• Novinky

            • Veľkonočné tvorivé dielne s Vrbovnicou

            • O pár dní je tu veľkonočný pondelok. Deň, kedy sa chlapci vyberú na šibačku a oblievačku. A čo by to bolo za mládenca bez poriadneho korbáča. Pohodlnejší si môžu kúpiť  korbáč v obchode alebo na trhovisku. Avšak oveľa cennejšie a zaujímavejšie bude, keď si malí šibači takýto korbáč upletú sami. Takúto možnosť dostali druháci aj intelektovo nadaní prváci z našej školy. Zavítala k nám totiž p. Hudáková so svojimi kolegami z Vrbovnice, n.o. z Bardejovskej Novej Vsi. Deťom ukázali ako sa pletie korbáč. Použili vŕbové prútie. Počas pletenia si každý účastník tvorivej dielne, chlapec či dievča, korbáč pridržiaval, aby sa pozorovaním tento postup naučil. Na budúci rok sa môže pokúsiť vyrobiť si korbáč sám. Okrem praktických ukážok pletenia ponúkli pracovníci tejto chránenej dielne na predaj rôzne veľkonočné dekorácie z prútia, dreva i veľkonočné kraslice. Záujem o prekrásne výrobky bol zo strany žiakov i pedagógov obrovský. Takmer všetky sa predali akoby mihnutím čarovného prútika. Kto si nekúpil, odniesol si aspoň veľkonočné inšpirácie pre ozdobenie dverí či stola. Nakoniec sa deti pracovníkom Vrbovnice, n.o. poďakovali. Z  príjemného dopoludnia si odnášali nevšedný umelecký zážitok.


              Pre zobrazenie kompletnej fotogalérie kliknite na obrázok.

            • Význam vody v praxi alebo minizáhradka 1.D

            • Učivo prvouky je v prvom ročníku v rámci tematických okruhov spojená s prírodou a teda viac-menej s témami blízkymi detskému svetu. Jednou z nich je aj téma Voda. Obyčajná, číra, spojená s našim každodenným dotykom i pôžitkom. Berieme ju ako samozrejmosť, pričom jej význam ďaleko presahuje hranice všeobecnej potreby. Voda je totiž život a život bez nej...nuž, ten si radšej ani nepredstavujme. Radšej si vážme jej hodnotu a to nielen 22. marca, kedy si jej dôležitosť každoročne pripomíname. Pokračovanie článku TU.
               

              Kompletnú fotogalériu zobrazíte kliknutím na obrázok.
            • Športová trieda 5.ročník 2017/18 - Výsledky talentových skúšok

            • Dňa 4. mája 2017 sa konali v športovom areáli ZŠ Komenského talentové príjmacie skúšky do športovej triedy na školský rok 2017/18. Zúčasnilo sa 34 detí, ktoré ukázali dobrú športovú pripravenosť. Výsledky talentových skúšok si môžte pozrieť v priloženom pdf dokumente TU  VYSLEDKY PDF.pdf.

              Pre zväčšenie kliknite na obrázok.
               
               
               
            • Týždeň českej kuchyne - Jedálny lístok

            • Gastronómia zažíva v poslednom období veľký bom, či už skrze rôznych televíznych súťaží alebo rozmanitých kulinárskych show. Cez jedlo spoznávame krajiny, ich kultúru i zvyky. Neraz sú nám  bližšie chute známych vychytených dovolenkových destinácií rôznych ďalekých kontinentov, no poznáme aj národné jedlá našich susedov? Čo tak konkrétne naša nám najbližšia – Česká republika. Vedeli by vaše deti povedať, čo je ich vychyteným obedovým menu? Aby sme tieto informácie preniesli cez chuťové poháriky k žiakom na ZŠ na Komenského ul. v Bardejove, zorganizovali sme pre ne Týždeň českej kuchyne. V dňoch 3.-7. apríla 2017 bol súčasťou nášho kuchárskeho kolektívu český profesionálny kuchár firmy Dr. Oetker Jan Slavík z Prahy. Celý týždeň asistoval pri varení obľúbených českých jedál ako „vepřo, knedlo, zelo“, český guľáš, juhočeská kulajda či netradičnej zemiakovo-mrkvovej kaši a mnohých iných známych i neznámych receptoch. Mlsné jazýčky našich žiakov i učiteľov si skvelo pochutnali na citrónových rezoch s jahodami i na bonusovom ovocnom cheesecake. Celkovú atmosféru dotvorila aj česká muzika a chuť podfarbená hudbou podčiarkla aj oku lahodiaca  výzdoba školskej jedálne, ktorú pre žiakov pripravila Mgr. Ľ. Kurimská a Mgr. K. Grocká. Vďaka vytvorenej atmosfére tak mali žiaci možnosť spoznať kúsok donedávna ešte spoločnej krajiny a uchovať si ju cez vlastné chuťové poháriky.

