• Novinky

            • Fotogaléria - Mikuláš 2017

            • Ani tento rok nesklamal. Prišiel. Milovaný, očakávaný, dobrý a milý Mikuláš...

              Pretože je dobrý, doniesol všetkým darčeky. Dokonca aj tým, ktorí občas hnevali. Dohovoril im, že by sa mali polepšiť  - a čo je ľahšie ako sľuby?

              Čertíci nezbedníkov trochu pomaľovali, aby  im pripomenuli, že každé zlo sa časom zviditeľní a zanecháva na ľuďoch škaredé stopy. 

              Anjeliky pomohli Mikulášovi rozdať bohaté balíčky a radosť.

              Tej bolo v našej škole celý deň najviac.

              Mikuláš, Mikuláš, 

              príď k nám o rok zas...

            • MINIHÁDZANÁ ŽIAKOV

            • Dňa 24. 11. 2017 sa v športovej hale Mier uskutočnil turnaj v minihádzanej žiakov 1. – 5. ročníka „MINIHÁDZANOU K ZDRAVIU“. Školu reprezentovali dve družstvá. Družstvo tretiakov a štvrtákov a družstvo druhákov, ktoré sa nebojácne postavilo i proti starším súperom. Aj keď sa naši „hádzanári“ neumiestnili na prvých troch miestach, bola to pre nich neoceniteľná športová skúsenosť.

            • Triedny projekt 2.D: Čím sú Tvoji rodičia?

            •          Neuplynie týždeň, aby  druháci z triedy pre intelektovo-nadaných žiakov zo ZŠ na Komenského 23 neriešili, aké zamestnanie našich rodičov najbližšie navštívime a čo nové sa opäť dozvieme. A prečo by aj nie. Hoci je práca základom života, zaujímavosti z jej rôznych oblastí  by ste v školských učebniciach často hľadali márne. Preto sme sa posledný novembrový deň vybrali vypátrať, čo tentokrát obnáša práca v banke, konkrétne v pobočke ČSOB v Bardejove.

                       Už pri vstupe do banky deti postrehli rozdelenie priestoru do sekcií. Pani Ing. Martina Lešková, mamka nášho Alexandra, nám v úvode vysvetlila, že každý pracovník banky vykonáva činnosť na určitom úseku. Jej oblasťou je  stavebné sporenie. Ozrejmila nám na čo slúži, pričom sme nahliadli aj do systému práce pri zakladaní zmlúv v počítačovej i ich papierovej forme. Samotné sporenie žiakom pripomenulo ich vlastné domáce pokladničky, kde si pravidelne odkladajú nasporené peniažky a neskôr využívajú pri nákupe vysnených vecí.  Žiaci sa dozvedeli, že takto nasporené peniaze možno využiť pri rôznych stavebných prácach v byte či dome. Pri určitej nasporenej sume zároveň získavajú aj štátnu prémiu. Veľká zodpovednosť je však potrebná pri splácaní stavebnej pôžičky, pretože ten, kto nespláca svoje dlhy, môže prísť o všetko, čo má.

                       Keďže detská zvedavosť nepozná medze, otázky žiakov smerovali aj k zabezpečeniu banky, keďže disponuje najväčším lákadlom zlodejov – peniazmi. Pani Lešková žiakov ubezpečila, že banka je napojená na políciu, preto v prípade prepadu okamžite zasiahne. Z bezpečnej vzdialenosti si, pre vlastný pokoj,  naši zvedavci  obzreli aj tzv. panik tlačidlo, ktorým zamestnanec spustí alarm. Okrem neho si obhliadli všetky zákutia banky a oboznámili sa s úsekom bežných účtov či účtov pre podnikateľov a firmy. Obohatili sme aj slovnú zásobu, keďže už aspoň čiastočne rozumieme pojmom ako debet, delikvent, úver, rozpoznáme rozdiel medzi bankomatovou kartouplatobnou kartou a určite by sme sa nechceli mať dočinenia s exekútorom.

                       Keďže v našej triede je veľa matematických hlavičiek, ktoré rady pracujú s číslami, aj toto je jedna z možností pre prácu v budúcnosti. A ak by náhodou pri nahadzovaní toľkých čísel nastala chybička, každá jedna zmluva a údaj je pre správnosť ešte niekoľkokrát kontrolovaný.

                       Nech sa však už rozhodneme pre akékoľvek zamestnanie, dôležité je tešiť sa z neho a vykonávať ho s radosťou a úsmevom, presne tak, ako sme to po celý čas videli i u Alexandrovej mamky. Pretože všetko potešenie, ktoré aj skrz svojej práce odovzdávame, sa nám raz dvojnásobne vráti. PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

              Text k foto: Druháci z triedy pre intelektovo-nadaných žiakov zo ZŠ na Komenského 23 v Bardejove sa tentokrát, v rámci triedneho projektu Čím sú Tvoji rodičia?, vybrali vypátrať, čo obnáša práca v banke.

