• Novinky

            • Európsky týždeň boja proti drogám

            • Európsky týždeň boja proti drogám bol prvýkrát vyhlásený z iniciatívy Európskej únie v roku 1998. Začal sa v Grécku a pokračoval vo všetkých členských štátoch. Neskôr sa stalo nepísanou tradíciou, že v jesenných mesiacoch – osobitne v novembri sa viac ako inokedy organizujú aktivity, ktoré v konečnom dôsledku napomáhajú k znižovaniu dopytu po drogách. Počas týchto dní sme si pripomenuli nebezpečenstvá, ktoré užívanie drog so sebou prinášajú. Drogy ohrozujú našu spoločnosť čoraz viac. Cieľom primárnej prevencie drogových závislostí na našej škole je realizovať prevenciu drogových závislostí nenásilnou a pre žiakov zaujímavou formou. Týždeň boja proti drogám sme odštartovali celoškolskou rozhlasovou reláciou. Sprievodnou aktivitou bol  Beh proti drogám. Pestrými aktivitami sme žiakom sprostredkovali potrebné informácie o tejto problematike,  pripomenuli dôležitosť zdravého životného štýlu a podporili negatívny postoj k užívaniu akýchkoľvek drog. Žiaci 3. a 4. ročníka a taktiež žiaci výtvarného krúžku sa zapojili do výtvarnej súťaže o najzaujímavejší plagát s protidrogovou tematikou, kde vyjadrili svoj negatívny postoj k drogám. Mgr. Anna Kostárová


            • Pasovanie prvákov

            • V školskom živote sú chvíle, ktoré sú nezabudnuteľné. Pre prváčikov je to určite prvý deň v škole a  tradičné Pasovanie za prváka.

              Dňa 20.11.2015 nastal ten slávnostný deň  v školskej jedálni za prítomnosti rodičov, triednych učiteliek prvákov a vychovávateliek. Na tento deň sme sa svedomite pripravovali. Od septembra sa už mnohému naučili. Žiaci-trpaslíci prileteli do školy na lietajúcich kobercoch a  plnili drobné úlohy zo slovenského jazyka, matematiky ,hádali hádanky, zaspievali po anglicky a francúzsky, aby sa z rozprávky o Snehulienke a trpaslíkoch dostali do naozajstnej školy. Svoj sľub prváka,  ktorý zložili pánovi riaditeľovi, potvrdili odtlačkom prsta do srdiečka. Pán riaditeľ PhDr. J.Mika sa prváčikom prihovoril, prijal ich do školy za prvákov a s pani zástupkyňou  Mgr.M. Pelákovou pasovali žiakov megaceruzou, medailou a diplomom. Na pamiatku si deti odniesli sladké perníčky trpaslíkov.  Prváci  sa pobrali do  tried za potlesku svojich najbližších,  v dobrej nálade a veríme, že aj s peknými spomienkami. Poďakovanie patrí aj vychovávateľkám za krásnu výzdobu, ktorá dotvorila atmosféru rozprávky a všetkým, ktorí prispeli k organizácii podujatia.

              Všetkým našim žiačikom prajeme veľa úspechov, odhodlania a trpezlivosti pri zvládnutí školských povinností. Všetci si želáme, aby chodili do školy s úsmevom a radosťou zo svojich úspechov. Tr.učiteľky 1.ročníka

              Fotogaléria:

              Kompletný videozáznam:

          • Môj Bardejov
            • Môj Bardejov

            • Bardejov je krásne mesto, pre každého je tu miesto..... Aj takéto slová okrem iného  odzneli na štvrtkovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva, na ktorom boli ocenení víťazi mestskej literárnej súťaže Môj Bardejov v troch kategóriách.

              Literárne práce boli venované 15.výročiu zápisu  Bardejova do Zoznamu svetového a prírodného dedičstva UNESCO. Cieľom súťaže bolo napísať poetickú báseň, kde žiaci vyjadrovali vzťah k svojmu mestu  a zároveň  hrdosť, že práve ich rodné mesto je svetovým kultúrnym dedičstvom. Víťazné práce boli prednesené žiakmi  na zasadnutí. Z našej školy bola ocenená žiačka 3.D triedy Sofia Kovaľová a žiak 5.C Adam Matej. Oceneným žiakom odovzdal diplomy a vecné ceny primátor mesta MUDr. Boris Hanuščák a ďalší poslanci MsZ. Mgr. Darina Marcinčová
               

          • BEHOM  PROTI  DROGÁM!
            • BEHOM PROTI DROGÁM!