              Celkovo tak týždeň českej kuchyne nepriniesol iba ukážku rozmanitých jedál, ale naplnil aj multikultúrny cieľ. Vzbudil totiž záujem o jedlá jednej z najbližších susedných krajín no zároveň utvrdil v poznaní, že jedlo pripravené s láskou dokáže nielen nasýtiť, ale aj zbližovať národy a spájať ľudí. Janka Adamíková, vedúca školskej jedálne ZŠ na Komenského ul.

              Pre zobrazenie fotogalérie kliknite na obrázok.


              Pre zvačšenie kiknite na obrázok.

            • Ľudová rozprávka v srdciach mladých čitateľov

            • Pri príležitosti „Dňa ľudovej rozprávky“ (16.marec) pripravila okresná knižnica D. Gutgesela v Bardejove podujatie pre žiakov tretieho a štvrtého ročníka zamerané na tvorbu Pavla Dobšinského, nášho významného zberateľa ľudových rozprávok. Pani Kutašovičová žiakov oboznámila so životom a tvorbou P. Dobšinského. Zábavnou formou prostredníctvom hádaniek spoznávali niektoré jeho klasické rozprávky, ľudové príslovia a porekadlá, zdramatizovali si jednu z jeho rozprávok. Zároveň žiaci mali možnosť prezrieť a vypožičať si nové knihy pri príležitosti „Týždňa slovenských knižníc“ (13.-17.3. 2017). Všetkým zúčastneným bola bezplatne predĺžená platnosť čitateľských preukazov. Príjemné pocity detských čitateľov z návštevy našej historickej knižnice a potešenie z vypožičaných kníh svedčia o neprestávajúcom záujme detí o čitateľské zážitky.

              Za príjemné podujatie a milú atmosféru ďakujeme. Mgr. I. Masicová

            • Vyhodnotenie prírodovedných súťaží

            • Úspešní  riešitelia fyzikálnej a chemickej olympiády.

              V mesiaci február a marec na škole prebehli domáce kola fyzikálnej a chemickej olympiády. Tieto olympiády sú náročne na čas aj na vedomosti. Tí ktorí sa do domáceho kola zahryzli a zapojili do práce mozgové bunky a riešili praktické úlohy a stali sa úspešnými riešiteľmi v rámci školského kola boli odmenení vecnými cenami a sladkosťou od pána riaditeľa.

              Za fyzikálnu olympiádu boli odmenení  Filip Roman z 9.E, Vladislav SlosarčíkSamuel Sokol z 9.A.
              Za chemickú olympiádu boli odmenení  Vladislav Slosarčík z 9. A, Kristína Ellerová z 9.D a Filip Roman z 9.E.
              Na okresnom kole  fyzikálnej  olympiády Vladislav Slosarčík obsadil 3. miesto a postupuje na krajské kolo.

              PK Fyziky a chémie


               

              Úspech v Envitalente

              Envitalent je pravidelná biologická súťaž pre žiakov základných škôl, ktorí sú členmi Stromu života. Jej zámerom je formou úloh zvýšiť vedomosti detí v oblasti biológie. Súťaž možno považovať za kvalitnú prípravu detí a mládeže na biologickú olympiádu, ktorú organizuje každý rok Iuventa. 

              V tomto školskom roku sa do tejto súťaže zapojilo 23 žiakov z našej školy v dvoch kategóriach. Žiaci súťažili za klub Veselé polienka, ktorý je založený pri našej škole a v 6. kolách odpovedali na rôzne otázky,  riešili tajničky a hádanky. 

              Najlepšie umiestnenie v celoslovenskom  meradle v kategórii F získala Kristiána Klebanová žiačka 5. E triedy, za čo jej najsrdečnejšie blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších   súťažiach.

              PK Prírodopisu a ENV

          • Voda je život, voda je zlato.
            • Voda je život, voda je zlato.

