• Novinky

            • „Maľovanie pieskom“ tretiakov veľmi zaujalo

            • Maľovanie farebným pieskom je netradičnou výtvarnou technikou vhodnou pre deti i dospelých, pretože pomáha oddychovať a relaxovať. Vylepšuje jemnú motoriku, sústredenie, farbocit, trpezlivosť, ale aj sebavedomie. Výsledok je vždy úžasný a poteší všetkých.

              Presvedčiť sa o tom mohli aj naši tretiaci, pre ktorých  triedne učiteľky  zorganizovali netradičnú hodinu výtvarnej výchovy v školskej jedálni, ktorá sa razom zmenila na tvorivé dielne. Na našu školu  prišla p. Katka Gľuzová Kostárová, ktorá naučila žiakov, že farebné umelecké diela sa dajú vyrobiť aj inak ako boli doteraz zvyknutí. Namiesto výkresov, štetcov a farieb využili doštičky, malé nožíčky a hlavne farebný piesok.

              Táto netradičná výtvarná technika je veľmi jednoduchá. Na špeciálne doštičky s povrchom typickým pre samolepky si žiaci najprv nakreslili obrázok. Potom malým nožíčkom vyrezávali po častiach obrázok a po odlepení papierovej fólie do výrezov sypali farebný piesok, ktorý jemne pritláčali. Deti si mohli vyberať zo širokej škály farebných pieskov. Naši tretiaci usilovne pracovali a s nadšením vytvárali obrazy podľa vlastnej fantázie. Aktivita zanechala na deťoch silný zážitok a mala veľký úspech.

              Naše poďakovanie patrí pani Ing. Katke Gľuzovej Kostárovej, ktorá si našla čas a prišla medzi nás.

              Mgr. Anna Kostárová

            • Valentínska pošta

            • ​​​​​​​Aj tento rok naši valentínski poštári rozniesli pozdravy a listy, ktoré si žiaci tajne poslali.

              Prajeme vám krásny deň !

              ŽP

            • Školská diskotéka 10.2.2023

            • Aj naši žiaci piateho, šiesteho a siedmeho ročníka  radi tancujú , súťažia a zabávajú sa. Presvedčili sme sa o tom v piatok 10.2. v školskej jedálni,ktorá sa na štyri hodiny zmenila na tanečný parket. Atmosféra bola úžasná, hudba chytľavá a všetci sa výborne zabávali. Obrovské poďakovanie patrí trom chlapcom z 8.C ,ktorí sa postarali o hudbu a dievčatám, tiež z 8.C, ktoré mali na starosti občerstvenie. Jedno veľké ĎAKUJEM patrí všetkým zúčastneným za vzorné správanie. Veríme, že si to opäť zopakujeme! ŽP

            • Piati proti piatim

            • Poznáte známu televíznu súťaž „Piati proti piatim“? V princípe ide o to, že  súťažné tímy tipujú správnu odpoveď na zadané otázky s cieľom priblížiť sa čo najčastejšie uvádzaným odpovediam. Podobne to prebieha aj na našej škole. S tým rozdielom, že súťažiacich v tíme je osem a otázky i odpovede sú koncipované v anglickom jazyku.

              Tento týždeň mali vybraní žiaci prvého stupňa opäť možnosť vyskúšať si pohotovosť, tímovú spoluprácu i svoje jazykové zručnosti. Rozdelení boli do troch tímov ako áčkari, béčkari a céčkari, pričom každá trieda mala svojich dvoch zástupcov. Spolupráca, dohoda, kompromis, aj to boli atribúty, ktoré mnohokrát zavážili viac než len samotná znalosť jazyka. V časovom limite tridsiatich sekúnd a popritom v anglickom jazyku to však zvládli výborne všetky tri tímy. Svojou prácou potvrdili pevné základy aktívnej i pasívnej slovnej zásoby. Zároveň však dokázali, že sa vedia dohodnúť a kooperovať naprieč všetkými ročníkmi. A o tom svedčia výsledky, ktoré ukázali, že nikto neskončil na treťom mieste. Skvelé druhé miesto si vysúťažili zodpovední céčkari, ktorých tím pracoval pod názvom Pokeballs. Prvé miesto si odniesli zástupcovia akčných áčkarov alias Bobrs a veselých béčkarov s krycím názvom  The blacklist, ktorí skončili s rovnakým skóre. Výborne si však vo svojej premiérovej úlohe počínali aj tretiaci - moderátor Alex Salamon a asistentka Dorotka Saraková.

