• Novinky

            • KVÁSKOVANIE

            • Čo je to kváskovanie? Myslím si, že v dnešnej dobe, to už  vie asi každý. Je to téma, ktorá láka čoraz viac ľudí. Ale, ako na to? Čo potrebujeme ku kváskovaniu? Na základné pečenie potrebujeme veľké odhodlanie, chuť  a všetko ostatné  už iste máme doma. Chýba nám len kvások (ražná múka, voda). Ten si môžeme vypestovať doma, kúpiť v sušenej forme alebo nám ho môže niekto podarovať.

              Ten môj kvások som dostala od našej milej mamičky, pani  Karaffovej. A pustila som sa do kváskovania.

              Nekváskovala som sama. Pridala sa ku mne aj naša pani učiteľka Palubová a aj niektoré mamičky našich žiakov z 1.A triedy. Pani učiteľka Palubová  upiekla chlebík. Ja s dcérou sme toho vyskúšali viac. Chutila nám vianočka, domáce rožky, ale  naše obľúbené dukátové buchtičky, makový koláč, či chlebík. Náš Jojko so svojou mamkou upiekol rožky, bagety a  chlebík. Nelka syrové tyčinky, sladké rožteky posypané makom, osie hniezda a bábovku.

              Pečenie  všetkých veľmi bavilo. Môžete sa o tom presvedčiť sami. Pozrite sa akí sme šikovní.

              Ak si to chcete vyskúšať, pridávam vám recept na náš obľúbený pšenično-ražný chlieb.

              Suroviny:

              Rozkvas:

              • 120g ražnej chlebovej múky
              • 120g vody
              • 1 polievková lyžica kvásku

              Cesto:

              • 200g ražného rozkvasu
              • 400g pšeničnej chlebovej múky
              • 240 ml vody
              • 1,5 čajovej lyžičky soli
              • 1 čajová lyžička rasce

              Postup:

              Rozkvas zmiešame s mukou a vodou. Necháme postať 30 minút. Pridáme soľ a rascu. Vymiešame cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť 2 až 3 hodiny. Medzi tým ho poprekladáme 3 až 4 krát. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Vytvarujeme bochník a vložíme ho do ošatky. Cesto na chlieb kysne 2 až 3 hodiny a  musí zdvojnásobiť objem. Pečieme so záparou.

              Prajeme Vám dobrú chuť.  

              Mária Klimeková 

            • Aj učitelia sa učia...

            • V tejto dobe, ktorú nik nečakal, nik sa na ňu nepripravoval, ktorej mnohí ani nemôžu uveriť, sa dejú nové veci. Všade. Aj v školách. Tie sú teraz na diaľku.

              Nám, učiteľom, chýbajú naši žiaci a mnohým žiakom chýbajú ich učitelia, spolužiaci.

              Odrazu sme si uvedomili, ako sa navzájom potrebujeme. Učitelia žiakov, žiaci učiteľov, učitelia rodičov, rodičia učiteľov...Odstrihnutí nevieme fungovať.  Aspoň nie plnohodnotne. A tu prichádzajú k slovu technológie. Ešte že ich máme. Spočiatku sme len cez internet zadávali rôzne úlohy a cvičenia, dlho sme písali komentáre k nim a netušili sme, či ich deti čítajú, či im rozumejú, či si vedia poradiť...a už vôbec nič sme nevedeli, čo na to ich rodičia, ktorým odrazu  prischla nová úloha – vzdelávanie. Mnohí pracujúci rodičia sú z toho dosť deprimovaní. Ocitli sa v časovej tiesni. Je ťažké pracovať, starať sa o rodinu aj učiť svoje deti. Nehovoriac o tom, keď ich - školopovinných majú viac.

              Aby sme ich  odbremenili, hľadáme spôsob, ako učiť z domu. Veľmi nápomocný je internet.

              Všetci naši učitelia zo Základnej školy na Komenského ulici v Bardejove sa vďaka nášmu informatikovi naučili  zriadiť si virtuálne triedy, kde môžu byť so svojimi žiakmi v kontakte.

