• Novinky

            • PASOVANIE PIATAKOV

            • Deviataci – IX.A -spolu so svojou triednou učiteľkou p. Glittovou pripravili pre našich piatakov slávnostné prijatie medzi žiakov 2. stupňa - PASOVANIE.

              V piatok  23.10.2015 sa všetci zišli na chodbe druhého poschodia, kde pre nich bolo pripravené zábavno-súťažné popoludnie. Piataci behali s pinpongovou loptičkou , skákali na jednej nohe, tancovali  na malom kúsku novinového  papiera, ťahali cukríky na šnúrke. Všetci prejavili súťažného ducha a zároveň sa navzájom lepšie spoznávali. Úspešní piataci jednotlivých súťaží dostali symbolické ceny  a na záver spoločne zložili SĽUB. Všetkých piatakov tiež deviatačky ,,pokrstili“ veľkou ceruzou.

              VITAJTE MEDZI NAMI, PIATACI!!!!


              Foto: S. Rapčanová, Mgr. V. Vasilegová, Mgr. Ľ. Kuča

            • POZNAJ PRAVIDLÁ, CHRÁŇ SI ŽIVOT NA CESTE

            • V mesiacoch september a október prebiehali na ôsmych základných školách stretnutia žiakov šiesteho ročníka so žiakmi SPŠ v spolupráci s Okresným dopravným inšpektorátom a pracovníkmi Červeného kríža. Cieľom dopravno – preventívneho projektu bolo naučiť žiakov ako sa bezpečne správať ako účastník cestnej premávky. Na jednotlivých stretnutiach sa naučili ako sa správať ako cyklista, chodec, spolujazdec, rozoznávať dopravné značky, ako podať prvú pomoc, prečo nosiť reflexné prvky. Výsledkom týchto stretnutí bolo súťažné dopoludnie, kde žiaci súťažili v teoretickej a praktickej časti. V teoretickej časti odpovedali na otázky z jednotlivých oblastí, a v praktickej časti uplatnili získané vedomosti. Po vyhodnotení sa družstvo našej školy umiestnilo na druhom mieste s rozdielom iba jedného bodu od víťazov. Družstvo tvorili: Alexandra Valková, Dominika Laktičová, Matias Kovaľ, Tamara Kaputová a Jerguš Jančík. Srdečne gratulujeme! Súčasťou tohto projektu bola aj simulácia dvoch dopravných nehôd motorového vozidla a cyklistu, a zásah hasičov, záchranárov a policajtov. Projekt sa žiakom veľmi páčil a všetci vyjadrili vďaku organizátorom za poučné aktivity. Dúfajme, že nehody sa nám budú vyhýbať a získané vedomosti zostanú len teóriou.

          • Ako byť dobrým novinárom?
            • Ako byť dobrým novinárom?

            •  Ivana Matejová na celoslovenskom seminári
              mladých novinárov

               
              Už týždeň vopred som sa tešila na 22. september a odpočítavala som dni. Keď mi v utorok v noci o pol tretej zazvonil budík, všetka radosť a chuť niekam ísť ma prešla. S ockom sme mali pred sebou päťhodinovú cestu do Nitry. Pokračovanie článku TU.

               
          • Otvorenie dopravného ihriska na škole
            • Otvorenie dopravného ihriska na škole

            • Úlohou dopravnej výchovy je postupne pripraviť žiakov na samostatný pohyb v cestnej premávke v pozícii chodca alebo cyklistu. Vzhľadom na celospoločenský význam vytvárania podmienok na zvyšovanie bezpečnosti žiakov v premávke rozhodli sme sa, prostredníctvom projektu „ Múdro a bezpečne v škole i na ceste“ podporeného Komunitnou nadáciou  v Bardejove, prispieť k osvojeniu si teoretických i praktických pravidiel cestnej premávky, ktoré by vedeli  žiaci  s istotou používať. Pokračovanie článku s fotogalériou TU.
               