              A napokon tradičná úloha na záver. Aká by bola vaša odpoveď na otázku What is made of wood? Čo je vyrobené z dreva? Ak by ste tipovali stôl alebo dvere, neboli by ste ďaleko od pravdy, no najčastejšia odpoveď bola stolička. A určite najvtipnejšia bola poznámka k otázke What is long? Čo je dlhé? Aj keď správna odpoveď bola ceruza, v skutočnosti to môže byť aj domáca úloha. 😊 Nuž, nie je všetko iba o encyklopedických vedomostiach. V živote neraz   rozhoduje aj tímovosť a rešpektovanie pohľadu a názoru toho druhého.

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.
              PK CJ na primárnom stupni vzdelávanie

            • Šaliansky Maťko - okresné kolo

            • To, že máme na škole výborných recitátorov svedčia ich  výborné umiestnenia v okresných aj vyšších súťažiach. Aktuálne nás veľmi potešili účastníci okresného kola súťaže v prednese slovenských povestí J.C. Hronského „Šaliansky Maťko“, ktorá sa uskutočnila 2.2.2023 v Okresnej knižnici D. Gutgesela

              1. miesto: Ela Čukanová v 1.kategórii – 2. a 3. ročník
              2. miesto: Matúš Tyšš v 3. kategórii – 6. a 7. ročník

              Víťazom srdečne blahoželáme!

            • Úspech na Okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku

            • 19. januára sa uskutočnilo Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. Naša škola mala zastúpenie v oboch kategóriách a vo veľmi vyrovnanej konkurencii sme boli naozaj úspešní. 

              Katarína Kútiková (8.A) získala v kategórii 1B 1. miesto.
              Sarah Kárászová (7.C) získala v kategórii 1A 4. miesto.

              Obom srdečne blahoželáme!

              Katka nás bude reprezentovať na krajskom kole, ktoré sa uskutoční 16. februára. Na krajskom kole nás bude reprezentovať aj Štefan Vasiľov (6.A), ktorý tam postúpil priamo zo školského kola v kategórii 1C.

              Prajeme im veľa šťastia a držíme palce!

              Mgr. Erika Baldovičová, za vyučujúcich ANJ

            • Všetkovedko 2022/23

            • Do celoslovenskej vedomostnej súťaže Všetkovedko, súboja o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími, sa naši prvostupniari zapájajú každoročne. Aj v tomto školskom roku 30.novembra 2022 zabojovali o tituly Všetkovedko alebo Všetkovedkov učeň. Súťažilo 68 súťažiacich.

              Titul Všetkovedko získalo 17 žiakov:

              Všetkovedko 2:

              1.A: Lea Karaffová, Ester Lešková, Ester Miháľová (23. miesto)

              1.B: Anna Hanobiková (1. miesto)

              2.B: Zuzana Hudačinová (6. miesto), Peter Kohút (17. miesto)

              2.C: Tibor Šverha (17. miesto).

              Všetkovedko 3:

              3.A: Jakub Drobniak (25. miesto), Dorota Saraková (37. miesto), Timon Dreszler (44. miesto),

              3.B: Tadeáš Skirka (42. miesto),

              3.C: Ela Čukanová (23. miesto).

              Všetkovedko 4:

              4.A: Katarína Calková (38. miesto), Ivana Nicáková, Nela Zapotoková (40. miesto),

              4.B: Marko Lenart (24. miesto),

              4.C: Janko Vasiľov (38. miesto).

              Medzi deti, ktoré v súťaži odpovedali na všetky otázky správne, sa v tomto ročníku zaradila žiačka Anna Hanobiková (trieda 1.B). Jej meno i fotku zverejnia organizátori na stránke súťaže v Galérii slávy.

              Osobitné poďakovanie patrí našim najmenším súťažiacim, prvákom. Aj napriek tomu, že sa súťaží  od druhého ročníka, až 17 prvákov sa pustilo do súboja. V prvom ročníku tak máme 4 Všetkovedkov!

              Všetkým súťažiacim srdečne gratulujeme!

            • Oznam vedúcej ŠJ - vyhlasovanie na mesiac FEBRUÁR

            • Nakoľko v posledných dňoch nastal technický problém s odhlasovaním sa zo stravy (konkrétne pre prvé tri dni mesiaca február) žiadam rodičov, aby si stav odhlásenia skontrolovali v aplikácií a prípadne ho spravili ešte raz ak nebol zaznamenaný. V prípade problémov prosím kontaktujte vedúcu ŠJ na adamikova@zskombj.sk.

