• Novinky

          • Školské kolo vo vybíjanej žiakov
            • Školské kolo vo vybíjanej žiakov

            • Dňa 6.2.2015 sa na palubovke našej školy uskutočnilo školské kolo vo vybíjanej žiakov. V tejto veľmi obľúbenej loptovej hre, ktorú zorganizovali v rámci záujmových krúžkov Mgr. A. Zavacká a Mgr. A. Geffertová súperili žiaci 4. ročníkov a výber žiakov tretiakov.  Dokázali, že  vedia nie len hádzať a chytať loptu, ale aj hrať kolektívne a hlavne fair play. Bola to pre ne veľmi dôležitá a obohacujúca skúsenosť. Uvedomili si, aké je dôležité sa navzájom  rešpektovať, podporovať a pomáhať si.

              Po napínavých súbojoch si nakoniec prvenstvo a putovný pohár odniesli
              žiaci 4. C triedy.

              Výsledky: 
              1. miesto - 4.C; 
              2. miesto - 4.A; 
              3. miesto - 4.B; 
              4. miesto - 4. D  a družstvo tretiakov

              Najlepší hráči družstiev: 
              4.C - Slávka Ratvajská; 
              4.A - Linda Hlavinková; 
              4.B - Petra Čupeľová; 
              4.D - Oliver Vaľko;

            • Súťažné a zábavné stretnutie o Bardejove

            • Poznať svoje rodné mesto je pre nás dospelých samozrejmosťou. Ale pre druháčikov, ktorí len postupne spoznávajú svoje okolie, to nie je také jednoduché. Čo to sa už dozvedeli o jednom z najkrajších miest Slovenska – Bardejove  na hodinách vlastivedy, niečo počas prechádzok s rodičmi a starkými. Preto stredajšie popoludnie (11.2. 2015) bolo pre 5-členné družstvá z každej druháckej triedy súťažným a zároveň zábavným stretnutím. Najprv sa museli prelúskať náučným textom a odpovedať na otázky, potom na ne čakali obrázky   historických pamiatok, tajnička a napokon zábavné puzzle. Každé súťažné družstvo bolo veľmi bojovné a snažilo sa získať čo najviac bodov. Svedčil o tom aj nepatrný bodový rozdiel medzi víťazným a ostatnými  družstvami. Pre žiakov  to bolo príjemne strávené popoludnie a navyše obohatené o nové vedomosti. Darina Marcinčová

            • Stravné lístky na mesiac OKTÓBER 2016 

            • si môžete zakúpiť v dňoch 28.09. – 30.09. 2016
              v čase od 7:30 do 14:30 hod. 

              OBED
              1. stupeň (6-11 rokov) –18,05 €+1,90 € réžia spolu 19,95 € (cena 1 strav. lístka 0,95€ )
              2. stupeň (11-15 rokov) – 19,19 €+ 1,90 € réžia spolu 21,09 €(cena 1 strav. lístka 1,01€ )

              DESIATA
              1. stupeň (6-11 rokov) – 5,70 € (cena 1 strav. lístka 0,30€ )
              2. stupeň (11-15 rokov) – 5,70 € (cena 1 strav. lístka 0,30€ )
               

              Prosím o dodržiavanie termínu!

              Telefónne číslo školskej jedálne - 054 / 472 46 65 
              Odkaz na aktuálny jedálny lístok a oznamy ŠJ.

            • Mudrlanti na fašiangy s diktafónom i varechou v ruke.

            • Fašiangy – čas radosti a veselosti, v súčasnosti známy ako obdobie plesov a karnevalov. Ako však  trávili čas od Troch kráľov do Popolcovej stredy naši predkovia? Iste nie je problém sadnúť za počítač a zadanú otázku jednoducho vygoogliť. Mudranti, teda tretiaci z triedy pre intelektovo-nadané deti zo ZŠ na Komenského 23, však prijali v rámci fašiangového vyučovania výzvu - zistiť priebeh fašiangov priamo u svojich starých či prastarých rodičov. Vyzbrojení diktafónmi ako naozajstní reportéri, spovedali babky i dedkov, ktorí sa na chvíľu opäť vrátili do starých, no pre nás vzácnych  čias, aby nám pretlmočili svoje pocity a spomienky na obdobie zábavy a hodov. Pokračovanie článku s fotogalériou TU.
               
