• Novinky

            • Dobytie pevnosti „BOYARD“

            • Pod takýmto názvom sa nieslo súťažno-zábavné popoludnie, ktoré pripravila pani vychovávateľka Z. Seifertová. V tejto súťaží malo zastúpenie každé oddelenie. Pani vychovávateľka veľmi trpezlivo vysvetlila deťom pravidlá súťaže a zdôraznila, že sa môžu stať víťazmi keď splnia rôzne zábavné a netradičné úlohy. Po splnení úloh, ktoré preveria ich schopnosti  premôžu strážcu pevnosti a pevnosť obsadia. Jednotlivými úlohami ako napríklad nafukovaním a čo najrýchlejším prasknutím papierového vrecúška vystrašili strážcu pevnosti, následne nato otáčaním špagátu o kamaráta sa dostali cez priepasť. Šikovným vyprázdňovaním vody v jazere pri pevnosti sa dostali bližšie k pevnosti. Presným triafaním minci do pokladnice sa im podarilo dostať sa k bráne pevnosti. No kľúč bol vyrobený z cukru v podobe lízanky. Deti museli čo najrýchlejšie lízaním zmenšiť kľúč a úspešne odomknúť  pevnosť. Tieto súťaže, ktoré mali rozprávkový charakter deti veľmi zaujali a  počas celej akcie vládla dobrá  nálada. Pani vychovávateľka  snahu, odvahu a šikovné zdolávanie prekážok všetkých zúčastnených odmenila. Deti odchádzali s novými zážitkami a ich očká žiarili šťastím. Bc. D. Kostárová

            • Lyžiarsky výcvik

            •      22. februára 2016 ráno o ôsmej hodine sa to všetko začalo. Rozlúčili sme sa s rodičmi, nasadli do autobusu a vyrazili na vysnívaný lyžiarsky výcvik. Naším cieľom bola dedinka Mlynky. Cestou nám učitelia podali informácie, čo bude nasledovať. Prvým veľkým prekvapením bolo ubytovanie, penzión Salamander bol nad naše očakávanie. Druhým prekvapením bol svah, ktorý bol super upravený. No a konečne sme mohli začať  lyžovať. Keďže naše lyžiarske schopnosti neboli na rovnakej úrovni, tak nás páni učitelia rozdelili do troch skupín: začiatočníci, pokročilí lyžiari a snowboardisti.

                   Týždeň ubehol ako voda. Začiatočníci už lyžovali, pokročilí už boli viac ako pokročilí a snowboardisti sa už cítili profesionálmi. Keď sme opúšťali toto malebné stredisko, bolo nám ľúto, ale boli sme šťastní, pretože to bol týždeň plný nádherných  zážitkov. Pokračovanie článku TU.

            • eTwinnning

            • Milí žiaci, iste aj vy radi a veľa čítate. Predpokladáme, že najčastejšie sú to slovenské knihy či tvorba zahraničných autorov preložená do slovenského jazyka. Ale siahli ste už niekedy aj po anglickej knihe? Asi málo z Vás. Aby sme Vám ukázali, že aj čítanie cudzojazyčných kníh je zábava a prínos, pripravili sme pre Vás dopoludnie s anglickou a francúzskou rozprávkou. Prostredníctvom projektu e-twinning sa spolu so žiakmi z ďalších vybraných krajín Európy vo štvrtok  31. marca v zborovni začítate do tých najznámejších rozprávok pre deti. Ilustrované,  prerozprávané a premietané budú šikovnými žiakmi druhého stupňa.  A na čo sa môžete tešiť?

              V anglickom jazyku Vám prerozprávame: The magic cooking pot (PaedDr. Silvia Běčáková) ; Hansel and Gretel; Gingerbread man  (p.uč. Mgr. J. Baranová); Three little pigs (p. uč. Mgr. Zdenka Šinaľová)

              Vo francúzštine Vám rozpovieme: Cendrillon (Popoluška) (p. uč. Mgr. S. Novotná)

              Tešíme sa na Vás! Mgr. Jana Baranová, PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

              Viac o projekte eTwinning sa dozviete TU.