            • RADŠEJ ŠPORTUJEME  AKO  DROGUJEME!

               V ZDRAVOM TELE - ZDRAVÝ DUCH!

              Aj týmito heslami sme sa riadili počas Európskeho týždňa boja proti drogám a poctivo sme si odbehli po 5 kôl (250m) v telocvični.

              SPOLU SME TAK ODBEHLI    204,250  ZDRAVÝCH KILOMETROV PROTI DROGÁM!!!!!

            • Triedny projekt 4.E - Nauč nás, čo vieš: Remeslo kováča

            • Naša trieda 4.E sa zapojila do zaujímavého triedneho projektu „NAUČ MA, ČO VIEŠ“. Každý mesiac jeden zo žiakov našej triedy predstaví ostatným spolužiakom, čo ho baví a naučí to aj ostatných. Mesiac október rozbehla Sofia Dinis. Rozhodla sa, že nás naučí niečo o remesle kováča, ktoré vykonáva jej ocko.  A ja Vám to rád priblížim.

              Bol upršaný utorkový deň a my sme sa vybrali na exkurziu do Tročan na farmu AL ZAHRA. Boli sme plní očakávaní, lebo sme vôbec netušili, čo všetko nás tam čaká.  Keď sme tam prišli, zazreli sme mnoho zvierat a hneď potom nám Sofiin ocko ukázal, čo  je to práca kováča. V jeho prípade to nie je práca na jednom mieste, pretože si svoju vyhňu vozí v dodávke a tam kde potrebujú jeho pomoc pri podkúvaní koní,  tam aj so svojou vyhňou vycestuje. Pokračovanie článku s fotogalériou (17 Foto).
               
               
               
               
            • Múdre hlavičky

            • Dňa 16.11. 2015 sa v ŠKD uskutočnila vedomostná súťaž Múdre hlavičky. Zúčastnili sa jej žiaci všetkých oddelení. Zasúťažili sme si v abecedove, hádankove, matematikove, spievankove a prírodovedove. Žiakov čakala sladká odmena. M. Klimeková

            • Párty v ŠKD

            • Vychovávateľka Mária Klimeková si pre žiakov 4. oddelenia pripravila zaujímavé popoludie v ŠKD. Žiakov 1.C a 4.D čakalo popoludnie plné hier, zábavy, sladkej odmeny a darčekov. M. Klimeková
               

               

          • Podporte, prosím, náš projekt ihriska v átriu "lajkovaním" na facebooku
            • Podporte, prosím, náš projekt ihriska v átriu "lajkovaním" na facebooku

            • Milí žiaci, rodičia, priatelia našej školy.

              Podporte, prosím, náš projekt svojimi hlasmi. Budeme radi, ak tento odkaz budete zdieľať aj na sociálnych sieťach a zapojíte do našej kampane za nové átriové ihrisko čo NAJVIAC ľudí. Podmienky hlasovania nájdete pod projektom. Jedná sa o dobrú vec, ktorá bude slúžiť mnoho rokov stovkám detí našej školy.
                                    Ilustračné foto

              Stránku hlasovania nájdete TU, hlasuje sa prostredníctvom "LIKEovania" cez sociálnu sieť facebook. (tlačidlo LIKE/páči sa mi to je pod textom)

              Ďakujeme.

              Átriové ihrisko

              Občianske združenie Priatelia základnej školy Komenského 23, Bardejov

              Miesto realizácie projektu: Základná škola, Komenského ul. 23, Bardejov

              Ciele projektu:
              Premeniť veľké a nefunkčné školské átrium na ZŠ, (navštevuje ju 851 žiakov), ktoré sa v súčasnosti čiastočne využíva na uskladnenie rôzneho materiálu a pracovného náradia, na priestor, ktorý bude v súlade so zásadami bezpečnosti a hygieny využívaný na oddych, relaxáciu a zmysluplné využitie voľného času nie len žiakmi školy počas prestávok a popoludňajších a voľnočasových aktivitách školského klubu, ale aj na stretnutia žiakov a rodičov, triednych kolektívov, krúžkov, organizovanie súťaží, záujmovú činnosť, aktivity s deťmi z patronátnej materskej školy.Chceme v spolupráci s rodičmi žiakov, priateľmi školy, dobrovoľníkmi z iných spoločenských organizácií (Únia žien Slovenska, atletický klub, volejbalový oddiel, občianskym združením EKOnART) vybudovať funkčné, bezpečné, hygienicky ľahko udržateľné a estetické ihrisko ako oddychový priestor, ktorý bude využívať široká škála rôznorodých kolektívov spolupracujúcich so školou. Novovzniknutý priestor poskytne mnohé možnosti aktívneho trávenia voľného času detí , pomôže rozvíjať ich pohybové schopnosti, zabezpečí možnosť aktívneho pobytu na čerstvom vzduchu, prispeje k zvyšovaniu telesnej kondície, budovaniu telesného aj duševného zdravia detí, poskytne možnosť na aktívny oddychu a relaxáciu.