            • Karneval 2015

            • Každoročne sa žiaci prvého stupňa  tešia na karneval, ktorý sa koná v období  Fašiangov. Tento rok sa o organizáciu postarali p.uč. Sabolová, Fabianová, Geffertová. Žiaci sa starostlivo  na túto udalosť pripravujú už oveľa skôr v škole aj doma. Začínali sme  prípravou plagátov, pútačov a materiálov na výzdobu priestorov na hodinách výtvarnej výchovy a v ŠKD,  zabezpečili sme ceny do tomboly aj hudbu. Doma, spolu s rodičmi, si pripravili deti karnevalové masky. Deň plný zábavy a tanca sa uskutočnil  12.2.2015 v telocvični. Za zvukov dobrej hudby p. učiteľka Paľuvová od začiatku rozprúdila zábavu . Masky boli veľmi nápadité , starostlivo pripravené a deti si ich užívali v tanci s triednymi učiteľmi a v niektorých triedach aj s vychovávateľkami. Žiaci, ktorí si zakúpili lístky do tomboly, boli zaradení do losovania o zaujímavé ceny podľa vlastného výberu . Zábavu oživili tancom žiaci pod vedením p. uč. Matiašovej, do ktorého sme sa všetci zapojili.  O hudbu sa postaral pán riaditeľ Mika a p.uč. Chudík, o video a fotografie p. Kuča Ľ. a p.uč. Petnuch.  Poďakovanie patrí aj ostatným,ktorí sa pričinili o zdarný priebeh karnevalu. Veríme, že sa už teraz všetci tešia  na budúcoročný karneval. Fabianová

            • Stavanie snehuliakov v ŠKD

            • Bohatá snehová nádielka priviedla  p. vychovávateľky Pergerovú a Kostarovú k myšlienke, aby pre deti I. a VII. oddelenia ŠKD zorganizovali zábavné  popoludnie v stavaní snehuliakov.

               

            • 1. školský ples 2015

            • 6.2.2015 sa na našej škole konal prvý ročník plesu žiakov 8.-9. ročníka. Myslím si, že nielen ja, ale všetci boli plní zvedavosti, ako tento náš premiérový ples dopadne. Musím povedať, že dopadal nad naše očakávania. Od  prvej, až po poslednú pieseň bol parket zaplavený skvelou atmosférou, tancom a radosťou. Všetci sme sa zabávali ako nikdy predtým. Verím, že tento večer si budeme pamätať do konca života. Dúfam, že druhý ročník nášho plesu bude aspoň tak skvelý ako tento!

              Sonja Rapčanová, VIII. A, Foto: Mgr. Ľ. Kuča, Karina Kaľatová.

            • Prvý ročník okresných halových pretekov tretích a štvrtých ročníkov

            • 1. ročník školských atletických halových pretekov na našej škole bol veľmi úspešný, preto sa   organizátori rozhodli usporiadať dňa 24. 1. 2015 okresné kolo tejto súťaže.

                    Po jej slávnostnom otvorení a podaní základných pokynov súťažiacim, začal napínavý súboj žiakov  ZŠ na Komenského ul., ZŠ Pod Papierňou, ZŠ Kružlov a ZŠ Nižná Voľa. Každý súťažiaci musel ukázať, že dokáže prekonávať prekážky, bojovať z plných  síl a popritom povzbudzovať  svojich kamarátov. Opäť sa zas potvrdilo, že deti športom žijú a každá podobná akcia má svoj neoceniteľný význam. Ďakujeme organizátorom Mgr. Zoranovi Kollárovičovi, Mgr. Andrejovi Pečeňukovi a Mgr. Ivanovi Dzurišovi, ale aj pánovi riaditeľovi PhDr. Jánovi Mikovi a pani zástupkyni Mgr. Ľudmile Frančákovej, ktorí slávnostne ocenili víťazov všetkých disciplín. Pokračovanie článku s výsledkami TU.