               

               

            • Aj budúci prváci už športujú

            • Hurá, hurá, hurá...Telocvičňou sa ozýval pokrik predškolákov, ktorí si prišli zacvičiť do telocvične ZŠ spolu s rodičmi. Na pripravených dráhach zdolávali prekážky najprv deti, a tak mohli získať medailu tigra, pštrosa, žirafy a koníka. A čo rodičia?...Najprv povzbudzovali, no neskôr sa pridali k svojim športovcom. Budúci prváci tak prežili opäť niečo nové, zaujímavé a zároveň so svojimi rodičmi spoznali ďalšie priestory školy, ktorú budú už onedlho navštevovať.

              Tešíme sa na ďalšie zaujímavé stretnutie 3.3.2016

              Podrobnejšie info o stretnutiach budúcich prvákov nájdete v záložke Budúci prváci – Predškoláčik.

          • Hviezdoslavov Kubín
            • Hviezdoslavov Kubín

            • Hviezdoslavov Kubín pozná vari každý. Najstaršia a najprestížnejšia súťaž v oblasti umeleckého prednesu a divadiel poézie na Slovensku je pomenovaná podľa najvýznamnejšieho slovenského básnika a jeho rodiska. Žiaci si v nej prehlbujú literárne poznanie, tvorivosť, kultivujú jazyk, reč, zmysel pre rytmus a pestujú vzťah k slovu ako kultúrnej a umeleckej hodnote. Školské kolo  sa uskutočnilo 25. februára a prinieslo všetkým súťažiacim aj divákom hlboké umelecké zážitky. Dve samostatné poroty, ktoré tvorili vyučujúci SJL rozhodli o týchto víťazoch:

              Poézia 2.stupeň

              2. kategória: 1. Sofia Kapsdorferová – 5. A; 2. Monika Kmecová – 6.D; 3. Slávka Ratvajská – 5. D,  Oliver Tomko – 5.A

              3. kategória: 1. Petra Palubová – 8.A; 2. Aneta Bačkovská – 7.A; 

              Próza 2. stupeň

              2. kategória: 1. Dárius Popík – 5.C; 2. Richard Vasilega – 6.E; 3. Emma Gregová – 5.B

              3. kategória: 1. Karin Kapsdorferová – 8.A; 2. Sarah Vaxmanská – 7.A; 3. Kristína Bardiovská – 7.A

              1.kategória

              Poézia 1. stupeň:

              1. Miroslava Kožlejová  4. A; 2. Michaela Kožlejová  4. A; 3. Marián Barančík 4. C; Tamara Guľová 3. D

              Cena poroty:   

              Daniel Kuľka 3. D, Katarína Kašperová 3.B

              Próza 2. stupeň:

              1. Linda Šinaľová 4. C; 2. Veronika Tyššová 2. C; 3. Petra Gracová 4. C

              Cena poroty:   

              Adrián Riznár             Nižná Voľa

              Víťazom blahoželáme !

            • Atléti ŠŠK JAK Bardejov so 6 medailami z M-SR

            • Po úspešnej letnej atletickej súťažnej sezóne sa v plnom prúde rozbehla aj halová. Po seriáli Latky 5 miest v skoku do výšky, potom jeho finále v Banskej Bystrici, a halových Majstrovstvách Východoslovenského atletického zväzu v maďarskej Nyíregyháze, prišlo vyvrcholenie, majstrovstvá Slovenskej republiky postupne vo všetkých vekových kategóriách, a tiež aj vo viacbojoch v Bratislave.
              Mladí atléti ŠŠK JAK pri ZŠ na Komenského ulici v Bardejove Voľanský, Vašičkanin, Lenková a Brehuvová úspešne odštartovali sériu M-SR, tentoraz v kategórií staršieho žiactva. V bratislavskej športovej hale Elán sa Radoslav Voľanský prezentoval ziskom 3 medailí, zlatých v prekážkovom behu na 60 m a v skoku do výšky, striebornej v skoku do diaľky. Denisa Lenková pridala 5. miesto vo vrhu guľou a Erika Brehuvová 6. miesto v behu na 800 m. Talentovaný bežec Marek Vašičkanin pre zdravotné problémy na 800 m nemohol nastúpiť. Pokračovanie článku TU.
               
