskyňový chlapec, lenivý The Lazy Grasshopper – Lúčny koník, pohostinné The town mouse and the country mouse -   Mestská a vidiecka myš a mnoho iných klasických rozprávok. Pokračovanie článku TU.

            • Dar od Hypermarketu Tesco Bardejov

            • Vďaka daru Hypermarketu  TESCO Bardejov mal deti v piatich oddeleniach školského klubu veľkú radosť.

              Prostredníctvom rodičov, ktorí sú zamestnancami Tesca získali krásne stavebnice. Hneď sa pustili do skladania tejto obľúbenej kreatívnej hračky. Tešíme sa, že  máme takých rodičov našich žiakov, ktorí  škole aj takouto formou pomáhajú a prispievajú k skvalitňovaniu  výchovno-vzdelávacieho procesu. Ďakujeme

          • Vy rozhodujete, my pomáhame - ďakujeme!!!
            • Vy rozhodujete, my pomáhame - ďakujeme!!!

            • Vedenie školy, učitelia aj žiaci ZŠ na Komenského ulici V Bardejove sa zapájajú do rôznych projektov s cieľom skrášliť a dotvárať prostredie v škole aj okolo nej, aby slúžilo nie len žiakom, ale aj obyvateľom sídliska. Jednou z takýchto výziev, do ktorej sa zapojili, bola aj výzva Nadácie Tesco v spolupráci s Nadáciou Pontis v programe “Vy rozhodujete, my pomáhame“.  Do súťaže bolo spolu prijatých 405 žiadostí a Nadácia Tesco prerozdelila medzi 77 víťazov finančné prostriedky vo výške 100 000 eur. Zákazníci Tesco spoločne odovzdali súťažiacim projektom takmer 3,9 milióna žetónov. Projekt školy IHRISKO PRE VŠETKÝCH“ bol hodnotiacou komisiou zaradený medzi tri najlepšie v regióne a postúpil do verejného hlasovania zákazníkmi Tesco, kde získal 42 570 hlasov! Vysledky si môžte pozrieť v tomto odkaze.

              Nebolo to ľahké, ale nakoniec sme vďaka žiakom, rodičom, priateľom školy a sympatizantom, ktorí projekt školy podporili, získali grant vo výške 1300 eur na dobudovanie detského ihriska pred školou.

              V jarnom období pribudne v parku pred školou lanová veža, ďalšie cvičiace stroje, lavičky, parčík.

              Symbolický šek  vedeniu školy a deťom odovzdal riaditeľ Hypermarketu Tesco v Bardejove Mgr. Jaroslav Židišin.


              Pre zobrazenie kompletnej fotogalérie kliknite na obrázok.

              ĎAKUJEME VŠETKÝM, KTORÍ NÁS PODPORILI!

            • Malá finančná akadémia

            • Aká je skutočná hodnota peňazí? Čo všetko si za ne môžeme kúpiť? Prečo sa dokážu peniaze jednoducho minúť? Aj na tieto otázky hľadala odpovede naša trieda 2.D v inovatívnom projekte Malá finančná akadémia takmer celý mesiac.

              Priviesť deti k pochopeniu zmyslu peňazí nie je jednoduché. Tvorcovia projektu nezisková organizácia Edulab a partneri:  spoločnosť Agemsoft a Tatra banka ho preto deťom priblížili hravou zážitkovou formou. Svetom peňazí v projekte deti sprevádza malý mimozemšťan Kozmix, ktorý nevie, čo je to zodpovednosť voči peniazom. Celé svoje vreckové ľahko minie a dostane sa do problémov. Vďaka svojim kamarátom však pochopí, že zodpovednosť pri narábaním s peniazmi je pre nás všetkých dôležitá a vedie k tomu v projekte i deti. Pre pokračovanie článku kliknite TU.

            • Biologická olympiáda


            • Naša žiačka Bianka Fertaľová (7.C) obsadila 3. miesto v okresom kole
              Biologickej olympiády - kategória "D." Gratulujeme

            • Majstrovstvá ZŠ Komenského v stolnom tenise

            • Dňa 27.4. sa uskutočnil turnaj žiakov II.stupňa v stolnom tenise. Do turnaja sa prihlásilo 14 chlapcov, ktorí hrali najskôr v skupinách, z ktorých najlepší 8 postúpili do záverečných zápasov o medaily. Víťazom sa stal Matúš Vateha, ktorý vo výbornom finále porazil Šimona Baldoviča. Tretie miesto si vybojoval Oliver Vaľko pred štvrtým Timotejom Petrišákom. Cena útechy patrí Šimonovi Balážovi. Budúci týždeň sa uskutoční turnaj dievčat, na ktorý sa veľmi tešíme.