              Hlavné aktivity a ich prínos:
              V spolupráci s rodičmi žiakov, priateľmi školy, dobrovoľníkmi (Únia žien Slovenska, atletický klub, volejbalový oddiel, OZ EKOnART) budú na steny budovy namontované tabule na kreslenie. Po obvode budú nainštalované exteriérové cvičiace stroje ( 6ks). Dominantou bude hracia veža s preliezkami, stenou na lezenie, kĺzačkou, hojdačkami (2ks), 2 samostatné pružinové hojdačky,stôl na stolný tenis, trampolína. V rohu bude pieskovisko. Postavený altánok doplníme stolmi a lavicami, aby sa mohol využívať na oddych, vyučovanie, posedenia. Parčík doplníme okrasnými rastlinami, bylinkami s označením názvov. V átriu bude ja pitko s pitnou vodou.
              Prínos:
              1. Využitie čistého, bezpečného, estetického a športovým náradím vybaveného prostredia žiakmi našej školy denne v čase prestávok,
              2. Využitie v rámci hodín telesnej výchovy,
              3. Využitie v rámci činnosti v školskom klube,
              4. Využitie na netradičné vyučovacie hodiny v exteriéri,
              5. Posedenia triednych kolektívov v rámci triednických hodín a záujmovj činnosti,
              6. Stretnutia kolektívov rodičov a žiakov jednotlivých tried s cieľom upevňovania kolektívov, budovanie pozitívneho vzťahu ku škole
              7. Realizácia športových a zábavných podujatí v škole
              8. Priestor na spoločné športové podujatia s patronátnou materskou školou.
              9. Každý deň počas vyučovania bude átrium využívať min. 250 detí, ŠKD – denne 60 detí, v čase prázdnin účastníci denných detských táborov.

            • OLYMPIÁDA ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA A LITERATÚRY

            • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry (OSJL) je jednou z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov základných a stredných škôl, je organizovaná ako postupová súťaž a je vyhlasovaná každoročne. Jej cieľom je prehĺbiť, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov základných a stredných škôl v slovenskom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť a zvýšiť záujem o slovenský jazyk a literatúru.
              V tomto šk. roku sme vstúpili do 8. ročníka tejto súťaže. Školské kolo sa konalo 3. 11. 2015 a zúčastnilo sa ho 37 žiakov 8. a 9. ročníka. Záujem žiakov o túto olympiádu z roka na rok rastie, čo dokazuje ich záujem o slovenský jazyk a literatúru. Súťažiaci si svoje sily zmerali v písomnej časti ( práca s textom, transformácia textu) a v ústnej časti ( rečnícky prejav). Prehĺbili si získané vedomosti v slovenskom jazyku a literatúre, komunikačné zručnosti a kreatívne schopnosti  v materinskom jazyku.
              Výsledky školského kola:

              1. Vladislav  Slosarčík (VIII. A)
              2. Karin Kapsdorferová (VIII.A)
              3. Adela Šenitková (IX. A)
                 

              Všetkým  srdečne blahoželáme a víťazovi  prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

            • Príroda okolo nás

            • Prvé novembrové piatkové popoludnie si druháci v X. oddelení ŠKD spestrili prírodovedným kvízom. Tohto kvízu sa zúčastnili všetci, pretože chceli dokázať, čo o prírode už vedia a čo nové sa z kvízového popoludnia dozvedia. Kvíz pozostával z vedomostných otázok, ale aj zo šikovnosti, postrehu a zručnosti deží. V prvom kole deti skladali pomiešané slabiky do slov, v druhom kole mali napísať čo najviac lesných zvierat, v treťom kole kreslili stromy, listy, kvety a huby, v poslednom kole skladali roztrihnutý obrázok zvieratka. Po vyhodnotení bol každý účastník odmenený sladkosťou. Bolo to príjemné popoludnie plné zábavy a radosti zo súťaženia.
              Jana Petričová

               

            • Charitatívna akcia na pomoc opusteným psíkom: Dobré koláčiky pre SOS psíky.