              Vidíme sa, vysvetľujeme učivo, ktoré sa bez výkladu ťažko učí, radíme si, vieme, čo deti vedia, čo treba precvičiť viac. Ak niektoré dieťa potrebuje individuálnu pomoc, nie je problém spojiť sa s ním cez videohovor  a vysvetliť mu, čo treba. Vieme si zdieľať a posielať rôzne dokumenty, náučné prezentácie, videá, dokonca aj písať testy... ale tie teraz nie sú dôležité.

              Záleží nám na tom, aby sa naši žiaci mohli naďalej vzdelávať. Učíme sa učiť cez videokonferencie. Zúčastňujeme sa rôznych  celoslovenských webinárov, kde sa aj my - učitelia učíme, ako učiť z domu...

              Nie je to ani pre nás vôbec ľahké. Bez ohľadu na vek, odučené roky, podmienky v rodine (aj mnohí z nás majú  maličké aj školopovinné deti, študentov) chceme a učíme sa učiť na diaľku.

              Verím, že to zvládneme. Veď v školských službách  v ostatných rokoch zostali len tí, pre ktorých ich práca nie je iba zamestnaním. Je to ich POSLANIE.

              Mária Peláková, ZŠ Komenského 23, Bardejov

              A ako to vidia žiaci na druhej strane obrazovky? Píše Martin Matiaš (4.D)

              Učíme sa doma

              Vyučovanie na našej škole sa zo dňa na deň zmenilo. Prestali sme chodiť do školy, a tak sa musíme učiť z domu. Väčšina žiakov  si povedala: „Jéj super, nemusíme chodiť do školy!“  No po troch týždňoch takéhoto vyučovania sme zistili, že to nie je vôbec žiadna „sranda“. Každý deň robíme úlohy, ktoré nám naši učitelia posielajú cez internet. Nie je to vôbec jednoduché, lebo novému učivu nie každý porozumieme a niekedy ho musia vysvetliť rodičia. Keďže nechodíme do školy, tak nám učitelia nemôžu vysvetľovať nové učivo. My však máme výhodu, pretože sa s našimi učiteľmi stretávame aj  prostredníctvom videochatu. Tam sa všetci vidíme a učiteľ nám vysvetľuje novú látku alebo si iba opakujeme osvojené  učivo. Všetci sa na takéto stretnutia s učiteľmi a so svojimi spolužiakmi veľmi tešíme, lebo keď sa nemôžeme stretnúť osobne, tak aspoň cez počítač. Aj keď žijeme v izolovanej dobe, technika nám umožňuje vidieť sa a učiť aj takýmto spôsobom.

              Martin Matiaš, podpredseda redakčnej rady školského časopisu Ámosáčik

            • Dobré vidíme iba srdcom...

            • ...to hlavné je očiam neviditeľné. Uvažujete odkiaľ je tento citát? Ak vaše myšlienky zablúdili k Malému Princovi, uvažujete správne. Hovorí sa, že toto dielo  niekto pochopí v mladosti, niekto až v dospelosti a niekto nikdy. Napriek  tomu sme to riskli a so štvrtákmi z triedy pre intelektovo-nadaných žiakov, sme ho počas marca vymenili za čítanku. S malou dušičkou sme ju na hodinách začali nielen čítať, ale metódou brainstormingu v nej rad-radom hľadať individuálne posolstvo.  Bolo úžasné sledovať, ako v nej deti nachádzali hlavné myšlienky, navzájom sa dopĺňali, ba priam odhalili to, na čo už dospelý, vo víre vlastných povinností, pozabudol, prehliadol. Aj keď naše spoločné hľadanie bolo zastavené, niť myšlienok sme nepretrhli. Pri posledných kapitolách  tohto nadčasového literárneho diela, plného priateľstva, lásky a porozumenia sme boli ochudobnení o vzájomné postrehy a nadšenie pri ich objavovaní. Štvrtáci  ich však zdolali samostatne. Bola by škoda, nechať ich vzácne zistenia ležať medzi učebnicami plnými abstraktných poučiek. Pretože zvlášť v tomto období naberajú na svojej váhe...