               

          • Hviezdoslavov Kubín – krajské kolo
            • Hviezdoslavov Kubín – krajské kolo

            •      Dňa 26. 4. 2017  našu školu úspešne reprezentoval na krajskom kole HK  v Prešove Dárius Popík žiak 6. C triedy. Svojím prednesom zaujal na okresnom a neskôr na krajskom kole HK. Súťažil v 2. kategórii - próza. Trinásť žiakov z celého kraja vdýchlo život umeleckému slovu a zaujali porotu svojím talentom a jedinečnosťou. Dárius s ukážkou Leto plné zázrakov od Ivana Popoviča obsadil 3. miesto a podal skutočne pekný výkon. Tento talentovaný žiak už druhýkrát reprezentoval našu školu na tejto prestížnej súťaži a my dúfame, že sa to stane pravidlom. Prajeme malému recitátorovi veľa ďalších úspechov.


              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.

                                                                                                                                                                                        

            • LETNÝ DENNÝ TÁBOR S ANGLICKÝMI LEKTORMI 2017

            • Centrum voľného času pri Základnej škole Komenského 23, Bardejov,
              Občianske združenie Priatelia Základnej školy Komenského ul. 23, Bardejov

               organizuje  v termíne
               10.7.- 14. 7. 2017

              3.  LETNÝ DENNÝ TÁBOR S ANGLICKÝMI LEKTORMI
              pre žiakov 1. – 9. ročníka.


              Miesto: Základná škola Komenského 23, Bardejov
              Čas : 8:00 - 16:00 hod. (pondelok - piatok)

              Prihlasovať sa môžete do 30 . mája 2017 na sekretariáte školy.
              So sebou si doneste vyplnenú 1. časť prihlášky a poplatok 50 eur.

              Prihlášku vo formáte PDF si môžte stiahnuť TU.

              Informácia pre účastníkov tábora:
              Teplé obedy a pitný režim pre všetkých účastníkov sú zabezpečené v školskej jedálni.

              Program: rôzne aktivity a angličtina pre deti od 1. po 9. ročník (je lepšie, ak má dieťa zvládnuté základy hovorovej angličtiny). Každý vedúci tábora je lektor, ktorého angličtina je jeho materinským jazykom.

              V cene je zahrnuté: zahraničný lektor, materiál na činnosť, pitný režim, teplý obed).

              Čo deti čaká? Celý týždeň plný zábavy pod vedením zahraničného anglicky hovoriaceho lektora. Noví kamaráti v skupinách s počtom 17 až 20 detí. Kreatívna, zábavná a aktívna výučba angličtiny počas celého týždňa. Spoločné záverečné vystúpenie všetkých detí pre rodičov.

              Aký bol tábor v roku 2016 si môžete prečítať v tomto článku. Aký v 2015 v tomto.

            • Prečo sú pre nás včely dôležité?

            • Včela. Jej život je len krátkym precitnutím v porovnaní s našim, no jej dôležitosť je enormná. Bez včiel by svet pravdepodobne neexistoval v podobe, v akej existuje dnes.

               Odpoveď na túto, ale aj iné otázky nehľadali len samotní štvrtáci, ale pomohol im s ňou aj naslovovzatý odborník včelár p. Mgr. Stanislav Kowalski, ktorý pred Veľkou nocou zavítal medzi žiakov aj s včelím úľom. Cieľom besedy bolo ešte viac priblížiť žiakom život včiel, ale hlavne zdôrazniť ich význam pre život človeka. Žiaci mali možnosť vidieť včelie plásty, rôzne pomôcky pri práci s včelami, ale aj živé včely. Ochutnali  med a ovoňali včelí vosk. Pomocníkom p. Kowalského bol Timotej Jančošek, žiak 4.D triedy, ktorý nielen v triede, ale aj skutočne pomáha pri práci s včelami. Verím, že Timko bude pokračovať v šľapajách svojho uja a bude motivovať k tejto záľube aj ostatných spolužiakov a starať sa o tak spoločensky významný hmyz. Mgr. Darina Marcinčová