            • Pes...najvernejší priateľ človeka, ochranca ... oddaný, prítulný, verný, opustený, sám, bez domova...Nevedno úplne presne či práve takouto niťou brainstormingu  nasledovali myšlienky žiakov – štvrtákov z triedy pre intelektovo-nadané deti zo ZŠ na Komenského 23 v Bardejove pri téme ochrany zvierat. Istým však zostáva, že práve cez rôznorodé témy a autentické skúsenosti žiakov sa sčasti teoretické námety  preniesli do realizácie originálnej charitatívnej aktivity na pomoc týmto štvornohým priateľom. Pokračovanie článku TU.

            • Návšteva ministra školstva, vedy, výskumu a športu v Základnej škole na Komenského ulici v Bardejove

            • 5. november  2015 - pracovný deň ako každý iný. V Základnej škole na Komenského ulici v Bardejove bol však výnimočný. Zaslúžil sa o to minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Juraj Draxler, ktorý poctil našu školu svojou návštevou.  Dodržal sľub, ktorý dal  žiakom, keď ich prijal v aule PF UK v Bratislave pri príležitosti charitatívneho nadnárodného koncertu Integrácia 2015. Počas besedy ho vtedy deti požiadali o pomoc pri rekonštrukcii atletickej dráhy pri škole. Zarazilo ho, že škola, ktorá sa stala už 3-krát školou roka vďaka športovým výsledkom žiakov, nemá obnovený športový areál. V závere besedy žiaci a pedagógovia pozvali ministra na návštevu školy. Stalo sa. Na svojej pracovnej ceste po mestách nášho regiónu navštívil minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler aj tri školy v okrese Bardejov, medzi nimi aj našu. Riaditeľ školy Ján Mika privítal pred vchodom do budovy nie len jeho, ale aj ďalších vzácnych hostí: primátora mesta Borisa Hanuščaka, vedúcu oddelenia školstva OÚ v Prešove Kvetoslavu Komanickú, vedúcu oddelenia odborných a metodických činností OÚ v Prešove Annu Böhmerovú, vedúceho oddelenia školstva a telesnej kultúry OÚ v Bardejove Reného Semanišina a ďalších vzácnych hostí. Pokračovanie článku TU. Článok si môžte prečítať aj na portáli Učiteľských novín a stránke Ministerstva školstva.



               

          • Mudrlanti z  8.A  zvíťazili v  Enviróze
            • Mudrlanti z 8.A zvíťazili v Enviróze

            • 1. miesto v celoslovenskej súťaži
              získali žiaci našej školy

               

              Znečistené životné prostredie je pre nás naozajstnou hrozbou. Je ako časovaná bomba, ktorá môže každú chvíľu vybuchnúť a ktorá dokonca na niektorých miestach už aj vybuchuje. Kontaminanty sa z pôdy a podzemnej vody dostávajú do potravín, pitnej vody, ovzdušia a vracajú sa nám ako bumerang. Aj na Slovensku sa nachádzajú oblasti, kde sa to negatívne prejavuje na zdravotnom stave obyvateľov.

              Enviróza je celoslovenský školský program pre základné a stredné školy vo formáte outdoorovej hry, vyvinutej za účelom získavania a šírenia informácií o environmentálnych záťažiach na Slovensku. Žiaci počas celého šk.  roka hľadajú a určujú environmentálne záťaže, publikujú svoje údaje on-line a zbierajú body, teda skórujú. Žiaci a študenti získavajú informácie o environmentálnych záťažiach a stave svojho životného prostredia, pričom rozvíjajú svoje orientačné schopnosti pri práci s mapou a navigáciou. Učia sa spracovávať získané informácie prostredníctvom informačno-komunikačných technológii, pracovať v tíme a zároveň kriticky myslieť a vyjadrovať svoj názor. Učia sa spolupráci v tíme. Pokračovanie článku s fotogalériou TU.

            • Naša účasť na vernisáži dvoch výstav a členstvo v klube Mladá elita Slovenskej republiky 2015

            • O úspechu nášho žiaka, Vladislava Slosarčíka na 49. celoslovenskom kole Olympiády v anglickom jazyku sme na stránke našej školy už informovali. Pravdupovediac, s novým školským rokom sme sa sústredili na nové výzvy, aj keď na minuloročný úspech nezabúdame. Veľmi milo nás preto prekvapilo výnimočné pozvanie od Spoločnosti Michala Bosáka, so sídlom v Prahe. Takouto netradičnou formou boli dňa 21.októbra 2015, v priestoroch Obchodnej akadémie v Prešove, opätovne zhromaždení študenti a ich učitelia, ktorí sa v školskom roku 2014/2015 umiestnili na prvom, druhom alebo treťom mieste všetkých celoslovenských olympiád z odborných predmetov. Pokračovanie článku TU.
               

