• Novinky

            • Týždeň mlieka

            • Týždeň 26.9 - 30.9. bol vyhlásený na našej škole za Týždeň mlieka. Počas celého týždňa boli v školskej jedálni pripravované jedlá s obsahom mlieka alebo mliečnych výrobkov. P. uč. PaedDr. Ľudmila Glittová pripravila rozhlasovú reláciu k Svetovému dňu mlieka (28.9.) a spoločne s Mgr. Ľudmilou Kurimskou pripravili vo vestibule školy výstavka výrobkov z obalov mliečnych výrobkov. 

            • Prváci v knižnici

            • Píše sa školský rok 2016/2017. Pre nás učiteľov je okrem všetkých výchovno-vzdelávacích úloh špecifický aj tým, že je označený ako rok čitateľskej gramotnosti.  Ide o schopnosť slová, vety a celé texty nielen prečítať, ale najmä pochopiť a získané  informácie ďalej použiť a spracovať. Je preto nesmierne dôležité viesť deti k čítaniu leporel, obrázkových kníh už v útlom veku a neskôr túto motiváciu prirodzene udržať a viesť aj v škole. Jednu z možností ako deti motivovať k čítaniu nám ponúkla aj Okresná knižnica Dávida Gutgesela. V rámci akcie Bezplatný zápis pre prvákov, pripravili milé dopoludnie, kde našich prváčikov z triedy pre intelektovo-nadané deti previedli zákutiami detského oddelenia, vysvetlili fungovanie požičiavania si kníh a rovnako pripravili rôzne hádanky o písmenkách a rozprávkach. Žiaci tak neodchádzali len s novými informáciami, ale aj knihou, ktorú si prvýkrát požičali ako noví platní členovia okresnej knižnice. PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

            • Cvičenie v prírode s tučniakom Bardíkom

            • Pekné septembrové počasie je v našich spomienkach v súvislosti so školou  okrem začínajúcich školských povinností spojené aj scvičením v prírode. Kým starší žiaci už vedia, že ide o didaktické cvičenia spojené s vychádzkou do prírody alebo účelovými cvičeniami v teréne, pre mladších žiakov bolo takéto dopoludnie novinkou. Súdiac však podľa šťastných tvári na ktorých bolo badať veľké prekvapenie, určite príjemnou. Pýtate sa prečo? Cvičením v prírode nás totiž po rannej rozcvičke na detskom ihrisku za kláštorom prišiel previesť sám tučniačik Bardík. Každého prváčika na ceste zdolávania vytýčenej „preliezkovej“ úlohy odštartoval ťapnutím ruky a tak ešte viac umocnil celkový zážitok z vydareného dopoludnia našich malých prvákov. Športuchtivému tučniačikovi srdečne ďakujeme a tešíme sa raz opäť. Vyučujúce prvých ročníkov.

            • Zber papiera - Október 2016 - PREDLŽENÝ TERMÍN

            • ZBER PAPIERA
              3. 10. - 21. 10. 2016

              pondelok až piatok od 7:00 – 16:00 hod.

              Papier je potrebné nosiť separovaný (kartón osobitne) zviazaný v balíkoch s hmotnosťou najviac 15 kg.

              Väčšie množstvo môžete odviezť individuálne do zberných surovín pod Vinbargom (Lidl). Tam nahláste názov školy a prineste kópiu potvrdenia aj s peniazmi na sekretariát školy.

            • 2 tituly pre našich atlétov z M-SR organizovaných SAZ st. žiakov

            • 17. - 18. 9. sa v Bratislave uskutočnili Majstrovstvá SR starších žiakov. Výprava atlétov nášho klubu a školy dosiahla 6 medajlí (2x zlato, 2x striebro, 2x bronz). Majstrami SR pre rok 2016 sa stali R. Voľanský na 100m prekážok časom 13,84, ktrý zabehol aj nový okresný rekord. Druhý titul pridal M. Vašičkanin v behu na 300m prekážok časom 42,29. R. Voľanský štartoval v 4 disciplínach a v každej získal cenný kov. Striebornú medailu pridal v skoku do výšky (176cm) a v skoku do diaľky (616cm). Bronzovú medailu získal v hode oštepom výkonom 39,19m. Šiesty cenný kov pridala Sarah Javorská v hode diskom a to bronzového lesku výkonom 28,63m.

