• Novinky

            • Naši žiaci na čitateľskom maratóne

            • Najpočetnejší detský čitateľský maratón Čítajme si sa tento rok uskutočnil už po siedmy raz. Súčet detí, ktoré sa do projektu od roku 2008 zapojili, je neuveriteľných 100 966. Ročník 2014 bo výnimočný, lebo bol vytvorený nový rekord – 37 064 čítajúcich detí, ku ktorým patrili aj žiaci 3.D 6.A triedy našej školy so svojimi tr. učiteľkami Mgr. A. Senajovou a Mgr. M. Ovšonkovou.

              Čítalo sa na viacerých miestach Slovenska, a to vo štvrtok 5. 6. 2014 od 9.00 do 15.00. Akcia sa v Bardejove  konala ako vždy v Okresnej knižnici D. Gutgesela.

              Na začiatku čitateľského maratónu, teda o 9.00, štartovalo čítať prvé dieťa prvú stranu z vybranej knihy, keď ju dočítalo, pokračoval ďalší čitateľ druhou stranou a rovnako sa postupovalo až do konca knihy. Každé dieťa, ktoré sa zúčastnilo čítania bolo zaregistrované do registračného formulára na mieste akcie. Výsledok čítania dokázal , že cieľ celého maratónu – motivovať deti ZŠ k čítaniu kníh, bol splnený.

            • Triedne kolo ročníkových prác žiakov 3.D triedy

            • V tomto školskom roku sme sa my, tretiaci, rozhodli skúmať Vesmír. Veľa informácií o vesmíre už bolo zistených, prebádaných. Stále sa zisťujú nové poznatky, pribúdajú nové planéty... Aj napriek mnohým objavom však zostáva obrovské množstvo otázok nezodpovedaných. Ako vznikol vesmír? Ako sa sformovali galaxie? Ako sa rodí hviezda? Je to svet, ktorý bude skúmaný stále. Ešte veľa vecí je neobjavených a čakajú na nás, kedy ich objavíme. Pokračovanie článku TU.

               

            • Veselé zúbky

            • Veselé zúbky sú úspešný vzdelávací projekt spoločnosti dm drogerie markt, ktorý hravou a veselou formou učí deti, prečo a ako sa majú o zúbky správne starať.

              Aj naša škola sa zapojila do  projektu a zároveň do súťaže o pekné ceny. Deti maľovali obrázky, spievali pesničky.  Ukážky dvoch videí tried 2.E a 3.A, ktoré boli do súťaže zaslané si môžete pozrieť tu:

          • Oznam školskej jedálne
            • Oznam školskej jedálne

            • Počas posledného týždňa školského roku sa budú obedy vydávať nasledovne:

              23.6. - 26.6. 2014 do 13:00 hod.

              (To platí aj pre vydávanie stravy do obedárov).

              Dňa 27. 6. 2014 sa obedy variť nebudú!!!

              Stravníci, ktorí majú stravný lístok na tento deň zakúpený, dostanú dňa 26. 6. 2014 pri obede balíček, ale len na základe predloženia stravného lístka zo dňa 27. 6. 2014. Platí to aj pre odber do obedárov.

              Stravné lístky na mesiac SEPTEMBER sa budú predávať
              v dňoch 25.8. - 28.8. v čase od 8:00 do 12:00 hod
              .

            • Športové sústredene TELGÁRT- MÁJ 2014

            • Všetci vieme, že máj je mesiac lásky. Ale v našej škole je máj aj mesiacom športových sústredení. A inak to nebolo ani tento rok. Od 19. mája do  23. mája sa pod Kráľovou hoľou stretlo 45 športovaniachtivých piatakov a šiestakov. Pod vedením svojich triednych učiteľov p. Frančákovej a p.Mikutrénera p. Kollároviča prežili nádherný, slnečný týždeň v zajatí zelenej prírody. Ubytovanie  v apartmánoch Telgárt bolo luxusné, strava ako od mamičky a vždy ochotný a ústretový personál dopomohli k vytvoreniu tej pravej športovej atmosféry obohatenej o návštevu Aquacity v Poprade, ,, skoro výstupom“ na Kráľovu hoľu, ako aj mrazivou návštevou Dobšinskej ľadovej jaskyne. Pokračovanie článku s fotogalérou TU.
               
