• Novinky

            • Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom.

            • Táto veta sa čím ďalej tým viac stáva pravdivou. V súčasnosti je potreba ovládania aspoň jedného cudzieho jazyka nevyhnutnosťou v takmer každej oblasti. Byť súčasťou Európskej únie pre nás znamená mať možnosť štúdia a práce v ktorejkoľvek európskej krajine, ale taktiež získania lepšej práce u nás doma, keďže mnohé firmy spolupracujú s rôznymi zahraničnými krajinami. Ale aj oveľa jednoduchšie dôvody nás vedú k učeniu sa jazykov, a to napr. dovolenka v zahraničí, využívanie internetu, filmy a piesne, ktorým chceme rozumieť. Pokračovanie článku TU.
               
            • Výber do športových tried šk. rok 2015/2016.

            • OZNAM

              Dňa 25.03.2015 (streda) o 14.00 hod. sa uskutoční v športovom areáli ZŠ Komenského 23 výber žiakov do 5. ročníka triedy s rozšíreným vyučovaním športovej prípravy na školský rok 2015/2016

            • Poznáme víťazov školského kola Logickej olympiády!

            • Dňa 4. marca 2015 sa uskutočnilo školské kolo celoslovenskej Logickej olympiády žiakov so všeobecným intelektovým nadaním. Tejto súťaže sa zúčastnili nielen žiaci z tried so všeobecným intelektovým nadaním, ale aj individuálne začlenení žiaci s diagnostikovaným intelektovým nadaním. 48 žiakov 1. a 2. stupňa našej základnej školy si „zmeralo“ sily vo vedomostiach  v logickom uvažovaní, priestorovom a matematickom úsudku, ale aj verbálnom myslení. Pre súťažiacich bol pripravený test, ktorí žiaci riešili počas vyučovacej hodiny. Jednotlivé typy úloh boli naozaj ťažkým orieškom pre nejedného súťažiaceho. Pokračovanie článku s výsledkami a fotogalériou nájdete TU.
               
          • Ocenenie ku  Dňu učiteľov
            • Ocenenie ku Dňu učiteľov

            • Pri príležitosti Dňa učiteľov bola  za našu školu ocenená Mgr. Ľudmila Kurimská

              Ocenenie, ktoré jej odovzdal primátor mesta MUDr.Boris Hanuščak  na slávnostnej akadémii 14.3.2015 v športovej hale, jej bolo udelené za to, že v školských službách pôsobí od roku 1979, na našej škole od roku 1983. Jej prístup k práci učiteľky je príkladný, vo svojej pedagogickej činnosti využíva inovatívne a netradičné metódy o čom svedčia aj výsledky jej žiakov v rôznych súťažiach. Výborné výsledky dosiahla aj pri práci s integrovanými žiakmi. Jej kreativita sa prejavuje pri výzdobe interiéru školy, inštalovaní výstav či príprave vlastných učebných pomôcok. Je známa svojou obetavosťou a ochotou pomôcť a poradiť mladším kolegom ako uvádzajúca učiteľka.  Dobre spolupracuje s rodičmi. Veľmi zodpovedne pristupuje k práci ako predsedníčka Rady školy pri ZŠ, dlhé roky sa podieľa na príprave a organizácii školského plesu.

              Je prínosom pre našu školu a robí jej dobré meno na verejnosti nie len po stránke pedagogickej, ale aj ľudskej.

              Blahoželáme!

            • Milujeme Slovensko v ŠKD

            • Dňa 10.3.2015 vychovávateľky z ŠKD Mgr. H. Mihňáková, J. Petričová a Mgr. M. Klimeková uskutočnili poučno-zábavnú súťaž pod názvom „Milujeme Slovensko“. Akcia bola venovaná štvrtákom. Súťaž posilnila záujem deti o vlastenecké a regionálne správanie. Pozostávala zo 4 družstiev a kategórií ako vlastivedný kvíz, slepá mapa a tajnička. Tieto kategórie boli doplnené piesňami a melódiami známych piesni, ktorých názvy deti mali uhádnuť, alebo dopísať pokračovanie piesne. Body k jednotlivým otázkam sa prideľovali prostredníctvom „ kolesa šťastia“ ktoré roztočil jeden zo súťažiacich družstiev. Do súťaže boli zapojení aj diváci, ktorí kontrolovali spolu s vychovávateľkami správnosť odpovedí. Deti zažili zábavné popoludnie.
              Poďakovanie patrí Ľ. Kučovi, p. B. Kašperovej a sladkému sponzorovi Wafer s.r.o. kúpeľné oblátky Bardejov. Ďakujeme!
               