          • OLYMPIÁDA V ANJ
            • OLYMPIÁDA V ANJ

            • Po úspešnom boji na školskom a okresnom kole nás výborne reprezentovali naši žiaci aj na krajskom kole, ktoré sa uskutočnilo 10.2.2016 v Prešove. V kategórii 1B sa Vladislav Slosarčík umiestnil na 6. mieste a v kategórii 1C sa Sonja Rapčanová umiestnila na 1. mieste a bude nás reprezentovať na celoslovenskom kole v Bratislave 22.3 - 23.3. Srdečne blahoželáme a držíme palce!!! GOOD LUCK


            • Triedny projekt 4.E „Nauč nás, čo vieš“ : Floorball

            • Náš triedny projekt „Nauč nás, čo vieš“ prebieha už nejaký ten piatok. Každý zo spolužiakov nás učí nejakej zaujímavej činnosti, ku ktorej inklinuje. Naučili sme sa mnohému z oblasti remesla, geografie či kulinárstva. So športovou témou sa nám predstavil Alex Ščerbatý. Má veľmi rád floorball a tak nám na hodine telesnej výchovy poodhalil tajomstvá floorballu. Ukázal nám ako držia hokejku útočníci či brankári. Za pomoci pani učiteľky telesnej výchovy Mgr. Aleny Geffertovej nám vysvetlil pravidlá hry. Vyskúšali sme si to aj my sami a potom sme si zahrali krátky zápas. Najprv hrali chlapci a potom dievčatá. Až po tomto nácviku  sme si zahrali všetci spolu. Keďže Alex „vyučoval“ tretiakov a štvrtákov, spojili sme si tímy. Napokon sme vyhrali 3:0. Keďže sme všetci výskali za svoj tím, na druhý deň nás silno začali bolieť hlasivky. Tento deň by som však aj napriek tomu doprial i vám.
              Všetkým bolo pri hre super a z tejto hodiny sme si veľa odniesli. Ďakujeme Alexovi i pani učiteľke Geffertovej.Timotej Valíček, žiak 4.E


              Foto: Mgr. Alena Geffertová

            • Predškoláci opäť v škole

            • Aj v tomto školskom roku  majú škôlkari – predškoláci z okresu Bardejov možnosť zúčastňovať sa zaujímavých stretnutí na škole, priamo v priestore triedy. V školských laviciach si skúšajú, aké je to v škole naozaj. Hravým spôsobom sa zoznamujú s písmenkami, číslami, zvieratkami, ale aj strihajú, kreslia a cvičia. Pobytom v škole sa u nich odburáva strach zo školy a taktiež aj obavy rodičov ako to ich dieťa v škole zvládne. Najbližšie stretnutie predškolákov sa uskutoční v telocvični školy 25.2.2015, kde si zacvičia ako školáci. Podrobnejšie informácie o stretnutiach nájdete v záložke Budúci prváci – Predškoláčik.

               Na všetkých predškolákov sa veľmi tešíme.

          • Školské kolo súťaže Talent základných škôl regiónu Šariš.
            • Školské kolo súťaže Talent základných škôl regiónu Šariš.

            • Vo štvrtok 11.2.2016 sa v školskej jedálni zhromaždilo 57 žiakov (6. – 9. ročník), ktorí prišli zabojovať o titul v súťaži Talent základných škôl regiónu Šariš.  Súťaž talentov je súčasťou aktivít celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným, ktorú zastrešuje úspešná spolupráca Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove a mesta Prešov.

              V školskom kole riešili žiaci test, ktorý obsahoval 13 úloh zameraných na  logiku, matematiku a verbálne myslenie. Úlohy boli  v dvoch úrovniach náročnosti. Jednobodových bolo 9 úloh a dvojbodové boli 4 úlohy, teda žiaci mohli získať najviac 17 bodov.  Úspešní riešitelia boli tí žiaci, ktorí získali 8 a viac bodov. Kompletné výsledky si môžete pozrieť TU.

