• Novinky

            • Návšteva predškolákov

            • Nástup do prvého ročníka základnej školy  patrí k jednému z najvýznamnejších okamihov v živote každého dieťaťa. Už tradične pozývame medzi našich prvákov predškolákov z materských škôl, aby sa oboznámili s atmosférou školy, na vlastné oči videli, ako prebieha vyučovacia hodina, čo všetko sa naši prváci doteraz naučili.  Aj deti z materských škôl nám ukázali, že sú šikovné, mnohé už vedia napísať svoje meno, počítajú, poznajú zvieratá,  dni v týždni a mnoho iných dôležitých vecí. Aktívne sa zapájali do aktivít na vyučovacej hodine, spolu s našimi prvákmi riešili všetečné úlohy. Veríme, že sa všetci predškoláci do školy tešia a mnohí z nich sa v septembri stanú aj našimi žiakmi.

              Mgr. Mária Peláková

            • Okresné kolo Pytagoriády

            • Teší nás úspech našich tretiakov a ich vyučujúcich v okresnom kole Pytagoriády. Tento rok sa súťaž konala netradične - online.  V okresnom kole za 1. stupeň súťažilo 56 tretiakov a 49 štvrtákov. Z našej školy postúpilo zo školského kola   9 žiakov z 3. ročníka  a dvaja štvrtáci. Srdečne blahoželáme týmto žiakom a ich učiteľkám.

              3.-4. miesto - Soňa Bardúnová (3.A) ; triedna učiteľka Mgr. Beatrix Palubová

              5. miesto - Marko Lenart (3.B) ; triedna učiteľka Mgr. Andrea Senajová                 

              7. miesto - Katarína Calková (3.A) ; triedna učiteľka Mgr. Beatrix Palubová   

              8. miesto - Natália Tomečková (3.A) ; triedna učiteľka Mgr. Beatrix Palubová

              Mgr. Mária Peláková

            • Testovanie 9 - 6.apríl (STREDA)

            • Dňa 6.4.2022 sa uskutoční TESTOVANIE 9.

              V tento deň majú žiaci 8. ročníka udelené riaditeľské voľno. Z obedu sú vyhlásení automaticky.

              Žiaci 9. ročníka nájdu viac informácií ohľadom Testovania 9 v tomto odkaze.

            • Slávnostný zápis žiakov do 1. ročníka

            • Aj keď je 1. apríl  už tradične veselým dňom, na našej škole sme ho od 16-tej hodny poňali veľmi vážne. Po dvoch rokoch, ktoré boli poznamenané obmedzeniami kvôli pandémii Covid 19 sme sa opäť mohli stretnúť s našimi budúcimi žiakmi a ich rodičmi na zápise do 1. ročníka.

              Niesol sa v slávnostnom duchu a veľmi sme sa naň všetci tešili. Na deti čakala pekne vyzdobená školská jedáleň, výstavka výtvarných prác, darčeky. Kým rodičia „úradovali“ a vypisovali prihlášky, deti pod vedením učiteliek vypracovávali pracovné listy, vymaľovali si omaľovánky, spoznávali svoje budúce pani učiteľky, vychovávateľky, asistentky, spolužiakov.

              Riaditeľ školy PhDr. Ján Mika vo svojom príhovore oboznámil rodičov s ďalšou koncepciou a víziami školy. Prítomná bola aj logopedička Mgr. Lenka Gajdošová, ktorá odpovedala na otázky týkajúce sa rečových problémov detí.  V úvode vystúpili štvrtáci s krátkym privítacím programom. V jedálni vládla po celý čas príjemná priateľská atmosféra podfarbená hudbou a premietaním fotografií zo života školy, o ktoré sa postaral Mgr. Ľubomír Kuča.

              Na záver všetci naši predškoláci dostali darčeky, pamätný list a odznak s logom školy, aby im pripomínal tento významný deň.

              Poďakovanie za dôkladnú prípravu patrí všetkým učiteľkám 1. stupňa, hlavne však budúcim „prváčkam“ – Mgr. Zuzane Hanobikovej, Mgr. Oľge Lišivkovej,  PadDr. Gabriele Voľanskej a vychovávateľkám ŠKD za krásne darčeky.