          • Dôkaz odborných znalostí našich žiakov v súťaži EXPERT
            • Dôkaz odborných znalostí našich žiakov v súťaži EXPERT

            • Celoslovenská súťaž EXPERT GENIALITY SHOW spočíva vo vypracovaní testu z dvoch súťažných tém, ktoré si každý súťažiaci ľubovoľne zvolí spomedzi týchto ponúknutých tém:

              • Spoločnosť kedysi a dnes (dejepis, občianska náuka, všeobecný rozhľad),
              • Svetobežník (fyzická a humánna geografia),
              • Mozgolamy (logické hádanky, postupnosti, zaujímavé slovné úlohy, kombinačné, pojmové myslenie),
              • Do you speak English? (čítanie, bežné výrazy, gramatika a reálie),
              • Tajomstvá prírody (biológia, fyzika, astronómia, chémia)

              2. decembra 2014 sa tejto súťaže zúčastnilo aj šestnásť  žiakov 7.A, 8.A a 9.A triedy. Znovu dokázali svoje bohaté odborné znalosti, keď sa skoro všetci  v konkurencii 8872 súťažiacich zo 414 slovenských škôl umiestnili v prvej stovke. Titul EXPERTa TOP EXPERT získali títo žiaci:

              7.A - Karin Kapsdorferová, Petra Palubová, Petra Petrušová, Timotej Kendra, Anna Hankovská, Emma Dubovecká

              8.A – Šimon Savčinský, Bianka Terjéková

              9.A – Alexandra Humeníková, Barbora Žáková, Beáta Baránková, Šimon Senaj, Miriam Helena Hudak,  Martin Jaržabek

              Blahoželáme!

              Mgr. Mária Ovšonková

            • Všetkovedko

            • V 6. ročníku súťaže VŠETKOVEDKO zabojovalo o titul 12 198 žiakov. Výnimkou neboli ani žiaci našej školy. 49 žiakov I. stupňa súťažilo o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími. Zabavili sa na zaujímavých úlohách, precvičili si mozgové závity. Zúčastneným žiakom zostane na súťaž spomienka v podobe diplomu.

              S radosťou a chuťou zmerať si sily, očakávajú ďalší ročník Všetkovedka. Aj s našim školským... Pokračovanie článku s výsledkami a fotogalériou TU.

            • Komparo 2014

            • V novembri 2014 sa niektorí žiaci 9. ročníka (spolu 43 žiakov) dobrovoľne alebo na podnet rodičov zúčastnili „skúšobného testovania “ KOMPARO. Dosiahli 60,5% úspešnosť, kým priemerná úspešnosť všetkých žiakov v SR bola 43,9% . Vyhodnotenie testu ukazuje, že test bol náročný, to vysvetľuje celoslovenský priemer. Z výsledkov, ktoré prišli z Bratislavy je zrejmé, že žiaci si obhájili svoje známky z matematiky získané na konci 8.ročníka. Naši žiaci skončili vysoko nad priemerom SR, škoda, že sa zapojilo len tak málo deviatakov.

              Všetkým deviatakom držíme palce v Celoplošnom testovaní 2015 a dúfame, že o rok  terajší ôsmaci odhodia obavy a zapoja sa vo väčšom počte. 

          • Návšteva predškolákov.
            • Návšteva predškolákov.

            • Nástup dieťaťa do školy je významným medzníkom v živote každého dieťaťa.  Chceme aby  škola nebola „strašiakom“, ale miestom, ktoré žiaci radi navštevujú.  Preto radi vítame medzi nami „čakateľov „ na školu a pripravujeme ich na bezstresový a plynulý prechod zo škôlky. V tomto týždni nás navštívili dve triedy z okolitých MŠ. Pozreli si priestory školy, navštívili triedy, pre deti z MŠ na Komenského 24 p. učiteľka Lišivková so svoji mi prvákmi pripravila celú vyučovaciu hodinu. Fotografie z ich návštevy si môžete pozrieť TU.

          • Slávnostný zápis do 1. ročníka
            • Slávnostný zápis do 1. ročníka

            • Základná škola na Komenského ulici v Bardejove pripravila pre svojich budúcich  prváčikov a ich rodičov slávnostný zápis do 1. ročníka. Pani učiteľky prvého stupňa za pomoci vychovávateliek školského klubu pekne vyzdobili školskú jedáleň, ktorá sa  po vystúpení detského folklórneho súboru Prvosienka  premenila na jeden velikánsky úľ plný usilovných včeličiek. Pokračovanie článku s fotogalériou a videom TU.