              Naši žiaci sa s úlohami popasovali veľmi dobre, lebo až 37 súťažiacich bolo úspešnými riešiteľmi školského kola.  Chcela by som pochváliť úspešných riešiteľov - šiestakov. V konkurencii svojich spolužiakov z vyšších ročníkov obstáli veľmi dobre aj napriek tomu, že ich matematické znalosti a zručnosti sú na nižšej úrovni  a zatiaľ nevedia  riešiť úlohy so zlomkami.

              Celkový prehľad úspešných riešiteľov je v tabuľke.  Gratulujeme všetkým úspešným talentom našej školy.

              Finálové kolo sa uskutoční 23. februára 2016 v zasadačke MsÚ mesta Prešov, budú nás  v ňom reprezentovať títo traja  žiaci: 

              Kendra Peter, IX. A (16 BODOV); 
              Riznárová Soňa, VIII. A (15 BODOV); 
              Kapsdorferová Karin, VIII.A (15 BODOV).

              Úlohy finálového kola budú zamerané na logický úsudok, matematický úsudok, priestorový úsudok a verbálne myslenie. Víťaznú trojicu riešiteľov súťaže Talent regiónu Šariš vyhlásia organizátori v deň konania veľkého finále.

              Našim žiakom prajeme veľa úspechov. Mgr. Mária Čukanová

          • Vo vedomostnej súťaži Expert geniality show obsadili naši žiaci prvé priečky na Slovensku
            • Vo vedomostnej súťaži Expert geniality show obsadili naši žiaci prvé priečky na Slovensku

            • Žiaci našej školy sa už roky zapájajú do celoslovenskej vedomostnej súťaže Expert geniality show a rovnako  pravidelne v nej dosahujú výborné výsledky.  Súťaž je medzi študentmi základných a stredných škôl veľmi obľúbená, v tomto ročníku sa do nej zapojilo  vyše 9 000 žiakov. O to viac nás tešia mimoriadne úspechy našich.

              Najviac darilo žiačke Petre Palubovej z 8. A, ktorá sa v téme Svetobežník umiestnila na 1. mieste.

              Ivana Matejová a Jakub Marcin získali v téme Spoločnosť kedysi a dnes 4. miesto  a Petra Petrušová 7. miesto.

              Titul TOP EXPERT za najlepšie umiestnenie v oboch témach získala Alexandra Valková zo 6. D a Petra Palubová z 8. A.

              Titulom EXPERT boli ocenení aj žiaci, ktorí sa vo svojej kategórii umiestnili medzi najlepšími v niektorej z tém:  Kmecová – 6.D,  Bačkovská, Baláž, Žlebek, Barančíková, Juríček, Marcinčo – 7. A, Jurčišinová, Riznárová – 8. A, Terjéková, Dutka – 9. A.

              Blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu!

            • Karneval 2016

            • Ráno ako každé iné. Cesta do školy ako každá iná. Len cesta do tried na ZŠ na Komenského ul. 23 v Bardejove bola až podozrivo odlišná. Putovaním po chodbách jednotlivými átriami totiž prvý februárový piatok nebolo možné stretnúť žiaka, ale už od skorého rána z átria do átria pobiehavali princezné, čarodejníci, šašovia a mnohé iné rozprávkové bytosti, ale aj takmer reálne kópie skutočných povolaní v menšom vydaní. S očakávaním v očkách a radosťou na perách netrpezlivo vyčkávali, kedy si v kostýme nadšencov budúcich plesov vyskúšajú pravú karnevalovú zábavu. A veru dočkali sa. Bez ostychu a otáľania, číro spontánne v rytme tanečných šlágrov spod mixážneho pultu dídžejov z populárneho Boborlandu, sa naše masky pustili do tancovačky hneď s prvými tónmi hudby. Pokračovanie článku TU.

          • 14. reprezentačný školský ples
            • 14. reprezentačný školský ples

            • Komu by sa nechcelo ísť tam, kde je veselo!
              Kde je dobrá spoločnosť,
              jedla, pitia kde je dosť,
              kde je dobrá zábava,
              kde sa priateľ s priateľom stretáva.
              O čom že  sa ten chýr nesie?
              Nuž o našom školskom plese!
               