              Za pochopenie ďakujeme. ŠJ

            • Dopoludnie s Infomajkom

            • Počas 1. polroka sa žiaci I. a II. stupňa venovali informatike s Infomajkom na svojich poobedňajších krúžkoch. Včerajšie pondelkové dopoludnie bolo opäť venované zábavnej informatike. Starší spolužiaci si pre malých Infomajkov z  1.-4.ročníka pripravili súťaže, hry a zábavné programovanie v učebniach informatiky. Počas celého dopoludnia malí Infomajkovia zbierali Infodukáty, ktoré na záver po vyhodnotení použili na nákup cien v Infomajkovom obchode.  „Pracovná atmosféra“ nás všetkých dosť vyčerpala, no ostal v nás pocit, že informatika vie byť zaujímavá aj zábavná. Ďakujeme všetkým, ktorí sa na príprave a organizácii Dopoludnia s Infomajkom podieľali.

            • Naši strelci na okresných majstrovstvách

            • V piatok 27. januára 2023 sa konalo 1. kolo okresnej streleckej ligy, ktoré bolo zároveň okresnými majstrovstvami v streľbe zo vzduchovej pušky. Našu školu reprezentovali siedmi žiaci, ktorí podali skvelý výkon a všetci uspeli. 

              Naše výsledky:

              ● v kategórií starších žiačok zvíťazila Michaela Kašperová (8.D) a na druhom mieste sa umiestnila Ema Moravcová (9.B).

              ● v kategórií starších žiakov zvíťazil Adrián Hanko (9.A) a Martin Gajdoš (9.C) s rozdielom dvoch bodov skončil druhý.

              ● v kategórií  mladších žiakov  sme obsadili všetky stupne víťazov – 1. miesto Filip Stach (5.C), 2. miesto Michal Hanko (6.C), 3. miesto Miroslav Hanko (5.C).

              Všetkým srdečne blahoželáme a držíme palce v ďalších kolách.

              Mgr. Ľudmila Frančáková

            • NAŠE  ATLETICKÉ ŠT  SÚ NAJLEPŠIE NA SLOVENSKU

            • Každý rok Slovenský atletický zväz vyhodnocuje prácu Útvarov talentovanej mládeže(UTM), ktorých je na Slovensku 49, z toho športových tried so zameraním na atletiku je 10 a prípraviek zväzovej podpory mládeže (PZPM), ktoré pracujú pri atletických oddieloch, je 39.Hodnotenie sa skladá z dvoch zložiek:  žiaci navštevujúci ŠT v danom roku  sú hodnotení v súťažiach organizovaných SAZ, konkrétne majstrovstvami VsAZ a Slovenska a nomináciu do reprezentácie U 16.Nevýhodou je, že žiaci  9.ročníka, ktorým zle vychádzajú roky, sú už hodnotení ako bývalí žiaci ŠT. Druhá zložka hodnotenia sú bývalí žiaci ŠT, ktorí sú hodnotení  iba za M-SR a účasť na vrcholnom podujatí ME,MS. Veľmi nás teší ,že v hodnotení obidvoch týchto kritérií sme získali približne rovnaký počet bodov 338, respektíve 310, čo v súčte dalo 648bodov a vynieslo nás na 1.miesto medzi ŠT a v celkovom hodnotení ÚTM na 2.miesto za PZPM TJ Slávia ŠG Trenčín. Poďakovanie patrí riaditeľstvu ZŠ Komenského za podporu ŠT, trénerom v ŠT Mgr. Andrej Pečeňukovi, Mgr. Sergejovi Kravcovi, Mgr. Zoranovi Kollárovičovi za kvalitnú prípravu žiakov, žiakom ŠT a ich rodičom za spoluprácu a podporu, a bývalým žiakom, ktorí pokračujú v atletike a robia dobré meno našemu mestu a škole. Veľké poďakovanie patrí  hlavne účastníčke ME v kategórii dospelých  Veronike Kaňúchovej a Samuelovi Šimovi,  účastníkovi ME U18.