            • 7. apríla si žiaci ZŠ Komenského 23 pripomenuli "SVETOVÝ DEŇ VODY." Rozhlasovú reláciu pripravila PaedDr. Ľ. Glittová a výstavku žiackých prác na tému "Voda a minerálna voda" vytvorila Mgr. Ľ. Kurimská. Zaujímavý projekt "Deň vody" tématický spracovali žiaci II.B triedy s p.uč. Mgr. A. Fabianovou. Deti sa dozvedeli zaujímavé informácie o liečivých prameňoch, ktoré vyvierajú v Bardejovských Kúpeľoch a v ďalších slovenských kúpeľoch.



          • FUTBALOVÝ TURNAJ
            • FUTBALOVÝ TURNAJ

            • V pondelok a utorok 27. a 28. 3. 2017 sa uskutočnil mini futbalový turnaj žiakov tretích a štvrtých ročníkov. Chlapci a dievčatá všetkých zúčastnených tried sa veľmi snažili. U niektorých hráčov sme mohli vidieť zaujímavé súboje o každú jednu loptu. V telocvični vládla výborná atmosféra, ktorú žiaci vytvorili vzájomným  povzbudzovaním. Bolo vidieť a hlavne počuť, že deti futbalom naozaj žijú. 

              Výsledky 4. ročník Výsledky 3. ročník

              1.miesto              4.D

              2.miesto              4.A, 4.B, 4.C

              1.miesto              3. B

              2. miesto             3. C, 3.D

              3. miesto             3. A



              Pre zvačšenie kliknite na obrázky.

          • Zber papiera - APRÍL 2017
            • Zber papiera - APRÍL 2017

            • ZBER PAPIERA

              3.4. – 28.4.2017

              pondelok až piatok od 7:00 – 16:00 hod.

              Papier je potrebné nosiť separovaný ( kartón osobitne) zviazaný v balíkoch s hmotnosťou najviac 15 kg.

              Väčšie množstvo môžete odviezť individuálne do zberných surovín pod Vinbargom ( Lidl). Tam nahláste názov školy a prineste kópiu potvrdenia na sekretariát školy.

            • Logická olympiáda – školské kolo

            • Aj tohto roku sa koncom februára 61 žiakov 1. a 2. stupňa našej základnej školy zapojilo do  školského kola 5. ročníka Logickej olympiády. Tejto súťaže sa zúčastnili nielen žiaci z tried so všeobecným intelektovým nadaním, ale aj individuálne začlenení žiaci s diagnostikovaným intelektovým nadaním.

              Logická olympiáda je  jediná špecifická súťaž, ktorá spája skupinu nadaných detí z celého Slovenska.

              Školské kolo Logickej olympiády preverilo vedomosti,  najmä logiku, predstavivosť a myslenie žiakov. Test pozostával zo 14 úloh, na ktorých vypracovanie mali žiaci 40 minút bez použitia kalkulačiek, internetu či encyklopédií. Úspešný riešiteľ musel získať aspoň 9 bodov  z 18-tich (štyri úlohy boli 2-bodové). Kompletné výsledky a pokračovanie článku si môžete pozrieť tu...

            • Poznaj a chráň

            • A máme tu opäť jar. Pomaličky, potichučky sa vkradla do nášho života. Príroda sa prebúdza a odieva do zeleného šatu. Sem-tam už vytryskli zo zeme prvé kvietky – snežienky, bledule, krokusy a po dlhej zime obdivujeme ich nežnú krásu. No máme tu aj také rastlinky, ktorých je v prírode čoraz menej a hrozí im vyhynutie. Preto ich spoločnosť vzala pod svoju ochranu.

              Výchovu k ochrane prírody nezanedbávame ani v našej škole. Preto sme sa s tretiakmi a štvrtákmi stretli na náučno-zábavnom kvíze, kde sa žiaci zoznámili s niektorými chránenými rastlinami Slovenska, overili si svoje vedomosti a podarilo sa im poskladať dosť náročné puzzle. Najviac vedomostí a šikovnosť preukázali žiaci týchto  tried: 3.D – 1. miesto, 4.B – 2.miesto, 4.D – 3. miesto. Samozrejme, že súťažné družstvá  ostatných  tried im boli hneď v pätách. Víťazom blahoželáme a veríme, že získané vedomosti využijú pri prechádzkach do prírody a samozrejme k jej ochrane. Mgr. D.  Marcinčová a Mgr. O. Lišivková