              Další naši pretekári sa nestratili a v silnej konkurencii obsadili umiestnenia na bodovaných priečkach.

              60m: E. Brehuvová - 8. miesto (8,30 - osobný rekord)

              4x60m dievčatá: Brehuvová, Hersteková, Lenková, Javorská
              8. miesto (33,37)

              Vrh guľou: D. Lenková - 6. miesto (10,16 m)

              Výška: S. Dzurišin - 9. miesto (155cm)

              Všetkým pretekárom ďakujem za prístup, perfektnú a tmosféru v družstve a reprezentáciu školy, klubu a mesta Bardejov. Trom medajlistom budeme držať palce 24.9., keď budú v Trnave reprezentovať SR na Medzinárodnom atletickom stretnutí Chorvátsko-Slovensko-Slovinsko-Česko-Maďarsko.  Z. Kollárovič

            • Európsky týždeň športu na ZŠ Komenského.

            • Od 12. do 16. septembra 2016 sa naša škola zapojila do Európskeho týždňa športu, ktorý iniciovala Európska komisia. Jeho cieľom bolo zapojiť a motivovať slovenskú verejnosť k aktívnej účasti na športových podujatiach a pohybových aktivitách, ktoré vedú  k zdravému životnému štýlu. Národným koordinátorom podujatia bolo Ministerstvom školstva vedy, výskumu a športu menované Národné športové centrum.

              Aj ZŠ na Komenského ul. v Bardejove sa zapojila do tejto celoeurópskej kampane a zorganizovala pre svojich žiakov rad pohybových aktivít a športových podujatí. Ako to vyzeralo v praxi? Pokračovanie článku TU.


              Kompletnú fotogalériu si môžte pozrieť TU, alebo kliknite na obrázok.

            • M-SR v atletike ZŠ Kalokagatia 2016 - TRNAVA

            • Družsto chlapcov - 1. miesto (983 bodov)

              Družstvo dievčat - 3. miesto (848 bodov)

              Štafeta chlapcov v 4x60m - 3. miesto 28,94
              (Škvarek, Kuchta, Vašičkanin, Voľanský)

              Radoslav Voľanský - skok do diaľky - 1. miesto (625cm)

              Marek Vašičkanin - beh 1000m - 4. miesto (2:46,28)

              Mladým atlétom ZŠ Komenského srdečne blahoželáme a do nového šk. roku 2016/17 želáme veľa výborných športových úspechov. 


            • Týždeň športu na ZŠ Komenského

            • Pri príležitosti Európskeho týždňa športu sa aj žiaci 4. A, 4. B, 4. C a 4. D zapojili do športových aktivít  pod názvom " Cvičme v rytme" s cieľom podporovať pohyb, šport a zdravý životný štýl. V rytme hudby sme odtancovali Čoko tanec, Makarenu, Waka-waka tanec, ... Žiakom aj učiteľom sa akcia mimoriadne páčila a nedbali by sme, ak by sa takto začínalo vyučovanie každý deň. 

              Jana Paľuvová

            • Fotogaléria - Otvorenie školského roku 2016/17 + OZNAM PRE RODIČOV


            • Fotogalériu z otvorenia školského roku 2016/17 si môžete
              pozrieť kliknutím na obrázok alebo v TOMTO ODKAZE
              .

               OZNAM PRE RODIČOV

              Vyučovanie v týždni od 5.9. do 9.9. 2016

              1 ročník končí po 3. vyučovacej hodine o 10:30hod.
              2. - 4. ročník
               končí vyučovanie po 4. vyučovacej hodine o 11:25 hod.
              5. - 9. ročník končí vyučovanie po 5. vyučovacej hodine o 12:20 hod.

              Žiaci, ktorí navštevujú ŠKD pokračujú činnosťou v ŠKD.
              Žiakov 1. stupňa, ktorí nenavštevujú ŠKD si rodičia vyzdvihnú hneď po vyučovaní pri triedach.

              Vyučovanie od 12.9. bude prebiehať podľa rozvrhu hodín.

          • Otvorenie nového školského roka 2016/2017
            • Otvorenie nového školského roka 2016/2017

            • Všetkých žiakov, zvlášť našich prvákov a ich rodičov, pozývame na

              slávnostné otvorenie nového školského roka 2016/2017, ktoré bude 5. septembra 2016 (pondelok) o 8:00 hodine na školskom dvore.
              (v prípade nepriaznivého počasia priamo v triedach)

              O 10:00 hod. sa všetci prváci s triednymi učiteľkami a rodičmi zúčastnia Dňa prváka
              na Radničnom námestí.