              Mgr. Mária Peláková

            • Pasovanie piatakov

            • Konečne sa uvoľnili pandemické opatrenia a my sme mohli zorganizovať pre našich piatakov PASOVANIE  a ,,prijať" ich medzi žiakov druhého stupňa. Ako vždy sme najprv trochu súťažili a zabávali sa. Potom piataci spoločne zložili SĽUB PIATAKA  a triedni učitelia ich slávnostne pasovali:-)

              Vitajte medzi nami, piataci!

              Poďakovanie patrí žiakom VII.C za úspešnú realizáciu.

              ŽP

            • Zápis 1.ročník - informácie

            • Vážení rodičia.

              Pozývame Vás na zápis žiakov do 1. ročníka pre šk. rok 2022/23.

              Zapísať Vaše deti do 1. ročníka budete môcť
              od piatku 1.4.2022 už od 7:50 do 16:00 v kancelárii školy.
              O 16:00 sa bude konať slávnostný zápis v školskej jedálni,
              ktorý bude spojený s rôznymi aktivitami pre deti. 

              Pre zrýchlenie administrácie odporúčame prísť už s vopred vyplnenou a podpísanou prihláškou, ktorú môžete vyplniť buď:

              1. elektronicky cez webstránku - elektronická prihláška (ODKAZ) 
              2. ručne cez tlačivo vo formáte PDF - Zápisný_lístok_2022-23.pdf

              V prípade, že nemáte možnosť si prihlášku vytlačiť, tlačivo Vám poskytneme v škole počas zápisu, resp. vytlačíme tlačivo elektronickej prihlášky k podpisu a kontrole.

              Ďalšie informácie, ako aj harmonogram zápisu po 1.4.2022, nájdete v tomto odkaze.

            • DRESZLER, DROBNIAK, MILÁ A GAŠPARIK na stupni víťazov v školskom kole 10. ročníka LO

            • Aj v tomto školskom roku sa v marci 2022 intelektovo nadaní žiaci 1. a 2. stupňa našej základnej školy prezenčne zapojili do  školského kola 10. ročníka Logickej olympiády.

              Školské kolo LO preverilo vedomosti,  najmä logiku, predstavivosť a myslenie žiakov.

              Na prvom  stupni boli úspešní šiesti z desiatich riešiteľov. Na druhom stupni bolo úspešných desať zo šestnástich súťažiacich nadaných. Úspešným riešiteľom je žiak, ktorý dosiahol min. 8 bodov (bodov za správne vyriešené úlohy). Súčet bodov celého testu  bol 18/20 bodov v oboch súťažných kategóriách.

              Všetkým riešiteľom patrí pochvala – za snahu, odhodlanie a rozmýšľanie

              Úspech ocenených žiakov potešil! Uvidíme, či to postačí na prebojovanie sa vo finálovom kole, ktoré sa uskutoční online v priebehu apríla 2022.

              Reprezentovať nás budú žiaci z prvých dvoch miest v oboch kategóriách.

              Srdečne blahoželáme !

            • Lyžiarsky kurz 2022.

            • Aj napriek pretrvávajúcim problémom v súvislosti s Covid - 19,  sa nám podarilo uskutočniť  lyžiarsky kurz v stredisku Tatranská Lomnica, ktorého sa zúčastnilo 80 detí. Od 7. do 11. marca a od 21. do 25. marca, v dvoch turnusoch, sme absolvovali základný a zdokonaľovací lyžiarsky výcvik a pevne verím, že boli naplnené očakávania účastníkov. Počasie nám trošku robilo starosti počas prvého týždňa, v druhom týždni podmienky neboli ďaleko od ideálu, slnkom zaliate tatranské končiare v každom okamihu nás ohurovali svojou krásou a majestátnosťou.  Spoločne sme  zvládli  naplniť zámer a účel tohto podujatia, absolvovali kurz  bez úrazov a väčších problémov, odmenou nám boli spokojné tváre detí, ktoré mnohé stáli na lyžiach po prvýkrát, ale nebolo toho, ktorý by základy   nezvládol. Veľká vďaka patrí kolegom inštruktorom, konkrétne p. Mgr. Alene Závackej, p. Mgr. Zoranovi Kollárovičovi, p. Mgr. Andrejovi Pečeňukovi a p. Mgr. Róbertovi Senčákovi. Veľmi pekne ďakujem našim zdravotníkom, p. Jurkovej a p. Nahalkovi, ktorí mali miestami veľa práce, ale nakoniec to bravúrne zvládli. Verím, že naše úsilie o podporu aktívneho trávenia voľného času formou zimných športov padne na úrodnú pôdu a bude nám cťou stretávať ,,naše“  športujúce deti na zasnežených svahoch.