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

              1. Človek má byť spokojný s tým, čo má. (Janík)
              2. Pre každého jedného človeka znamená tá istá vec niečo iné. (Rony)
              3. Pre jeden kvet slnko nesvieti. (Miško)
              4. Aj keď pre nás smutné veci,  pre niekoho môžu byť zázrakom. (Alexander)
              5.  Čas je ako život, vždy ide dopredu. (Martinko)
              6. Nemať priateľov je smutné.  (Filipko)
              7. Niekedy sa človek môže cítiť osamelý aj medzi ľuďmi. (Jakubko)
              8. Aj keď sa niekto môže zdať navonok škaredý, vo vnútri môže byť dobrý. (Filipko)
              9. Spomienka na niečo pekné môže niekedy človeku pomôcť prežiť. (Soňka)
              10.  Deti vidia veci inak, ako dospelí. (Filipko)
              11.  Vždy treba ísť za svojím snom. (Samko)  
            • Víkendová sladká výzva venovaná rodičom – v role učiteľov.

            • 28.marec je medzinárodný deň učiteľov, no tento rok bol pre nás všetkých akýsi iný.

              V týchto posledných týždňoch sa zmenil denný režim učiteľom,  žiakom, aj rodičom. Rodičia sa zo dňa na deň  museli zhostiť rôznych rolí, ktoré doposiaľ nezastávali. Každý z nich je teraz učiteľom – tútorom svojich detí. Niektorí sa musia tejto činnosti učenia svojho syna či dcéry venovať veľa času, iným stačí len pár minút na kontrolu ich samostatnej činnosti.

              Keďže povinností majú v týchto dňoch mnoho, preto sme sa so žiakmi 7.C triedy, rozhodli ich prekvapiť. Niektorí žiaci prijali ponuku zapojiť sa do „Víkendovej sladkej výzvy“.

              Podľa jednoduchých receptov pripravili pre svojich rodičov sladkú dobrotu. Prichystali pre nich darček, ktorý bol k ich novému sviatku -  Dňu učiteľov. Aspoň takouto milou pozornosťou mohli vyjadriť rodičom vďaku za čas, ktorý im v týchto dňoch obetavo venujú.

              Ich výtvory vyzerali veľmi dobre, ani chlapci sa nedali zahanbiť. Možno nám z radov týchto žiakov vyrastajú budúci slávni cukrári či kuchári.

               Mgr. Mária Čukanová

            • Elektronický zápis do 1. ročníka

            • Zápis bude prebiehať bez potreby prítomnosti dieťaťa od 15.4. do 30.4.2020 a to:

              1) Elektronickou príhláškou (ODKAZ) - rozhodnutia budú zasielané až po 15.4.
              2) Individuálnu formu zápisu (osobne, poštou) si dohodnite,
              telefonicky - 0948311775 
              (cez pracovné dni od 8:00 do 16:00)
              alebo mailom - riaditel@zskombj.sk (kedykoľvek)
              3) Poštou - formulár nájdete TU (ODKAZ) 
              Vytlačený, vyplnený a podpísaný zápisný lístok zašlite na adresu
              Základná škola, Komenského 23, 08501 BARDEJOV

               

              Rodičia budúcich prvákov, prečítajte si aktuálnu informáciu  z  Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie v Bratislave ohľadom zápisu detí , ktoré by mali byť diagnostikované v poradenských  zariadeniach - posudzovanie školskej spôsobilosti
              Informácia v tomto odkaze.

            • 9. ročník - Prihlášky na strednú školu

            • Vážení rodičia žiakov 9. ročníka,

              prosíme Vás o vyplnenie dotazníku, ktorý si môžte stiahnuť v tomto odkaze Dotazník k prihláške na SŠ.docx

              Do 15.4.2020 zašlite vyplnený dotazník na emailovú adresu packova@zskombj.sk

              Po termíne 20.4.2020 vám elektronicky zašleme pripravenú prihlášku s ďalšími pokynmi na e-mailovú adresu, ktorú uvediete v dotazníku.