            • Zaslúžený úspech

            • Žiaka 7.A triedy, Vladislava Slosarčíka, sme na stránke našej školy prednedávnom už predstavili. Víťazstvom v okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku postúpil do krajského kola. Súťaž sa konala dňa 10. februára v Prešove. V kategórii 1A absolvovalo 12 účastníkov z východného Slovenska tri disciplíny: písomný test, vytvorenie príbehu podľa predloženého obrázka - picture story a následne tzv. role play, kde sú súťažiaci vo voľnom rozhovore konfrontovaní porotou a živou diskusiou si musia vydobyť „vlastnú pravdu“. Možno si to vieme predstaviť v rodnom jazyku, no poradiť si so všetkým v angličtine, ovládať nielen formálne, ale aj hovorové frázy, nepomýliť sa v slovoslede, mať bohatú a aktívnu slovnú zásobu a napokon to umocniť bezchybnou výslovnosťou je naozaj majstrovstvo. Vladko sa na takúto náročnú úlohu odhodlal a dnes s úsmevom na tvári konštatuje, že všetka tá námaha nebola zbytočná. No a prečo to považujeme za veľký úspech? Pretože dosiahnutiu takéhoto stupňa plynulej angličtiny predchádzali roky úsilia, stovky hodín skúmania a bádania nielen na hodinách v škole, ale aj vlastnou iniciatívou v domácom prostredí. Srdečne blahoželáme a držíme palce na celoslovenskom kole, ktoré sa uskutoční v dňoch 31.3 – 1.4. v Bratislave. Zuzana Kramárová

          • Vráťme knihy do škôl - Podpora čítania kníh na ZŠ Komenského 23 v Bardejove
            • Vráťme knihy do škôl - Podpora čítania kníh na ZŠ Komenského 23 v Bardejove

            • Celoslovenská súťaž Vráťme knihy do škôl má motivovať žiakov čítať a milovať knihy aj v súčasnom digitálnom veku. Projekt je zameraný na podporu čítania a vytvárania pozitívneho vzťahu ku knihám, preto sa doň zapojili aj žiaci zo ZŠ Komenského 23 v Bardejove.
               
              Princíp súťaže bol veľmi jednoduchý. Žiaci si mali prečítať ľubovoľnú knihu a následne napísať jej recenziu - v krátkosti popísať, prečo si danú knihu vybrali a čo im jej čítanie dalo.  Do súťaže bolo tento rok zaslaných rekordných 21 953 príspevkov z MŠ, ZŠ a SŠ. Toto krásne číslo dokazuje, že deti a mládež skutočne knihy čítajú.  Spomedzi všetkých textov a kresbičiek boli 15 výhercovia troch kategórií celoslovenského kola určení žrebovaním, tzn. že cieľom súťaže bolo podporovať pozitívny vzťah ku knihám a nie kvalitu literárnych príspevkov. Pokračovanie článku (a to ako si počínali naši žiaci) nájdtete TU.
               
            • Vôňa Zeme

            • Keď vyjdeme von, môžeme s úžasom sledovať, ako sa príroda po viacmesačnom oddychu pripravuje na znovuzrodenie. Keď nám slniečko zasvieti vôkol nás už cítime jarnú vôňu zeme. Práve pod takýmto názvom sa niesla aktivita detí v I. oddelení ŠKD v rámci Prírodovedno-enviromentálnej oblasti výchovy pod vedením vychovávateľky D. Kostárovej. Deti sa zahrali na malých záhradníkov a s veľkou chuťou sa pustili do práce. Cieľom celej aktivity bolo, aby deti nielen získavali zručnosti pri takýchto jednoduchých činnostiach, ale aj ukázať deťom, koľko radosti im prines ie vlastná práca. Trpezlivo sa musia starať o zasadené semienka a čakať na plody svojej práce. 
               

          • Predveľkonočný zber papiera
            • Predveľkonočný zber papiera

            • PREDVEĽKONOČNÝ ZBER 
              PAPIERA
              (16. 3. 2015 - 27. 3. 2015)

              POZOR - zber predlžený do 31. 3. 2015 !

              pondelok až piatok od 7:00 – 16:00 hod.