               
          • Recykluj a vyhraj
            • Recykluj a vyhraj

            • Aj v tomto školskom roku 2015/2016 sme sa zapojili do súťaže „Recykluj a vyhraj“ v zbere hliníkových viečok z mliečnych výrobkov firmy MILK-AGRO. Zber viečok bude prebiehať celoročne. Vyhodnotenie zberu za šk. rok 2015/2016 bude  v apríli 2016.

              „Ten kto separuje odpad, šetrí prírodné zdroje a je ohľaduplný k životnému prostrediu.“

              Viac o súťaži sa dozviete na stránkach http://www.milkagro.sk/sutaz/.

              Do zbierania!

              Koordinátori súťaže Jana Paľuvová a Ľubica Sabolová

            • TEKVICOVÉ ŠANTENIE

            • Leto sa skončilo a s ním odišlo aj teplé letné slniečko. Dni v septembri začali byť čoraz pochmúrnejšie a chladnejšie. V mesiaci október sa na chvíľu k nám vrátilo babie leto. Slniečko cez deň natiahlo svoje teplé lúče a pozeralo sa raz do záhrad, polí a raz na školský dvor našej Základnej školy na Komenského ulici. Keď sa lúčilo s letom, na poliach a záhradách ležali opustené zelené, žlté a oranžové tekvice. Ale čo to? Veď tie tekvice prišli na našu školu, pretože po škole sa počas celého dňa pohybovali deti, ktoré boli na prvý pohľad rovnaké. Zdalo sa nám to preto, lebo boli spojené jednou farbou, a to oranžovou. Pripomínali malé i väčšie tekvičky. Pani vychovávateľky ŠKD pripravili pre deti všetkých oddelení jesenné tekvicové šantenie. Podmienkou bolo, aby každý prišiel vo farbe tekvice a doniesol so sebou dobrú náladu. Všetci sme veselo žiarili počas celého dňa. Šantenie bolo naplnené smiechom, súťažami, hudbou a tvorivými aktivitami. S posledným lúčom slnka si deti spestrili jesenné dni. Veľmi sa im to páčilo a ich očká svietili radosťou a šťastím. Všetci v dobrej nálade sa pobrali domov užívať si jesenné prázdniny.    Bc. Darina Kostárová
          • Svetový deň výživy
            • Svetový deň výživy

            • 16. októbra si pripomíname Svetový deň zdravej výživy. Správna  výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie, no napriek tomu sa stravovaniu neprikladá potrebný dôraz. Svetový deň výživy bol vyhlásený na 20. globálnej konferencii FAO v novembri 1979 v Ríme. Odvtedy si každoročne 16. október pripomína viac ako 150 krajín sveta vrátane Slovenska. Deň zdravej výživy sme si pripomenuli aj na našej škole. Pokračovanie článku s fotogalériou TU.

            • TIMRAVINA STUDNIČKA

            • Toto podujatie je organizované na počesť významnej slovenskej spisovateľky Boženy Slančíkovej-Timravy. Jedná sa o jedinú súťaž na Slovensku, v ktorej sa prednáša výlučne pôvodná slovenská próza a jej cieľom je viesť žiakov k poznávaniu slovenskej literatúry, k chápaniu krásy umeleckého slova a tým aj rodnej reči.

              Školské kolo tejto súťaže sa uskutočnilo 23. 10. 2015 a zúčastnili sa ho žiaci 3. a 4. ročníka. V príjemnej atmosfére žiaci predviedli svoje recitačné schopnosti a talent. Ich prednes bol vždy povzbudený slovami poroty a potleskom prítomných kamarátov.

                   I.kategória

              1.      miesto             Petra Gracová 4. C

              2.      miesto             Miroslava Kožlejová 4.A, Lívia Potičná 4.C, Marián Barančík 4.C

              3.      miesto             Sofia Kovaľová 3.D  

              Víťazka nás bude reprezentovať na obvodovom kole, ktoré sa uskutoční v Hornošarišskom osvetovom stredisku v Bardejove 27. 10 2015.