              V prípade otázok ma prosím kontaktujte na packova@zskombj.sk

            • Od semienka až po plod

            • V týchto dňoch by sme so štvrtákmi z triedy pre intelektovo-nadaných žiakov venovali klíčeniu semien. Zo známych dôvodov však výučba prebieha úplne inak. Navzájom sme ochudobnení o mnoho zaujímavých praktických činností, ktoré v rôznych obmenách praktizujeme od prvého ročníka. Aj preto sme si ďalšiu z aktivít, ktorou sa učíme najmä pre život, uskutočnili v domácom prostredí. Už týždeň príbytky našich štvrtákov spríjemňujú aj zasadené a naklíčené fazuľky. Každý deň si ich zalievajú a pozorne sledujú ich vývoj. Aj vám preto ponúkame inšpiráciu, ako si trochu prírody preniesť aj domov. Stačí trochu zeminy a semienko fazuľky alebo akékoľvek iné semiačko, napríklad  hrachu či šošovice. Aj vaše deti môžu sledovať tento proces vývoja, od semienka až po plod. Zistia tak, čo všetko potrebuje rastlinka ku klíčeniu. Takto v momentálne izolovanom svete možno prejdú aj na iné myšlienky, no aj bez učebníc porozumejú najdôležitejším procesom prírody. Pretože tieto  týždne nie sú iba o učení, ale najmä o pochopení toho, na čom v živote naozaj záleží.

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

            • Niečo na odľahčenie - športové dresy

            • Vážení rodičia a žiaci! Myšlienka zjednotiť vzhľad žiakov športových tried naberá reálnu podobu, ktorú sa mi v spolupráci z firmou 3b podarilo dotiahnuť do finálnej podoby. Teplákova súprava je outdorovo funkčná, farebne pestrá, má všetky znaky príslušnosti k klubu a škole. Mgr. Sergej Kravec

              Páčia sa vám? Hlasujte v ankete na tejto stránke

            • Učenie na doma - podstránky

            • Vážení rodičia, v rámci možností diaľkového vyučovania si naši učitelia pripravili pre svojich žiakov webové podstránky, kde sú zverejňované úlohy, pokyny a študijné materiály pre konkrétne triedy a predmety. Tieto podstránky nájdete ako prvý príspevok (zelený) na webstránke školy WWW.ZSKOMBJ.SK - kliknutím na meno svojho vyučujúceho sa dostanete na podstránku, kde nájdete svoju triedu a predmet.

              Zoznam stránok učiteľov a predmetov bude pravidelne dopĺňaný a aktualizovaný. Niektorí učitelia zadávajú po dohode so žiakmi úlohy aj prostredníctvom stránky BEZKRIEDY.SK alebo systému úloh cez EDUPAGE.

              Prosím skontrolujte, či sa vaše deti doma zodpovedne pripravujú a plnia si povinnosti, ktoré dostali od učiteľov v škole. Do riadnych prázdnin je ešte ďaleko ;-)

              Prajeme Vám všetkým pevné zdravie.

            • Aktuálne informácie - PIATOK 13.3.

            • Dnes (piatok 13.3) vyučovanie prebieha nasledovne:

              1. stupeň končí vyučovanie 4. hodinou

              2. stupeň končí 5. hodinou - t.j. do 12:10.

              ŠKD dnes funguje podľa normálneho rozvrhu - ale ak máte tú možnosť prísť po dieťa skôr, tak by to bolo vhodné.

              Počas uzavretia škôl budú učitelia zverejňovať študijné materiály pre žiakov na stránke školy na podstránkach učiteľov - https://zskombj.edupage.org/teachers/ , alebo prostredníctvom systému BEZ KRIEDY.

              Preto odporúčame naďalej sledovať stránku školy.

              Z obedov budú žiaci počas uzavretia školy odhlasovaní automaticky - preto sa nemusíte vyhlasovať manuálne.

          • Aktuálna informácia - uzavretie školy od pondelka 16.3.
            • Aktuálna informácia - uzavretie školy od pondelka 16.3.

            • Z rozhodnutia Ústredného krízového štábu budú všetky školy a školské zariadenia od pondelka (16.3.) zatvorené na dva týždne. V piatok 13.3. bude výučba ešte prebiehať, ale podľa skráteného vyučovania - o presnom rozvrhu budú žiaci informovaní počas úvodných vyučovacích hodín. 

              O ďalších bližších informáciách Vás budeme informovať.

            • Triedny projekt 4.D „Nauč nás, čo vieš!“: Valentínsky obed

            • V rámci triedneho projektu 4.D „Nauč nás, čo vieš!“ nám Filip Onufer ukázal svoje kuchárske umenie. Keďže jeho obľúbené jedlo je „čevabčiči“, naučil nás, ako si ho môžeme jednoducho pripraviť aj doma. 