               

              Odmenou pre najlepšie triedy za 1. a 2. stupeň bude deň
              organizovaného voľna a veľká sladká odmena. Jednotlivci,
              ktorí donesú viac ako 150 kg dostanú pekné odmeny. 

            • Hviezdoslavov Kubín 2015

            • Dňa 5. marca 2015 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo tradičnej súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín.  Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v oblasti umeleckého prednesu poézie a prózy. Školského kola sa zúčastnilo 36 žiakov, ktorí svojím prednesom prispeli k príjemnej atmosfére súťaže. Súťažilo sa v troch kategóriách. Porota, zložená z vyučujúcich slovenského jazyka, hodnotila u recitátorov výber textu, zvukovú stránku reči, prácu s textom i neverbálnu komunikáciu. Vybrať víťazov nebolo jednoduché. Všetci žiaci predviedli vynikajúce výkony a opäť dokázali, že našu školu navštevuje veľa talentovaných žiakov.
              Pre pokračovanie článku s výsledkami a fotogalériou kliknite TU.

               

            • Vystúpenie DFS Prvosienka pre Úniu žien

            • Fašiangy sú symbolom hodovania a veselosti. Práve v duchu radosti a veselosti sa nieslo vystúpenie DFS Prvosienka pre okresnú organizáciu Únie žien. Ľudovým tancom a ľudovými pesničkami sme im chceli spestriť ich podvečerné stretnutie. Navodili sme im v radostnú a veselú atmosféru.  Celé vystúpenie sprevádzal  potlesk  a tak sme sa spolu s ľudovou piesňou a tancom rozlúčili s fašiangovým časom, pretože za dverami bol už čas pôstu.



            • POĽOVNÍCI A PRÍRODA V TVORBE DETÍ

            • V mesiaci február sa už tradične na našej škole usporadúva súťaž POĽOVNÍCI A PRÍRODA V TVORBE DETÍ, ktorú organizuje Centrum voľného času v spolupráci s Okresnou organizáciou Slovenského poľovníckeho zväzu. Slovenské poľovníctvo má bohatú históriu práce s deťmi a mládežou. Hlavným motívom tejto činnosti je vzbudiť u žiakov nadšenie pre nové poznatky o nevyčerpateľnom zdroji krás, ktoré príroda v sebe ukrýva. Cieľom je rozvíjať poznanie žiakov v oblasti prírodného prostredia a javov s ním súvisiacich. Taktiež skúmať tajomstvá prírody, život zvierat, rastlín a pestovať citový vzťah k pochopeniu ochrany životného prostredia. 

               

              Snáď aj tieto pohnútky viedli žiakov na hodinách Slovenského jazyka a literatúry i Výtvarnej výchovy k pretaveniu fantázie a vedomostí do vlastnej tvorby v podobe literárnych či výtvarných prác. V okresnom kole literárnej časti v kategórii žiakov 5. - 9. ročníka reprezentovalo našu školu osem prác našich žiakov. Pokračovanie článku s výsledkami našich žiakov a fotogalériou TU.
               

            • Projekt ZŠ Odborne na našej škole

            • Základná škola Komenského Bardejov  pre svojich žiakov vytvára, čo najlepšie podmienky pre vyučovanie.  Podporuje aj rozvoj  prírodovedných predmetov a technických predmetov. V  týchto predmetoch je vyučovanie zamerané   nielen  na vedomosti, ale aj na praktické zručnosti.  Pri práci v dielni, na hodinách chémie, fyziky a biológie  majú žiaci k dispozícií nové pomôcky, ktoré škola získala v rámci projektu  EÚ pod názvom „ZS Odborne“ pod záštitou ŠIOV.  Žiaci majú k dispozícií sústruhy na drevo, na kov, dielenské náradie, rôzne meracie prístroje, pomôcky k pokusom, mikroskopy, demonštračné pomôcky, laboratórne sklo a knižný fond. Pomocou týchto pomôcok sa vo vyučovacom procese   rozvíja schopnosť aplikovať získané poznatky v praktickej  zručnosti. Zároveň prostredníctvom tohto národného projektu podporujeme aj   rozvoj  práce s talentovanými žiakmi,  ktorá   je nevyhnutná na zvyšovanie záujmu žiakov  aj o ďalšie odborné vzdelávanie, čím prispievame k lepšej orientácii žiakov pri výbere budúceho povolania.

              Projekt sa orientuje aj na prípravu pedagogických zamestnancov,   na získanie a rozvoj kompetencií potrebných na premenu  tradičnej školy na modernú. 

