• Novinky

            • Záhady 3. poschodia

            • Odkazom J. Á. Komenského, že škola by mala byť pre žiakov hrou, ktorá ich učí spoznávať nepoznané  tým najprirodzenejším spôsobom, bolo otvorené vyučovanie, ktoré sa pod vedením pani učiteliek Ing. Márie Onuščákovej, RNDr. Dany Ellerovej a Ing. Gabriely Niemašíkovej uskutočnilo na našej škole dňa 31.3.2015 pod názvom Záhady 3.poschodia. Návštevníci mohli obdivovať aj model atómovej elektrárne, ktorý vytvorili žiaci pána učiteľa Mgr. Rastislava Sabola.
              Už samotný názov evokoval u štvrtákov a žiakov v triedach s intelektovým nadaním, pre ktorých bolo podujatie pripravené, zvedavosť. Čo ich na 3. poschodí, kde sú odborné učebne fyziky, chémie a biológie, čaká? Pokračovanie článku TU.
               
            • ZOČ našich žiakov

            • Dňa 27. marca 2015 sa žiaci našej školy- Simon Soroka, žiak 9.D triedy a Peter Sabol, žiak 7.D triedy pod vedením učiteľa Rastislava Sabola zúčastnili krajského kola SOČ a ZOČ na Spojenej škole Ľ. Podjavorinskej 22 v Prešove. Prezentovali svoju prácu modelu jadrovej elektrárne – názornej učebnej pomôcky, v súťažnej kategórií - Tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie. V dňoch 23.4. - 24.4.2015 budú títo chlapci reprezentovať našu školu na celoslovenskom kole ZOČ v Piešťanoch. Touto prácou  sa zapojili do súťaže v projekte  ,, ZŠ odborne ᾽᾽, ktorý je organizovaný štátnym inštitútom odborného vzdelávania. Na vytvorenom modeli žiaci využili všetky svoje nadobudnuté zručnosti získané na technických predmetoch, ktorým sa venujú  na našej škole. Venovali tejto tvorivej činnosti kus svojho času, trpezlivosti, za čo im patrí vďaka.        

              Prajeme im veľa šťastia v Piešťanoch. Mgr. Rastislav Sabol

            • Popoludnie s mestským policajtom

            • Dňa 31.3.2015 8.oddelenie ŠKD navštívil príslušník Mestskej polície pán Ján Arendáč,ktorý oboznámil deti s funkciou a činnosťou mestských policajtov.Zároveň v rámci podujatia predviedli žiaci našej školy, ktorí sú členmi džudistického oddielu, prvky sebaobrany,čo sa všetkým natoľko páčilo,že si ich aj vyskúšali.Pre deti to bol nezabudnuteľný zážitok, za ktorý všetkým zúčastneným pekne ďakujeme.
               
            • Zdobili sme najväčšiu kraslicu na Slovensku

            • A je to tam! Naše krásne mesto Bardejov sa môže hrdiť jedinečným prvenstvom v Guinessovej knihe rekordov. 27 marca 2014 získalo totiž osvedčenie, že na jeho námestí máme najväčšiu kraslicu na Slovensku. My sa zasa môžeme hrdiť tým, že o jeho premenu na rozprávkové vajce sa pričinili žiaci z tried 3.E a 4.D. Svojim motívom a to rozprávkovými postavičkami chceli aj ostatné deti motivovať k čítaniu a tak má najväčšia kraslica nielen estetický ale aj edukačný význam. Jeho okolie však dozdobili aj jeho menší súputníci ktorých krása a jedinečnosť je už výsledkom ostatných žiakov a ich pani učiteliek i vychovávateliek. 

            • Tvorivé dielne v ŠKD

            • Dňa 27.3.2015 ŠKD v 8.oddelení navštívila pani Anna Cimbaľaková. Porozprávala deťom  o  tradíciach veľkonočných sviatkov a o maľovaní kraslíc. Zároveň názorne predviedla techniku maľovania voskom. Deti to veľmi zaujalo a zároveň si to aj samé vyskúšali .Najšikovnejšieho žiaka pani Cimbaľaková odmenila kraslicou z vlastnej tvorby. Deti si odniesli nielen vlastnoručne namaľované vajíčko, ale aj zážitok zo stretnutia s touto úžasnou ženou. Srdečná vďaka pani Anne Cimbaľákovej. Bc. Zlata Kendrová

            • Múzeum praveku

            • Múzeum praveku Slovenska v Bojniciach vyhlásilo Veľkú pravekú súťaž. Jej cieľom bolo podnietiť u detí záujem o históriu krajiny, rozvíjať ich tvorivosť, samostatnosť a kreativitu, tímovú spoluprácu a tiež hrdosť na dejiny nášho národa.