              Základom je mať kvalitne pomleté hovädzie a bravčové mäso, ktoré sme dochutili soľou, čiernym korením, cesnakom, vajíčkom a strúhankou. Z takto pripravenej zmesi sme si vytvarovali rolky, ktoré sme vyprážali doružova.  Ako príloha boli podávané opekané zemiaky a zeleninový šalát. Všetky úlohy sme si rozdelili medzi spolužiakov. Kým Filip s pani učiteľkou vyprážali mäsové rolky, ostatní čistili a rezali zemiaky, krájali zeleninu a pripravovali chutný zeleninový šalát. Niektorí  sme škrabku v ruke držali prvýkrát, ale všetci sme to zvládli. Veľmi nám pomohla aj pani učiteľka Petková. Varila s nami,  pomohla nám pri príprave, ale aj naučila po sebe poumývať riad.

              Pre všetkých to bola príjemná zábava, na konci ktorej nás čakala zaslúžená odmena  - výborný obed. Som rád, že okrem skvelého obeda som sa mohol aj s mojimi spolužiakmi naučiť niečo nové. Chcem sa poďakovať Filipovi za chutný obedík 😊.

              Alexander Leško,  4.D

            • DVA TITULY MAJSTROV SLOVENSKA Z HALY

            • Na prelome mesiacov február a marec vyvrcholila atletická halová sezóna Majstrovstvami Slovenska. Majstrovstvá Slovenska sa organizujú pre všetky vekové kategórie v jedinej atletickej hale na Slovensku v hale Elán v Bratislave. Po úspešných výsledkoch na HM VsAZ sme boli plní očakávania ako sa nám bude dariť na Majstrovstvách Slovenska. 29.februára sa konali HM SR mladšieho žiactva, ktoré sa organizujú formou 5 boja-60mpr,skok do diaľky, 60m,vrh guľou,600m.Náš klub a školu reprezentovalo päť súťažiacich: 2 chlapci a 3 dievčatá. Výrazný úspech dosiahol Mário Macej, ktorý sa stal halovým majstrom Slovenska na rok 2020 súčtom bodov 2315b/ 60pr-10,25s,diaľka-485cm,60m-8,13s,guľa-11,41m,600m-2:09,95min/.Darilo sa aj Danielovi Smoleňovi, ktorý skončil na 3.mieste súčtom bodov 2121b/60pr-10,27s,diaľka-443cm,60m-8,88s,guľa-9,16m,600m-1:54,93min/.Spolu súťažilo 26 chlapcov. Najlepšia z dievčat skončila Božidara Macečková, ktorá získala 2479b, čo jej vynieslo nepopulárne 4.miesto/ 60pr-10,56s,diaľka-450cm,60m-8,74s,guľa-7,82m,600m-2:06,48min/.Katka Pillárová sa umiestnila na 16.mieste s 2067b a Laura Ščerbatá so ziskom 1980b skončila 20.Dievčat štartovalo až 60, a preto umiestnenie v prvej tretine štartového pola považujeme za úspech. Po mladších žiakoch sa predstavili 1.marca dorastenci a dorastenky. Šimon Kovalčín, bývalý žiak ŠT  našej školy, sa výborným výsledkom v skoku do výšky 195cm stal halovým majstrom SR. Tento výsledok nám dáva možnosť zabojovať o splnenie limitu na tohtoročné ME U18, ktorého hodnota je 203cm.Na MDŽ 8.marca súťažilo staršie žiactvo, kde sme tak isto nezostali bez medailí. Vo vrhu guľou získal výkonom 13,43cm Samuel Šima 2.miesto.Terézia Vaneková v skoku do výšky výkonom 158cm obsadila tiež 2.miesto.Štafeta chlapcov 4x200m v zložení Matej Dzubák, Jakub Čech-Gut, Samuel Šima a Maroš Lamanec časom 1:47,87min obsadila 3.miesto.Samuel Šima v behu na 60mprekážok výkonom 9,24s obsadil 6.miesto,Jana Knišová v behu na 60m časom 8,31s vo finále skončila na 7.mieste a Petra Čupeľová vo vrhu guľou výkonom 8,78m skončila na 10.mieste.Tieto výsledky žiaci a žiačky dosiahli pod vedením učiteľov- trénerov Mgr. Andreja Pečeňuka a Mgr. Zorana Kollároviča.

