• Novinky

            • Šitie s babičkami

            • Vyučovanie v škole prebieha takmer nepretržite vo svojich jasných zabehnutých koľajach. V rámci projektu SEparuj MAteriál FORmuj SVET sme však opäť naše vyučovanie ozvláštnili, či priam obohatili. Tento krát sme rady  lavíc Mudrlantov z 3.E zdvojnásobili a vytvorili ešte po jednom  mieste, aby sme v nich privítali naše drahé staré mamy. Neučili sme sa však ani matematiku, ani slovenčinu.  Staré mamy nám prišli napomôcť v šití, konkrétne v premene starých košieľ na krásne vankúšiky, aby sme tak zrecyklovali ďalší z materiálov – textil. Pokračovanie článku.

            • Gabriel Katrenič a Patrik Helmanovský získali v Turecku cenné kovy!!!

            • V dňoch 19.04.-25.04.2015 sa v tureckom meste Konya konali V. Medzinárodné športové hry mládeže. Zúčastnených bolo 28 krajín a 851 športovcov. Súťaže prebiehali vo viacerých športoch (atletika, zápasenie, vzpieranie, cyklistika, plávanie, taekwondo ).V atletike prvýkrát pretekalo reprezentačné družstvo Slovenska do 15 rokov. Nomináciu  na súťaž mal na starosti reprezentačný tréner mládeže, ktorý ju navrhol na základe výsledkov z M-SR v hale a minuloročných výsledkov. Nominovaní boli aj dvaja pretekári z nášho klubu ŠŠK JAK Bardejov žiaci 9.E športovej triedy Patrik Helmanovský a Gabriel Katrenič. Obidvaja využili skvelú formu a dosiahli výborné výsledky  v medzinárodnej konkurencii. Pokračovanie článku.
               
            • Divadlo separácia

            • Odpadky v parkoch, na sídliskách, v lesoch. Svedčia nielen o našej ľahostajnosti, ale doslova o zautomatizovaní návyku, ktorý je už nášmu mysleniu a konaniu takmer prirodzený. Akoby sme  si ani neuvedomovali dôsledky nášho správania nielen pre aktérov súčasnosti, ale ani pre budúce generácie. Smutným však ostáva konštatovanie, že len ťažko naučíme správnym návykom naše potomstvo, keď vlastným postojom nás dospelých je rezignácia voči aktuálnym, priam na poplach bijúcim, environmentálnym problémom blízkeho i okolitého sveta. Istou alternatívou je ponúknuť možnosť, ktorou tento problém nielen prežijeme a pochopíme, ale dostaneme aj jednoduchý návod na jeho nápravu. Pokračovanie článku.

               

            • Plavecký výcvik – devíza na celý život.

            • Plávanie je ideálna športová aktivita vhodná takmer pre každého. Napomáha nielen chrbtici, ale celému organizmu. Človek ním získava svalovú vytrvalosť a celkovú kondíciu. Hoci tretiaci z 3.E a 3. B tieto informácie nemali, aj tak bolo ich nadšenie z nadchádzajúceho plaveckého výcviku viac ako viditeľné. Na každom kroku, medzi prestávkami a veru i na hodinách  naši malí plavci nerozprávali o ničom inom ako o vode. A aj keď nebola práve letná a dovolenková, napriek tomu si užili každú jednu hodinu počas jedinečného plaveckého výcviku v dňoch 8.4. až 17.4. 2015. Pokračovanie článku.

            • Potulky po hradbách

            • Druháci sa túlali po hradbách! Ale nie, nebolo to len obyčajné túlanie.  V jedno slnečné aprílové dopoludnie sme  sa vybrali celkom  zblízka si pozrieť, ako bolo mesto Bardejov v minulosti chránené pred nepriateľom. Začali sme Školskou a Kláštornou baštou, pokračovali sme Prašnou baštou a Hornou bránou, nasledovala Hrubá a Malá bašta, kde medzi tým sme  si všímali aj zachované hradobné múry a vodné priekopy. Pokračovali sme Veľkou a Červenou baštou okolo Krátkeho radu a dostali sme sa k Dolnej bráne. Odtiaľ už bolo vidieť Renesančnú baštu. Posledná z bášt bola Archívna. Ale to ešte nebol koniec našich potuliek. Na historickom Radničnom námestí sme si  obzreli dve významné budovy – Baziliku sv. Egídia a mestskú radnicu. Viac sme si všímali aj  meštianske domy. Mnohí žiaci sa prostredníctvom tejto vychádzky dostali na miesta, na ktorých ešte nikdy neboli, hoci sú obyvateľmi mesta. Sme hrdí na to, že žijeme v takom krásnom historickom meste a že tu žijú ľudia, ktorým záleží na tom, aby sa zachovalo pre ďalšie generácie.
            • ŠPORTOVÉ SÚSTREDENIE ,, DRIENICA 2015“