            • Keď je trinástka šťastná...

            • Fašiangy sú už za nami a je dobré, keď nám zostanú po nich spomienky na príjemné a veselé chvíle, ktoré sme počas nich prežili.  Najmä, keď sú to chvíle strávené s priateľmi pri dobrej  zábave. Myslím, že účastníci už 13. reprezentačného plesu  ZŠ na Komenského ul. v Bardejove, ktorý sa konal pod záštitou  Riaditeľstva školy a Rady školy  na Komenského ul. v Bardejove v stravovacom a reštauračnom zariadení  firmy OBUV – ŠPECIÁL, spol .s r.o. v spolupráci so Združením rodičov a priateľov školy, patria práve k tým, ktorí sa pri spomienke naň veselo pousmejú. O tom, že je náš ples už tradične obľúbený, svedčí aj fakt, že lístky naň sme vypredali už počas prvých štyroch dní.  Aj keď mnoho ľudí považuje trinástku za nešťastné číslo, na našom plese bola šťastnou pre všetkých.  Radosť priniesla aj výhercom  v  bohatej tombole. Vďaka štedrým sponzorom sme rozdali  vyše 100 cien. Pokračovanie článku TU.
            • SEparuj MAteriál FORmuj SVET

            • ...alebo ak zlúčime začiatočné slabiky kľúčových slov, výsledkom je spojenie SEMAFOR SVET.  Názov, ale v konečnom dôsledku aj primárna myšlienka projektu, ktorý vznikol ako reakcia na výzvu Nadácie Orange, konkrétne programu Školy pre budúcnosť, hľadajúcej kreatívnych učiteľov s inovatívnym nápadom na ceste k zmene zaužívaných spôsobov výučby pri zavádzaní zaujímavých interaktívnych trendov. Spomedzi 383 podaných projektov z celého Slovenska sa projekt ZŠ na Komenského 23 v Bardejove, zaradil medzi 50 najzaujímavejších projektov, plne podporených žiadanou sumou 1400 eur. Celá jeho myšlienka, teda momentálne už aj realizácia, spočíva v úlohe naučiť žiakov prvého stupňa  separovať odpad a mnohými tvorivými aktivitami poukázať na možnosti recyklácie rôznych druhov materiálu, no najmä byť súčasťou aktívnej ochrany životného prostredia. Nadväzujúc na názov projektu, v súvislosti s porozumením žiakov pri separovaní odpadu v zmysle spájania konkrétneho výrobku s farbou separačných košov, sme všetky oddelenia prvého stupňa farbou a štetcami premenili na veselú farebnú križovatku, ktorú riadi SEMAFOR SVET – teda náš štvorfarebný semafor. Pokračovanie článku o projekte TU.

          • Medailová nedeľa
            • Medailová nedeľa

            • Reprezentanti  ŠŠK  J. A. Komenského pri  ZŠ na Komenského ul. sa  15. 2. 2015 zúčastnili Halových majstrovstiev SR v atletike v Bratislave. Atletická hala Elán bola zaplnená do posledného miesta. Spolu s divákmi z celého Slovenska sme mali možnosť sledovať najväčší úspech našich atlétov, aký história klubu nepamätá. Naši zverenci získali 5 medailí: 1 zlatú, 3 strieborné a 1 bronzovú medailu.

               

                
              Svoju prvú veľkú a hneď zlatú medailu získal Radoslav Voľanský vo viacboji starších žiakov. S počtom 2 713 bodov zaútočil na zlatú priečku a súpera porazil o 115 bodov. Marek Herstek získal hneď dve strieborné medaily: prvú získal v behu na 60 m prekážok, v novom osobnom rekorde 8,81 sekúnd a druhú v skoku do výšky s výkonom 177cm. Tretiu striebornú medailu nám vybojoval Gabriel Katrenič vo vrhu guľou taktiež v osobnom rekorde 12,80m. O bronz sa postaral vo viacboji dorastencov František Jankov so ziskom 3 769 bodov.  Na nešťastnom 4. mieste vo vrhu guľou skončil Patrik Helmanovský, ktorému na 3. miesto chýbalo 14 cm. Jeho výkon 12,40 m je však jeho osobným maximom. Štafeta na 4x200 m v zložení:  Gabriel Katrenič, Patrik Helmanovský,  Marek Vasičkanin a Marek Herstek skončila  s časom 1:48,15 min. na 5. mieste z 12 štafiet. Pokračovanie článku TU.