• Novinky

            • Riaditeľské voľno - 9.5.2014 / OZNAM ŠJ


            • Riaditeľ školy v nadväznosti na štátny sviatok dňa 8.5. udeľuje riaditeľské voľno na deň 9.5.2014 (piatok) všetkým žiakom školy.

              UPOZORNENIE - OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

              Školská jedáleň v deň riaditeľského voľna, t.j. 9.5.2014 (piatok), NEVARÍ.
              Hodnota stravy za tento deň bude stravníkom odpočítaná pri nákupe
              stravného na mesiac JÚN a to len po predložení stravného lístka z tohto dňa.
              Stravný lístok zo dňa 9.5. si preto starostlivo uchovajte.

            • Naše žiačky na celoslovenskom finále Logickej olympiády

            • Logická olympiáda intelektovo nadaných žiakov sa uskutočnila už druhýkrát v histórii existencie tried pre intelektovo nadaných žiakov pri základných školách na Slovensku a neskromne môžem poznamenať, že to je, doteraz aj svojím rozsahom najväčšia akcia, ktorá bola doposiaľ realizovaná pre túto skupinu detí . Naše žiačky Martina Kaščáková (4.D), Alexandra Valková (4.D), Petra Petrušová (6.A ) a Michaela Krumlovská (9.A) sa z počtu 2254 intelektovo nadaných žiakov z celého Slovenska, prebojovali až medzi deväťdesiatku najlepších a dokonca Martinka Kaščáková sa umiestnila na krásnom 19. mieste! Pre pokračovanie článku kliknite TU.
               
            • Naši recitátori úspešní aj v krajskom kole

            • Krajská súťaž v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín žiakov základných škôl a osemročných gymnázií Prešovského samosprávneho kraja sa koná v Starej Ľubovni od roku 1998 a jej organizátormi sú ĽOS a Úrad PSK. Krajskej súťaži predchádzajú triedne, školské a regionálne súťaže. Detský prednes je jednou z foriem vnímania a odovzdávania literárnych hodnôt a jeho cieľom je prehlbovanie literárneho poznania, kultivovanie reči, ale aj citové naplnenie.

              Jubilejný 60. ročník tejto súťaže, ktorý sa konal 11. apríla 2014,  privítal aj troch žiakov našej školy – Petru Palubovú a Karin Kapsdorferovú zo 6. A a Adama Kraloviča z 8. B triedy.

              Ich reprezentácia dopadla na výbornú. Ceny za výborný prednes si odniesli PETRA PALUBOVÁ s básňou od Valentín Šefčíka - Keď padá hviezda a ADAM KRALOVIČ s prózou od Vojtecha Zamarovského Gilgameš.

              Blahoželáme!

            • Deň učiteľov

            • ...za všetky trápenia, úsilia, obete,
              za všetko poučné, čo nám vždy poviete,
              za múdrosť, ktorú nám denne vštepujete,
              za lásku, nehu, trpezlivosť  a starostlivosť, ktorú nám prejavujete.
              Veď ste nám v škole ako otec, mať,
              preto si Vás  chceme uctiť, vďaku vzdať.
              Vďaka vám, pán učiteľ, milá pani učiteľka,
              vám patrí  za všetko  úcta veľká...
               
              ...ako krásne človeku padne tá hŕstka slov, chvíľka ponúkajúca vďaku, prinášajúca úctu, no predsa pripomínajúca, že je to iba chvíľka. Aj keď tých pár slov odráža celoživotné úsilie človeka - učiteľa, úcta je len chvíľkovou záležitosťou. Pomaly, nenápadne sa vytráca, aby posunula miesto povrchnosti a novým hodnotám života. Večne študujúci, hľadajúci  vhodný smer či  metódu a predsa, v procese formovania mladého človeka s miestom  na samom ostatku. Konfrontovaný s rodičmi, požiadavkami systému, čeliaci tlaku technológií. S maximom povinností a minimom práv. No v rámci svojej životnej roly vždy pripravený naučiť, povzbudiť, usmerniť, pochváliť. Pokračovanie článku p. Tribusovej v tomto odkaze.
               