              Ved. kurzov Mgr. Sergej Kravec

            • Chemická olympiáda

            • Dňa 11.2.2022 sa uskutočnilo školské kolo chemickej olympiády. Tí najúspešnejší postúpili na okresné kolo. Okresné kolo chemickej olympiády sa uskutočnilo dňa 25.3.2022 na Základnej škole s materskou školu Pod Vinbargom prezenčnou formu. Okresné kolo tvorila teoretická, ale aj praktická časť, kde boli hodnotené praktické zručnosti žiakov.  Našu školu reprezentovala Dominika Balentová z 9.C, ktorá sa umiestnila na 3. mieste a Aneta Geletková, ktorá sa umiestnila na 5. mieste. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

            • Úspech na Olympiáde v anglickom jazyku

            • Olympiáda v anglickom jazyku má už dlhoročnú tradíciu, tento rok sa uskutočnil jej 32. ročník. Na našej škole sa teší veľkej obľube, na školskom kole sa zúčastňuje vždy veľký počet žiakov, no víťaz môže byť v každej kategórii len jeden.

              Tento rok sa Alexandre Vasilišinovej (7.D) podarilo prebojovať cez školské, okresné a krajské kolo až medzi tých najlepších z najlepších z každého kraja. Celoslovenské kolo sa uskutočnilo 24.3. 2022 online formou. V gramatickom teste získala druhý najvyšší počet bodov. Potom nasledovala ústna časť, a to príbeh k obrázku a rolová hra. Aj tu sa Saška snažila najviac, ako sa dalo. Pre seba a pre našu školu vybojovala 8. miesto. V konkurencii tých najlepších rozhodovali už iba detaily.  

              Na Sašku sme patrične hrdí, srdečne jej blahoželáme a prajeme jej ešte veľa úspechov a chuti stále sa zlepšovať. S prípravou jej pomáhala pani učiteľka Mgr. Zdenka Šinaľová.

              Mgr. Erika Baldovičová za PK CJ

            • STRAVNÉ na mesiac APRÍL 2022

            • STRAVNÉ na mesiac APRÍL 2022 pre stravníkov, ktorí neuskutočnili bezhot. platenie
              si môžete zakúpiť dňa 31.03.2022 v čase od 7:00 do 10:30 hod.

              1. stupeň 21,55 eur (stravné 19,55 eur + réžia 2,00 eur)
              2. stupeň 22,91 eur (stravné 20,91 eur + režia 2,00 eur)

            • Svetový deň vody

            • Svetový deň vody je medzinárodný deň oslavy vody a hlavne príležitosť dozvedieť sa viac o problémoch súvisiacich s vodou.

              Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov reagovalo vymenovaním 22. marca 1993 za prvý Svetový deň vody, od tej doby sa koná každoročne..

              Aj žiaci 1. stupňa našej školy si tento významný deň pripomenuli rôznymi aktivitami v literárnej i výtvarnej oblasti. Symbolicky si tak pripomenuli i mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a pre rozvoj ľudskej spoločnosti.

              Mgr. I. Masicová

            • DARÍ SA NÁM  V PREDNESE...

            • V marci, mesiaci knihy, sa uskutočnili okresné súťaže v prednese poézie a prózy  Hviezdoslavov Kubín a v prednese povestí Šaliansky Maťko. Súťaže sa zúčastnili aj žiaci našej školy. Ukázali sa ako zdatní recitátori a priniesli si  niekoľko ocenení:

              ŠALIANSKY MAŤKO

              I. kategória

              1. miesto - Ela Čukanová
              2. miesto - Natália Tomečková

               III. kategória

              1. miesto - Alžbeta Lojdlová

              HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

              I. kategória

              2. miesto - Ela Čukanová

              III. kategória

              Cena poroty: Katarína Kútiková

              Všetkým víťazom blahoželáme!