               
            • Jeseň pani bohatá, alebo šantenie s jeseňou

            • Leto je už nenávratne za nami a po dlhých, teplých a slnečných dňoch sa k slovu prihlásila jeseň. Jeseň je jedno z ročných období, ktoré nám prináša nespočetné mnoho inšpirácií a nápadov. Všetko, čo nám toto ročné obdobie ponúka sme využili pri výtvarných a pracovných činnostiach v našich oddeleniach ŠKD. Deti s pomocou pani vychovávateliek vytvorili množstvo výrobkov s prírodného materiálu, ktoré nám poskytuje krásna jesenná príroda v našom okolí. Výsledky našej práce prezentujeme na školskej chodbe, kde sme vytvorili výstavku našich prác. Táto výstavka hýri všetkými farbami a množstvom rôznych nápadov. Určite sa príďte pozrieť a posúďte sami! Vychovávateľky ŠKD

            • EnglishOne - Súťaž

            • Pod vedením vyučujúcich anglického jazyka Mgr. Zdenky Šinaľovej a Mgr. Andrey Senajovej sa vybraní žiaci štvrtého, piateho a šiesteho ročníka zapojili do súťaže ENGLISHONE  o hodnotné ceny ako je napr. koncert  Celeste  Buckingham pre celú školu, jazykový pobyt v Oxforde, tablety alebo knihy.

              Úlohou žiakov je vypracovať desať úloh v elektronickej podobe a zbierať body na hracie karty za správne riešenia. Hracie karty následne učiteľ odošle usporiadateľovi súťaže. Viac o tejto súťaži sa dozviete v letáku súťaže vo formáte PDF tu. Prípadne na webstránke projektu www.englishone.sk

              Cieľom súťaže je podporiť používanie digitálneho vzdelávacieho  obsahu na hodinách anglického jazyka.

              Žiakom prajeme veľa úspechov a zábavy  pri plnení súťažných úloh.

            • Zdravie, ktoré nám príroda poskytuje

            • V našom VI. odd. v októbri sa miešal ovocný a zeleninový šalát. Deti sa zapájali do jeho prípravy s chuťou. Vedia čo je to zdravá a chutná výživa, ktorá je veľmi dôležitá pre naše zdravie. Ľ. Brejníková


            • Krásy jesene

            • Dňa 15. 10 2015 sa v ŠKD uskutočnila výtvarná súťaž pod názvom Krásy jesene. Do súťaže sa zapojili deti všetkých ročníkov, kde ukázali svoj výtvarný talent rôznymi výtvarnými technikami. Za svoje krásne výtvory dostali deti ovocie a sladkú odmenu. Mgr. Hedviga Mihňáková


          • Fotografia nie je všetko. Fotografia je viac...
            • Fotografia nie je všetko. Fotografia je viac...

            • Na začiatok otázka. Čo dáva fotografii najväčšiu hodnotu? Kým sa na chvíľu zamyslíte, prezradíme, že práve takýto rébus si pre štvrtákov z triedy pre  intelektovo-nadané deti zo ZŠ na Komenského ulici č. 23 v Bardejove pripravil stredoškolský pedagóg a šikovný fotograf Mgr. Peter Čegiň, člen Asociácie slovenských svadobných fotografov, počas fotografického plenéru v prekrásnom prostredí  skanzenu v Bardejovských Kúpeľoch. Ďalšia výzva týchto žiakov spoznávať nepoznané, je totiž položená na námete 5. ročníka Poľsko-slovenskej fotografickej súťaže „Moje nízke Beskydy“. Nevedno, aké sú teda vaše odpovede, no výsledné názory žiakov súvisiace s hodnotou fotografie smerovali k predmetu záberu, svetlu, kvalite fotoaparátu či farbám, v čom sa určite nemýlili. Pravdou však je, že to, čo dáva fotografii najväčšiu hodnotu je ČAS. A keď si túto odpoveď rozmeníme na drobné a zamyslíme sa, popri našich spomienkach, starostlivo v nás uchovávaných po dlhé roky, sú to fotografie, ktoré jediné majú tú skvelú predispozíciu  prinavrátiť čas. Zásluhou fotografie sa nám vracajú objekty i osoby v plnom rozlíšení, so znovuobjavenou emóciou, vťahujúcou nás do opätovného centra diania. Pokračovanie článku s fotogalériou TU.
               
          • Týždeň zdravej výživy
            • Týždeň zdravej výživy

            • V týždni od 12. 9. do 16. 9. 2015 v našej školskej jedálni prebehol týždeň zdravej výživy. Žiaci  aj pedagógovia mali možnosť vyhodnotiť  päť nových – zdravších jedál (každý deň jedno), pripravovaných podľa receptúr odporúčaných Ministerstvom školstva SR.