               
            • Kráľ čitateľov 2014

            • Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove – Oddelenie literatúry pre deti a mládež usporialala 30. 3. 2014 okresné kolo literárno-vedomostnej súťaže Kráľ čitateľov, v ktorom našu školu reprezentovali títo žiaci: K. Bercelová a B. Petričková – 5. A, P. Mikolaj a M. Michalov – 6. A, T. Jackanin – 7. A, T. Rychvalská, V. Kožlejová a T. Valičeková – 8. A a V. Kendrová – 8. E. Súťažiaci to nemali ľahké, museli preukázať svoju orientáciu v knižnici, všeobecné vedomosti, zdatnosť v písaní pri dokončovaní príbehu a dôležitá bola ich aj návštevnosť knižnice a množstvo vypožičaných kníh. Porota ocenilá práce dvoch našich žiakov – Tamary Valičekovej a Petra Mikolaja.


            • Úspech našich recitátorov v okresnom kole Hviezdoslavovho Kubína

            • Dňa 19. marca 2014 sa v priestoroch ZŠ na Wolkerovej ul. konalo okresné kolo súťaže v prednese poézie a prózy pomenované po velikánovi slovenskej literatúry Hviezdoslavov Kubín. Naši žiaci sa v ňom umiestnili vo všetkých kategóriách na popredných miestach a dokázali, že kultivovaný ústny prejav patrí k prioritám vyučovania slovenského jazyka a literatúry v našej škole. Posúďte sami:

              Marián Barančík – 2.C – 3. miesto – poézia
              Linda Hlavinková – 3.A – Cena poroty – próza
              Petra Palubová – 6.A – 1. miesto – poézia
              Karin Kapsdorferová – 6.A – 1. miesto – próza
              Adam Kralovič – 8.B – 1. miesto – próza
              Viliam Očipa -  8.D – 2. miesto – poézia

              Krajské kolo tejto súťaže bude dňa 11. apríla 2014 v Starej Ľubovni a zúčastnia sa ho až traja naši recitátori: Petra Palubová, Karin Kapsdorferová a Adam Kralovič.

              Všetkým víťazom blahoželáme!

            • Lyžiarsky výcvik Telgárt 2014

            • V dňoch 27. až 31. januára sme zorganizovali pre žiakov 7. a 8. ročníka lyžiarsky kurz, ktorého sa zúčastnilo 49 žiakov našej školy. Po skúsenostiach z minulého roku a na základe skutočnosti, že 30 účastníkov boli začiatočníci, sme za miesto pobytu zvolili Telgárt. Komfortné ubytovanie a vhodné svahy boli prísľubom úspešnej akcie, a však nadmieru teplé klimatické podmienky nám do poslednej chvíle robili vrásky na čele. Po príchode do strediska sme však nemilo konštatovali nepripravenosť menej náročných svahov, čo nás viedlo k prehodnoteniu celého programu kurzu a už na druhý deň sme absolvovali výcvik v stredisku Mlynky, ktoré je vzdialené asi 25 km od Telgártu. Ústretovosť, ochota poskytovateľa ubytovania p. Mašláka a prevádzkovateľa strediska Mlynky pána Petra Horníka, za výdatnej pomoci firmy Edymax, priniesla svoje ovocie v podobe rozžiarených detských tváričiek. Ďakujem všetkým inštruktorom za ich úsilie a dobre odvedenú prácu! Teším sa na budúcoročný kurz a pevne verím, že bude ešte lepší, ako ten, ktorý máme za sebou.

              Mgr. Sergej Kravec
               

          • Zapojte sa do IQ školy!
            • Zapojte sa do IQ školy!

            • Celoslovenská logická súťaž IQ ŠKOLA je určená žiakom základných škôl do 15 rokov. Každý mesiac predstavujú autori súbor 5 úloh zameraných na logické myslenie, tvorivosť, matematický a priestorový úsudok. Budeme veľmi radi ak sa do IQ školy zapojíte  aj vy, naši žiaci. Stačí kliknúť na www.iqkids.sk, správne odpovedať na 5 otázok a výhra je vaša (v prípade viacerých správnych odpovedí - 10 víťazov-  určíme žrebovaním). Držíme vám palce!