            • Od 19. apríla do 26. apríla 2015 sme sa my, žiaci 9. E a 8. D triedy ocitli v krásnom horskom prostredí dedinky Drienica na športovom sústredení. Ubytovanie, ktoré sme mali v hoteli Javorná, bolo dobré a strava veľmi chutná. Každý  deň sme poctivo trénovali dvojfázovo- doobeda aj poobede- a po tréningoch nasledovala relaxácia v podobe bazénov a sáun. Aj keď boli tréningy fyzicky náročné, zvládli sme ich bez zranení. V strede týždňa sme sa vybrali na náročnú 17-kilometrovú túru na chatu Čergov, ktorá sa nám všetkým páčila. Ranné vstávanie nám nerobilo problémy a večierku sme dodržiavali, takže učitelia (tréneri) boli spokojní, že sa vieme slušne správať, a že po namáhavých tréningoch  sme oddychovali. Voľný čas sme trávili počúvaním hudby, hraním biliardu, rozhovormi a vzájomným utužovaním kolektívu. Pokračovanie článku s fotogalériou TU.



            • Žiaci ZŠ na Komenského ulici v Bardejove svoj kladný vzťah k prírode dokazujú skutkami.

            • Všetci  sme súčasťou prírody a je veľmi dôležité, aby sme svoj život zosúladili s jej zákonmi,  prispievali k jej ochrane. Pozitívny vzťah k všetkému živému, čo nás obklopuje je potrebné pestovať  už od útleho detstva.  Prvým miestom, kde každé dieťa  spoznáva širšie okolie svojho domova, ktorého súčasťou je aj príroda, je rodina. Rodičia sú prví, ktorí pestujú vo svojich deťoch lásku a úctu  k nej. Potom prichádza na rad škola. O to, aby enviromentálna výchova, ktorá je súčasťou učebných osnov, nebola iba prázdnym pojmom, ale aktívne formovala kladný vzťah detí k životnému prostrediu, sa snažia  aj pedagógovia na Základnej škole na Komenského ul. v Bardejove. Pokračovanie článku TU.

            • Maľovanie na tvár

            • Dňa 24.4.2015 ŠKD navštívili dievčatá z občianskeho združenia M 21 a predviedli našim deťom maľovanie na tvár. Keďže nás zima nadobro opustila a nahradila ju pestrofarebná jar, aj líčka našich detí žiarili pestrými farbami.V tej chvíli bola naša trieda plná zvieratiek, motýľov, kvetov a víl. Srdečná vďaka patrí dievčatám z M 21. 
            • Celoslovenská základoškolská odborná činnosť

            • V dňoch 23. a 24. apríla sa v Piešťanoch uskutočnilo celoslovenské kolo odbornej činnosti pod záštitou Štátneho inštitútu odborného vzdelávania. Prešovský kraj na tejto súťaži v odbore tvorba učebných pomôcok, didaktické technológie reprezentovali žiaci našej školy - Simon Soroka, žiak 9.D triedy a Peter Sabol, žiak 7.D triedy. Súťaž prebiehala v Hotelovej akadémii  Ľudovíta Wintera. Pred hodnotiacu komisiu predstúpili s modelom jadrovej elektrárne o rozmeroch 1 x 1meter. V celoslovenskej konkurencii sa naši žiaci umiestnili na treťom mieste. Z Piešťan sa vrátili s peknými zážitkami, spomienkami a nadobudnutými skúsenosťami. Žiakov na súťaž pripravoval Mgr. Rastislav Sabol. Všetkým trom za veľmi dobrú reprezentáciu našej školy ďakujeme. Poďakovanie patrí aj riaditeľstvu  našej školy za výraznú podporu pri tvorbe a prezentácií projektu. Pokračovanie článku TU
               
            • Púpavový utorok

            • Utorok bol pre naše deti v školskom klube dňom preplietania si prštekov.Pod vedením svojich vychovávateliek si uplietli venčeky z púpav.Aj tí čo to ešte nevedeli a chceli sa to naučiť, uvili si krásne venčeky.Táto práca neoslovila len dievčatá, ale napodiv chlapcov.Veď posúďte to zo záberov.Naše deti sú veľmi šikovné a za túto prácu ich chvália pani učiteľky. 