              Hlavnou cenou v tejto súťaži je návšteva Múzea praveku Slovenska v Bojniciach, čo nás dostatočne motivovalo k vytvoreniu kolektívnej práce, v ktorej sme sa snažili nakresliť,  čo mohli zažiť v pravekej dobe kamennej bojnickí neandertálci počas jedného dňa svojho života.  Keďže o hlavnej cene rozhodne žrebovanie,  všetci si držíme palce!

              Žiaci 3.C triedy



               

            • ŠIKOVNÉ RUKY DETÍ Z ODDELENÍ ŠKD

            • Príchodom jari a blížiacích sa Veľkonočných sviatkov motivoval detí a ich vychovávateľky ku kreatívnej a nápaditej práci vo forme rôzných výrobkov. Sú to výrobky z širokého druhu materíálu a techník, dotvárané symbolmy jari. Tieto výrobky krášlia vestibul našej školy. Ich farebnosť, rôznorodosť a pestrosť sú patvou pre oči veľkých i malých návštevníkov našej školy.
               
          • NAŠI ATLÉTI ÚSPEŠNÍ NA MVsAZ V CEZPOĽNOM BEHU
            • NAŠI ATLÉTI ÚSPEŠNÍ NA MVsAZ V CEZPOĽNOM BEHU

            • V sobotu 28.3.2015 sa na sídlisku Vinbarg uskutočnili prvé preteky atletickej sezóny roku 2015. Školský športový klub J.A.Komenského z poverenia VV VsAZ zorganizoval Majstrovstvá Prešovského a Košického kraja v cezpoľnom behu. Za veľmi nepriaznivého počasia sa postavilo na štart 60 pretekárov z 9 atletických klubov. Súťažilo sa v piatich kategóriách od najmladších žiakov a žiačok až po juniorov. Pretekári z nášho klubu súťažili v kategóriách od najmladších žiakov až po dorastencov. Svojimi výkonmi nadviazali na veľmi úspešnú halovú sezónu a dosiahli sedem umiestnení v prvej trojke. Pokračovanie článku TU.
            • Týždeň mozgu

            • Žiaci 2.B triedy sa v rámci akcie „ Týždeň mozgu " zúčastnili náučnej besedy o mozgu v Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Bardejove. Po krátkej besede deti pracovali na rôznych zábavných aktivitách (labyrint, prešmyčky, doplňovačky), ktoré ukončili vytváraním skupinových projektových prác.

              Poďakovanie patrí  pani Jane Müllerovej, ktorá pre nás túto zaujímavú akciu pripravila.

              Ľubica Sabolová 

            • Záhady 3. poschodia

            • 31. 3. (utorok) od 8:30  do  12:30 sa na našej škole uskutoční pre žiakov 4. ročníka podujatie pod názvom Záhady 3. poschodia.

              Jedná sa o zážitkové vyučovanie v odborných učebniach fyziky, chémie a biológie, kde pod odborným vedením pedagógov si žiaci budú môcť vyskúšať, či pozorovať rôzne pokusy a experimenty. ( Napr. vyberanie mince pomocou podtlaku, výroba elektriny v malej vodnej elektrárni,  hlukomer, hľadať odpovede na otázky, či horí cukor, ako vyzerá slonia zubná pasta, budú pozorovať svet pod mikroskopom, lupou, merať tlak krvi, podávať umelé dýchanie pomocou resuscitačného modelu a mnoho iných zaujímavostí).

              Moderné vybavenie našich odborných učební slúži všetkým žiakom, najviac ju však plánujú využívať triedy intelektovo nadaných žiakov v rámci svojich projektov.

              Podujatie je otvorené aj pre rodičov všetkých štvrtákov, ktorí sa v uvedenom čase môžu prísť osobne presvedčiť o tom,  ako sa budú vzdelávať ich deti na 2. stupni.

          • Z rozprávky do rozprávky
            • Z rozprávky do rozprávky

            • Pri príležitosti Dňa slovenskej rozprávky Mgr. B. PalubováMgr. A. Geffertová  zorganizovali zábavné popoludnie pod názvom "Z rozprávky do rozprávky". Prítomní žiaci sa v úvode oboznámili  so životom  a dielom Pavla Dobšinského. Spoločne s ním sa  snažili odklínať rozprávky, hľadať v nich človeka, jeho životné príbehy, zvyky, dobré, ale aj zlé vlastnosti. V odklínaní  pokračovali aj súťažné dvojice. Vo vybraných rozprávkach hľadali dobro i zlo, zábavu i poučenie. A keďže rozprávka bez ilustrácie nie je to pravé orechové, svoje rozprávanie ukončili ilustrovaním rozprávok.