              IQ škola bola vytvorená v januári 2014 v rámci internetového portálu IQ KIDS.Portál vznikol za účelom predstavenia žiakov so všeobecným intelektovým nadaním, práce s nimi a rôznych aktivít - projektov. 
              Marcová IQ škola: http://www.iqkids.sk/iq-skola.html

            • Netradičná hodina vlastivedy na MsÚ v Bardejove

            • Aby sa deti už od útleho veku zaujímali o mesto v ktorom žijú a dianie v ňom, je potrené ich k tomu cieľavedome a systematicky viesť  doma aj v škole. Výchova k vlastenectvu a láske k mestu, v ktorom žijeme, by  mala prechádzať  cez srdiečka našich detí. Niektoré hodiny vlastivedy na prvom stupni základne školy sú na to predurčené.  Pre 8- 9 ročné dieťa  je však veľmi ťažké predstaviť si, čo je to mestský parlament, ako funguje, čo má na starosti primátor mesta, kde a ako pracuje. Je to učivo pre žiakov v tomto veku na prvý pohľad dosť nezáživné. 
              Preto sme sa rozhodli priblížiť to našim druhákom a tretiakom z tried pre intelektovo nadaných žiakov zo Základnej školy na Komenského ul. v Bardejove  priamo, aby sa s novým učivom oboznámili prostredníctvom zážitku,  vlastnej skúsenosti a poznania. Nie nadarmo sa hovorí, že je lepšie raz vidieť, ako 100-krát počuť.  Veľmi si vážime a oceňujeme, že si náš pán primátor MUDr. Boris Hanuščak našiel, napriek svojej pracovnej vyťaženosti, čas a prijal nás. Pokračovanie článku TU.
               

            • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

            • Dňa 26. februára 2014 sa na 2. stupni uskutočnilo  školské kolo tradičnej súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Zúčastnilo sa ho 24 žiakov. Porota bola zložená z vyučujúcich slovenského jazyka a literatúry.

              5. – 7. ročník:

              Poézia:  

               Próza: 

              1. Soňa Rapčanová– 7. A    

              1. Karin Kapsdorferová – 6. A

              2. Soňa Štalmachová – 7. A 

              2. Laura Purdešová – 6. D

              3. Petra Palubová – 6. A 

              3. Emma Pochová – 6. E


              Cena poroty: Barbora Torkosová – 5. C, Barbora Petričková – 5. A

              8. – 9. ročník:

              Poézia :

              Próza:

              1. neudelené  

              1. Adam Kralovič

              2. Viliam Očipa – 8. D 

              2. Ľudmila Koscová

              3. Borbora Žáková – 8. A
                
              Klára Dubovecká – 8. A

              3. Silvia Kostárová
               


              Okresné kolo bude 19. 3. 2014 v priestoroch ZŠ na Wolkerovej ul. V Bardejove. Našu školu budú reprezentovať víťazi jednotlivých kategórií.

              Školského  kola  v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov  Kubín sa zúčastnili aj žiaci 1.stupňa. Porota zložená z učiteľov  1. – 4. roč. rozhodla takto:

              Poézia

              Próza

              1. Marián Barančík - 2.C

              1. Linda Hlavinková - 3.A

              2. Sofia Kapsdorferová - 3.C

              2. Dárius Popík - 3.B

              3. Lívia Potičná2.C

              3. Miroslava Kožlejová - 2.A

              Cena poroty:  Alexandra Klimová  -  2.E,  Erika Nachtmanová  - 2.E

              Víťazom blahoželáme.