            • Popoludnie s rozprávkou

            • Básne, piesne, rečňovanky a rozprávky sú pre rozvoj dieťaťa  v materinskom ako aj v cudzom jazyku veľmi dôležité. Učenie počúvaním, opakovaním a rozprávaním vo francúzskom jazyku majú možnosť zažívať žiaci na našej škole už od 1. ročníka, v krúžku Francúzština hrou, ale aj bilinguálne počas vyučovacích hodín. Vo štvrtkové popoludnie  23. apríla 2015  sa preto uskutočnilo popoludnie s francúzskou rozprávkou Boucle d´or et les trois ours. Celá  hodina bola vedená len vo francúzskom jazyku. Reálnu francúzštinu sa učia rozprávaním a počúvaním,  tak ako sa učili svoj materinský jazyk so svojimi rodičmi. Slovnú zásobu sa žiaci učia hrou, kreslením obrázkového slovníka a gramatiku vo vetách, bez dôrazu na teóriu, či memorovanie slovíčok.  Žiaci sa neboja odpovedať aj s chybami, preto je celé vyučovanie postavené na základoch pozitívnej klímy a podnetných situáciách.  Deti takéto popoludnie môžu prežívať každý štvrtok v triede 4. B a tak sa formou zábavných aktivít naučiť jazyk prirodzene a hravo. Tešíme sa na každého, kto chce prísť pozrieť a má záujem učiť sa francúzsky jazyk od 1. ročníka. Mgr. Anna Fabianová

            • ŠKD na exkurzii u hasičov.

            • Štyri oddelenia školského klubu pod vedením vychovávateliek Brejníkovej, Mihňákovej, Kendrovej a Sejfertovej sa dňa 22.4.2015 zúčastnili exkurzie u našich hasičov.Službukonajúca hasičská jednotka sa naplno venovala našim deťom.Ich práca a prístup boli na vysokej odbornej úrovni,čo bolo vidieť na tvárach detí.Odchádzali sme plní zážitkov, vedomostí, emócií a za to sa im chceme poďakovať.Možno táto exkurzia bude raz v budúcnosti motivovať niektoré z detí k tomuto povolaniu.
            • McDonald´s Cup

            • Dňa 22.apríla 2015 sa uskutočnilo okresné kolo v mini futbale   najmladších žiakov a žiačok  ZŠ McDonald´s Cup 2014/ 2015, ktorého patrónom sa stal Marek Hamšík.  Na tomto turnaji sa  zúčastnili aj  žiaci našej školy v zložení: Linda Hlavinková, Matej Labaš, Ján Kristián Krok, Adam Balaščák, Marcel Švec, Jakub Zuščin, Marek Mank, Ján Vrabec, Matej Dzubák a Marek Štec. Odchádzali s cieľom nezľaknúť sa súpera a tešiť sa z hry. Do vzájomných zápasov  vložili veľa nadšenia a bojovnosti.  Vyplatilo sa. Získali krásne 2. miesto. Blahoželáme! A. Geffertová, K. Grocká

               

            • Deň zeme

            • Deň Zeme sa vo svete oslavuje už od roku 1970, ako vyjadrenie podpory ochrane životného prostredia. Je to teda skvelá príležitosť pripomenúť si, že o osude životného prostredia a prírody, rozhodujeme aj my. Preto žiaci 4.C a 3.D usilovne vyčistili okolie školy. Mgr. M. Klimeková 


            • Ako sme učili recyklovať sklo malých škôlkarov.