              Školský klub a školská jedáleň začína fungovať od 6.9.2016.

              Ďalšie dni v škole budú prebiehať podľa pokynov triednych učiteľov.

              Rozdelenie žiakov do tried 1. a 5. ročníka bude vyvesené v deň nástupu na vstupných dverách a pozriet si ho môžete aj v nasledovnom odkaze kliknutim na názov triedy
              ZOZNAM TRIED.

              Tešíme sa na vás!

              wink

            • Summer camp s anglickými lektormi

            • Vedenie Základnej školy na Komenského ul. v Bardejove v spolupráci s jazykovou školou SIDAS Košice zorganizovalo už druhý rok denný letný tábor s anglickými lektormi. Tentoraz to boli mladí absolventi univerzít z Oxfordu a Glasgowa: Mr. Ethan a Mr. Shaun Daliy.

              Deti vo veku od 6 do 14 rokov sa zdokonaľovali v anglickej konverzácii, učili sa nové slovíčka prostredníctvom hier, pesničiek, zábavných, športových a kreatívnych aktivít. Denne od ôsmej do šestnástej hodiny sa školou ozývala veselá vrava, smiech, spev, povzbudzovanie pri športových súťažiach. Ak nestačila slovná zásoba, prišla niekedy na rad aj „posunková reč“. Mali sme obavy, že tých najmenších, ktorí ešte nie sú tak jazykovo zdatní, to po dvoch dňoch prestane baviť a na ďalší deň neprídu, ale nestalo sa tak. Opak bol pravdou. Aj keď boli deti rozdelené do dvoch vekových skupín, pri spoločných aktivitách sa navzájom rešpektovali, pomáhali si, starší sa ochotne zhostili úlohy pomocníkov a kamarátov menším účastníkom tábora. Všade vládla príjemná prázdninová priateľská atmosféra. Mnohé deti si ani neuvedomovali, že sú v škole a spontánne sa učia anglický jazyk, keďže lektori rozprávali iba po anglicky. Na svoju činnosť využívali upravené triedy, telocvične, areál školy. Prestávky trávili na novom detskom ihrisku v átriu, alebo na multifunkčnom ihrisku pred školou. Jedno popoludnie strávili pri „poľovačke“na zaujímavé fotografie z centra nášho  krásneho mesta. Týždeň ubehol ako voda. Na záver tábora deti pripravili  pre svojich rodičov vystúpenie pozostávajúce z vtipných scénok, pesničiek, zábavných komentárov  v anglickom jazyku.  Aj keď im ešte chýbala široká slovná zásoba, za týždeň sa naučili nebáť sa rozprávať, hľadať spôsob ako vyjadriť v cudzom jazyku jednoduché konverzácie, dohovoriť sa. Uvedomili si, že angličtina nie je strašiakom medzi vyučovacími predmetmi v škole, kde sa kladie hlavný dôraz na gramatiku, ale je to živý jazyk, prostredníctvom ktorého majú možnosť dohovoriť sa s ľuďmi z iných krajín, nadväzovať nové priateľstvá, študovať, spoznávať svet.

              Angličtina je jazyk prostredníctvom ktorého sme schopní dorozumieť sa na celom svete  a jej ovládanie prispieva k porozumeniu medzi ľuďmi z rôznych kultúr a krajín. Preto je dobré, keď sa ju učia deti už od útleho veku. Naša škola sa snaží vytvárať čo najlepšie podmienky na jej štúdium. Mária Peláková

              Fotogaleria 3

              Fotogaleria 2

              Fotogaleria 1

            • Náš nezabudnuteľný zážitok

            • V živote je len pár nezabudnuteľných zážitkov. Aj nám sa takýto jeden vryl do pamäti. Bol krásny  slnečný piatok a my rodičia i deti z 1. D zo ZŠ na Komenského 23 v Bardejove sme sa vybrali na dlho očakávaný školský výlet na Mníchovský potok. Všetko sa začalo zrazom pred školou, kde sme my dospelí dozerali na správny priebeh pri rozdeľovaní detí do skupín a následný odjazd na cestu za plnením očakávaní, zábavy a dobrodružstva. Pokračovanie článku TU.