              Fašiangy sú už oddávna časom zábav, plesov, veselíc a karnevalov. Túto peknú tradíciu dôsledne dodržiavame aj na našej škole a v krásne vyzdobenej  spoločenskej sále firmy Obuv – Špeciál, spol .s r.o. sme sa 23. januára v príjemnej a veselej atmosfére zabávali už na 14. reprezentačnom plese, ktorý organizuje riaditeľstvo školy v spolupráci s Radou školy a Združením rodičov a priateľov školy.
              Hneď v úvode dobrú náladu a radosť plným priehrštím rozdávali  malí tanečníci a speváci nášho detského folklórneho súboru Prvosienka, ktorý pracuje pod umeleckým vedením p. vychovávateľky Bc. Dariny Kostárovej a pani učiteľky PaedDr.Viery Remetovej.
              Slávnostnými prípitkom a príhovormi ples otvorili:  predseda Rodičovskej rady Ing. Viliam Kohút, riaditeľ školy PhDr. Ján Mika a náš hosť - vedúci oddelenia školstva a telesnej kultúry MsÚ -  Mgr. René Semanišin. 

              Do tanca i do spevu po celý čas na striedačku vyhrávali  Muzikanci Raslavicke a country spevák a muzikant Jozef Kochlica. Pokračovanie článku s fotogalériou TU.


               

          • Okresné kolo MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY
            • Okresné kolo MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY

            • Tak, a máme tu výsledky okresného kola MO 2015/2016. Riešenia žiakov školského kola MO sme doručili v danom termíne na oddelenie školstva a telesnej kultúry, na základe týchto riešení boli pozvaní žiaci na okresné kolo. Na Základnej škole na sídl. Vinbarg  v Bardejove si  19.januára  potrápili hlavičky žiaci 5. a  9. ročníka. Celkom súťažilo 41 piatakov a 25 deviatakov. 

              Tu sú dosiahnuté výsledky:

              P.č.

              Meno súťažiaceho

              Škola

              Počet bodov

              Umiestnenie

              Poznámka

              1.

              Marián Barančík

              ZŠ Komenského(4.C)

              18

              1

              úspešný

              2.

              Oliver Vaľko

              ZŠ Komenského(5.A)

              17

              2

              úspešný

              3.

              Matej Krumlovský

              ZŠ Komenského(5.A)

              16

              3

              úspešný

              4.

              Dominika Paľuvová

              ZŠ Komenského(5.A)

              14

              4

              úspešný

              7.

              Oliver Tomko

              ZŠ Komenského(5.A)

              11

              7

              úspešný

              11.

              Linda Hlavinková

              ZŠ Komenského(5.C)

              7

              11

              ďalší

              13.

              Stela Bajuszová

              ZŠ Komenského(5.C)

              5

              13

              ďalší

               

              P.č.

              Meno súťažiaceho

              Škola

              Počet bodov

              Umiestnenie

              Poznámka

              2.

              Tibor Jackanin

              ZŠ Komenského(9.A)

              21,0

              2.

              úspešný

              4.

              Bianka Terjéková

              ZŠ Komenského(9.A)

              19,0

              4.

              úspešný

               

              ťazom blahoželáme!

          • iBobor
            • iBobor

            • V novembri 2015 súťažili žiaci našej školy online v informatickej súťaži iBobor.  Zo všetkých 149 žiakov bolo úspešných 17 žiakov z I. stupňa a 27 žiakov z II. stupňa. Všetci úspešní riešitelia si odnesú domov diplom a vecné ceny.  Traja žiaci  Marián Barančík (4.C), Alexander Oslacký (4.E) a Jakub Štofanik (6.C), dosiahli 100. percentil.  Najlepší z našej školy:

              Bobríci

              1. - 80.

              Marián Barančík, 4. C

              96,00 bodov, 100. percentil

              1. - 80.

              Alexander Oslacký, 4. E

              96,00 bodov, 100. percentil

              81. - 99.