            • TVORIVÁ DIELNIČKA S MIKULÁŠSKOU NÁLADOU

            • Aj tá Klára, čo vo dne šije a v noci pára, by sa od nás mala čo naučiť... Krúžok „tvorivá dielnička“ na našej škole pracuje od začiatku októbra. Na každom stretnutí sa nám zatiaľ veľmi páčilo, pretože robíme pekné práce, je nám tu aj veľmi veselo. Rozprávame sa, smejeme. Začal adventný čas a s ním aj zima a sviatky pokoja.

              V detstve sme sa šiesteho decembrového dňa nevedeli dočkať a noc predtým od vzrušenia zaspať. Ráno nás totiž čakal pri vyleštených čižmičkách balíček od samotného Mikuláša (niektorých aj piateho večer), ktorý mal pre nás pripravenú pozornosť v prípade, že sme poslúchali, ale daroval nám predsa len niečo, aj keď sme boli zlí ako čerti.

              Aj my sme sa v našej dielničke pripravili na príchod Mikuláša. Veľmi sa nám práca páčila a ak chcete naše výtvory vidieť, nech sa páči, pozrite si fotky.

              PRIPRAVTE SI aj vy MIKULÁŠSKU VERŠOVAČKU

              1. Mikuláš, Mikuláš, priateľ náš starý,
              každý rok nosievaš do okien dary.
              Mikuláš, Mikuláš, ty veľký svätý,
              každý rok myslievaš na dobré deti!

              2. Mik, mik Mikuláš, prišiel s čertom na koláč,
              sľubujem, sľubujem, že už hnevať nebudem...

              3. Kde sa vzal, tu sa vzal, Mikuláš pod oknom stál,
              v ruke veľkú paličku, na hlave mal čiapočku.
              Z bielych fúzov, teplý šál,
              tak na deti vykúkal.

              4. Mikulášsku dobrý strýčku, modlím sa ti modlitbičku,
              zlož tú svoju plnú nošu, daj nám darov, svojich trošku,
              či koníčka medového, či koláčka makového,
              veď ty strýčku Mikuláš, mnoho dobrých darov máš...

              PaedDr. Gabriela Voľanská 

            • Ročníkové turnaje v malom futbale.

            • Pri príležitosti blížiacich sa Vianoc a v duchu osláv 40. výročia  vzniku školy sa v dňoch  22. a 29. novembra  uskutočnili  dva turnaje v malom futbale pre žiakov 5. a 6. ročníka.

              22.novembra sa uskutočnil turnaj šiestakov, ktorého sa zúčastnili 4 výbery: VI.A, VI.D, VI.E postavila A tím a B tím. Systém „ každý s každým“ preukázal vyrovnanosť všetkých mužstiev, keď o poradí na 2. a 3. mieste rozhodoval pomer strelených a obdŕžaných gólov. Víťazom sa stal výber A VI.E triedy, na druhom mieste výber B VI.E triedy, na treťom mieste VI.A trieda a na štvrtom mieste VI.D trieda.

              29. novembra sa uskutočnil turnaj pre žiakov 5.ročníka, ktorý napriek tomu, že sa ho zúčastnili len 2 výbery, priniesol miestami futbal výbornej úrovne. Zápas V.D proti výberu V.BC sa hral na dva polčasy, keď ten prvý bol veľmi vyrovnaný, ale hráčska kvalita zo strany V.D sa v druhom polčase postarala o zdanlivo ľahké víťazstvo pomerom 9 : 3. Individuálne výkony piatakov a šiestakov vypovedali o veľkom talente jednotlivcov, čo pomohlo aj mne sa lepšie zorientovať pri tvorbe reprezentácie školy .

              Víťazom blahoželám, všetkým zúčastnením ďakujem za účasť, ďakujem vedeniu školy za sladkú odmenu pre všetkých malých futbalistov. Teším sa na ďalšie športové popoludnia v kruhu našich žiakov. Mgr. Sergej Kravec

            • Nebehaj, ale čítaj!

            • Prestávky v škole sú už raz také. Každé zazvonenie akoby žiakom  signalizovalo: „Pripraviť sa, pozor, štart!“ A tak sa my učitelia neraz stávame dopravnými policajtmi riadiacimi križovatku školských chodieb.

              V átriu na 1. stupni v zadnej časti školy sme však dali červenú behaniu. Naopak, vyhútali sme spôsob, ktorým žiakov počas prestávok zmotivujeme relaxovať a popritom čítať. Átrium sme aj za pomoci žiakov a ich rodičov vybavili pohodlnými pohovkami a mini knižnicou časopisov, kníh, encyklopédií a rôznych rozprávkových kníh, ktoré môžu druháci a štvrtáci počas prestávok čítať.

              A tak sa aj samotní žiaci majú možnosť presvedčiť, že „Čítanie sú otvorené dvere do čarovného sveta“, ako hlása aj slogan nášho netradičného čitateľského átria. Vyučujúci 2.D, 4.B a 4.D