              Výsledky našich žiakov nás potešili a veríme , že po kvalitnej príprave a sústredeniach sa nám v letnej sezóne bude dariť ešte lepšie a budeme výborne reprezentovať klub , školu a mesto Bardejov.

            •   Hviezdoslavov Kubín 2020 - 1. stupeň

            • Dňa  26. februára  2020 sa na 1. stupni uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Žiaci sa svedomito pripravovali. Porota  si pozorne vypočula prednes všetkých ukážok a rozhodla o nasledovnom umiestnení:

              1. kategória (2. -4. ročník)

              Poézia: 
              1. miesto: Ema Chovancová     4. C                 
              2. miesto: Patrícia Udičová      4. C                         
              3. miesto: Martin Matiaš          4.D                   
              Cena poroty: Bruno Voška – Ratvaj  3.B                                                                                                           

              Próza:
              1. miesto: Oliver Falat           3. B       
              2. miesto: Samuel Švec         4. D
              3. miesto: Ema Vatehová      3. D   
              Cena poroty: Natália Tomečková   1. A, Samuel Sobek    2.A

              Víťazom srdečne blahoželáme. Najúspešnejší žiaci z jednotlivých kategórií budú reprezentovať našu školu v okresnom  kole 13. marca 2020 v ZŠ na Wolkerovej ulici.

              Budeme im držať palce !

              Teší nás, že sa do recitácie  zapojili aj naši prváci. Tieto malé talenty nás prekvapili svojím milým prednesom. Určite o nich ešte budeme počuť.

            • ANGLIČTINA, NA SLOVÍČKO !

            • Aj tento rok si žiaci piateho a ôsmeho ročníka vyskúšali aplikáciu Wocabee a zároveň sa zapojili do súťaže o hodnotné ceny.

              Čo je Wocabee?

              Jedná sa o inovatívnu aplikáciu, ktorá funguje online a uľahčuje študentom učenie sa akéhokoľvek cudzieho jazyka. Aplikácia využíva tzv. umelú inteligenciu. To znamená, že si všíma, kde žiak robí chyby a problémové slovíčka s ním následne precvičí viackrát. Žiaci si zároveň trénujú aj výslovnosť.

              V tomto školskom roku sa po prvýkrát zapojili do tejto súťaže aj žiaci siedmych ročníkov španielskeho jazyka, ktorý sa vyučuje na našej škole ako jedinej základnej škole v Bardejove.

              Žiakom prajeme veľa chuti do učenia a veľa šťastia v súťaži.

              Mgr. Šinaľová

            • Výtvarná súťaž - Súboj talentov

            • Vo výtvarnej súťaži Súboj talentov, ktorá sa konala vo Svidníku na strednej škole priemyselnej, zameranej na dizajn a odevníctvo žiačky získali v jednotlivých kategóriách takéto umiestnenie:

              Jaroslava Oravcová 9.C - prvé miesto

              Viktória Vargová 7.C  - prvé miesto

              Nina Krjaková 6.A - druhé miesto

              Nina Hríbiková 6.A - druhé miesto

              Pri vyhodnotení súťaže sa konal aj workshop, kde si žiaci mohli oskúšať jednotlivé výtvarné techniky, ktoré z technických dôvodov nieje možné urobiť na základnej škole. Srdečne blahoželáme.

            • Okresné kolo v bedmintone

            • Dňa 4. februára a následne 5. februára 2020 sa konalo okresné kolo v bedmintone v športovom centre v Bardejove. Majstrovstiev sa zúčastnili žiačky Michaela Kožlejová a Miroslava Kožlejová z 8.E - obsadili 2. miesto. Žiaci boli v zostave Matúš Vateha, Martin Vasilišin a Tomáš Vaľko všetci boli z 8.E triedy- zíslali tiež 2. miesto. Pripravovala ich p. učiteľka Vavreková. Pekné umiestnenie získali už piaty krát po sebe. Srdečne blahoželáme.