            • Vžiť sa do roly žiaka nie je žiaden problém, zažívame to každý deň. No stať sa na chvíľu učiteľom, tým sa nemôže pochváliť každý. Pozíciu „za katedrou“ si tak na vlastnej koži vyskúšali Mudrlanti z 3.E. V rámci jednej z čiastkových recyklačných úloh projektu SEparuj MAteriál FORmuj SVET sa vybrali do neďalekej Materskej škôlky na Komenského 24 v Bardejove, aby tam škôlkarom zo slniečkovej triedy ukázali ako si možno staré okná pretvoriť na krásnu jarnú lúku.  Ihneď po príchode zavládol čulý jarný ruch a pravá pracovná atmosféra. Vzájomnou spoluprácou mladých „učiteľov“ a usilovných predškolákov tak čoskoro triedu zaplnili  kvietky, chrobáčiky, lienky, rybky či motýle, ktoré tým starým oknám dopomohli k novému jarnému šatu.  A rovnako k novým kamarátstvam, ktoré vznikli po neopakovateľnej hodine plnej pochvaly, vzájomnej pomoci a maximálne pozitívnych pocitov z malých, ale  nenahraditeľných  radostí každodenných dní, povzbudzujúcich nielen nás, ale  pomáhajúcich aj našej Zemi. PaedDr. Andrea Tribusová, PhD.

            • Moje dojmy z účasti na CK OAJ

            • Nedávno som mal česť zúčastniť sa na celoštátnom kole Olympiády v anglickom jazyku. Bol som rád, že mi to vyšlo a celkom som sa tešil. Aj cestou vo vlaku som to ešte bral ako výlet, no keď sme s mamkou dorazili na Inštitút verejnej správy, vtedy mi to celé došlo. Pohľadom som prechádzal po všetkých, ktorí tam prišli rovnako ako ja a v hlave sa mi spustili poplašné signály. „To bude hanba, keď budem posledný.“ A ako to napokon celé dopadlo sa dozviete TU.

            • NAŠI ŽIACI S REPREZENTÁCIOU DO TURECKA

            • Žiaci 9.E triedy našej školy Gabriel KatreničPatrik Helmanovský sú nominovaní do reprezentácie SR do 15 rokov na 5. Medzinárodné športové hry v tureckom meste Konya.Tejto súťaže sa zúčastní 32 krajín Európy. Zo Slovenska bolo vybraných komisiou mládeže SAZ 22 pretekárov, z východného Slovenska 3 z toho dvaja naši. Hry sa budú konať v dňoch 19.04.-24.04.2015. Pre chlapcov a ich trénera Andreja Pečeňuka je to ohodnotenie ich doterajšej tvrdej práce a pevne veríme, že sa ani v silnej konkurencii nestratia.
            • Deň dopravy v ŠKD

            • Deviaty apríl bol pre 43 žiakov ZŠ Komenského veľmi atraktívnym dňom dopravy. Pre žiakov školského klubu tento deň zorganizovala pani vychovávateľka Brejníková. Besedu viedol kapitán Mgr. Marián Valkučák a psovod práporčík Mgr. Pavol Deďo.

          • Žiaci 7. A bodujú v projekte Enviróza
            • Žiaci 7. A bodujú v projekte Enviróza

            • Znečistené životné prostredie je pre nás naozajstnou hrozbou. Je ako časovaná bomba, ktorá môže každú chvíľu vybuchnúť a ktorá dokonca na niektorých miestach už aj vybuchuje. Kontaminanty sa z pôdy a podzemnej vody dostávajú do potravín, pitnej vody, ovzdušia a vracajú sa nám ako bumerang. Aj na Slovensku sa nachádzajú oblasti, kde sa to negatívne prejavuje na zdravotnom stave obyvateľov.

              Enviróza je celoslovenský školský program vo formáte outdoorovej hry, vyvinutej za účelom získavania a šírenia informácií o environmentálnych záťažiach na Slovensku. Žiaci počas celého roka hľadajú a určujú environmentálne záťaže, publikujú svoje údaje on-line a zbierajú body, teda skórujú. Hlavným cieľom programu je šíriť informácie o environmentálnych záťažiach medzi mladými ľuďmi. Zvyšovanie povedomia o možných rizikách a dopadoch environmentálnych záťaží je dôležitým krokom pri riešení tohto problému a zároveň účinným preventívnym opatrením. Pokračovanie článku TU.