              Hodnotenie ŠT (10):

              1. ZŠ Komenského Bardejov        648b

              2. ZŠ Nábrežie mládeže Nitra      278b

              3. ZŠ Považská Bystrica                 209b

              Hodnotenie ÚTM (49)

              1.TJ Slávia ŠG Trenčín                    868b

              2. ZŠ Komenského BJ                    648b

              3. AŠK Slávia Trnava                      554b

            • Opäť sme plesali! - Ples žiakov 2023

            • Po dvoch rokoch sa nám podarilo obnoviť tradíciu žiackych plesov na našej škole. A tak sme sa v piatok 27.1. podvečer vyobliekali a s dobrou náladou prišli do školskej jedálne, ktorá sa zmenila na plesovú sálu. Zábava, jedlo, tombola - všetko bolo úžasné. Zlatým klincom plesu bola voľba kráľa a kráľovnej plesu. Ako to všetko dopadlo, si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

              Ďakujeme žiakom z 8.C za pomoc pri organizácii. 

              Dovidenia o rok:-)  ŽP

            • SNEHULIAK

            • Urobím si snehuliaka na najbližšom brehu.
              Urobím si snehuliaka z bielučkého snehu.
              Jedna guľa, druhá guľa, tretiu na vrch dám
              a už stojí snehuliačik a už stojí tam.

              Piatkové popoludnie sme si v oddelení ŠKD spríjemnili výrobou snehuliakov, ktorí sa nám neroztopia. Ako na to?

              Potrebujeme bielu ponožku, napr. takú, ktorá záhadne po vybratí z práčky nemá pár :-), ryžu, špagát alebo niť, čiernu fixu, lepiacu pištoľ alebo lepidlo a rôzny dekoračný materiál.

              V tomto premenlivom počasí nám tento snehuliak skrášli oddelenie a aspoň takto vyčarí úsmev na tvárach našich detí. Vďaka patrí všetkým detičkám z oddelení ŠKD a ich vychovávateľkám pri zabezpečení materiálov.

              Vychovávateľka Mgr. Jozefína Džundová

            • Florbalový turnaj

            • Zdravá škola je projekt na podporu zdravia a výchovy k zdravému spôsobu života. Jej cieľom je aktívne  zapájať   žiakov  do  aktivít  a  programov,  ktoré  podporujú  ich zdravie. Aj žiaci 1. stupňa si uvedomujú, že starostlivosť  o zdravie je dôležité a preto sa snažia dodržiavať zásady zdravého životného štýlu a aktívne sa venujú pohybovým aktivitám, či už v škole alebo mimo nej.                                                           

              Dňa 18. 1. 2023 sme zorganizovali  florbalový turnaj žiakov tretieho a štvrtého ročníka. Svoju zanietenosť k športu a bojovnosť  mali možnosť ukázať štyri družstvá, ktorým šlo nie len o vytúžené víťazstvo, ale aj priateľské vzťahy, čo sa prejavilo vo vzájomnom mohutnom povzbudzovaní a fair play hre.

               

              Výsledky:

              1. miesto: 3.C

              2. miesto: 4.A          

              3. miesto: 4.B a 4.C

            • V spojení s pätnástimi školami Európy

            • Spolupráca s rôznymi školami Európy prostredníctvom platformy eTwinning je na našej škole už tradíciou. Keďže umožňuje vytvárať partnerstvá a vzájomne participovať na mnohých spoločných projektoch, aj tento rok sme sa aktívne zapojili. Dokonca v rekordnom počte pätnástich škôl Európy z Poľska, Francúzska, Talianska, Grécka, Srbska i Turecka. A tak sa v decembri naprieč celým kontinentom rozbehli eTwinningové vianočné dielničky. Žiaci kreovali rôznorodé vianočné pohľadnice a dopĺňali ich želaniami v angličtine i rodnom jazyku. Koncom decembra vianočné želania putovali poštou do všetkých zúčastnených škôl a v súčasnosti sú už v plných počtoch vystavené i rozdané ich príjemcom.  V rámci tohto medzinárodného projektu pod názvom Christmas cards však paralelne prebiehali aj nahrávky vianočných piesní v materinskom jazyku, zdieľané vo webovom priestore Padlet. Aj naša najmilšia vianočná pieseň v podaní tretiakov tak podala zvesť o našej krajine a naopak, my sme si tiež vypočuli koledy v gréčtine, poľštine, taliančine či turečtine. No najmä, opätovne sme sa utvrdili, že cudzí jazyk nie je iba školský predmet, ale prostredníctvom jeho znalostí možno spojiť  ľudí i celé národy. 

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.
              PK CJ na primárnom stupni vzdelávania

            • Distribúcia AG testov

            • Oznamujeme rodičom, že sadu AG testov si rodičia môžu vyzdvihnúť

              na vrátnici školy v pracovných dňoch v čase od 7.30 do 16:30 hod.