            • Vyhodnotenie projektu Poznávaj vlastnú minulosť alebo Pátranie po predkoch

            • Výchovno-vzdelávací projekt Poznávaj vlastnú minulosť alebo Pátranie po predkoch má celoslovenskú  pôsobnosť  a záštitu nad ním prevzal  minister školstva,  vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič. Cieľom projektu je podnietiť záujem mladých ľudí o svoju minulosť, prítomnosť a cez ne i budúcnosť. Cieľom je prebudiť hrdosť na seba, svojich predkov, svoju rodinu a svoju krajinu, ale i posilniť svoju pozíciu a kultúrnu a jazykovú identitu v spojenej Európskej únii. Sprievodným cieľom je zlepšiť a skvalitniť medziľudské vzťahy v rodinách, predovšetkým medzi deťmi, rodičmi a starými rodičmi, zvýšiť mieru vzájomnej tolerancie, založiť tradíciu budovania vlastných rodinných archívov a kroník, nájdenie súvislostí medzi „veľkou históriou“ a dejinami každého jedného človeka a napokon zistenie čo najviac pravdivých údajov a informácií o histórii vlastnej rodiny, čo a ako ju ovplyvnilo a formovalo. Pokračovanie článku s výsledkami TU.


            • 2.Kolo družstiev mladších a starších žiakov a žiačok

            • Dňa 18.5.2014 sa na štadióne Technickej Univerzity konalo druhé kolo družstiev mladších a starších žiakov a žiačok. Tak ako prvému ani druhému kolu neprialo počasie. Pretekári nášho klubu sa však s podmienkami vyrovnali a ukázali nárast výkonnosti. V hodnotení súťaže družstiev starší žiaci a mladšie žiačky obsadili prvé miesto, staršie žiačky skončili druhé a mladší žiaci, kde je súťaž najvyrovnanejšia, boli na treťom mieste. Pokračovanie článku s výsledkami si môžte pozrieť TU.
            • Medailová žatva žiakov ZŠ Komenského vo finále Mestskej plaveckej ligy

            • Dňa 21. mája sa v mestskej krytej plavárni uskutočnilo finále 2. ročníka plaveckej ligy základných škôl. Usporiadateľmi boli Združenie pre rozvoj športových aktivít (ZRŠA) a ZŠ na Wolkerovej ulici. V priebehu šk. roku 2013-14 sa konali 4 kolá plaveckej ligy ZŠ v troch vekových kategóriách. Chlapci a dievčatá 1.- 4. ročník, 5.-6. ročník a 7.-9. ročník. A to v troch plaveckých spôsoboch: znak, prsia a kraul. 

              Do finále postúpilo 8 najlepších plavcov v jednotlivých vekových kategóriách a plaveckých disciplínach. Vo veľmi silnej konkurencii sa presadili aj naši pretekári, ktorí získali 14 medailí. 6 zlatých, 5 strieborných a 3 bronzové medaile. Pre pokračovanie článku s výsledkami našich medailistov kliknite TU.
               
            • MÁJ – mesiac lásky a vďaky

            • Pane, ktorý si na nebi, zachovaj všetkým deťom mamy. Nech ako cesto na chlebík im rastú v teple pod rukami. Zachovaj nám rodičov oboch, mocný Pane, veď dve ruky od Teba mame. Dve rúčky stvoril Boh: pre ocka jednu, druhú mame. 
              Týmito slovami modlitby od Milana Rúfusa sa niesli vystúpenia detského folklórneho súboru PRVOSIENKA pri Základnej škole na Komenského ulici  pri príležitosti Dňa matiek. Deň matiek je príležitosťou poďakovať za všetku tu vrelú lásku, za nehu a starostlivosť, ktorou každá matka zahrňuje svoje deti, za opateru a nekonečnú trpezlivosť a obetavosť, za každú rozprávku, ktorou mamy obohacujú a ozvláštňujú detskú dušu. Poďakovať aj za každú pieseň, zaspievanú s láskou nad kolískou, za každý bozk na dobrú noc, za každé ráno a každý deň s mamou. Pokračovanie článku TU.
               