              Jan Nohovec, 4. D

              92,00 bodov, 99. percentil

              81. - 99.

              Sára Sobeková Foľtová, 4. C

              92,00 bodov, 99. percentil

              221. - 378.

              Adam Humeník, 4. E

              84,00 bodov, 99. percentil

              221. - 378.

              Marek Mank, 4. E

              84,00 bodov, 99. percentil

              221. - 378.

              Alex Ščerbatý, 4. E

              84,00 bodov, 99. percentil

              Benjamíni

              90. - 233.

              Jakub Štofanik, 6. C

              73,34 bodov, 100. percentil

              261. - 314.

              Oliver Vaľko, 5. A

              69,34 bodov, 99. percentil

              444. - 704.

              Alexandra Valková, 6. D

              66,68 bodov, 98. percentil

              818. - 951.

              Juraj Majdák, 7. B

              62,68 bodov, 96. percentil

              987. - 1204.

              Kristián Kapec, 6. D

              61,35 bodov, 96. percentil

              Kadeti

              295. - 357.

              Peter Kendra, 9. A

              68,01 bodov, 98. percentil

              495. - 512.

              Anna Hankovská, 8. A

              64,34 bodov, 97. percentil

              890. - 960.

              Petra Petrušová, 8. A

              60,02 bodov, 94. percentil

               

               Všetkým úspešným blahoželáme a ostatní nezúfajte, skúste znova o rok

              Podrobné výsledky si môžu žiaci pozrieť na stránke: www.ibobor.sk


            • Testovanie 5

            • V tomto školskom roku, 25. novembra 2015,  prebiehalo pilotné testovanie piatakov Testovanie  5  z predmetov MAT a SJL. Zúčastnilo sa ho 81 žiakov našej školy s veľmi dobrými výsledkami. (viď tabuľka)

              Sme veľmi radi, že si piataci poradili s náročnými úlohami tak dobre, a želáme im, aby aj v testovaní  T9 boli takí úspešní. Kolektív učiteľov MAT a SJL

            • Všetkovedko

            • 2. decembra 2015 sa 41 žiakov našej školy zúčastnilo 7. ročníka vedomostnej súťaže Všetkovedko. Aj napriek tomu, že súťaž je určená pre žiakov 2. – 5. ročníka, o titul Všetkovedka zabojoval i jeden žiak z prvého ročníka.

              Súťažilo sa v štyroch kategóriách. Druháci, tretiaci, štvrtáci a piataci. Tejto súťaže sa zúčastnilo viac ako 14 000 detí z celého Slovenska.

              Diplom s titulom Všetkovedka dostal ten, kto sa zaradil medzi 30% najúspešnejších.

              Z našej školy to boli títo žiaci: Jakub Tribus, žiak 1.D triedy (za svoje vysoké umiestnenie – 3. miesto získal Knihu otázok a odpovedí ), menšie vecné ceny získali: Linda Hlavinková z 5.C,  Oliver Tomko, Oliver Vaľko, žiaci 5.A, všetci traja za 23. miesto,  Marek Mank, žiak 4.E,  za 24. miesto, Leo Hudák, žiak 4.C, za 29. miesto, Alex Ščerbatý zo 4.E, Alexandra Voľanská  zo 4.C – obaja za 31. miesto a Patrik Kurimský, žiak 3.B, za 35. miesto.  

              Ostatní súťažiaci dostali diplom Všetkovedkov učeň.

              Ako spomienku na súťaž si odnášali všetci žiaci aj nálepku s obrázkom Všetkovedka.

              Všetci súťažiaci si môžu vyhodnotenie svojich odpovedí podrobne skontrolovať na stránke www.vsetkovedko.sk v časti Tvoj Všetkovedko/ Získal si titul Všetkovedko? Potrebujú na to kód, pod ktorým súťažili. Majú ho nalepený vo svojich žiackych knižkách.

              Všetkým úspešne zúčastneným srdečne blahoželáme. Ak Vás výsledky sklamali, nezúfajte, šanca uspieť lepšie tu bude aj na budúci školský rok. 

              Mgr. Andrea Senajová, koordinátorka súťaže