              Pre zvačšenie kliknite na obrázok

            • Divadelné popoludnie

            • Dňa 18. 3. 2017 školský klub detí navštívili žiaci Súkromnej základnej umeleckej školy, Dlhý rad 30, kde deti literárno- dramatického odboru nám predviedli nádherne spracovanú veršovanú rozprávku „Princezná so zlatou hviezdou“. Táto rozprávka sa niesla v humornom štýle, prepojená modernou dobou. Medzi nádejnými hercami  boli aj žiaci našej školy, ktor& eacute; s radosťou vystúpili pred svojimi spolužiakmi.Za krásny estetický zážitok sa chcem poďakovať Mgr. Monike Hankovskej a učiteľovi hudobného odboru Mgr. Martinovi Tipulovi DiS.art, že takýmto spôsobom prezentujú svoju prácu a približujú sa k deťom. Bc. Zlata Kendrová- vychovávateľka
            • Čitateľský maratón

            • Pri príležitosti Roku čitateľskej gramotnosti, ktorý vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu sa na našej škole koná viacero sprievodných podujatí. Jedným z nich je aj Čitateľský maratón, ktorý 22. 3. 2017 v dopoludňajších hodinách dostal k dobrej knihe  naraz 182 žiakov  našej školy.

              Žiaci prvého stupňa čítali knihu Danka a Janka od slovenskej spisovateľky Márie Ďuríčkovej. Túto knihu čítalo spolu 79 detí a zdá sa, že sa im veľmi páčila.  Naši starší žiaci čítali filozofickú rozprávku pre dospelých – Malý princ od francúzskeho prozaika Antoina de Saint-Exupéry. Kniha žiakov  veľmi nadchla a považujem za škodu, že  sa maratónu nemohol z časových dôvodov zúčastniť každý žiak. 102 žiakov malo možnosť  prečítať ostatným  stranu-dve z tejto  hodnotnej knihy, ktorú neodmietne žiadna veková generácia.

              Veríme, že sa všetkým účastníkom Čitateľský maratón páčil a vychutnali si dopoludnie s knihou. Anna Hankovská, 9. A


              Pre vstup do fotogalérie kliknite na obrázok.

          • Čitateľský oriešok 3
            • Čitateľský oriešok 3

            • Žiaci z našej školy sa zapojili do celoslovenskej súťaže Čitateľský oriešok 3. Súťaž je zameraná na podporu pozitívneho vzťahu ku knihám, pochopenie textu a rozvíjanie fantázie. Deti čítali dva veselé príbehy a nachádzali v nich odpovede na jednoduché aj zložitejšie otázky. Potom sa hrali na umelcov, vymysleli postavičkám z dvoch príbehov jedno spoločné dobrodružstvo a nakreslili ho na jeden výkres. Z týchto prác porota vybrala tie najlepšie. Našu školu reprezentuje žiačka Jennifer Jamborová z 3.D triedy.

              Prosíme, zahlasujte za jej kresbu a pomôžte nám získať pre ňu i pre našu školu hodnotné ocenenie. Na hlasovanie sa prostredníctvom FACEBOOKU sa dostanete kliknutím na TENTO ODKAZ alebo OBRÁZOK. Hlasuje sa LAJKOVANÍM OBRÁZKA. Ďakujeme! Mgr. Zuzana Hanobiková

            • „Chlieb je náš pokrm.“

            •      Dňa 13.3.2017 sa žiaci 3. ročníka rímsko-katolíckeho náboženstva zúčastnili spolu s kaplánom Mgr. Tomášom Svatom, katechétkou Mgr. Máriou Delejovou a učiteľkou Mgr. Zuzanou Hanobikovou exkurzie do výrobne hostií v Prešove. Výrobňa hostií je vždy otvorená pre ľudí, ktorí majú záujem vidieť, ako sa vyrábajú hostie určené na posvätnú liturgiu. Je to jediná výrobňa hostií, ktoré sa používajú pri svätých omšiach na Slovensku. Výrobu spravujú sestry Congregatio Jesu v Prešove. Hostie sa pečú len z čistej pšeničnej múky a vody. Z tejto výrobne sa distribuujú po celom Slovensku aj do zahraničia. Rehoľné sestry nás ochotne previedli celou výrobou od skladu múky cez zarábanie cesta, pečenie, vykrajovanie a balenie hostií až po ich expedíciu. Počas prehliadky sme si na nepremenených hostiách mohli i pochutiť. Po exkurzii sme sa presunuli do kláštornej kaplnky, kde náš pán kaplán odslúžil svätú omšu. Cestou domov sme sa zastavili v Ružencovej záhrade vo Vyšnej Šebastovej a našu cestu sme zavŕšili jedným desiatkom ruženca.  Bol to veľmi prínosný výlet, všetci sme sa vrátili domov s nadšením a plní neopísateľných zážitkov.