            • Florbalový turnaj 5. - 6. ročníkov

            • Dňa 21.1.2015 sa v telocvični ZŠ Komenského uskutočnil florbalový turnaj  chlapcov 5.-6. ročníkov. Do turnaja sa prihlásilo päť tried, ktoré hrali systémom každý s každým v čistom hracom čase 10 minút. Všetky zápasy mali výbornú úroveň, o čom svedčí  aj to, že o celkovom víťazovi rozhodol až vzájomný zápas. Prvé miesto napokon obsadila 6.A trieda pred druhou v poradí  5.E a tretím spojeným družstvom 5.C-D triedy. Organizátor vyhodnotil aj najlepšieho strelca turnaja Samuela Zavackeho  s 9 gólmi a brankára Richarda Vasilegu (obaja z 5.E).  ALL STARS TEAM  tvoria: Richard Vasilega,  Samuel Zavacký, Oliver Olejár, Patrik Jaržabek. S florbalovými zápasmi sa znovu čoskoro stretneme, pretože škola pripravuje pre žiakov florbalovú ligu tried, na ktorú sa žiaci veľmi tešia. R. Senčák



          • Týždeň otvorených dverí + Fotogaléria
            • Týždeň otvorených dverí + Fotogaléria

            • Chceme byť pre našich žiakov a rodičov otvorenou školou, ktorá poskytuje kvalitné vzdelávanie aj  bohatú mimoškolskú činnosť. Snažíme sa o dobrú spoluprácu s rodičmi našich žiakov. V tomto školskom roku sme im aj rodičom našich budúcich prvákov ponúkli možnosť priamo sa zúčastniť vyučovacieho procesu v rámci Týždňa otvorených dverí v dňoch 15. – 19. 12. 2014.

              Potešilo nás, že rodičia mali o hodiny záujem a naše pozvanie prijali. Fotografie z jednotlivých hodín si môžete pozrieť tu.

            • Ako proti drogám

            • Slovo droga sa v našej spoločnosti skloňuje veľmi často. Myslí sa tým predovšetkým“ tvrdá“ droga. Neuvedomujeme si však, že odrazovým mostíkom k nej sú často krát legálne a spoločnosťou akceptované : alkohol a cigareta. Aby sa jej človek dokázal vyhnúť musí vedieť, ako mu škodí.  Je dôležité už deťom mladšieho školského veku približovať túto tému a ukázať im inú, šťastnejšiu cestu. Preto v rámci prevencie drogových závislostí  sme  20.1.2015 pre žiakov  3.– 4. ročníka pripravili výtvarnú súťaž, kde prostredníctvom komiksu vyjadrili odmietavý postoj k tomuto neduhu a ponúkli  hlavným hrdinom príbehov zdravší a šťastnejší život.

              Mgr. Darina Marcinčová.

          • Jarný denný detský tábor
            • Jarný denný detský tábor

            • Vážení rodičia.

              Tí,  ktorí máte dieťa vo veku 6 – 10 rokov, ste zamestnaní a máte  problém ako mu zabezpečiť program v čase  jarných prázdnin, môžete využiť nasledujúcu ponuku. Naše novozaložené občianske združenie Priatelia Základnej školy Komenského ul. 23, Bardejov bude na základe Vášho záujmu organizovať jarný denný detský tábor

              Pedagógovia  našej školy pripravujú zaujímavý zábavno-poučný program s rôznymi aktivitami zameranými na šport, pohyb na čerstvom vzduchu, hry, tanec,  poznávanie historických pamiatok nášho mesta, tvorivé dielne...

              Termín: 23.2. – 28.2. 2015
              Čas: 7:30  - 16:30 hod.
              Miesto: Základná škola, Komenského 23, Bardejov
              Cena :  10 eur na deň v prípade prihlásenia na 3 až 5 dní; 
                          
              12 eur na deň v prípade prihlásenia na  1 až 2 dni.

              V cene je zabezpečený teplý obed v reštaurácii, pitný režim, pomôcky a potreby na činnosť, odmeny za súťaže, režijné náklady.

              Záväznú prihlášku  spolu s požadovanou sumou odovzdajte triednej učiteľke/učiteľovi najneskôr do 13.2.2015.