            • „Mama nie je len človek, o ktorého sa môžeš oprieť, ale aj človek, ktorý ťa odnaučí opierať sa...“

            • Jej láska je nekonečná, nezištná, jedinečná, ničím  nenahraditeľná pre každé dieťa. Preto sa  aj v našej Základnej škole  na Komenského ulici v Bardejove,  snažíme nezabudnúť na medzinárodný sviatok , ktorý si pripomíname v druhú májovú nedeľu a pripravujeme so žiakmi pre  ich mamky rôzne  drobné vlastnoručne vyrobené darčeky. Nimi deti vyjadrujú lásku a vďačnosť za všetko, čo pre nich ich mamičky robia. A nie len to.

              V tomto roku sa spojili všetci žiaci z tried pre intelektovo nadaných 2.E,3.D6.A a pod vedením svojich triednych učiteliek  M.Pelákovej, A.SenajovejM.Ovšonkovej,  pripravili  pekný program pod názvom Všetkým našim mamám. Okrem pekných básní, piesní  a tančekov zaujala aj vlastná tvorba žiakov. Vyznania  naplnené láskou, písané detskými srdiečkami, vylúdili aj slzy dojatia v očiach niektorých mamičiek.  Emotívny program radostnými spevmi a tancami osviežil svojím vystúpením aj náš detský folklórny súbor Prvosienka, ktorý vedú D.KostárováV.Remetová. K slávnostnej atmosfére podujatia prispelo aj to, že sa uskutočnilo v obradnej sieni MsÚ v Bardejove, pod záštitou primátora mesta p. B. Hanuščaka, v spolupráci s Okresnou organizáciou Únie žien Slovenska, ktorej predsedníčka  a poslankyňa MsZ p. E.Kučová mala v úvode slávnostný príhovor a Zborom pre občianske záležitosti pri meste Bardejov. Prizvanými a vzácnymi hosťkami boli aj  mamičky z nášho okresu, ktoré sa  vzorne starajú o väčší počet detí, či o deti hedikepované.

              Takéto podujatia sú len maličkým zadosťučinením za všetko, čo sú mamky schopné pre svoje deti urobiť. Za všetky rozprávky, ktoré obohatili detskú dušu, za každý bozk na dobrú noc, za každodennú lásku, v ktorej odovzdávajú kus seba,  za ochranné ruky, ktoré ich vedú po ceste životom a pomáhajú im nájsť ten správny smer. Za to, že,  ako to vyjadrilo jedno dievčatko vo svojom vyznaní: „Mama je anjel na zemi, ktorý pri mne stojí v dobrom aj v zlom“...

              M.Peláková

            • Matematický klokan

            • Matematický klokan sa stal najväčšou medzinárodnou matematickou súťažou na svete. 24. marca 2014 sa do nej zapojilo viac ako 6 miliónov žiakov z 51 krajín. Zo Slovenska 58 383 súťažiacich. Boli pri tom aj žiaci I. stupňa našej školy. Súťažili v počte 102, v kategóriách: Klokanko 1 - 29 žiakov, Klokanko 2 - 39 žiakov, Klokanko 3 - 24 žiakov a Klokanko 4 - 10 žiakov. Vo svojej vekovej kategórii mali opäť šancu ukázať, že im to páli. Zabavili sa na zaujímavých úlohách, precvičili si mozgové závity. Aj medzi našimi žiakmi sa našli úspešní riešitelia a školský šampión! Účastnícky diplom získalo 83 žiakov. Diplom úspešného riešiteľa 18 žiakov.
              Diplom úspešného riešiteľaškolského šampióna získal žiak Leo Hudák (100 %)2. C triedy.