              Pri odchode zo školskej jedálne, na vyzdobenom stole,na  nich čakali „smajlíci“. Všetci stravníci mali možnosť hodnotiť a hodiť do pripravenej krabičky buď usmievavého, alebo zamračeného smajlíka, podľa toho, či im jedlo chutilo, alebo nie. Z polievok získala lepšie hodnotenie cícerová so zeleninou  mäsom, ktorú pozitívne ohodnotilo 348 detí a 196 jej nedalo hlas. Karbonátok so sójovými kockami so 359 hlasmi „za“ a 105 hlasmi „proti“  zas zvíťazil  nad rybou s bylinkovo-orechovou kôrkou. Tá chutila 300 a nechutila 283 žiakom. Nátierka  z tofu syra so šunkou mala tiež veľký úspech (35 hlasov ku 8 hlasom v jej prospech).

              Aj naďalej budeme  náš jedálny lístok dopĺňať novými jedlami, aby strava v školskej jedálni bola pestrejšia a zdravšia.

            • VÝSLEDKY ŠPORTOVÝCH TURNAJOV

            • A JE DOBOJOVANÉ! ĎAKUJEME VŠETKÝM, KTORÍ SA K NÁM PRIDALI A STRÁVILI S NAMI ŠPORTOVÉ CHVÍLE - žiaci aj učitelia - Mgr. A. Zavacká, Mgr. Z. Kollárovič, ktorí rozhodovali.

              A TU SÚ VÝSLEDKY:

              Prehadzovaná 5.-6. ročník:
              1. m. VI.E, 2. m. VI.C, 3. m. V.D-dievčatá, 4. m. V.D-chlapci, 5. m. V.C

              Vybíjaná 7. ročník:
              1.m. VII.D, 2.m. VII.B, 3.m. VII.A, 4.m. VII.C

              Volejbal 8.-9.ročník:
              1.m. KOBYLY(IX.A), 2.m. ŽIAROVKY(VIII.A), 3.m. THE BEST (IX.D), 
              4.m. INVALIDI (VIII.E), 5.m. VIII.D  

              VÍŤAZOM  BLAHOŽELÁME!!!

              A vy ostatní poctivo trénujte, lebo sa opäť stretneme.

          • PASOVANIE PIATAKOV
            • PASOVANIE PIATAKOV

            • PASOVANIE PIATAKOV


              KEDY: 23. októbra 2015 (piatok) 14:15 hod.

              KDE: 2. poschodie

              KTO: naši piataci a ich triedni učitelia

              TEŠÍME SA NA VÁS!!!!!!

            • Navštívili sme výrobňu „hostií“...

            • Dňa 13. októbra 2015 sa tretiaci  z našej školy, pripravujúci sa na 1. sväté prijímanie, zúčastnili exkurzie vo výrobni hostií, ktorú spravujú sestry  Congregatio Jezu v Prešove. Tie ich ochotne previedli po prevádzke a zaujímavým rozprávaním im vysvetľovali o spôsobe výroby zvláštneho chleba, ktorý sa pri svätej omši mení na Ježišovo telo – Eucharistiu. Potom naša  cesta smerovala do Vyšnej Šebastovej, kde sme navštívili Ružencovú záhradu – prvú na Slovensku. Celá návšteva bola zavŕšená svätou omšou v ich kostole. Po krátkej modlitbe a požehnaní pána kaplána Štefana Kačmára, ktorý celú akciu zorganizoval, sme sa vybrali na cestu domov, kde nás už čakal dobrý obed v školskej jedálni.
               
            • Triedny projekt 4.E - Nauč nás, čo vieš: Ukrajina

            • Učíme sa celý život. V škole, mimo nej, ale najlepšie asi zážitkami, ktoré sami prežijeme. Taký je aj náš triedny projekt s názvom Nauč nás, čo vieš, ktorý pre nás vymyslela naša pani učiteľka Andrea Tribusová. Odohráva v našej triede 4.E na Komenského ulici č. 23 v Bardejove. Pokračovanie článku TU.
               
              Foto: PaedDr. Andrea Tribusová, PhD. Text: Štvrták Marek Mank z triedy pre intelektovo-nadané deti zo ZŠ na Komenského 23 v Bardejove, spolu so svojou mamkou, počas triedneho projektu Nauč nás, čo vieš, bližšie predstavil Ukrajinu.
            • Projekt HOVORME O JEDLE na našej škole

            • 16. októbra si pripomíname Svetový deň zdravej výživy. Výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje naše zdravie.

              V tomto školskom roku sa naša škola zapojila do projektu "HOVORME O JEDLE." V rámci Týždňa zdravej výživy v čase od 12. - 16. októbra budú zaradené na jedálnom lístku nové jedlá podľa Nových stravovacích noriem 2015. Tieto nové jedlá budú farebne vyznačené na jedálnom lístku.