            • Logická olympiáda – školské kolo

            • Dňa 20. februára 2014 sa žiaci 1. a 2. stupňa našej základnej školy zapojili do školského kola 2. ročníka Logickej olympiády. Tejto súťaže sa zúčastnili nielen žiaci z tried so všeobecným intelektovým nadaním, ale aj individuálne začlenení žiaci s diagnostikovaným intelektovým nadaním.Logická olympiáda je  jediná špecifická súťaž, ktorá spája skupinu nadaných detí z celého Slovenska. 
              Školské kolo Logickej olympiády preverilo vedomosti,  najmä logiku, predstavivosť a myslenie žiakov. Tohtoročné úlohy olympiády nadaných boli opäť rozdelené do 4 oblastí: matematický úsudok, priestorový úsudok, logický úsudok a verbálne myslenie. Test pozostával z 13 úloh, na ktorých vypracovanie mali žiaci 45 minút bez použitia kalkulačiek, internetu či encyklopédií. Jednotlivé typy úloh boli naozaj ťažkým orieškom pre nejedného súťažiaceho. Úspešný riešiteľ musel zvládnuť 10 z 13 úloh (jedna úloha 2-bodová) a svoje skóre si mohol vylepšiť aj bodmi za ušetrený čas (45 minút na celý test/za každé 3 ušetrené minúty 1 bod). 

              V kategórii A (žiaci 1.-4. ročníka) súťažilo 24 žiakov. Víťazmi školského kola 2. ročníka Logickej olympiády v kategórii A (žiaci 1.-4. roč.) sa stali: 

              1. Martina Kaščáková , získala 20 bodov(12 + 8 bodov za čas), 
              2. Alexandra Valková, získala 18 bodov(11 + 7). Obe dievčatá sú žiačkami 4. D triedy.
              3. Jakub Šimon Štofanik, získal 16 bodov(11+5) 4. C trieda
                 

              Úspešnými riešiteľmi sa okrem víťazov stali aj Gregor Bujda (10+5), Alexander Jenčopaľa (11+5), Oliver Tomko (11+5), žiaci  3.D triedy, žiak 4.D triedy Kristián Kapec(11+5) a Marián Barančík(10+1), žiak  2.C triedy.

              V kategória B( žiaci 5.-9. roč.) riešilo úlohy  21 žiakov. Zvíťazili: 

              1. Petra Petrušová, žiačka 6. A triedy, ktorá získala 16 bodov(12 + 4), 
              2. Michaela Krumlovská, žiačka 9. A, ktorá získala 16 bodov(11+5),
              3. Anna Hankovská, žiačka 6. A triedy, ktorá získala 14 bodov(11+3)
                 

              Úspešnými riešiteľmi sa okrem víťazov stali aj títo žiaci 6. A triedy: Karin Kapsdorferová(11 bodov), Timotej Kendra(10+ 1 bod), Jakub Marcin (10+4 body) a Soňa Riznárová (11+1 bod).

              Výhercom srdečne blahoželáme a výherkyniam z prvých dvoch miest držíme palce v celoslovenskom finále, ktoré sa uskutoční 9. apríla na Pedagogickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove. Testovaniu finalistov bude predchádzať stretnutie nadaných detí  tzv. Večer talentov, ktorý je pripravovaný na Sigorde (viac na www.logickaolympiada.sk).

              Andrea Senajová, koordinátorka súťaže

            • Úspech v krajskom kole

            • Dávid Čano (9.A) sa umiestnil na 1. mieste v krajskom kole Olympiády v anglickom jazyku a postupuje na celoštátne kolo. Blahoželáme a držíme palce!

            • Poľovníci a príroda v tvorbe detí

            • Poľovníci a príroda v tvorbe detí je tradičná súťaž vo vlastnej tvorbe, ktorú organizuje CVČ v Bardejove v spolupráci s Okresnou organizáciou Slovenského poľovníckeho zväzu v Bardejove.

              V okresnom kole literárnej časti  v kategórii  žiakov 5. - 9. ročníka reprezentovalo našu školu osem prác našich žiakov. Najúspešnejšou bola práca Pán v zelenom od Petry Palubovej zo 6. A, ktorá vo svojej kategórii zvíťazila.

              Toto je jej víťazná báseň:

              Pán v zelenom

              Keď si tmavá noc podá ruku s dňom,
              pán v zelenom vychádza práve von.
              Pán v zelenom zamieri k posedu,
              párik sŕn cesty tam zavedú.

              Zelený pán zaostrí, pušku zamieri,
              vtom sojka zaškrieka, poľovník neverí.
              Zasa zostal naprázdno, žiadny úlovok,
              chcel sa domov brať, nemá zárobok.