              A čo na záver? Prítomní žiaci skonštatovali, že rozprávky patria do sveta detí i dospelých a že sa tešia na ďalšie stretnutia  s nimi.

              Mgr. A. Geffertová      

               

            • ŠKD Vôňa zeme

            • Vôňa Zeme a jarného slniečka prešla aj do 7. oddelenia ŠKD. Aj my sme chceli zažiť atmosféru malých záhradníkov a s veľkou chuťou sme sa pustili do práce. Spolu s vychovávateľkou E. Pergerovou sme sa učili sadiť a starať sa o naše zasadené rastlinky, ktoré keď vyklíčia a vyrastú, budú nám odmenou za naše šnaženie.

            • Beseda so spisovateľkou Gabrielou Futovou

            • V stredu 25. marca bolo už od rána  na našej škole rušno. Do zborovne sa ponáhľali malí aj väčší čitatelia a milovníci kníh spisovateľky Gabriely Futovej.  Autorka  štrnástich kníh pre deti , rodená Prešovčanka, držiteľka ocenenia Zlatá rybka za najlepšiu detskú knihu a iných literárnych cien, zavítala medzi nás na besedu.  Tá prebiehala v príjemnej atmosfére, ktorú vie pani Futová pútavým rozprávaním o svojich knihách, práci a zážitkoch  vytvoriť. Pokračovanie článku s fotogalériou TU.
               
            • Darujte nám 2% so svojich daní

            • Vážení rodičia a priatelia školy, pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

              Požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil Potvrdenie o zaplatení dane. Z tohto Potvrdenia si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať 2% z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať. Táto suma však musí byť minimálne 3 €. Stiahnite si a vyplňte Vyhlásenie o poukázaní 2% z dane, v ktorom sú už vyplnené údaje o prijímateľovi. Obe tieto tlačivá (Vyhlásenie spolu s Potvrdením), doručte do 30. apríla 2015 na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

              Ak si podávate daňové priznanie sami, alebo ste právnická osoba, postupujte podľa návodov uvedených na tejto stránke.  

          • Burza kníh
            • Burza kníh

            • Milí žiaci, máte doma knihy pre deti, ktoré ste už dočítali a neviete čo s nimi? Ponúkame Vám možnosť predaja kníh za symbolické ceny priamo v našej škole. Stačí, ak do knihy vpíšete svoje meno a sumu, za ktorú chcete knihu predať. Knihy môžete do konca týždňa prinášať do 3.E triedy. Tam si knihy prevezmeme a zaevidujeme. V utorok 1. apríla budú knihy ponúknuté všetkým žiakom na predaj. Tešíme sa na Vaše knihy za symbolické ceny.

            • Pokusy v ŠKD

            • Deti 4.C a 3. D zažili v ŠKD zujímavé popoludnie. Hovorí sa, že s jedlom sa hrať nemá. Dnes sme ale urobili výnimku a zahrali sme sa na veľkých výskumníkov. V prvom pokuse sme zisťovali, či bude plávať surové alebo varené vajíčko. V druhom pokuse sme pozorovali predmety, ktoré plavajú v oleji, ale vo vode nie. Najzaujímavejší bol tretí pokus s pohármi, vodou a olejom. Ako dopadol, pozrite sa na to s nami.

               
            • A takto si my tu žijeme.....!

            • Dnešný deň nám zohrialo srdiečka jarné slniečko, ktoré sa na nás  hneď od rána milo usmievalo. No deti z I. oddelenia ŠKD s pani vychovávateľkou D. Kostárovou vedeli, že dnešný deň v ŠKD bude nevšedný, no hlavne veselý. Veľmi sme sa potešili, keď nás prišli navštíviť  predškoláci z MŠ Komenského 24. Deti z MŠ  boli plní očakávania čo pekné ich v našom oddelení čaká. Po príchode ich privítala pani vychovávateľka a deti, ktoré im porozprávali ako prebieha činnosť v ŠKD. Boli pre nich pripravené stanovišťa, na ktorých boli pripravené rôzne zábavne hry, spoločenské hry, maľovanky, konštru ktívne stavebnice, autodráhy, domčeky pre bábiky a na lavici ležali aj bábky, ktoré deti mohli oživiť tým, že si ich navliekli na ruky a dali im svoj hlas. Pri každom z týchto stanovíšť ich hrou a zábavou sprevádzali naše deti. Deťom sa u nás veľmi páčilo a veruže sa im nechcelo ísť preč. Odmenou pre nás bola ich radosť, úsmev na perách a nové kamarátstva.