              Medzi ďalších úspešných riešiteľov patria:

              1. DSamuel Potičný 100 %
              2. B Filip Biath 72,2 %; Peter Balaščák 75,6 %
              2. CMarián Barančík 94,4 %; Úspešný riešiteľ a školský šampión - Leo Hudák 100 %; Karolína Kendrová 81,1 %
              2. D Ján Nohovec 72,2 %
              2. ESophia Dinis 84,4 %; Marek Mank 74,4 %
              3. ALinda Hlavinková 72,2 %; 
              3. DGregor Bujda 77,8 %; Natália Gašpariková 72,2 %; 
              Matej Krumlovský 75,6 %; Oliver Tomko 78,9 %; Oliver Vaľko 82,2 %
              4. CJerguš Jančik 94,4 %; Šimon Jakub Štofanik 88,9 %
              4. DAlexandra Valková 83,3 %;

              V kategórii Školák súťažili žiačky II. stupňa Karin Kapsdorferová (85,8 %), ktorá získala Diplom úspešného riešiteľaIvana Matejová (77,5 %) získala Účastnícky diplom. 

              Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme! Tešíme sa na budúci ročník súťaže.  

            • 1.KOLO družstiev mladších a starších žiakov a žiačok

            • Dňa 8.5.2014 sa v Košiciach na štadióne Technickej Univerzity konalo prvé kolo družstiev ml. a st. žiakov a žiačok. Súťaž sa konala za extrémne zlých podmienok v hustom daždi a cladnom počasí. Najprv sa posúval začiatok disciplín, 2- krát boli preteky prerušené. Pretekali družstvá ml. žiačok a žiakov základ družstva tvorili žiaci 6.E7.D triedy. Družstvá st. žiakov tvorili hlavne žiaci 8.E triedy doplnené siedmakmi, ktorí sú narodení v roku 2000.Chválim všetkých nominovaných, lebo aj v tom zlom počasí sa snažili o čo najlepší výsledok. Môžeme povedať, že sa  im to podarilo, lebo v troch kategóriách ml.žiaci, ml.žiačky, st.žiaci sú po prvom kole na prvom mieste. Družstvo st.žiačok skončilo tretie a ukazuje sa nedostatok dievčat, na čo sme doplatili. Na pokračovanie článku s fotogalériou a kompletnými výsledkami sa dostanete kliknutím na tento ODKAZ.
               

            • Atletický míting "KRAK" Krakov 2014

            • 10. mája 11-členná výprava atlétov zo ŠŠK JAK Bardejov pri ZŠ Komenského štartovala na 24. Medzinárodnom mítingu "KRAK" v meste Krakov, Poľsko. Okrem domácich poliakov sa súťate zúčastnili aj madí atléti z Ukrainy, Veľkej Británie a Slovenska. Naším atlétom sa podarilo v silnej medzinárodnej konkurencii získať 6 individuálnych medajlí a medajlu v štafete chlapcov. Pokračovanie článku s fotogalériou nájdete TU.
               

            • Prezentácie ročníkových prác 2.E

            • Začiatkom apríla sa v 2.E triede uskutočnili prezentácie ročníkových prác žiakov na tému Vesmír. Prezentácie spracovali všetci žiaci. Výstupom boli makety Slnečnej sústavy, prezentácie v programe Power Point, plagáty. Priestorové práce vyrobili žiaci spolu so svojími rodičmi.

              Všetci preukázali schopnosť pracovať s rôznymi druhmi informácií a predniesť ich pred publikom. Žiaci boli odmenení drobnými vecnými cenami a diplomami. Ako hostia sa podujatia zúčastnili aj niektorí starí rodičia a súrodenci. Z radov pedagógov sa zúčasnila p.uč. A.Senajová.