              Vtom sa pohne konár v diali,
              diviak beží priamo za ním.
              Uteká pán v zelenom,
              dobehne a zamkne dom.

              Je rád, že už doma je,
              aj keď sa dnes nenaje.
              Srnka, srnec, krásny párik,
              môžu opäť na pohárik.

              Čistú vodu z bystrinky,
              pijú aj pol hodinky.



               

            • Súťaž: Zber PET fliaš

            • VÝZVA!!!  VYMIEŇAJTE PET FĽAŠE ZA IHRISKÁ!!!

              TRI ŠKOLY, KTORÉ NAZBIERAJÚ NAJVIAC PLASTOVÝCH FLIAŠ VYHRÁVAJÚ  IHRISKÁ V CELKOVEJ HODNOTE 170.000 EUR!

              Výhry v súťaži
              1. miesto: multifunkčné športové ihrisko v hodnote 80 000 €
              2. miesto: multifunkčné športové ihrisko v hodnote 55 000 €
              3. miesto: multifunkčné športové ihrisko v hodnote 35 000 €
              4. - 7. miesto: rekonštrukcia už existujúcich plôch určených na športové účely v hodnote 10 000 €, prípadne športové pomôcky v rovnakej hodnote

              Súťaž bude prebiehať od 17. 2. – 16. 3. 2014

              Odmena čaká na:

              1. najlepších jednotlivcov
              2. najlepší triedny kolektív (priemer nazbieraných fliaš na žiaka)
              3. nás všetkých v podobe lepších podmienok na športovanie

               

              • Predmetom súťaže je zber akýchkoľvek prázdnych PET fliaš z akýchkoľvek nápojov, ktoré však nesmú byť zlisované.
              • PET fľaše je nutné odovzdať usporiadateľovi prostredníctvom TOMARA  a SIELAFF automatov (automatov na výkup PET fliaš), ktoré sú umiestnené vo všetkých 123 predajniach LIDL.
              • Automaty vydávajú potvrdenie o odovzdaní PET fliaš   s dátumom, miestom odovzdania, počtom odovzdaných PET fliaš a identifikačným číslom.

               

              POZOR! Na účely súťaže je možné použiť len lístky obsahujúce odovzdanie PET fliaš (t.j. na lístku nesmie byť súčasne údaj o odovzdaní sklenenej fľaše).

               

            • Karneval 2014

            • Pre žiakov našej školy sme už tradične pripravili karnevalovú veselicu . Čarovnou raketou sa masky od výmyslu sveta preniesli do krajiny rozprávok, kde o dobrú zábavu nebola núdza. Nechýbal tanec, tombola so skvelými cenami, zábavné hry, scénky žiačok literárno - dramatického krúžku a na záver sladké prekvapenie pre každého. 

              Za to, že sa karneval vydaril patrí poďakovanie naj dídžejovi Jankovi  Mikovi a všetkým učiteľom, ktorí sa na okamih zmenili na záhadných čarodejníkov, zábavných šašov, či odvážnych tancujúcich pirátov.


            • Aký bol 12.reprezentačný ples ZŠ na Komenského ul. v Bardejove?

            • Napriek sychravému hmlistému dňu, akým bol  8. február  v tohoročnom fašiangovom čase, bolo v skoro 80 domácnostiach v našom meste a jeho okolí  od rána „horúco“. Zvýšená teplota bola zapríčinená prípravami  tej krajšej polovičky účastníkov na 12. reprezentačný ples  ZŠ na Komenského ul. v Bardejove, ktorý sa konal pod záštitou  Riaditeľstva školy a Rady školy v stravovacom a reštauračnom zariadení i  firmy OBUV - ŠPECIÁL spol .s r.o. v spolupráci so Združením rodičov a priateľov školy. Krásne upravené mamičky našich žiakov aj pani učiteľky boli toho dôkazom. Všetky sa, akoby šibnutím čarovného prútika ,(len ich manželia vedia, koľko času a energie do toho zázraku vložili...) premenili na krásne princezné a kráľovné. Pokračovanie článku...

              DVD s fotografiami sú pre účastníkov plesu k dispozícii na sekretariáte školy.