            • NADANÉ DETI ÚSPEŠNE ABSOLVOVALI LOGICKÚ OLYMPIÁDU  V PREŠOVE

            • Dňa 12. mája 2017 sa na Pedagogickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove uskutočnilo už po piatykrát celoslovenské finále Logickej olympiády žiakov so všeobecným intelektovým nadaním základných škôl a 8-ročných gymnázií do 15 rokov. Súťažili  žiaci z tried pre žiakov intelektovo nadaných, ale aj žiaci jednotlivci – žiaci so všeobecným intelektovým nadaním, ktorí sú začlenení v bežných triedach. Školských kôl sa zúčastnilo takmer 2000 žiakov. Vo finále ich bolo 91.

              Program prebiehal v dvoch paralelne  prebiehajúcich blokoch: testovanie žiakov a prednáškové bloky pod názvom „Rozumieme nadaným“, ktoré boli určené študentom VŠ, učiteľom, rodičom a verejnosti.

              Na tomto odbornom seminári vystúpila aj naša p. zástupkyňa pre 1. stupeň  Mgr. Mária Peláková. Prítomných oboznámila so zážitkovým vyučovaním v triedach pre intelektovo nadaných žiakov na našej škole.

              Našu školu vo finále LO reprezentovali Lea Milá z 2.D, Martin Matiáš z 1.E v kategórii A a Alexandra Valková zo 7.D i Jerguš Jančík zo 7. C v kategórii B.

              Testy boli rovnaké pre 1.-4.ročník a 5.-9. ročník. Pre nás „najmladších“ v kategórii A to bola tvrdá a veľmi, veľmi náročná skúška. Popredné miesta sme síce nezískali, ale aj tak bola táto súťaž pre nás veľkou skúsenosťou. Nasledujúci rok o to usilovnejšie „popracujeme“ na logických úlohách a opäť skúsime zabojovať. Hoci, nielen výhra je dôležitá...

              Veľmi nás teší pekné umiestnenie „našich“ v kategórii B. V tejto kategórii súťažilo 48 žiakov.  V ťažkej konkurencii siedmaci zabojovali. Alexandra Valková sa umiestnila na 9. mieste a Jerguš Jančík na 16. mieste.

              Úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme a už teraz sa tešíme  na ďalší ročník súťaže. Ďakujeme  p. Erike Milej za bezpečný odvoz i dovoz našich súťažiacich a ich doprovodu.

              Viac na www.logickaolympiada.sk  a

              http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/11580/122996#2659 (Správy RTVS, od 44.13 min.)

          • Všetkovedko súťaž
            • Všetkovedko súťaž

            • Milí naši žiaci z prvého stupňa!

              Talentída, n. o. pripravila pre prvákov, druhákov, tretiakov a štvrtákov novinku – internetovú súťaž VEZMI ROZUM DO HRSTI.

              Od 7. 4. si žiaci každý týždeň nájdu na stránke súťaže www.vsetkovedko.sk jednu úlohu. Súťažiť sa bude v dvoch kategóriách – mladší (prváci a druháci), starší (tretiaci a štvrtáci). Na vyriešenie úlohy budú mať týždeň času. Koncom júna bude meno každého súťažiaceho vhodené do osudia toľkokrát, koľko poslal správnych odpovedí. Potom Talentída, n.o. vyžrebuje desiatich šťastlivcov, ktorým budú zaslané pekné darčeky. Iste sú medzi žiakmi našej školy aj tvorivé deti. Všetci, čo majú chuť písať, kresliť alebo maľovať sa môžu zapojiť do súťaže

              KÚZLIME PEROM, ŠTETCOM, PASTELKAMI

              Všetkovedko sa poteší, ak bude môcť svoju stránku vyzdobiť ich obrázkami, básničkami, pesničkami. Veľmi rád by mal aj vlajku a hymnu súťaže. Svoje výtvory môžu posielať triedy, ale aj jednotlivci, až do konca júna. Potom Všetkovedko vyžrebuje desať výtvorov a ich autorom pošle pekné darčeky. Budeme radi, ak sa zapojí do súťaže čo najviac žiakov. Súťaže sú bezplatné, netreba sa prihlasovať, stačí poslať svoj výtvor alebo odpovedať na otázky.

              Mgr. Andrea Senajová, koordinátor matematických súťaží