              Boli by sme veľmi radi, ak by sme získali od Vás spätnú väzbu o tom, či Vám tieto nové jedlá chutili. Počas celého týždňa sa bude pri východe z jedálne nachádzať urna so zelenými a červenými smajlíkmi. Svoj názor na nové jedlo môžete vyjadriť vhodením zeleného smajlka, ak mi jedlo chutilo alebo červeného smajlíka, ak mi jedlo nechutilo.

              Na základe Vašich výsledkov sa rozhodnite, či tieto nové jedlá budú zaradené do jedálneho lístka aj v budúcnosti.

              Prajeme dobrú chuť.


              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.

               

          • ŽIŤ ENERGIOU v škole aj v každodennom živote
            • ŽIŤ ENERGIOU v škole aj v každodennom živote

            • 6. októbra zavítali na našu školu špecialisti SIEA ( Slovenská inovačná a energetická agentúra) z Banskej Bystrice a Košíc, ktorí v rámci projektu ŽIŤ ENERGIOU pripravili pre našich štvrtákov zaujímavé energetické experimenty, súťaže, hry, prednášky a pomôcky na vyučovanie. Prostredníctvom zaujímavých vzdelávacích aktivít a pokusov oboznámili deti s druhmi energie, jej vznikom, využívaním, ale hlavne – učili ich, ako treba energiu šetriť, čo je hlavným predpokladom úspor energie v budúcnosti. Aktivity  boli pripravené tak, aby deti mohli nadobudnuté vedomosti a skúsenosti využiť nielen počas vyučovania, ale najmä  pri každodenných činnostiach. Možno mnohí v tomto smere poučia aj svojich rodičov. Deti súťažili v tímoch, učili sa spolupracovať, pomáhať si, čo je tiež dôležitým výchovným momentom tohto podujatia. Pokračovanie článku TU.
               
              Reportáž Bardejovskej televízie

              Fotogaléria
          • SÚŤAŽ V ANGLICKOM JAZYKU!
            • SÚŤAŽ V ANGLICKOM JAZYKU!

            • Tento školský rok bude prebiehať súťaž v anglickom jazyku pre žiakov piateho až deviateho ročníka, v ktorej si otestujete svoju zručnosť v jazyku, ale aj svoje logické myslenie. Každý mesiac zverejníme na nástenke pri kabinete anglického jazyka jednu otázku a vašou úlohou bude vyriešiť ju. Súťaž začína v októbri a posledná otázka bude v máji. V júni súťaž vyhodnotíme.  Správne odpovede bude zbierať a kontrolovať Váš učiteľ anglického jazyka. Ten žiak zo skupiny, ktorý bude mať na konci školského roka všetky správne odpovede, získa zaujímavú odmenu. Je vo vašom záujme, aby ste sa o správne odpovede nedelili so svojimi spolužiakmi a aby ste nezabúdali sledovať nástenku a odpovedali na všetky otázky. Tešíme sa na vaše odpovede a prajeme veľa šťastia! Otázky budú zverejnené aj na stránke školy. GOOD LUCK    

              QUESTION FOR OCTOBER:

              Divide 30 by half and add ten. What do you get?

              Ďalšie otázky budú zvereňované v sekcii PREDMETY - ANGLICKÝ JAZYK - SÚŤAŽE - resp. TU.

          • Oznam ŽP - Organizovanie športových turnajov žiakov
            • Oznam ŽP - Organizovanie športových turnajov žiakov

            • Športové turnaje
              6. ročník - prehadzovaná - 8.10.2015 od 15.00
              7. ročník - vybíjaná - 12.10.2015 od 14.00
              8. a 9. ročník - volejbal - 12.10.2015 od 15.30
              5. ročník - prehadzovaná - 16.10.2015 od 14.00

              Všetky turnaje budú v telocvični!
              ŠPORTU ZDAR!!!
            • ŽIACKY PARLAMENT - Vyfarbime sa ČERVENÝ MÁJ

            • VYFARBIME  SA  !!!

               MÁJ JE ČERVENÝ!!! 
              Farby ostatných mesiacov a tie predchádzajúce nájdete TU.

              Piatok 5.5.2017- červený máj :-)

              Fotenie: 1. stupeň vo vestibule po prvej vyučovacej hodine.
                           2. stupeň na chodbe druhého poschodia počas veľkej prestávky.