              „Chlieb je náš pokrm.“ Vďaka Ti Bože, za každý chlieb, ktorý nám dávaš zo svojej štedrosti. Veď chlieb je náš pokrm nielen pre telo, ale aj pre našu dušu.        

              Mgr. Zuzana Hanobiková

            • Poľovníci a príroda v tvorbe detí 2017

            • Naša škola v spolupráci s Okresnou organizáciou Slovenského poľovníckeho zväzu v Bardejove zorganizovala pre žiakov ZŠ v okrese výtvarnú a literárnu súťaž pod názvom Poľovníci a príroda v tvorbe detí. Do súťaže sa zapojili žiaci 14 základných škôl. Výtvarnej súťaže sa zúčastnilo 227 žiakov a literárnej súťaže 76 žiakov. Autori víťazných prác si prevzali diplomy a vecné ceny na Chovateľskej prehliadke trofejí za sezónu 2016/2017 v stredu 15. marca 2017 vo výstavnej sieni Šarišského múzea. Z našej školy boli ocenení títo žiaci:

              Výtvarná súťaž: Tomáš Kaliňák, Nina Petnuchová, Marko Jurčišin, Sára Prokopovičová, Miroslava Kožlejová, Barbora Barančíková, Kristína Bardiovská, Laura Mihalíková

              Literárna súťaž: Tamara Guľová, Jakub Tribus, Laura Mihalíková


              Pre zobrazenie kompletnej fotogalérie kliknite na obrázok.

            • Stromčeky šťastia

            • Obdarovať niekoho blízkeho patrí nepochybne k najkrajším pocitom, ktoré môžeme zažiť. Preto sme sa rozhodli vyrobiť si na hodine techniky originálny darček – stromček šťastia. Veríme, že naše stromčeky prinesú radosť, pohodu a možno budú inšpirovať aj ostatných.

              PRÁCE ŽIAČOK 6.B A 6.D TRIEDY

              Pre zvačšenie kliknite na obrázok.

            • Bežne to nerobíme...

            • Bolo krásne pokojné nedeľné ráno a my naplnení očakávaniami sme vyrazili  na jedno z najkrajších miest sveta – do francúzskeho regiónu Provence-Alpes-Cote d’Azur.

              Do Monaka sme zavítali v krásnom čase a mali sme možnosť vidieť vychádzajúce slnko na jeho pobreží, ľudí vstávajúcich do svojich prác a v parku, plnom kvetov všetkých druhov, študentov pokojne sa pripravujúcich do školy. Po krátkej prechádzke sme prešli do oceánografického múzea, kde sme so zatajeným dychom sledovali, aké čudesné příšerky žijú takmer na dne mora a aké gigantické veľryby plávajú v oceánoch. Neskôr sme sa presunuli do Katedrály nepoškvrnenej Matky Božej, v ktorej vládlo obrovské ticho a ani my sme si nedovolili byť hluční. Počas dlhej prestávky a rozchodu sme preskúmali všetky zákutia mesta každý individuálne. Väčšina z nás vrátane našich učiteľov prišla aj ku nádhernej kamenistej pláži a neodolala prechádzke po brehu mora, ktoré nám okúpalo naše bosé nôžky. Bežne to nerobíme, ale prešli sme aj ulicou, na ktorej sa nachádzalo nespočetne veľa predajní luxusných áut, z čoho boli chlapci v nemom úžase. Nadšenci Formuly 1 si tiež prišli na svoje, keď zavítali do múzea F1. Bežne to nerobíme, ale stihli sme navštíviť aj parfumériu s exkurziou výroby parfumov v meste Eze. Stačilo jediné otvorenie dverí a my sme naplno využili náš čuchový zmysel, keď sme pocítili zmes tých najkrajších parfumov. Pokračovanie článku TU.