            • Kamoši z vypáraného svetra

            • Asi si viete veľmi dobre predstaviť, čo všetko končí na smetisku. V našej triede druhákov sa však snažíme mnoho odpadu zrecyklovať. Druhý život sme prinavrátili papieru, sklu, plastom, textíliám či prírodninám. V Okresnej knižnici Dávida Gutgesela sme však zrecyklovali starý sveter. Na motívy knihy Kamoši z vypáraného svetra druháci najprv spoznali hlavné postavy, diskutovali o prezentovanej knihe a vlastnoručne vytvorili aj originálnych knižných hrdinov. Z okresnej knižnice, ktorú navštevujú pravidelne, tak odchádzali nielen s výpožičkou pútavých kníh, ale aj s novými veselými kamošmi. A ktovie, koľko ďalších príbehov sa už vďaka dobrej knihe odohráva v detských izbičkách našich druháčikov. Veď o to pri čítaní predsa ide.

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.   

            • Distribúcia AG testov - 25.3.

            • Oznamujeme rodičom, že sadu ďalších 5 ks AG testov budeme distribuovať

               v dňa 25.3.2022 (PIATOK)
              v čase od 7.30 do 16:30 hod. na vrátnici školy.

              Testy žiakom odporúčame vykonávať pravidelne v STREDU a v NEDEĽU, prípadne pri pozorovaní zmeny v zdravotnom stave dieťaťa.

              O pozitívnom výsledku bezodkladne informujte triedneho učiteľa.  Negatívny výsledok zadajte v sekcii žiadosti/vyhlásenia cez edupageNÁVOD: Domáci AG samotest - oznámenie o použití. 

              ► Pri vyzdvihovanie testov v areáli školy prosím dodržujte všetky hygienické opatrenia.
               Testy je možné vydať iba zák. zástupcovi žiaka proti podpisu (vydať testy žiakom nie je možné)

            • Aj my radi čítame!

            • Mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou. Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých aj starých. Aj žiaci zo 4. A a 4.B čítajú nielen počas tohto mesiaca, ale neustále,  počas celého roka. Marec je mesiac, keď sa o knihách veľa hovorí, a tak túto skutočnosť môžeme využiť aj v našich triedach. Deti si zo svojich prečítaných kníh robia zápisky do čitateľských denníkov, k textom si nakreslia peknú ilustráciu a následne svoje obľúbené knihy prezentujú pred spolužiakmi. Ideálne je, keď deti vnímajú knihy ako svojich priateľov. Nie každý však čítanie obľubuje, a preto je na nás pedagógoch, aby sme pripravovali v triede také činnosti, ktoré žiakov povzbudzujú k tomu, aby mali knihy radi.

              Mgr. Zuzana Hanobiková

            • Ponožková výzva

            • Ponožková výzva sa koná každoročne 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. V tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Cieľ výzvy splnili aj naši druháci. V rozdielnych ponožkách sa vďaka pani praktikantke dozvedeli, kto sú ľudia s Downovým syndrómom. Zároveň si uvedomili, že ich prijatie spoločnosťou ešte stále nie je samozrejmosťou. Sami prišli s návrhmi neodsudzovať, neposmievať sa či nešikanovať. Práve naopak, za dôležité pokladajú pomôcť im a brať ich ako rovnocenných členov spoločnosti. Aby aj ľudia s Downovým syndrómom mohli  plnohodnotne žiť a realizovať svoje sny.

              PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.
              Foto: Bc. Valéria Šimová

            • Hviezdoslavov Kubín 2022 - 1.kategória (2. - 4. ročník)

            • V stredu  16. marca  2022 sa uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Všetci recitátori sa na súťaž zodpovedne pripravili. Porota mala skutočne ťažkú úlohu pri vyhodnocovaní súťaže. Po vypočutí všetkých ukážok  rozhodla o nasledovnom umiestnení:

              1. kategória (2. - 4. ročník)

              Poézia:
              1. miesto: Ela Čukanová  (2.C)                 
              2. miesto: Natália Tomečková  (3.A)                          
              3. miesto: Karin Voľanská (2.A)
                                 
              Cena poroty:
              Patrícia Banásová 2.A, Yousef Shamsaldeen 3.A, Rea Hrabčáková 3.B, Sára Miháľová 3.C, Nina Jurčišinová 4.A 

                                                
              Próza:
              1. miesto: Rebeka Šellong (2.A)        
              2. miesto: Samuel Sobek (4.A)
              3. miesto: Hana Palšová (2.C)    

              Víťazky jednotlivých kategórií postupujú do okresného kola. Všetkým recitátorom ďakujeme za účasť, postupujúcim gratulujeme a držíme palce pri reprezentácii našej školy.